krem - 19817 przepisów (strona:542/1322)

Ziemniaczana zupa krem z ciecierzycą i karmelizowaną cebulą 207

Chodziła od jakiegoś czasu za mną zupa (jak to bardzo często w moim przypadku bywa). Wymyśliłam, że zrobię ziemniaczaną. Kartoflankę robiłam nie raz, do gustu przypadła mi bardzo. Ale kremu jeszcze nie próbowałam. Jako, że zakochałam się ostatnio w ciecierzycy postanowiłam nieco poeksperymentować. Zupa ta ma wszystko co uwielbiam: ziemniaki, kiełbasę, ciecierzycę i na to jeszcze cebulka. Ubóstwiam:) Składniki(...)bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości. Całość miksujemy przy pomocy blendera. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.Dodajemy ciecierzycę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Podsmażamy na rumiano. Dokładamy do kremu. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Dodajemy cukier i chilli. Krótko przesmażamy do czasu aż cukier się rozpuści. Zupę nalewamy do talerzy. Na wierzch wykładamy cebulę. źródło: przepis własny

Pobite gary Barbary
Zupa krem z pieczonej marchewki z mleczkiem kokosowym i sokiem z pomarańczy 214

Gęsta i bar dzo aromatyczna zupa krem o sło dko-pikantnym smaku. Mocno rozgrzewająca, dzięki imbirowi i niezwykle pachnąca pieczonym czosnkiem to coś co z pewnością bar dzo fajnie rozpocznie nowy ty dzień :) A Wy lubicie zupę z marchewki? :)   Skła dniki: kg marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego puszka mleczka kokosowego (400ml) sok z połowy pomarańczy

ChilliJemy
Trufle czekoladowo - rumowe 154

żółtko 100 g twardej czekolady gorzkiej 2 łyżki rumu 70 % opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego  do dekoracji posypka czekoladowa Wykonanie:  1. Masło ubić na puszysty krem, dodając przesiany cukier puder oraz żółtko. Składniki połączyć do momentu uzyskania jednolitej gładkiej masy.  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Zostawić do przestudzenia.  3. Ostygniętą czekoladę połączyć(...)kremem maślanym mikserem na małych obrotach. W trakcie dodając rum lub aromat, Masę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.  4. Nabierać małe porcje masy, zwilżonymi dłońmi formować małe kulki. 5. Obtoczyć w posypce i wstawić ponownie do lodówki.  Smacznego

vaniliowoczekoladowa
MAKOWO - BEZOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I PIERWSZY ROK BLOGA 181

tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić.Twaróg utrzeć ze 150 g cukru i skórką z cytryny.Żelatynę wymieszać z 3-4 łyżkami kremu serowego,po czym połączyć z pozostałym kremem.dodać kremówkę i wiśnie.krem wyłożyć na spód ciasta.Przykryć drugim plackiem,tym z bezą.Wstawić do lodówki,najlepiej na noc. Przed podaniem

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto kawowo- makowe 199

przelać przez sitko , aby fusy zostały na sicie. Mieszankę bakaliową pokroić na drobniejsze kawałki. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce ostudzonej kawy, ucierać. Wyłożyć większą połowę kremu, na spód ciasta, na krem wyłożyć dżem, przykryć drugą połową ciasta. Wierzch posmarować masą, posypać posiekanymi bakaliami. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Zupa krem z brokułów 201

Dawno już nie było zupy, więc oto zupa krem z brokułów. Najszybsza zupa do przygotowania, a do tego samo zdrowie. Czasami bywa tak, że zawieruszy się w lodówce lekko przywiędnięty brokuł i wtedy najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie z niego takiej zupy (oczywiście z takiego prosto z warzywniaka zupka jest jeszcze lepsza). Brokuły posiadają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, a szczególnie(...)sól do smaku, chwilę jeszcze pogotować. Jeśli lubimy zupy bardziej zawiesiste i nie liczymy kalorii po wlaniu do talerza dodać nieco śmietany. Osoby, które są na diecie powinny krem przygotowywać bez wywaru mięsnego i śmietany, jednak należy dodać chociaż łyżkę masła lub oliwy, aby nasz organizm mógł przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Kuchcik gotuje
Ciasteczka owsiane z żurawiną 133

pracy, jak i szkole :) Ostatnio coraz częściej szukam choć odrobinę zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych słodkości. Nie zmienia to faktu, że nadal lubimy wypieki z czekoladą, śmietaną, czy różnymi kremami, ale świadomość, że można zjeść coś słodkiego, a przy tym mniej kalorycznego i po prostu zdrowszego sprawia, że mamy mniejsze wyrzuty sumienia :D Głównym składnikiem moich ciasteczek są pełne błonnika otręby(...)miękkiego masła (lub margaryny) Wykonanie: Suszoną żurawinę drobno siekamy. Otręby owsiane wraz z mąką i proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy. Masło ucieramy mikserem na gładki krem. Nie przerywając miksowania dosypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy jajo i dalej ucieramy jeszcze przez ok. pół minuty. Do maślanej masy wsypujemy żurawinę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie ze sobą

MyCookBook.pl
Skąd pochodzą pączki i faworki? 143

smalcu i podawane do dań mięsnych suto popijanych alkoholem. Pączki są znane na całym świecie. Oprócz nadzienia z róży możemy znaleźć w nich różnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń a nawet słodkie likiery czy bakalie. Posypuje się je cukrem pudrem, orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki(...)zeppole nadziewane konfiturą z kremem budyniowym. Holendrzy zajadają się pączkami przygotowanymi z rzadkiego ciasta smażonego lub pieczonego, nazywają je oliebollen i wypełniają rodzynkami. W Norwegii popularne są smultring doprawione kardamonem. Izraelskie pączki to sufganiyah i są bardzo podobne do naszych, natomiast pączki rosyjskie to ponchiki lub twarogowe kolobki. Znane na całym świecie amerykańskie donuts z dziurką są polewane lukrem

Moja smaczna kuchnia
Słodka na ostro czyli zupa krem z batatów 156

marchewkę. Bardzo dobrze smakują z czosnkiem i solą, ale również z ostrymi dodatkami jak np. odrobiną chilli.Z batatów oprócz zupy można zrobić jak ze zwykłych ziemniaków frytki albo placki. KREM Z BATATÓW  Z CHILLI Składniki: 1 duży lub 2 mniejsze bataty 1 marchewka 1 cebula 1 lity bulionu sól, pieprz i chilli do smaku oliwa  Przygotowanie(...)minut mieszając aby cebula się nie przypaliła. Przekładamy do garnka, dodajemy startą na grubych oczkach marchew i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy na krem blenderem. Na koniec doprawiamy do smaku papryką i pieprzem. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietany

Bon appetit mon amie
Cytrusowiec 169

mieszamy aż zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy.  Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,a następnie dodajemy cały czas miksując po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy do otrzymania gładkiego kremKrem przekładamy na biszkopty. Na nim układamy warstwę groszków czekoladowych ( ja użyłam takich z ciasteczkowym środkiem) Groszki przykrywamy pianką cytrynową. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, studzimy. Śmietanę

Bon appetit mon amie
Krem z dyni 139

Moje pierwsze podejście do kremu z dyni było totalną porażką, po której na długi czas zapomniałam o istnieniu tej zupy. Wróciłam do niej pod impulsem ostatnio przeczytanej książki i małych zmian jakie wprowadzam w swojej kuchni. Nie wiem czy to będą zmiany stałe czy tylko chwilowe, więc na razie o nich tylko tyle. W każdym razie dzięki temu powróciłam(...)się wcześniej wydawało mdłej dyni. Dynia wymaga odpowiednich dodatków i przypraw,w końcu zrozumiałam zachwyt innych i zauważyłam,że ze szkaradnej żaby zmienia się w słodką królową jesieni. KREM Z DYNI Składniki: 1 mała dynia np.hokka ido 1 marchew 1 cebula 2-3 z ąbki czosnku 2-3 cm imbiru 3/4 szklanki mleka kokosowego   1/2 łyżeczki kurkumy sól himalajska

Bon appetit mon amie
Zupa krem marchewkowy z pomarańczową nutą 125

jednej ze stron znanego marketu znalazłam przepis na zupę krem z marchewki z dodatkiem imbiru i pomarańczy. Zabrzmiało to na tyle kusząco, że podjęłam wyzwanie i wypróbowałam na sobie. Ogólnie smak zupy bardzo ciekawy, przywodzący na myśl smaki daleko wschodnie, chociaż nie mogę szczerze napisać, że w tej wersji oszalałam na jej punkcie. Mam ochotę zrobić ją jeszcze(...)swojemu (np.z kolendrą), bez dodatku pomarańczy, który moim zdaniem, za bardzo zdominował cały smak. Jeśli macie ochotę spróbujcie.  KREM MARCHEWKOWY  z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ Składniki: 1 kg marchwi 2 cebule 1 niewielki kawałek świeżego imbiru (około 1 łyżeczki po starciu) sok z 1 pomarańczy  50 g masła sól, pieprz i śmietana do smaku 2 litry bulionu warzywnego Przygotowanie

Bon appetit mon amie
Buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym. 202

ekologicznej, dobrze wyszorowanej) szczypta soli 25 g drożdży świeżych 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 2 łyżki  domowego cukru waniliowego 2 jajka 100 g roztopionego, ciepłego masła krem czekoladowy (lub gęsty dżem) jajko do posmarowania cukier puder do oprószenia      Mąkę pszenną przesiewamy do sporej miski, dodajemy mąkę kokosową, skórkę z cytryny, sól i delikatnie wszystko(...)mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrabiamy. Teraz ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z każdego formujemy gładki około 7-10 milimetrowy placuszek. Na każdym placuszku układamy 1 łyżeczkę kremu lub dżemu, brzegi zlepiamy tworząc zgrabną bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie 2 tortownice, jedna o średnicy 26 cm, a druga o średnicy

Rozpustne gotowanie
Krem z batatów z masłem orzechowym 184

znalazły się w niej kumin, kolendra, pieprz kajeński, curry, świeży imbir oraz plasterki papryczki chili. Zupa doskonale rozgrzewa od środka i zapewnia uczucie sytości. Do tego, jak większość zup kremów, jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu.  Składniki: 2 średniej wielkości bataty 2 marchewki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2  łyżki oleju 1,5 litra bulionu warzywnego(...)solą, pieprzem, curry, pieprzem kajeńskim, utartymi w moździerzu kminem rzymskim i nasionami kolendry oraz startym imbirem. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy masło orzechowe i całość miksujemy na gładki krem. Zupę podajemy udekorowaną orzeszkami ziemnymi, plasterkami chili i listkami świeżej kolendry, skrapiamy sokiem z limonki

Smakowity Blog Kulinarny