krem - 19817 przepisów (strona:305/1322)

Eklerki. 138

Chrupiące, wytrawne ciasto, skrywające aksamitny, słodki, waniliowy krem. Każdy kęs rozpływając się w ustach przenosi mnie do deserowego nieba :-) Uwielbiam eklerki, a takie przygotowane w domowym zaciszu są obłędne!!! Polecam! Składniki na eklerki CIASTO PARZONE: 250 ml wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jajka KREM: 500 ml mleka 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier(...)pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Rumiane ciastka wyjmujemy z piekarnika, po przestudzeniu przecinamy na pół.      Krem. Odlewamy niepełną szklankę mleka do miseczki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki z zimnym mlekiem wsypujemy obie mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka

Rozpustne gotowanie
Biało-czarny torcik. 123

okazje i jeszcze chyba nigdy nie przygotowałam dwóch takich samych, gdyż lubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków. Tym razem postawiłam na klasykę i przygotowałam tort czarno-biały, przełożony kremami śmietanowymi. Był tak niesamowicie puszysty, słodziutki i pyszny, że aż żal było jeść ostatniego kawałka. Istna rozpusta!!! Składniki na biało czarny torcik blaszka 25x40 cm BISZKOPT KAKAOWY: 4 jajka(...)płaskie łyżki prawdziwego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT BIAŁY: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy KREM: 600 ml schłodzonej śmietany 30 lub 36% 3 łyżki kakao słodzonego (takie dla dzieci) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzącej wody 150 ml mleka zagęszczonego słodzonego z puszki kakao

Rozpustne gotowanie
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 132

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, jesienne ciacho. Jest to ciasto miodowe, przełożone pysznym kremem budyniowo-jabłkowym. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!! Składniki na cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową  na blaszkę o wymiarach 24x28 cm CIASTO: 140 g cukru 2 pełne łyżki miodu 5 łyżek soku jabłkowego (można zastąpić wodą) 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu(...)mieszamy.      Składamy ciasto. Blachę, w której piekliśmy spody, wykładamy papierem do pieczenia, folią spożywczą lub aluminiową. Na spód układamy pierwszy blat ciasta, na nim 1/3 część kremu, na nim kolejną część ciasta, 1/3 kremu, ciasto, ostatnia część kremu i ostatni blat miodowego ciasta. Wierzch dekorujemy polewą lub lukrem. Ja najpierw zrobiłam rzadki lukier (2/3 szklanki cukru pudru

Rozpustne gotowanie
Tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową. 128

Kochani, dziś zapraszam na pyszne tartaletki. Bajecznie kruche, maślane, orzechowe ciasto z delikatnym puszystym kremem i wyrazistym w smaku rabarbarem to doskonałe połączenie. Ostrzegam, znikają błyskawicznie!!! Składniki na tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową: KRUCHE CIASTO: 75 g zimnego masła 75 g cukru pudru 30 g zmielonych migdałów (lub orzechów) 150 g mąki pszennej 1 żółtko      Pokrojone(...)grubości 2 mm i wykładamy nim foremki. Ciasto gęsto nakłuwamy i pieczemy (najlepiej z obciążeniem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do chwili aż się apetycznie zarumienią. Studzimy. KREM: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru      Śmietanę ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder. W drugiej

Rozpustne gotowanie
Smak zieleni z paluchami 156

Dzisiaj, ze względu na całkowity brak czasu w weekend, dodam tylko ekspresową -  zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z paluchami z ciasta francuskiego z serem i z  szynką szwarcwaldzką . Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki(...)była odpowiednio gorąca -  dodajemy do niej po 2 plasterki sera camembert (jeżeli zupa będzie zimna ser nam się nie roztopi, co zupełnie zmieni  smak) Zupę a'la krem podajemy z paluchami z cista francuskiego  z serem gouda i z szynką szwarcwaldzką. Smacznego

dlaSmaQ
Babeczki Duplo 118

Słodkie babeczki, lekko waniliowe. Przygotowane z wykorzystaniem batoników Duplo. Udekorowane delikatnym, kakaowym kremem na bazie bitej śmietany. Proste i smaczne. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 jajka 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ½ szkl. cukru ½ szkl. mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 ¾ szkl. mąki pszennej ½ szkl. rozpuszczonego i ostudzonego masła 5 batoników Duplo Krem: 250 ml. śmietany(...)Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami do ¾ ich wysokości. Babeczki piec w 190 st.C około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. 2.  Krem: Śmietanę ubić na sztywno i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać przesiane kakao i wymieszać. Ostudzone babeczki udekorować kremem. Wierzch przyozdobić batonikami Duplo. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z kremem i malinami 397

Czekoladowe ciasto przełożone kremem z bitej śmietany i mascarpone. Ciasto jest wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu. Na wierzch najlepsze są maliny. Ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 190 g jogurtu naturalnego 40 g kakao + 1/2 szklanki ciepłej wody 2 jajka 120 g masła 275 g cukru Krem: 250 g zimnej śmietany 36% 250 g sera mascarpone 2 łyżki(...)zmiksować z cukrem pudrem na sztywną masę. Na koniec dodać ser mascarpone i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Środek przełożyć większością kremu. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą część kremu oraz ułożyć maliny

Bullio
Waniliowe babeczki z kremem waniliowym 160

Wilgotne, lekkie i puszyste babeczki o intensywnie waniliowym smaku i zapachu. Udekorowane słodkim kremem waniliowym. Poza smakiem, ich atutem jest wygląd, który przyciągnie każdego ;) Przepis pochodzi z książki  Jamie `ego  Olivera -  FoodTube- Sezonowe słodkości)  Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 250 g cukru (dałam mniej) ½ łyżeczki sody oczyszczonej(...)miękkiego masła 4 duże jajka  ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego  3 łyżki mleka  Krem waniliowy: 300 g miękkiego masła ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego 4 łyżki mleka 675 g cukru pudru (dałam mniej) Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki przesiać, dodać jajka i masło, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać ekstrakt wymieszany z mlekiem

Nastoletnie Wypiekanie
Tiramisu z Bezami, czyli Blondynkowe Tiramisu Premium :) 175

wystudzonej kawie i układałam na dnie każdej miseczki. Biszkopty maczamy szybko, aby pod wpływem płynu nie połamały się zanim doniesiemy je do miseczki :) Na warstwę biszkoptów wyłożyłam warstwę kremu, który ładnie otulił biszkopty, wypełniając przerwy pomiędzy nimi. Krem posypałam przesianym gorzkim kakao, na które wyłożyłam druga i ostatnią warstwę biszkoptów, na nie krem, kakao a na koniec bezy. Miseczki wstawiłam(...)lodówki i w moim przypadku po 1 godzinie deser był już gotowy i w większości zjedzony. Deser pod wpływem chłodu lekko tężeje, więc nie martwimy się początkową konsystencją kremu, gdyż jest ona bardziej luźna od tej, którą po schłodzeniu zjadamy :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą 294

truskawki powolutku dobiega końca, trzeba więc jak najlepiej wykorzystać te pyszne owoce:) Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów z dodatkiem truskawek. Dziś polecam kruche ciasto pokryte słodką nutellą, puszystym kremem śmietanowym i świeżymi truskawkami . Tarta jest tak pyszna, że po prostu musicie sami jej spróbować:) Kruche ciasto:    175g mąki pszennej,  żółtko,  2 łyżki cukru,  130g(...)masła lub margaryny,  35ml zimnej wody,  szczypta soli,  200g kremu czekoladowego, np. Nutelli Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26cm.  Wstawić

Z miłości do słodkości
Crumble z malinami i mascarpone 163

średnicy 28 cm Kruszonka 225 g zimnego masła, u mnie solone 180 g brązowego cukru 1 łyżeczka vaniliowej pasty 350 g mąki 100 g migdałów ze skórką, drobno pokrojonych Krem z mascarpone 400 ml śmietanki do ubijania, u mnie 36% 500 g serka mascarpone 80 g cukru pudra, łyżka do posypania 350 g malin, u mnie mrożone, kilka do dekoracji(...)Wyjmij kruszonki z piekarnika i ostudź. Schłodzoną śmietankę ubij lekko z cukrem pudrem i skórką otartą z jednej cytryny.Pod koniec ubijania dodaj mascarpone i całość lekko zmiksuj do uzyskania kremu o dosyć gęstej konsystencji. Wyłóż połowę kremu na kruszonkę w okrągłej foremce i rozprowadź równomiernie. Następnie ułóż rozmrożone lub świeże maliny lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu, a potem posyp całość

codojedzenia
Orzechowiec ciasto idealne na święta 206

orzechową. Warstwa orzechowa: 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1/2 margaryny Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Krem: 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo kwaśny dżem Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , a następnie dodawać stopniowo budyń, a na koniec kawę. Przełożenie, zaczynając od dołu: pierwszy placek - krem - dżem - drugi placek - krem - dżem - trzeci placek z orzechami. Można oczywiście zrobić prościej , smarując tylko jeden placek grubszą warstwą kremu i jeden dżemem

Cynamonowe szczęście
Puszysty tort imieninowy 222

cukier waniliowy, dalej ubijaj. Dodaj żółtka. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Piecz w okrągłej blaszce (średnica 26 cm) ok 35-40 minut w temperaturze 180 st. C Krem: 2 waniliowe kremy do tortów 2 opakowania bitej śmietany śnieżka 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 600 ml mleka Do mleka wsyp kremy i śnieżki. Ubij na sztywno. Dodaj(...)amaretto lub likieru kawowego Zimny biszkopt przetnij na 3 części. Spód nasącz chłodnym pączem i posmaruj 1/3 masy. Połóż drugi biszkopt i nasącz go i posmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim biszkoptem i nasącz. Pozostałą masą pokryj cały biszkopt. Włóż do lodówki na ok. godzinę. Tort można dowolnie udekorować. Ja swój polałam białą czekoladą rozpuszczoną z mlekiem, a brzeg obsypałam

Cynamonowe szczęście
Tort szampańsko figowy 157

Dziś zapraszam na tort inny niż wszystkie, na pewno sprawdzi się na wyjątkowe okazje. To bardzo ciekawe połączenie smaków lekka masa śmietanowo szampańska i krem z fig gotowanych w winie musującym. Tort wymaga trochę pracy, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich to na prawdę warto spędzić trochę czasu w kuchni. Ja jako, że ciągle uczę się zdobienia tortów masą cukrową(...)figowa: 30 dag suszonych fig 2 szklanki wina musującego 3 łyżki cukru pudru Figi kroimy drobno i gotujemy w winie aż zaczną się rozpadać, dodajemy cukier puder i miksujemy. Krem: 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wina musującego 3 łyżki żelatyny 660 ml śmietany 30% Żółtka z cukrem ucieramy na parze i stopniowo dolewamy do nich wino musujące, ucieramy

Cynamonowe szczęście
Muffinki Pani Młoda- mocno waniliowe z kremem waniliowym 182

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru  2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego, nie wanilinowego) 1 jajko 0,5 szklanki oleju słonecznikowego  szklanka mleka Krem waniliowy: 3 białka 300 g masła 82% szczypta soli 3/4 szklanki cukru waniliowego aromat waniliowy Wykonanie kremu: Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich sól oraz cukier, całość podgrzewać(...)pomocą miksera ubić białka na sztywno, cały czas miksując dodawać masło. Po pewnym czasie masa może wyglądać na zważoną, co będzie oznaczało, że już niedługo będziemy mieć gotowy krem. Masę miksować do czasu, aż będzie konsystencją przypominała masło. Na sam koniec dodać opakowanie aromatu waniliowego, wymieszać.  Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy wymieszać

Krakowskie smaki Ani