obojętnie i zawsze kupowałam. Ale kupiłam sobie foremki do pieczenia rurek i teraz jak mam ochotę to sobie upiekę. Z nadzieniem można eksperymentować. Rurki można zrobić z bitą śmietaną, kremem budyniowym, kremami maślanymi np kawowy, waniliowy, rumowy. Składniki:500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa250 g masła250 ml śmietany kwaśnej gęstej1 łyżka cukru waniliowego1 białkocukier do obtoczeniaKrem budyniowy(...)cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.Gotowym kremem za pomocą worka cukierniczego i metalowej szprycy napełnić rurki.Moje rurki mają długość 12 cm i zrobiłam 20 rurek
Ala piecze i gotujepierwszy rzut oka można pomylić je z sernikiem. Smakuje wybornie. Kruchy spód, wiśnie, rwane ciemne kruche ciasto, warstwa piankowa z zatopionymi w niej brzoskwiniami, ponownie rwane jasne kruche ciasto, krem i orzeźwiająca jabłkowa galaretka… Brzmi pysznie i takie też jest. Bardzo Wam polecam!Składniki na ciasto kruche:540 g mąki 7 żółtek 375 g masła (lub 250 g masła(...)galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 125 ml wrzącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Kostkę masła ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i tężejącą galaretką. Ucieramy na puszysty krem. Krem wykładamy na ostudzony placek.Galaretka jabłkowa:1 kg jabłek szare renety 3 łyżki cukru kryształu 2 łyżki wody 2 galaretki agrestoweJabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cukier, wodę
Made By Mom And SonTakie oto torcicho upiekłem na Sylwestra. Niesamowicie proste i ultraszybkie w wykonaniu, a wydaje mi się, że prezencję ma całkiem niezłą. Połączenie budyniowego kremu maślanego z konfiturą malinową okazało się bezbłędne i zachwyciło wszystkich wygłodniałych imprezowiczów. Szczęśliwego Nowego! ;)Biszkopt:Upiecz biszkopt z przepisu na biszkopt idealny dla tortownicy o średnicy 20 cm. Po wystudzeniu przekrój go na równe(...)białości, a następnie łyżka po łyżce dodawaj schłodzony do temperatury pokojowej budyń, nadal ucierając, aż do uzyskania gładkiego kremu.Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową konfitury, a następnie nałóż 1/3 kremu i rozprowadź go równomiernie. To samo uczyń z drugim blatem. Nałóż następnie ostatni kawałek biszkoptu i całość (górę oraz boki) posmaruj otrzymanym kremem. Odstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj
Food Squareżebyście pod jego koniec patrzyli wstecz z uśmiechem i nostalgią.A teraz już przechodzimy do sedna, czyli najlepszego deseru, jaki ostatnio jadłam. Przysięgam - to tiramisu powaliło nas na kolana. Krem jest delikatny i gładki, rozpływający się na języku. Pierniczki, nasączone kawą i likierem, idealnie się z nim komponują. Smak korzennych przypraw dominuje nad kawą, ale nawet ja, największa kawomaniaczka(...)przeciwko temu. Deser wyszedł po prostu bajeczny, i gwarantuję, że nikt mu się nie oprze.Jeśli nie używacie w kuchni surowych jajek, można je zastąpić pasteryzowanymi. Można też przygotować krem z mascarpone i bitej śmietany - też będzie pyszny, ale to już jednak nie to samo...To tiramisu zrobiło u nas furorę, i choć sycące, zniknęło błyskawicznie. Jeśli macie w domu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotuje swojej rodzicielce. Ja już wiem! A Wam proponuje ten o to smakowity, bardzo czekoladowy i całkiem prosty Tort Czekoladowy. Jedyny minus, należy poczekać na ostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!"Składniki:4 jajkaszklanka cukru pudru3 łyżki kakao1/2 szklanki mleka2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniadodatkowo400 g masła150 g cukru pudru190(...)nastąpi, ostrym narzędziem, np. nożykiem do ziół, przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe wiórki.Ostudzone ciasto dzielimy na trzy części, na pierwszy blat wykładamy około 2-3 łyżek kremu, rozsmarowujemy, a następnie przykrywamy kolejnym blatem, który smarujemy marmoladą i około 3 łyżkami kremu. Przykrywamy ostatnim blatem i rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach pozostały krem - wyrównujemy.Wierzch tortu posypujemy gotowymi
Słodkie Przyjemnościmnie dziś sprawdzi się raczej to pierwsze. Dziś odpoczywam, a od jutra do roboty, remont czeka :) A co czeka na Was? Oj! Cudowna, delikatna tarta jagodowa z fantastycznym waniliowym kremem, zwanym również kremem muślinowym. Skuście się bo na prawdę warto wykorzystać jagody dopóki jeszcze są! A może szykuje się u Was jakieś przyjęcie? Ta tarta będzie się nadawała idealnie(...)Zapraszam!"Składniki:Krem muślinowy:400 ml mleka5 żółtek5 łyżek cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemnaczanejłyżka masłaKruche ciasto:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajko4 szklanki jagódSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy na tartę- spód nakłuwamy
Słodkie Przyjemnościcoś po raz pierwszy. Tak właśnie było z dzisiejszym przepisem. Po raz pierwszy przygotowałam Tartaletki, dodatkowo przygotowałam je nie z kruchego a sypanego(!) ciasta, swój debiut miał również aksamitny krem twarogowy z dodatkiem wanilii. A to wszystko zostało przygotowane w nowej formie do tartaletek. Całość prezentuje się nie tylko ślicznie ale i smakuję pysznie! Jeżeli Was przekonałam, to zapraszam(...)wypróbowania Tartaletek z ciasta sypanego z waniliowym kremem twarogowym i jagodami."Składniki:szklanka cukru 3 szklanki mąki200 g masłaDodatkowo:400 g chudego twarogułyżka ekstraktu waniliowegoszklanka jagódSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, następnie wszystko miksujemy do momentu uzyskania drobnych okruszków. Foremki do tartaletek okraszamy olejem, na dno każdej foremki układamy krążek pergaminu
Słodkie Przyjemnościsię. Ale dopóki jej nie ma, to będę sobie spędzać wieczory słodko, nie każde oczywiście, ale w niektóre nie odmówię ciasteczka z ciepłym kakao. Takiego jak to, z mlecznym kremem, malutkiego, słodkiego, idealnego domowego ciastka. Składniki:200 g masła2 jajka140 g cukru200 g mąki pszennej100 g maki kukurydzianejpłaska łyżeczka proszku do pieczenia100 g posiekanej mlecznej czekoladykrem mlecznySposób przygotowania:Przygotowujemy(...)krem mleczny - klik.Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością
Słodkie Przyjemności7.Sernik z kaszą manną i truskawkami Moje ulubione zdjęcia z 2014 roku: Tartaletki z domowym twarogiem i malinami / 2.Szyszki z żurawina / 3.Tarta ptysiowa z kremem patissiere / 4.Truskawkowo-czeresniowe ciasto z bezą / 5.Krem z koglu-moglu z truskawkami / 6.Lodowy tort z owocow leśnych / 7.Beziki z truskawkami / 8.Truskawkowy tort bezowy / 9.Czekoladowo-malinowe(...)arbuzowy / 5.Margarita Truskawkowa / 6.Sałatka lunchowa / 7,Sałatka na grilla / 8.Pizzerinki ze szparagami / 9.Sok pomarańczowy z granatem i grejpfrutem / 10.Wytrawne babeczki z kremem twarogowym / 11.Domowe natchosWszystkim czytelnikom pragnę złożyć najszczersze i najsmaczniejsze życzenia noworoczne. Aby Nowy rok był jeszcze lepszy a Wasze marzenia się jak najszybciej spełniły! Do zobaczenia w Nowym Roku
Słodkie Przyjemnościnajwyższych obrotach, ok. 5 min. dodać płatki migdałowe i wymieszać.Ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć amaretto, wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć, nasączyć, wyłożyć resztę kremu, rozsmarować, nasączyć ostatni blat, ułożyć na masie i delikatnie docisnąć.Wstawić do lodówki do schłodzenia.krem budyniowyBudyń i mąki rozrobić w 1/2 szklanki mleka. resztę mleka zagotować z cukrem kryształem. Ugotować(...)budyń i odstawić do wystygnięcia.Masło i budyń powinny mieć taką samą temperaturę pokojową.Aby w kremie nie było grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Dowolnie ozdobićPosmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym i schłodzić
Mix smakuchlebek z patelniChlebek pita z patelniBagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynemChleb francuski pieczony w garnkuNa słodkoChrupiące ciasteczka imbirowePierniczki lebkuchenDrożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąŚwiąteczne markizyImbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymPierniczki katarzynkiSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiBrownie z Kinder BuenoTęczowy tort (rainbow cake)Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladowąTorcik czekoladowy z kawowym krememSernik pomarańczowyTort bezowy z kawowym krememNapoleonka
Kulinarne przygody Gatitytakie wspomnienie dzieciństwa. Mama Brasileiro przygotowywała go dla niego każdej soboty. Gdy grzecznie zjadł obiad, otrzymywał w nagrodzie przepyszny deser.Składniki na 1 porcję (ale duuuużą):Składniki na krem:- 200 ml mleka kokosowego- 100 ml wody- 3 łyżki skrobii kukurydzianej- 3 łyżki cukru- szczypta soli- 1 łyżka czekolady w proszkuPrzygotowanie kremu: Wlewamy wszystko do rondelka i stawiamy na niskim(...)ogniu. Gotujemy (bez przykrycia) 15 - 20 minut, mieszając drewnianą łyżką. Ponieważ my używamy kuchenki indukcyjnej, oczywiście czas w przypadku innych kuchenek może się wydłużyć. Krem jest gotowy gdy mikstura jest już gęsta, troszkę jak budyń.Połowę kremu przekładamy do szklanej miseczki lub szerokiej szklanki. Możemy odstawić do lodówki by wystygł. Drugą połowę zostawiamy jeszcze na ogniu i dodajemy czekoladę
Smaki Brazyliiuwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady :-p. Jak biszkopt przestygnie to przekrawamy wzdłuż na dwie warstwy.Składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki 30 albo 36 %1 galaretka truskawkowaopakowanie borówek amerykańskichOpis na pierwszy krem różowy:Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę i dodajemy do niej galaretkę(...)Krem różowy wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu oraz przykrywamy drugim płatem biszkoptu.Opis na drugi krem z borówkami:Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę, miksujemy borówki (pozostawiamy kilka całych do dekoracji). I Delikatnie mieszamy bitą śmietanę z borówkami. Gotowy krem wylewamy na wierzch drugiego biszkoptu. Ciasto dajemy do lodówki do stężenia a następnie dekorujemy całymi owocami borówki.Biszkopt z bitą śmietaną
Bon Appetit Małgorzatymasa ładnie się ścięła :)Składniki na spód o śr. 24 cm:200 g mąki pszennej (przesianej)2 łyżki cukru pudru120 g masła2 małe żółtka1 łyżka soku z cytrynySkładniki na krem:6 żółtek,500 ml śmietanki kremówki 36 %6-8 łyżek cukru (w zależności od preferencji)można dodać dla pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejotarta skórka z 2 cytryn1/3 szklanki(...)zagotować. W tym czasie żółtka lekko napuszamy trzepaczką. Następnie do żółtek stopniowo dodajemy podgrzaną śmietankę, dokładnie mieszamy trzepaczką. Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny i skrobię ziemniaczaną (w kremie brulee normalnie nie dodajemy skrobi, ale tutaj zrobiłam wyjątek dla pewności, żeby masa ładnie się ścięła.) Formę na tartę natłuszczamy masłem, albo olejem. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy
Bon Appetit MałgorzatyJest to mojego ulubione ciacho, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moja mama robi je chyba już od 20 lat :) uwielbiam krem z serków ostrowia. Następnym razem zrobię z nich deser. Love :D Składniki na krem:4 serki ostrowia (po 120 g)300 g śmietany 18 %4 śnieżki1 tabliczka gorzkiej czekoladySkładniki na biszkopt:6 jajekszczypta soli1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2(...)pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Biszkopt studzimy:Krem: Serki miksujemy ze śnieżkami następnie dodajemy śmietanę. Finał: Krem wylewamy na biszkopt. Dekorujemy wiórkami czekolady. (Czekolada lepiej się ściera na tarce jak jest zimna z lodówki) :)ciasto z kremem
Bon Appetit Małgorzaty