jako ciasto. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI biszkopty 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej około 200 ml wódki(...)gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Krem budyniowy: Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem
Passions hobbies lifełyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki czubate bułki tartej lub pokruszonych herbatników szkolnych Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe suche składniki wymieszane ze soba . Upiec kontrolując piekarnik. Krem 1 szklanka cukru 2 jaja 1,5 kostki masła 1,5 szklanki mleka + 2 łyżki mleka 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru kieliszek wódki Jaja utrzeć z cukrem na puszystą(...)łyżki zimnego mleka. Wymieszać. Zagotować półtorej szklanki mleka. I dolać ją do masy, ciągle miksując. Zagotować jak budyń miksując. Włożyć garnek do zimnej wody i schłodzić. Zimny krem dodać stopniowo do utartej, półtorej kostki masla. Na samym końcu dodać kieliszek wódki- temp.pokojowa. Polewa -pół kostki masła - 2 łyżki kakao bio FRESANO -1 mleczna czekolada -1 gorzka czekolada -1 łyżka
Z Kuchni Do Kuchnitrochę pracy, ale warto pyszotkę zrobić. Zapraszam do zrobienia. Ciasto: Składniki: 3 szkl. mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 25 dag margaryny 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/3 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 250 gram masła prawdziwego zapach waniliowy 2 żółtka Dodatkowe składniki: ciemny dżem (idealnie pasuje(...)margaryną, dodając powoli pozostałe składniki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 20-30 minut. Z białek od ciasta i kremu(6 białek) ubijamy sztywną pianę. Na każde białko dodajemy po jednej łyżeczce cukru. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Dwie blachy o wymiarze 25 cm na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia
tojestpyszne.blogspot.comLiczi jest zwane inaczej chińska śliwką. Pod skorupka znajduje się słodki przezroczystoperłowy miąższ. Postanowiłam przygotować go z kawowym kremem. Składniki kremu (porcja na 4 deserówki wielkości literatek): 250 gram serka mascarpone 4 łyżki jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) 2 łyżki cukru pudru wywar z kawy (łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 20 ml wody) Dodatkowo: pokruszone ciasteczka owsiane orzechy włoskie(...)liczi Wykonanie kremu: Serek, jogurt i cukier puder dokładnie mieszamy (można mikserem). Dodajemy wywar z kawy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. W deserówkach układamy warstwy w tej kolejności: pokruszone ciasteczka - krem kawowy - pokruszone ciasteczka - pokrojone liczi - krem kawowy. Na wierzchu posypujemy orzechami i kładziemy połówki liczi. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.componcz: 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej 2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki olejku rumowego 2 czubate łyżki cukru Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody(...)maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego
Na słodko lub wytrawnieMakaroniki to rozpływające się w ustach, bezglutenowe ciasteczka na bazie mielonych migdałów. Chrupka czekoladowa beza i wilgotny, lekko ciągnący się środek. Całość dopełnia mocno czekoladowy, podchmielony krem.. To ulubione ciasteczka mojego męża, szczególnie w towarzystwie mocnej, czarnej kawy. O francuskich makaronikach krążą legendy...że są bardzo trudne, kapryśne, że nie wychodzą.. Dość długo czytałam na ich temat, stopniowo(...)zostawi żadnych śladów. Piekarnik rozgrzać do 130 °C z włączonym termoobiegiem. Piec 20 min. Wyjąć, odstawić na blaszce do całkowitego wystygnięcia. W analogiczny sposób przygotować drugą blaszkę z makaronikami. Krem truflowy: 150 g gorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 36% 1 łyżka wiśniówki Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do rondla lub miski. Śmietanę wlać do drugiego rondelka i zagotować
maniapieczeniatego ciasta, może ktoś coś podpowie? :) SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm) Biszkopt z makiem 6 jajek 1 cukru 1szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl suchego maku Krem czekoladowy 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 3 szkl mleka 200g masła 200g nutelli Ponadto: 1 opakowanie Ptasiego Mleczka 2 galaretki w dowolnym kolorze (u mnie zielone) dekoracja (u mnie galaretka(...)Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 40 min w 180 st. C. 3. Krem: budynie ugotować w 3 szkl mleka, dodając cukier. Wystudzić. 4. Masło utrzeć. Stopniowo dodawać budyń. Gdy masa będzie gładka dodać nutellę, zmiksować. 5. Biszkopt przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować
Kto ugości moich gości?Smaczny i prosty deser z ciasta kruchego - tartaletki, czyli małe babeczki. Najlepiej smakują z bitą śmietaną, galaretką czy (jak w mojej wersji) z pysznym kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną. Świetnie sprawdzają się na stole z karnawałowymi przekąskami. Składniki (na 6 babeczek): kruche ciasto -70 g miękkiego masła -150 g mąki pszennej -ok. 3 łyżek cukru pudru (30 g) - żółtko - szczypta(...)soli - łyżka wody krem budyniowo-czekoladowy (spokojnie starczy i na 12 babeczek, mi z podanego przepisu została połowa) -opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego - dwie szklanki mleka - pół tabliczki białej czekolady - 2 łyżki cukru pudru - kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Teraz czas na krem
Kuchnia Ellierazem przepis na przepyszną masę na pierniczki i ciasteczka. Pamiętam jak będąc dzieckiem uwielbiałam jeździć z mamą do jej koleżanki. Powód był prosty: były tam fantastyczne ciasteczka z kremem. I nie o te ciasteczka chodziło, tylko o smak tego kremu ;-) W końcu mama wzięła od niej przepis i oprócz tradycyjnych ciasteczek świątecznych pieczemy również te z masą. Podstawą(...)kremu muszą być ciasteczka maślane. Możecie skorzystać z TEGO PRZEPISU , lub znaleźć inny. Wykrawane kółeczka muszą być małe. SKŁADNIKI NA KREM 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru 200 g mleka w proszku 2-3 krople aromatu migdałowego wódka do smaku WYKONANIE Masło musi być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy cukier puder, mleko w proszku, dodajemy masło, aromat migdałowy
Passions hobbies life25x30, a nawet może być nieco większa. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 6 jajek 170 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki tortowej 3 łyżki wody NA KREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ 1 kg mrożonych truskawek 250 g serka mascarpone 500 g śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania śmietan-fix 2 galaretki truskawkowe(...)przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę, wyrównać i piec około 30-40 minut (do suchego patyczka). Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Krem truskawkowy: Z odmrożonych truskawek odlać niepełną filiżankę soku i nasączyć nim dolny placek. Resztę truskawek wraz z sokiem umieścić w misie blendera i uruchomić urządzenie. W misce ubić śmietanę kremówkę
Passions hobbies lifełyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * * dodajemy , aby beza po upieczeniu była w środku ciągliwa i lekko wilgotna, natomiast z wierzchu krucha. KREM 300 ml schłodzonej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru - niekoniecznie mieszanka owoców kruche ciasteczka w mlecznej lub gorzkiej czekoladzie Przygotowanie BEZA Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)temperaturę zmniejsz do 160 o C - piecz 10 minut , a następnie zmniejsz do 120 o C - piecz 90 minut. Beze zostaw do całkowitego ostygnięcia w piekarniku (najlepiej na noc). KREM Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę , dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Można dodać cukier puder , ale nie jest to konieczne. Beze przekładamy na talerz (patere) i smarujemy połową kremu
Cukier&PuderDynia na dobre zagościła w mojej kuchni :) Dziś prezentuję Wam żółciutkie muffinki z kremem o bardzo ciekawej barwie :) Zielony! Piękny kolor, który w jedzeniu nie zawsze zachęca do konsumpcji :D Ja tam "zielone" uwielbiam i tym razem również jestem zachwycona :) Zieloną barwę otrzymałam dzięki dodaniu młodego jęczmienia w proszku :) Byłam ciekawa reakcji rodziny, których wzięłam za "testerów" :D Obawiałam się(...)kolor ich zniechęci, ale na szczęście - myliłam się. Krem był dosłownie wyjadany z muffinek :D I takiego efektu oczekiwałam :) Dodatek mielonego siemienia lnianego do kremu sprawił, że nabrał on stałej konsystencji, dzięki czemu łatwo go nakładać na babeczki, a poza tym wzbogacamy wypiek w cenne właściwości zdrowotne :) Muffinki są bez dodatku jajek, lekkie, zdrowe, nieco kleiste, z nutką cynamonu :) Całość
Zdrowie na języku :PCzas na letnią, zieloną, pożywną zupę ;)Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;)Krem z brokułówSkładniki:udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe mięsko na rosół)mały brokułpół cebulipół pietruszkimarchewka2 ziemniakiserek topionysólświeżo mielony pieprzsuszony koperek grzanki - groszek ptysiowy - świeża bułkaPrzygotowanie:Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną małą marchewkę, pietruszkę i cebulkę. Gotujemy rosołek. Na bazie(...)takiego rosołu ugotujemy na krem z brokułów. Do rosołu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki - gotujemy 10 minut.Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut.Całość trzeba potraktować blenderem, aż powstanie krem. Odbieramy chochelkę zupy i miksujemy ją razem z serkiem topionym. Wlewamy do całego kremu i mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem
Lawendowe Niebonartach i niedzielną inaugurację rolkowego sezonu przypłaciłam kontuzją kolana i w związku z tym mam chwilę na nadrobienie blogowych zaległości:) Po sportowych szaleństwach postanowiłam uraczyć Rodzinkę cudownym sernikiem z kremem z papai. Ostatnio trochę się rozleniwiła i o ile tylko to możliwe zamiast tradycyjnego kruchego ciasta jako podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko(...)sobą połączyły. Następnie dodaję zmiksowaną papają i sok z limonki - całość miksuję. Na końcu dodaję ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie mieszam całość aby składniki się połączyły. Krem schładzam w lodówce.Upieczony i ostudzony sernik dekoruję kremem z papai. Pycha
Magiczna kuchnia DariiRodzynkowiec to ciasto dla dorosłych, gdyż zawiera w sobie sporą dawkę alkoholu. Jest to klasyczny przekładaniec, w którym blaty biszkoptowe rozdziela krem, a wierzch zwieńcza polewa czekoladowa.Chociaż w czeluściach internetu można znaleźć wiele przepisów na to ciasto, większość z nich ma w swoim składzie masę budyniową, z której ja zrezygnowałam, przygotowując swoją wersję tego wypieku. W moim rodzynkowcu znajdziecie(...)pyszny, lekki krem kawowy powstały na bazie ubitej śmietanki i serka mascarpone.Wierzch rodzynkowca to polewa czekoladowa z dużą zawartością namoczonych w wódce rodzynek. Ponieważ nie przepadamy za zbyt słodkimi polewami, do jej przygotowania wykorzystałam czekoladę deserową, która nadała całości mocno wytrawny smak. Dla tych, którzy nie są wielbicielami gorzkiej czekolady, przy składnikach w przepisie w nawiasie podałam opcjonalną wersję, czyli
Smakołyki Bereniki