jest dla dzieci. Tort miałam okazje upiec na święto urodzin mojego taty. Ciasto jest wilgotne a dzięki ciemnemu piwu czekoladowe blaty mają wyjątkowy smak. Przeplatający się z nimi krem serkowo - rumowy jest idealny dla każdego mężczyzny, ale nie tylko. Ciasto zwięczony jest kulkami z białej i ciemnej czekolady z rumem. Ciasto piwne ( 2 blachy o śr.20 cm) 1 szklanka(...)mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto rozłożyć równo w tortownicach. Piec ok 30-40 min. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. W czasie gdy nam ciasto stygnie zróbmy krem. Krem rumowy 150g cukru pudru 100g masła 1 łyżeczka ekstraktu rumowego 100ml rumu, dobrze jeśli będzie to złoty rum 400g serka łaciate kremowy śmietankowy Cukier, masło oraz ekstrakt wymieszać
Panda i jej światfamily:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Eksperymentowanie z muffinkami trwa. Dzisiaj do przepisu dodałam krem czekoladowy a muffinki polane zostały polewą czekoladową- coś idealnego na gorsze dni. Efekt? Super! Podaję przepis i zachęcam do wypróbowania. Muffinki z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Składniki(...)szklanka mąki, ½ szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki mleka, ¼ szklanki oleju, jajko, krem czekoladowy, polewa czekoladowa. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać cukier. Do osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować. Płynną masę dodać do suchych składników i całość zmiksować na gładką masę. Do papilotek wlać niewielką
paapilotkaamacie pomysłu jak osłodzić sobie dzień? A może znudziły się Wam już ciasta i tradycyjne desery? Dziś przygotowałam dla Was słodką propozycję na Kakaowe bezy z kremem czekoladowym.Wykonanie nie jest trudne, ale nie ukrywam, trochę czasu zajmuje, dlatego jest to fajna propozycja do zrobienia w weekend. Ale zdecydowanie efekt jest wart zachodu, polecam! *Jeżeli nie lubicie przerobionej czekolady(...)takie osoby) proponowany krem można zastąpić czekoladowym ganaszem. Składniki : 30 bezików kakaowych - klik Składnik na krem : 200 ml mleka 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowego z ziarenkami wanilii) 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g czekolady 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Przygotowujemy bezy kakaowe - klik . Do garnuszka wlewamy mleko i podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladę i szybko mieszamy
Słodkie PrzyjemnościZbliża się Wielkanoc. Poszukujemy przepisów na różne ciasta, aby później zaskoczyć gości. Ciasto orzechowe z kremem dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole, a do tego wszystkim smakuje. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego Ciasto orzechowe: 5 jajek 18 dag cukru pudru 8 dag orzechów włoskich lub laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 szklanki mleka(...)resztą cukru, mielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy pół godziny w temperaturz 150 stopni. Krem: Łączymy mleko z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem. Jeden upieczony płat ciasta francuskiego smarujemy połową kremu. Przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy resztą kremu
Salonik smakówprzez ok. 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany 30% 500 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych. Mleko kokosowe zamknięte w puszce schłodzić przez(...)śliwkowych (po 400 ml) wiórki kokosowe do posypania tortu Składanie tortu Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy krążek ułożyć na paterze, nasączyć ⅓ ponczu, posmarować powidłami śliwkowymi. Na powidła rozsmarować ¼ kremu kokosowego. Przykryć kolejnym krążkiem, nasączyć, posmarować pozostałymi powidłami i ¼ kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu i obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka
Pełny talerzBardzo efektowny torcik, który świetnie będzie wyglądał na Waszych świątecznych stołach. Jasny i kakaowy biszkopt z kremem serowo - śmietankowym. Całość smakuje obłędnie. Ciasto może wydawać Wam się trudne do zrobienia, ale zapewniam, że wcale takie nie jest. Nie jest również pracochłonne. Polecam, może ktoś z Was przygotuje je zamiast sernika na Wielkanoc? ;) Składniki na ciasto: 225 g masła(...)cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 2 łyżki kakao Krem serwo śmietankowy: 300 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo wbijać jajka, jedno po drugim. Zmiksować
Domowa cukiernia Ewyramach cotygodniowego cyklu "Słodkie środy" zapraszamy na pyszną, pachnącą cytryną babkę przełożoną cytrynowym kremem. Babka ta jest trzy razy cytrynowa i w trzecim wariancie babka kryje cytrynowy lukier z cytrynową skórką, którą otrzymałyśmy od firmy HELIO . Babka ta jest wilgotna i aromatyczna, idealnie nadaje się na zbliżające Wielkanocne Święta. Przygotowanie jej jest bardzo proste i nie wymaga(...)dużo czasu, a jak wiadomo przed świętami jest go stanowczo za mało ... Wielkanocna babka z kremem SKŁADNIKI: ciasto : 5 jajek 250 g mąki wrocławskiej 200 g cukru drobnego do wypieków 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna 1 szczypta soli krem : 100 ml soku z cytryny 150 ml mleka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTort idealny - połączenie kremu wiśniowego, ciemnego biszkoptu i polewy czekoladowej. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak smak wszystko wynagradza. Składniki są podane na dużą okrągłą formę (28 cm), jednak spokojnie można zastąpić formą prostokątną (np. 20 cm x 35 cm). Składniki: ciemny biszkopt 5 dużych jaj 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki zwykłego cukru 3-4 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki wody krem wiśniowy 500 g śmietany 30% 800 g wiśni* 9 łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki wrzącej wody ozdoby wiśnie w żelu: 100 g wiśni 1 łyżeczka żelatyny pół łyżki
UgotowaćTradycyjne wafle z kremem czekoladowym. Idealne, pyszne i chrupiące. Świetny pomysł na przekąskę na słodko bez użycia miksera i piekarnika. Przygotowując krem czekoladowy należy uważać, aby masa się nie zagotowała (w przeciwnym razie krem się rozwarstwi). Jeżeli macie ochotę na inne wafle to zachęcam do wypróbowania przepisu na wafle z kremem kajmakowo-orzechowym lub przypominające wyglądem mleczną kanapkę(...)małym ogniu!). Na sam koniec przygotowaną masę dodać kakao - ponownie wszystkie składniki ze sobą połączyć i mleko w proszku. Trzymać na ogniu 1 minutę, cały czas mieszając. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dolać 2 łyżki zwykłego mleka. Przygotowaną masą zdjąć z ognia i lekko ostudzić, a następnie przełożyć nią wafle. Przycisnąć deską z jakimiś obciążnikami i poczekać
Ugotowaćtych z ciuszkami, butami, torebkami dołączyły wystawy kawiarenek, pełne wspaniałych słodkości, ciast, ciasteczek, tortów, czekoladek… Ahhh serce zaczyna bić szybciej Tym razem urzekły mnie kawiarniane kruche tartaletki, z kremem cytrynowym, przykryte piękną bezową chmurką. A, że mi się spieszyło i nie mogłam wejść i rozkoszować się ich smakiem, to postanowiłam je odtworzyć. Są wspaniałe. Kruchy spód, krem na bazie(...)czasie ciasto na każdej tartaletce przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 10 minut, do zezłocenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem cytrynowy: lemon curd (całość + 2 łyżki do dekoracji) 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki Mascarpone ucieramy z lemon curd. Śmietanę ubijamy na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy
Made By Mom And SonDietetyczne muffinki z kremem czekoladowym z czerwonej fasoli Pora na deser! Muffinki musli z krem czekoladowym z czerwonej fasoli to doskonały, pełnowartościowy oraz wysokobłonnikowy smakołyk, idealny dla dzieci, jak i dorosłych. Składniki: Muffinki: (około 12 sztuk) - musli (mieszanka wykonana samodzielnie np. płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, orzechy, bakalie itp.) - 100 g - mąka orkiszowa - 100 g - mleko(...)szklanki - jogurt naturalny - 100 ml - miód - 3 łyżki lub stevia Krem czekoladowy: - czerwona fasola "Gotowane na parze" Bonduelle - 1 puszka - kakao - 4 łyżki - mleko - 1/4 szklanki - miód - 2 łyżki lub stevia - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki - orzechy laskowe - 10 sztuk Sposób przygotowania: Muffinki: Musli wymieszać z przesianą mąką oraz proszkiem
Fit-aminaBanalnie proste w przygotowaniu i przepyszne ciasto cukierek, to ciasto bez pieczenia na herbatnikach składające się z trzech warstw kremów . Pyszne i słodkie, bardzo szybko znika z talerza. składniki na formę 25 cm na 40 cm 600 g herbatników 600 g masy kajmakowej przepis tutaj 1 opakowanie kremu karpatka lub kremu do tortów 250g serka mascarpone(...)masy kajmakowej. Na masie kajmakowej układamy kolejna warstwę herbatników , a na herbatnikach warstwę masy karpatkowej, którą przygotowujemy według przepisu na opakowaniu .( Do miski wlewamy 400 ml mleka wsypujemy opakowanie kremu do karpatki i miksujemy całość 3 minuty. ) Na masie karpatkowej układamy kolejną warstwę herbatników . Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywno w trakcie ubijania dodajemy cukier puder
Smakowite DaniaCiasto milky way bez pieczenia na spodzie z kakaowych herbatników z pysznym mlecznym kremem, to znakomity deser dla wszystkich łasuchów słodkości. To bajecznie łatwe w przygotowaniu ciasto, wyjątkowo smaczne, idealne do kawy. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) kostka masła 3/4 szklanki mleka zwykłego 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki(...)miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je stopniowo wlewając wystudzone mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy maślanej wsypujemy porcjami mleko w proszku i wszystko ucieramy na gładki krem. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, na warstwie herbatników rozprowadzamy połowę przygotowanego kremu, a na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzamy pozostały krem i przykrywamy
Smakowite Daniaminut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem orzechowy: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem ubić, dodać masło(...)orzechowe i wymieszać. Krem podzielić na 3 części, 2 na przełożenie tortu, jedna na wierzch i boki. Dodatkowo: 2/3 szklanki konfitury wiśniowej garść orzeszków ziemnych do dekoracji pół szklanki soku żurawinowego Wykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczem. Posmarować konfiturą, następnie częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować konfiturą wiśniową, następnie częścią
dom-agi.plDomowe ciasteczka markizy to mój dzisiejszy pomysł na podwieczorek. Zrobiłam je z kruchych maślanych ciasteczek i waniliowego kremu budyniowego, do tego odrobina kolorowych koralików i voila! deser gotowy :) W wersji super ekspresowej kruche ciasteczka można zamienić na okrągłe biszkopciki - wtedy przygotowanie całości nie powinno zająć nam więcej niż 20 minut. Składniki na ciasteczka Składniki na krem +cukrowe kolorowe koraliki Ciasto(...)przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczka muszą mieć czas, żeby ostygnąć. Nie możemy zacząć nakładać kremu dopóki nie będą zupełnie zimne. Na środek ciasteczka nakładamy krem (wygodnie zrobić to workiem cukierniczym lub zwykłym woreczkiem strunowym), przykrywamy drugim ciastkiem i lekko zgniatamy. Brzegi ciastka "maczamy" w misce
Ciastkozercy