Lodowiec z malinami 275galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody w garnuszku, natomiast w drugim garnuszku rozpuszczamy 2 pozostałe galaretki w 500 ml wody. Pierwszy garnuszek jest przeznaczony do nasączenia biszkoptów. Przygotowanie kremu: Masło ucieramy z cukrem i z 500 g malin. W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę i łączymy z masą. Układamy warstwę nasączonych biszkoptów, na to wlewamy gotową masę i również
Niezły Młynek
Lody bananowo - cytrynowe 222cytryny i cukier. Jak zblendujemy na gładką masę dodajemy mleko i aromat cytrynowy nadal blendując. Gotową masę przelewamy do miski z ubitą śmietaną i mieszamy ręcznie aby powstał krem bez grudek. Wszystko przelewamy do pojemnika (pojemnik musi mieć przygrywkę) albo do foremek na lody i wkładamy do zamrażarki na 6-8 h. Czas przygotowywania: 10 minut Smacznego
Niezły Młynek
Lekkie jak piórko, choć nie do końca dietetyczne...ptysie - łabędzie 231moich gości :) Składniki: Na ciasto: 200 ml wody 2 łyżeczki cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszennej (z doświadczenia polecam tortową) 2 duże jajka Na krem: 300 ml śmietanki 30 % cukier puder (do smaku) Dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do garnka wlałam wodę, wrzuciłam masło i cukier. Powoli podgrzewałam do momentu, aż masło się
Kulinarny Pamiętnik
Zupa-krem ze szpinaku 151hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Dzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku. Składniki: 3 marchewki starte na grubych oczkach 2 pietruszki starte na grubych oczkach mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki
Kulinarny Pamiętnik
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 210przykryciem do wyrośnięcia. Truskawki wymieszałam z cukrem i budyniem waniliowym. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam). Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem
Kulinarny Pamiętnik
Ziemniaczana zupa krem 173Pora oczyścić i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, por w plastry. Wrzucić do 1 litra wody, zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać serki i śmietanę a następnie zmiksować na krem. Zupę doprawić solą, pieprzem i papryką. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelnie. Posypać zupę, całość podawać z pieczywem czosnkowym. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał
Świat Smaku
Kremowa zupa cebulowa 210smażyć aż mąka lekko się zrumieni. Wlać szklankę bulionu, wymieszać, przelać do garnka do reszty bulionu. Mieszając, zagotować. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Zupę zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój
Świat Smaku
Tort Czekoladowy 235rozsmarowujemy ją na czekoladowym blacie. Dodajemy wiśnie odsączone z nalewki i pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy drugim blatem i dociskamy lekko. 3. Drugi blat ponczujemy, rozsmarowujemy na nim 1/4 kremu czekoladowego i dodajemy owoce. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym i dociskamy go lekko. 4. Trzeci blat również ponczujemy
ciemna strona patelni
Torcik Raffaello 214Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 9.Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy z fixami. Gdy osiągnie już odpowiednią konsystencję dodajemy powoli (nie przerywając miksowania) czekoladę, żelatynę i wiórki kokosowe. 10.Tak przygotowany krem dzielimy na trzy części . Dwie części dajemy na biszkopt, a trzecią smarujemy górę i brzegi, które jeszcze dodatkowo obsypujemy płatkami migdałowymi. 11.Gotowy tort wkładamy do lodówki najlepiej
ciemna strona patelni
Truskawki z nutellą na francuskim cieście 302Dziś mam dla Was bardzo łatwy i szybki w wykonaniu deser. Wystarczy słoik nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego, kilka truskawek i opakowanie ciasta francuskiego. Składniki: 1 mały słoiczek nutelli ok. 10-12 truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wyjdzie ok 8-10 szt.). Każdy z nich na środku posmarować nutellą i ułożyć na niej
Pasja Smaku
Tartlets with Blueberries 229Słodkości nie są moją mocną stroną. Ogólnie nie lubię babrać się w mąkach, kremach, polewach itp. Dlatego też rzadko udaje się mnie namówić na pieczenie ciast. Poniżej szybkie i najprostsze w wykonaniu ciasteczka w sam raz na niedzielny deserek do kawusi... Tartaletki z jagodami
bastalena
Ani wódka, ani wino nie zastąpi Ci "Bambino" 282Dzisiejsze święto pizzy uczciliśmy deserem lodowym. Jagodowym semifreddo. Ten rodzaj deseru powstaje poprzez zamrożenie kremu o konsystencji musu. Jak dla mnie to coś pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować! Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam i rozdrobniłam
bastalena
Upichcimy... w lipcu? 272wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem z pieczonych buraków Buraczanej diety ciąg dalszy. Tym razem w zupie. Ciąg Dalszy Nastąpi
bastalena
Nie ma weny, nie ma bastaleny #1 212Mama gotuje 2. Lucjanek pomaga 3. A Tata fochy strzela ;) Ponadto: 1. Z czerwcowych zapowiedzi udało zrealizować się 50% 2. Kremu z buraków nie było, ale był ten , równie pyszny 3. Wyprzedaże do kuchni, lubię to! 4. W międzyczasie załapaliśmy się na Hot Dog dzień I mniej kulinarnie
bastalena
1443. Rogaliki ekspresowe ..po raz kolejny.. 254razu piec.. 2 szkl. mąki 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 4 dkg świeżych drożdży 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka cukr u nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy itp. Do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać na jednolitą masę.Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i margarynę.Zagnieść jednolite ciasto .Ciasto podzielić na kilka części
Moje domowe kucharzenie