wyzwnań. Podpatrzyłam to i owo na innych stołach i na start z biegu na moim stole pojawiło się ciasto marchewkowe z chrupiącymi migdałami, soczystym ananasem, a wszystko pokryte kremem mascarpone i posypane obficie granatem. Idealne ciasto na halloween. Proste, smaczne i orginalne, więc zabierajcie się do pracy, jeszcze zdążycie przed świątecznym wieczorem upiorów:) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej(...)jajka 1/3 szklanki oleju 3 marchewki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2-3 łyżki przypraw korzennych pół puszki ananasów 100 g posiekanych migdałów 250 g mascarpone 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru ewentualnie: do posypania ziarna granatu, lub potarkowana gorzka czekolada Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy korzenne i migdały
na moim stole...moje ciasto a la' Tiramisu -biszkopt upieczony w formie prostokątnej z tego przepisu z tego przepisu! -6 dużych jaj 120 g cukru + 2 łyżeczki dodatkowo 500 g mascarpone gorzkie kakao do posypania Skworcu mocne espresso do pączowania biszkoptów u mnie Rafaello Skworcu likier typu rum, marsala all'uovo albo likier kawowy Najpierw pieczemy biszkopt genueński według tego przepisu(...)serek mascarpone.Ubijamy. Następnie należy ubić białka na sztywno z cukrem. Połączyć pianę z ubitymi żółtkami z serkiem, delikatnie aby nie przebić masy. Ja do mojej dodałam łyżeczkę kakao. Zaparzyć mocne espresso i wlać alkohol. Napączować biszkopt spryskując go po wierzchu kawą z likierem.Posmarować warstwą masy serowej. Następnie spryskać drugi kawałek biszkopta kawą i stroną spryskaną położyć na serku, spryskać
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki proszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki „laski” cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja): świeże truskawki 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając(...)wyjmij z formy, przekrój na pół aby uzyskać dwa osobne blaty. Z jednej części wytnij trójkąty, z drugiej części okrągłe podstawy do czapek. Zrób zielony lukier do choinek oraz krem do czapek: śmietanę ubij na sztywno, na koniec ubijania dodaj cukier puder. Zmniejsz obroty i dodaj mascarpone, wymieszaj tylko do połączenia się składników. Włóż do lodówki. Umyj i obierz truskawki
Garniec Magalielubię , bo wyczuwam jakiś chemiczny sposób. Ostatnio kupiłam bezowego bałwanka. Smak: mogłabym się napić octu zamiast go zjeść;) 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżka soku z cytryny serek mascarpone (duże opakowanie) jagody mrożone+ cukier (szklanka) lub w syropie ( kilka łyżek) odrobina alkoholu - idealny byłby likier jagodowy ( do dostania) suszone maliny ( dostępne w sklepach BIO) Bezę ubijamy(...)godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach. Studzimy do zimna. Ser mascarpone łączymy z jagodami ( mrożone podgrzewam w rondelku z cukrem aby puściły sok) jeśli dodajesz z syropu dodawaj po trochu tak, aby ser miał konsystencję kremu, nie dodawaj wtedy cukru. Syrop już jest słodki. Teraz chlust likieru i zmieszaj. Dodaj suszone maliny do środka
AZgotuj!ciasto rękami, robimy kulkę – lekko spłaszczoną i owijamy ją folią spożywczą. Umieszczamy kulkę w lodówce na 1 godzinę. Pozostałe składniki: brzoskwinie z puszki galaretka krystaliczna 1 opakowanie serka mascarpone 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki 30% schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny Po 1 godzinie wykładamy ciasto na stolnice i wałkujemy placek. Formę do tarty natłuszczamy(...)się rumienić. Masa: Do miski wlewamy śmietankę 30 % kiksujemy, dodajemy mascarpone, mleko skondensowane – miksujemy. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Miksujemy. Wykładamy masę na chłodną tartę. Wkładamy do lodówki by masa trochę stężała. Układamy brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną Mniam. Artykuł Tarta z kremem śmietankowym i brzoskwiniami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plwersja jest nadal słodka, ale nie przesadzona, więc śmiało spróbuj, bo w kilka minut przygotujesz wspaniały torcik bez pieczenia . Składniki: Masa jasna: 200 g słodkiej śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 3 szkl. ziaren zboża ekspandowanego 3 łyżki startej gorzkiej czekolady Masa ciemna: 100 g słodkiej śmietany 30% 1 tabliczka mlecznej czekolady 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady(...)spodzie układamy herbatniki, docinamy je tak, by pokryć całą powierzchnię. Masa jasna: Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy mascarpone, wlewamy rozpuszczone czekolady i krótko miksujemy. Do masy wsypujemy zboże (można dać mniej, ja dałam 3 szklanki, żeby masa była gęstsza i było jej więcej) i wiórki gorzkiej czekolady, mieszamy łyżką
Kolorowy Przepisownikrolada będzie idealna na lato. Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 galaretki cytrynowe 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 2 łyżki cukru pudru sok i skórka z 1,5 cytryny 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka masła Przygotować(...)skórkę z cytryny umieścić w rondelku. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajko i żółtko. Cały czas mieszając zagotować, kiedy zacznie gęstnieć dodać masło. Gotować aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Przygotować krem cytrynowy: Drugą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Zmiksować z mascarpone i budyniem cytrynowym. Na końcu powoli wlewać galaretkę. Biszkopt rozwinąć, usunąć ściereczkę. Kiedy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto toffi bez pieczenia Ciasto toffi bez pieczenia to moja kolejna propozycja na łatwe i pyszne ciasto bez użycia piekarnika. Ciasto jest na spodzie z herbatników
WSZYSTKO SMACZNEjajek 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2/3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli na masę śmietankową: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g ryżu preparowanego 1 puszka kajmaku (510 g) sok z jednej cytryny 1/2 opakowania kakaowych herbatników 4 batony Lion Przygotowanie: Zaczynamy(...)blaszce z powrotem układamy dolną część biszkoptu ,nasączamy wodą z cytryną,na to wykładamy ryż z kajmakiem,wyrównujemy dokładnie na to układamy herbatniki kakaowe,na to wykładamy 2/3 kremu śmietanowego,na to druga część biszkoptu i znowu nasączamy wodą z cytryną.Na wierzch wykładamy pozostały krem śmietanowy i układamy pokrojone w plasterki batoniki Lion.Ciasto schładzamy w lodówce minimum
Swojskie jedzonkołyżeczki czerwonego barwnika (użyłam w proszku) 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub parę kropli aromatu 2 całe jajka 17,5 dag maślanki lub kefiru łyżeczka octu jabłkowego lub zwykłego KREM: śmietana w proszku Śnieżka 330 ml śmietany 18 % do zup i sosów 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny WYKONANIE: Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nagrzewamy piekarnik na 170 - 180 stopni(...)masą. Chwilkę schładzamy i przekładamy do szprycy, dekorujemy. Posypujemy okruszkami lub kolorowymi koralikami. Smacznego :) MAŁA RADA: Masę możemy również zrobić ze śmietany 30 %, ubitej z mascarpone lub serkiem homogenizowanym
Pani na deserJak zawsze mam w domu słodkie korpusy do babeczek na wypadek niespodziewanych gości. Mój mąż jest wielkim fanem masy owocowej do babeczek z tego przepisu, jednak
Mania Wypiekaniałyżeczka esencji waniliowej 3 duże jajka ( temperatura pokojowa ) 1 ¼ szklanki maślanki ( temperatura pokojowa ) 2/3 szklanki kakao 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Krem śmietankowy: 250 gram mascarpone 500 ml śmietanki kremowej 30 % 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 500 ml śmietany kremowej 30 % 2 łyżki cukru pudru półlitrowy słoik drylowanych wiśni w syropie dwa opakowania wafelków kakaowych(...)odwracamy ciasto górną częścią na dół, aby ciasto się wyrównało. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masa 1 : Śmietankę miksujemy na niskich obrotach z cukrem pudrem, a gdy zgęstnieje stopniowo dodajemy serek mascarpone i chwilę miksujemy. Masa 2 : Śmietankę miksujemy na niskich obrotach z cukrem pudrem aż dobrze zgęstnieje. Jeden blat ciasta przekładamy na paterę,wykładamy połowę drylowanych wiśni
Darcia w kuchniwierzchu sernika jedynie paski. Można jeszcze podobne paski zrobić z polewy czekoladowej, żeby nadać bardziej świąteczny charakter ciastu. Modyfikacja objęła również spód i samą masę serową, z której wyrzuciłam serek mascarpone z powodu jego braku ;). Jak zwykle, polecam mój ukochany ser z Wielunia, który jest tak pyszny, że mogę wcinać go łyżką. A pure z dyni, w razie gdybyście zapomnieli(...)budy\u0144 waniliowy\r","2 \u0142y\u017ceczki cukru waniliowego\r","1 \u0142y\u017cka kaszy manny\r","Polewa\r","1\/2 puszki masy kajmakowej\r","3 \u0142y\u017cki krem\u00f3wki\r","1\/2 \u0142y\u017ceczki cynamonu"],"name":"Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie","recipeInstructions":["Sp\u00f3d\r","Herbatniki kruszymy - najpro\u015bciej przesypa\u0107 do torebki i przejecha\u0107 kilka razy wa\u0142kiem
Mieszam w Garnkuforemka 25 cm x 35 cm Biszkopt kakaowy 7 jajek 50 g kakao 125 g pszennej mąki szczypta soli 200 g cukru 0,75 l śmietanki, 36% 250 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki 2 łyżki brązowego rumu 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki(...)limonki wymieszaj z likierem i skrop nim dolny blat ciasta. Wymieszaj dżem z rumem i rozprowadź równomiernie na powierzchni dolnego blatu. Zmiksuj śmietankę z mascarpone. Dodaj likier i wymieszaj. Rozprowadź grubą warstwę kremu na dolnym blacie ciasta. Przykryj górnym blatem i posmaruj cienką warstwą kremu. Posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Schłodzone ciasto pokrój na małe kwadraty
codojedzeniaDelikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit . Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego(...)wody. Studzimy, dodajemy maliny. Odkładamy do lodówki, aby zgęstniała, Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód. Składniki masy mascarpone: 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii Przygotowanie masy serowej: Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru
Podróż w kulinaria