gotować! Głodni? A zatem podaję menu - polecam oczywiście wszystko, ale ciekawa jestem, którą potrawę Wy chcielibyście zamówić:) 1. Pieczony bakłażan z czosnkiem, granatem i sosem jogurtowym 2. Krem malinowo-buraczany z miętą 3. Risotto milanese 4. Szafranowo-kardamonowa panna cotta z pistacjowym krokantem i karmelizowanym mango 5. Koktajl miłości „Love potion” 6. Pieczone gruszki z gorgonzolą, miodem(...)zostały sprezentowane Uczestnikom. Nasze podniebienia rozpieszcza już tradycjnie Luks Pomada, której konfitury i chutneye towarzyszą nam przy wszystkich warsztatach. Tym razem królowała doskonała Śliwska Suska i Ostry Zielony Pomidor . Niebywałą atrakcją i wyróżnieniem był dla nas udział Manufaktury Czekolady , która obdarowała nas wielkimi blokami doskonałych czekolad, o których produkcji i pochodzeniu ciekawie opowiadała przedstawicielka firmy, pani Ilona. Została
KUCHARNIAniewielkiej ilości oleju. Dorzucamy do nich łyżkę koncentratu pomidorowego i całość przez kilka chwil przesmażamy, cały czas dokładnie mieszając. Na patelnię z przesmażoną cebulą wrzucamy pokrojone w dużą kostkę pomidory (można je sparzyć i obrać, ja jednak tego nie robię ;) ) i dusimy przez kilka chwil. W przeciwieństwie do cukinii, one mogą się rozpaść, w tym wypadku nie potrzebujemy ich walorów(...)czasie ostatecznie doprawiamy potrawę paprykami w proszku i suszoną bazylią i dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy do miękkości warzywa, pilnując, by nie przerobiła się samoistnie na krem
Kuchenna Kontrrewolucyakolejną dawką nabiału. Na śniadanie omlet z mikrofali 2 jajka 3 łyżki mleka łyżka suszonych pomidorów kilka sztuk zapuszkowanych szparagów szczypta soli, pieprz Jajka roztrzepałam. Wlałam mleko. Dodałam posiekane pomidory. Posoliłam. Popieprzyłam. Mieszaninę wylałam na talerzyk. Wstawiłam na 2 min. do mikrofali. Następnie wyjęłam talerzyk. Szparagi ułożyłam na połowie omleta. Zakryłam pozostałą częścią omleta (UWAGA! gorące) Wstawiłam na kolejną minutę(...)bank dwudaniowy. Inny nie zapcha dostatecznie brzucholi ;) W szczególności zapracowanego Stwórcy. A jako, że aura nas ostatnio nie rozpieszcza, z miłą chęcią powtórzyłabym mój niedawny kulinarny wynalazek. Zupa krem z kalafiora a'la romana . Do tego wymyśliłam sobie. I nabrałam ponownie ochoty. Zapiekanka kartoflanka z brukselką pod serowym beszamelem . Pychaahaa! A na kolację pannkakkujemy
bastalenawodą i odstawić na 10 minut), obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski/garnka. Ogórka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych pomidorów. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych warzyw. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do miski/garnka z pokrojonymi warzywami. Laski selera naciowego umyć(...)Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. Tak przygotowany chłodnik przelać do dzbanka blendera kielichowego i krótko zblendować, tak aby w gazpacho pozostały niewielkie kawałki warzyw (nie na gładki krem). Chłodnik przelać do miski/garnka, przykryć folią aluminiową/pokrywką i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc) w celu połączenia się smaków i schłodzenia. Gazpacho podawać schłodzone z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO
Gospodyni Miejskajakim miałam do czynienia. Był ze mną w kuchni przez ostatnie 3 tygodnie. Podczas testowania przygotowałam w nim m.in. hummus z suszonymi pomidorami, soki, masło orzechowe, mąkę owsianą i wiele innych. Kilka przepisów z wykorzystaniem tego kosmicznego urządzenia znajdziecie poniżej Tak prezentuje się w/w blender w całej okazałości. Blender po wyjęciu(...)odpowiedni tryb. Po chwili mamy czysty kielich blendera wystarczy wytrzeć do sucha i gotowe :-). W blenderze możemy przygotować: zdrowe koktajle, soki, różnego rodzaju pasty, zupy, kremy, lody i wiele wiele innych smacznych rzeczy. Ostrze blendera, rozdrobni w krótkim czasie owoce i warzywa wraz ze skórką, dodatkowo urządzenie zostało wyposażone w system
Marta Gotujektórej nie trzeba obierać. Piżmową w niektórych przypadkach wolę, jej smak i to, że zachowuje konsystencję i nie robi się z niej paćka. Nie mam jednego, ulubionego przepisu na krem z dyni, ponieważ robię bardzo wiele różnych wariacji metodą "co się nawinie". Niektóre są później powielane z drobnymi modyfikacjami. Dziś zrobiłam taki :) Składniki: niewielka dynia Hokkaido (upieczona w całości(...)kokosowego chlust oliwy z dyni, pestki z dyni, starty na tarce kokos woda filtrowana lub bulion warzywny 200 ml passaty pomidorowej lub kilka łyżek przecieru lub domowy sok z pomidorów Na oleju kokosowym podsmaż cebulę. Dodaj przyprawy, połowę startego kokosa, starty imbir. Wyjmij pestki z dyni i odkrój twarde części, dodaj do zupy, zalej wodą lub bulionem i chwilę pogotuj
Cytryna&Co.dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki, pokrojonego selera, grubo posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek. Gotujemy(...)minut. Doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz dodajemy szpinak. Po kilkudziesięciu sekundach wyłączamy zupę, aby szpinak nie stracił swojego koloru i formy. I gotowe! Jeśli lubimy zupy-kremy, to można zupę zmiksować ( całą lub połowę). Jamie proponuje podać zupę z naturalnym jogurtem. Z pewnością złagodzi on ostrość zupy , ale ja wolę ją w wersji
Simple Dishmacie dość „wędlin”, pora zakasać rękawy, udać się po konkretny kawałek schabu i zrobić coś swojego. Taki schab idealnie komponuje się ze wszystkimi kanapkowymi dodatkami – ogórkami, pomidorami o musztardzie, chrzanie i ćwikle nie wspomnę:) I może leżeć całkiem długo. Z tym zakasywaniem rękawów to przesadziłam, bo jedyne co trzeba zrobić, to oczyścić mięsko z błon i zrobić(...)może marynowany, pieczony schab. Drukuj Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg schabu 2 duże cebule Marynata 2 łyżeczki kremu balsamicznego (u mnie o smaku pomarańczy) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz, 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka musztardy ( u mnie o smaku mango) 1/2 łyżeczki chilli
Mieszam w Garnkukostkę cebuli, suszonych pomidorów i posiekania czosnku. Na patelnię wlałam oprócz oliwy, oliwę z suszonych pomidorów. Zeszkliłam na nich cebulę, o drobinę ją soląc. Dodałam do niej suszone pomidory i czosnek. Po około 2 minutach dodałam na patelnię jarmuż. Pod wpływem ciepła, stopniowo zmniejszał swoją objętość. Można go przykryć i podlać odrobiną wody. Dusiłam go przez około 10 minut(...)talerzu posypałam parmezanem i gotowe. Można zajadać. Smacznego! Inne propozycje z j a r m u ż e m ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU
potrawyregionalnekwas chlebowy – mleko o obniżonej zawartości tłuszczu – fermentowane napoje mleczne – woda z kiszenia ogórków/buraków – sezonowe warzywa o dużej zawartości wody, np. cukinie, pomidory, ogórki, rzodkiewki, warzywa kapustne, – strączki – groszek, fasolka szparagowa – warzywa kiszone, które mają również szereg innych znakomitych właściwości – gotowane kasze – jęczmienna, pszenna, brązowy ryż A dla wytrwałych superprzepis – idealny(...)ozdoby Zielony groszek zblanszowałam i wystudziłam. Ogórki dokładnie umyłam i obrałam ze skórki. Ząbki czosnku obrałam i pokroiłam na mniejsze cząstki. Dodałam jogurt i wszystko zmiksowałam na gładziutki krem. Doprawiłam do smaku i wstawiłam do lodówki Na suchej patelni uprażyłam na złoto sezam wraz z orzechami piniowymi. Piekarnik rozgrzałam do 100-120 stopni. Buraczka starłam na tarce o drobnych oczkach
Kate's Kitchentakże ciepły klimat. Latem utrzymuje się tu temperatura od 25 do 30 stopni Celsjusza, co sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców, takich jak cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory. Kraj słynie z produkcji wina i oliwek, które Hiszpanie namiętnie wzbogacają rozmaitymi farszami, np. serem, cytrynami i anchovis. Warunki klimatyczne i geograficzne zdecydowanie sprzyjają tutejszym uprawom, a także hodowli bydła(...)pasących się na górzystych terenach La Manchy w Kastylii. Do najbardziej rozpoznawanych dań kuchni hiszpańskiej na świecie zaliczyć należy ryżową paellę, chłodnik gazpacho, ziemniaczaną tortillę (tortilla de patats) i krem kataloński. Jednak każdy z regionów może poszczycić się własnymi, spotykanymi tylko na danym obszarze specjałami. W Hiszpani królują targi na których można kupić świeże owoce, warzywa, mięso, czy owoce
Pyry na Gazprzygotować faszerowane papryczki. Papryczki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Z papryczek usunąć ziarna. Do miseczki włożyć ser feta i pokruszyć go widelcem. Dodać pokrojone w mała kostkę suszone pomidory, drobno pokrojoną czerwoną cebulę oraz jedną papryczkę pokrojoną w małe paski. Wymieszać. Gotowe nadzienie nakładać na połówki papryczek, delikatnie przyklepywać widelcem bądź palcami. Papryczki ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić(...)pikantne smakują najlepiej ale jeśli jesteście fanami bardzo pikantnego jedzenia sięgnijcie po papryczki jalapenos. Lubisz lekko pikantne dania? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Lekko pikantną zupę krem z dyni . The post Pieczone papryczki appeared first on MeCooks
mecooksgarści rukoli, tymianku, bazylii, szczypiorku oraz natki pietruszki. Cukinię, ogórki oraz pomidory myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, wykrawamy środek z nasionami i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na ósemki, usuwamy sok i nasiona, kroimy w dobrą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię razem ze skórką kroimy w kostkę o boku 1 centymetra. Na patelni rozgrzewamy(...)kostkę o boku 1 centymetra. Warzywa przekładamy do miski, zalewamy sosem i mieszamy. Dodajemy fetę i delikatnie mieszamy. Sprawdź co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem cukinii na www.przepisy.pl Zupa krem z cukinii Do zrobienia kremu z cukinii niezbędne będą następujące składniki: 3 cukinie, 2 ziemniaki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 4 szklanki bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju
Tradycyjna Kuchniamusiało to wcale mieć zielonego koloru, chodzi ogólnie o warzywa - plastry karmelizowanej marchewki, papryka, rzodkiewka, awokado lub nawet garść rukoli. Czasem brałam do pracy naleśnik z masłem orzechowym i kremem czekoladowym, zwinięty w rulonik świetnie się trzyma w ręku:) Innym razem były to słoiki z musli, jogurtem i owocami. Teraz nastał czas lunch boxów, których zawartość zależy wyłącznie od naszej(...)słoiku podawać nie będę, każdy może zrobić ją z tego, co akurat ma w lodówce. Sałata, rukola, roszponka, marchew, kukurydza, groszek, cieciorka, seler naciowy, pomidorki, kiełki, pikle, oliwki, suszone pomidory, ser żółty, feta, mozzarella, wędliny, pieczone mięso (np. kawałki kurczaka), tuńczyk albo inne ryby, ugotowane na twardo jajko, makaron, ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony
Obiad gotowyskórkę, pokroiłam w cząstki. W dużym rondlu rozgrzałam oliwę na średnim gazie, włożyłam cebulę, marchewkę i seler. Smażyłam około 10 minut. Wymieszałam i kiedy warzywa lekko się zrumieniły dodałam pomidory i brukselkę. Całość zalałam gorącym rosołem. Na koniec dołożyłam ziemniaki. Zostawiłam na średnim gazie na około 10-15 minut. Przyprawiłam solą i pieprzem. Na wierzchu posypałam posiekaną(...)kolorowej, jesiennej zupy z brukselką w roli głównej Po zjedzeniu tej zupy z pewnością głód Wam nie dokuczy do samej kolacji. Więc życzę SMACZNEGO! Krys Jeśli wolicie zupę krem z brukselki to zapraszam tutaj Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysi