czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 250 g serka mascarpone czerwony barwnik spożywczy DODATKOWO: posypka z akcentami wiosennymi np. kwiatki, motylki, pszczółki, itp. Przepis : BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy(...)Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę z dodanym barwnikiem spożywczym ( Jeżeli macie barwnik w proszku- wystarczy troszkę na czubku łyżeczki). Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone ( ewentualnie jeszcze troche barwnika, jeżeli uważamy, że kolor jest zbyt mało wyrazisty). Rozdrabniamy serek
Domowe Tortyrodzynek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy z whisky: 120 g czekolady goszkiej 70 % 50 g cukru pudru 10 g masła 50 ml whisky 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki miodu 50 g mascarpone Dekoracja: 20 g płatków migdałowe Przytogowanie : Ser i ziemniaki dwukrotnie zmielić. Oddzielić(...)Przełożyć masę na wysmarowaną formę 7. Upiec cienki sernik 8. Przygotować krem czekoladowy 9.Do śmietanki dodać cukier puder oraz masło 10. Całość rozpuścić i doprowadzić do wrzenia 11. Ściągnąć z gazu i dodać czekoladę 12. Do rozpuszczonej masy czekoladowej dodać miód i alkohol 13. Na koniec dodać serek mascarpone i połączyć całość 14. Udekorować mazurka Poprzedni 1 z 14 Następny
KuchniaWeDwoje.plśrednicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić w formie na blat, wystudzić. Krem: 750 ml śmietanki 36% 750 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali i przestudzonej 6 łyżek cukru pudru wiśnie z zalewy, odsączone Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować na gładką(...)Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć 1/3 masy. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą alkoholu. Boki i wierzch tortu wysmarować masą do dekoracji. Schłodzić. Oblać polewą i wyrównać. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin BlogOrzechy podprażyć na suchej patelni, przełożyć na ściereczkę kuchenną i pocierać, aż zejdzie z nich skórka. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać. Śmietanę lekko podbić, dodać mascarpone i ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 porcji kremu i dodać do niego cukier puder. Wymieszać. Do pozostałej części kremu dodać dwie łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol. Wszystko krótko
Pieguskowa KuchniaOrzechy podprażyć na suchej patelni, przełożyć na ściereczkę kuchenną i pocierać, aż zejdzie z nich skórka. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać. Śmietanę lekko podbić, dodać mascarpone i ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 porcji kremu i dodać do niego cukier puder. Wymieszać. Do pozostałej części kremu dodać dwie łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol. Wszystko krótko
Pieguskowa Kuchniaskórka (cytryny sparzone i wyszorowane, najlepiej ekologiczne) 4 łyżki brandy 4 łyżki cukru 150 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 500 g serka mascarpone 2 jaja (osobno żółtka i białka) 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon Curd + 1/4 szklanki do dekoracji 250 g podłużnych biszkoptów Przygotowanie: W szklance wymieszaj brandy i sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki cukru(...)widoczny ślad). Następnie ubitą delikatnie wmieszaj łyżką do miski z żółtkami i mascarpone, po czym zrób to samo z pianą z białek. Biszkopty nasącz przygotowaną mieszanką brandy, cukru i soku z cytryny. Ułóż jedną warstwą w naczyniu (w większej misce lub w mniejszych szklankach), następnie wyłóż połowę kremu, przykryj kolejną warstwą nasączonych biszkoptów i rozsmaruj resztę kremu. Udekoruj kremem cytrynowym
Moja Delicjapieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mleka 1 mniejsza pomarańcza 2 jajka 100 g masła Krem: 200 g śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu skórka starta z 1 pomarańczy kamyczki czekoladowe Decorada od Delecty Sposób przygotowania: 1. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Pomarańczę
Na Ciasteczkowych Papierachjajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Jak zrobić tort lawendowy w stylu ombre? Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych(...)będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier, dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy aż połączy się zupełnie ze śmietaną. Na koniec wsypujemy dwie saszetki ŚmietanFixu (lub innego utrwalacza do śmietany) i miksujemy do całkowitego wymieszania. Krem przykrywamy i wkładamy do lodówki. Borówki myjemy dokładanie i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Na pierwszy blat
Ciastkozercykratkę do wystudzenia. dodatkowo: 180 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, truskawki, granat, gorzka czekolada Śmietankę kremówkę połączyć z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubić na gęsty krem. Masę przyłożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm - na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta wyciskać śmietankę ubitą z mascarpone. Wierzch
Plate of Joyjajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Biszkopty(...)będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier, dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy aż połączy się zupełnie ze śmietaną. Na koniec wsypujemy dwie saszetki ŚmietanFixu (lub innego utrwalacza do śmietany) i miksujemy do całkowitego wymieszania. Krem przykrywamy i wkładamy do lodówki. Borówki myjemy dokładanie i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Na pierwszy blat
Ciastkozercyśmietanki 3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 brzoskwinie w syropie Blachę (dość spora porcja) wyłożyć papierem pergaminowym. Przygotować krem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i następnie połączyć z serkiem mascarpone. (Dla pewności, że masa będzie gęsta można użyć zagęstnika do śmietany -typu śmietan-fix.) Ciastka maczać w likierze i układać na blaszce. Na biszkoptach
Di gotujetłuszczem), wylać ciasto. Piec w temperaturze 180℃ około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Składniki na krem: 330 ml śmietanki 30%; 500 g serka mascarpone; 1/2 szklanki soku z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny; 2 łyżeczki żelatyny; 4 łyżki cukru kryształu; 1 cukier(...)minimum 5 minut, by napęczniała. Schłodzoną śmietankę, serki mascarpone, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną masę. Do ubitej masy dodać pozostały sok pomarańczowy i skórkę z cytryny i pomarańczy, delikatnie wymieszać. Żelatynę podgrzać (u mnie w mikrofali), wymieszać by się rozpuściła. Do żelatyny dodać 2 łyżki kremu, wymieszać i całość wlać do przygotowanego kremu, wymieszać. Kremem przełożyć ciasto
In my kitchensezonie letnim trzeba korzystać z dobrodziejstw naszych ogródków. dlatego też proponuję wam pyszne ciasto z mascarpone z dodatkiem rabarbaru i truskawek. Nie ma kremów i galaretek więc z pewnością sprawdzi się przy grillu a także można go ze sobą zabrać na piknik lub wycieczkę. Składniki: 3 jajka 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią
Ala piecze i gotujeGoście zachwalali. Pychotka Składniki: Ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 150 g mąki pszennej 100 g masła Krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ponadto: 500 g truskawek 3 galaretki truskawkowe(...)Nakłuć widelcem i piec ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z truskawkami.Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier
Cukiernia Pychotkiłyżki cukier biały Polski Cukier 4 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy: 250 ml śmietany kremówki 30 % 400 g serka mascarpone 200 g czekolady gorzkiej pianka porzeczkowa: 500 g porzeczki czerwonej 200 g cukier biały Polski Cukier 5 białek wielkość M 2 łyżki żelatyny 4 łyżki wody(...)wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę przelewam do garnka, dodaję połamaną czekoladę i na wolnym ogniu zagotowuję. Zdejmuję z ognia i mieszam łyżką aż czekolada się rozpuści. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Serek mascarpone rozcieram mikserem, dodaję masę czekoladową i mieszam aż się połączą. Pianka : Porzeczki myję, obieram
wesoła kuchnia