krem z mascarpone - 5577 przepisów (strona:16/372)

Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 820

Morze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Od delikatnego kremu śmietankowego i bezy oddziela go, a właściwie łączy, warstwa wiśni w żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się(...)czekoladowy: 750 g   serka mascarpone 300 g  kremu czekoladowego typu Nutella (zwykłe tańsze marki sprawdzą się równie dobrze) 100 g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka) Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę połamać, włożyć do małej metalowej miski lub kubeczka, który umieścić w większym naczyniu z gorącą (wrzącą) wodą. Odczekać kilka minut aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać

Trzeci talerz
Ciasto z kremem krówkowym 577

jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu naturalnego (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 g masy krówkowej (kajmak) 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 36% Dodatkowo: 50 - 80 g orzechów włoskich Jak zrobić ciasto z kremem krówkowym? Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać(...)pół, jeśli wierzch zbyt mocno się przypiecze, można delikatnie go odkroić lub zeskrobać powstałą ciemną skórkę. Ciasto mocniej się przypieka, gdy dodamy miodu. Ciasto w środku przełożyć kremem z mascarpone, a na wierzch wyłożyć krem z dodatkiem bitej śmietany i posypać pokrojonymi orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Krem: Serek mascarpone zmiksować, dodając stopniowo 200 g masy

Kuchcik gotuje
Beza z kremem i owocami 123

ubijania objętość piany jest większa. Beza będzie idealnie chrupiąca, jeśli wystygnie w stygnącym piekarniku. Zbyt szybkie otwarcie drzwiczek może sprawić, że beza zwilgotnieje i będzie miękka (fujka!). Beza z kremem mascarpone i malinami Składniki na 8-10 porcji: 6 białek ok. 2 szklanki cukru (ja użyłam drobnego) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki(...)przełóż na paterę, wypełnij kremem, polej przecierem (opcjonalnie) i posyp owocami. Udekoruj całość świeżymi listkami mięty. Jeden przepis to nie koniec możliwości! Zainspiruj się pomysłami na... ... krem! Krem nie musi być tylko mascarpone ze śmietanką - możesz nadać mu smak i kolor dodając odrobinę syropu np. z malin lub aronii . Jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie - zmniejsz ilość śmietanki o kilka

Gary Bez dna
Pavlova 215

piekarnika na 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100°C i zostawiamy bezę w piekarniku na 3 godziny do całkowitego wysuszenia. Pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Krem mascarpone 200 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru 250 g serka mascarpone  + owoce sezonowe - maliny i borówki oraz mięta Śmietanę ubijamy na sztywną masę uważając(...)zrobiło nam się masło. Dodajemy cukier puder przesiany przez siteczko i dalej miksujemy. Następnie łączymy śmietanę z serkiem mascarpone. Gotowy krem wykładamy na wystudzoną bezę. Dekorujemy malinami, borówkami oraz miętą. Kocham przełamanie smaku miętą w takich słodkościach

Emskie Smaki
Ptysiowe kuleczki 199

kremem mascarpone Wydawałoby się, że ptysie to skomplikowana sprawa. Pamiętam, gdy pierwszy raz robiłam ciasto parzone i jak bardzo mi się nie udało. Gdyby nie przeogromna ochota na ciastko z kremem, nie spróbowałabym drugi raz. Tyle dobrego z „zachciewajek”. Tak naprawdę wykonanie ciasta jest banalnie proste. I choć rękaw cukierniczy znacznie ułatwia sprawę, to bez niego nie jest(...)ponieważ na jednym trudno skończyć. Ciasto: 150 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka ksylitolu 100 g masła 125 ml mleka 125 ml wody 4 jajka Krem: 250 g serka mascarpone 150 g jogurtu skyr 2-3 łyżki ksylitolu (wedle uznania) 1-2 krople aromatu waniliowego W niedużym rondelku gotujemy mleko z wodą, solą i cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę

Kucharzyca
Malinowa chmurka na dużą blachę 924

świeżych malin lub 500 – 600g malin mrożonych (mrożone z pewnością tracą sok i objętość) Składniki na krem śmietankowy z mascarpone. Zarówno śmietanka jak i serek mascarpone muszą być oczywiście schłodzone (minimum kilka godzin w lodówce). 250g serka mascarpone 600 ml śmietanki 30% lub 36% 3/4 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny 125 ml wody Zobacz jak krok(...)śmietankowej z mascarpone i łączę za pomocą łyżki lub trzepaczki. Takie zahartowanie z pewnością pozwoli uniknąć grudek w masie. Zahartowaną żelatynę dodaję do pozostałej masy śmietankowej z mascarpone i całość miksuję na wysokich obrotach. Krok 5. Wykładam masę śmietankową z mascarpone na galaretkę z malinami. Masę śmietankową z mascarpone wykładam na warstwę galaretki z malinami. Wyłożoną warstwę kremu oczywiście wyrównuję

Ania gotuje
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 312

Krem z białą czekoladą do tortu i ciasta. Prosty i pyszny krem z białej czekolady to idealny krem do owoców np. malin, porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również klasyczny krem czekoladowy do tortu. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 16 cm: 150 ml śmietanki kremówki(...)umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też radzę dodać więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy. Uwagi: Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Ilość kremu z tego

Słodki Pomysł
Klasyczny deser bez pieczenia – włoski tiramisu 163

pieczenia , które można przygotować od ręki. Produkty do tiramisu mam zawsze w domu. Biszkopty, mascarpone, amaretto… Włosi wiedzą co dobre. Smak i konsystencja tiramisu to puszysty krem zmiksowany z jajek i mascarpone z dodatkiem migdałowego amaretto . Tajemnicą dobrego tiramisu są żółtka zmiksowane na aksamitną masę. Ważne jest aby cukier całkowicie się rozpuścił. Poza tym żółtka i białka powinny być(...)śmietany. W drugiej misce ubij pianę na sztywno. Wymieszaj śmietankę z kremem. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj. Namocz biszkopty i ułóż po trzy biszkopty na dnie pucharków. Nałóż łyżką krem mascarpone. Na wierzchu ułóż namoczony biszkopt i przykryj resztą kremu. Wstaw pucharki do lodówki na 2 godziny. Po dwóch godzinach posyp deser kakao i udekoruj borówkami

codojedzenia
Babeczki marchewkowe - wersja na bogato 180

mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta soli 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju 180 g drobno startej marchewki 1/3 szklanki mleka skórka starta z jednej pomarańczy Krem: 125 g mascarpone 200 g śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: Łączymy mokre składniki: olej, jajka, mleko, startą(...)pieczenia i sodę. Zawartości obu misek następnie łączymy delikatnie. Masę przekładamy do papilotek (do ok. ¾ wysokości). Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180*C. Odstawiamy do ostygnięcia.  Krem: Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Krem śmietankowy z mascarpone 243

polany sosem toffi! Pychota! SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone Jeżeli krem chcecie wykorzystać do przełożenia i ozdobienia tortu, który ma być transportowany, lub ‘wytrzymać ‘ jakiś czas poza lodówką- warto do cukru pudru dodać śmietan-fix, który utrzymuje właściwą(...)kremowej masy. Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- najlepiej jeżeli nakładamy krem do pucharka za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!!   Artykuł Krem śmietankowy z mascarpone pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Babeczki marchewkowo-cytrynowe 166

szklanki cukru 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 70 ml oleju skórka i sok z małej cytryny 2 łyżki śmietany 18% 1 szklana startej marchewki  Krem: 125 g mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki(...)pomocą łyżki, bardzo delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min w temp. 170*C, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu. Krem:   Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Red velvet cupcakes 178

łyżeczki  ekstraktu z wanilii  / 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 ml mleka  1/2 łyżeczki soli 185 g mąki 3/4 łyżeczki octu  3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 125 g mascarpone 200 g śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: Masło i cukier umieścić w misce(...)papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180*C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej. Krem: Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier puder, wanilię i sok z cytryny. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. SMACZNEGO!!! *niestety mój

Malinowo w kuchni
Ciasto Kinder Bueno 317

razem mieszamy. Odstawiamy do całkowego przestudzenia. Do miski przełożyć serek mascarpone i zmiksować z przygotowaną masą z orzeszkami laskowymi. Masę z orzeszkami dodaję do serka mascarpone i wszystko razem miksuje do połączenia się składników. W osobnej misce ubijam 200 ml śmietanki z łyżką cukru pudru na sztywno. Dodajemy do kremu z mascarpone i wszystko razem mieszamy szpatułką. Do miseczki odkładamy(...)dwie kopiaste łyżki kremu z mascarpone i dodajemy do tego dwie pełne łyżki kremu czekoladowego. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy pierwszą warstwę ciastek. Wykładamy białą masę z mascarpone i ponownie układamy herbatniki. Kolejno wykładamy masę z kremem czekoladowym i równomiernie rozsmarowujemy. Następnie rozpuszczamy gorzką czekoladę nad parą wodną

Kulinarne przygody
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 213

przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą  muszkata ł ow ą  a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta viene ricoperta con della crema(...)syrop: 3 łyżki miodu rozpuszczamy z 6 łyżkami cieplej wody. Wierzch ostudzonego ciasta nakłuwamy w kilkunastu miejscach wykałaczką. Ciasto nasączamy ciepłym syropem. Przygotowujemy krem: miksujemy mascarpone z 3 łyżkami mleka i cukrem pudrem.  Ciasto dekorujemy kremem i owocami. **** PREPARAZIONE In un tegame sciogliete il miele con il burro a fuoco dolce. Lasciate raffreddare

La grande e la piccola cuoca
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 213

przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą  muszkata ł ow ą  a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta viene ricoperta con della crema(...)syrop: 3 łyżki miodu rozpuszczamy z 6 łyżkami cieplej wody. Wierzch ostudzonego ciasta nakłuwamy w kilkunastu miejscach wykałaczką. Ciasto nasączamy ciepłym syropem. Przygotowujemy krem: miksujemy mascarpone z 3 łyżkami mleka i cukrem pudrem.  Ciasto dekorujemy kremem i owocami. **** PREPARAZIONE In un tegame sciogliete il miele con il burro a fuoco dolce. Lasciate raffreddare

La grande e la piccola cuoca