krem pomidorowy - 936 przepisów (strona:17/63)

Pomidorowy krem do pieczywa 218

przekroczy, choćbyście nie wiem jak drogie składniki kupili 20 zł. Zatem do dzieła! ps. Śmiało można mrozić ten krem. Składniki: 200 g suchego ziarna soi ugotować do miękkości (po ugotowaniu ważyła około 900 g) 2 średnie cebule 200 g słoik koncentratu pomidorowego cały słoik wraz z zalewą pomidorów suszonych łyżka płatków drożdżowych łyżeczka sili łyżeczka pieprzu łyżeczka pieprzu ziołowego łyżka(...)cebulę, po chwili dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę (zostawiłam część tych z zalewy i po blendowaniu całości dodałam do kremu), dodaj przyprawy (poza solą i drożdżami). Smaż wszystko razem 2-3 minuty.   Dodaj ugotowaną soję, koncentrat pomidorowy, przemieszaj wszystko i smaż 2-3 minuty. Przełóż wszystko do dużej miski, dodaj resztę zalewy z pomidorów, sól i drożdże. Zblenduj

greenscarf
3 proste zupy krem, które rozgrzeją Cię jesienią 144

ulubionego chleba (u mnie jest to ciabatta).  Zupa krem paprykowa z ciecierzycą i oliwą bazyliową Składniki / 4 porcje: 1 kg (4 sztuki) czerwonej papryki 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub ze słoika) 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy Monini Bazylia 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry sól i pieprz(...)prosto do garnka. Odłóż 4 łyżki ciecierzycy do dekoracji, a resztę przełóż do garnka razem ze wszystkimi sokami, które pozostały na blasze.  Dodaj przecier pomidorowy, pozostałe 2 łyżki oliwy bazyliowej i zmiksuj na krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli krem będzie za gęsty, możesz rozrzedzić go wodą lub bulionem. W moim przypadku nie było to konieczne. Podgrzej

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa dyniowa z selerem 211

zrumienią się. Dodać upieczoną, obraną dynię. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wlać sok pomarańczowy i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dolać śmietankę.Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie solą.Na suchą patelnię wsypać pestki dyni. Uprażyć.Zupę z dyni podawać z uprażonymi pestkami dyni, posypaną słodka papryką.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa krem z zielonej soczewicy 142

propozycja dla każdego. Sycąca, gęsta i aromatyczna. Z pewnością zasmakuje każdemu. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM  Z ZIELONEJ SOCZEWICY Składniki: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 selera średniej wielkości 1 duża pietruszka 1 szklanka zielonej soczewicy  1,5 litra wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry sól 2 łyżki oliwy Przygotowanie zupy: Cebulę pokroić(...)litra zimnej wody. Gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie  - około 20-30 minut. Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy i pastę curry. Zupę posolić. Ugotowaną zupę zmiksować na krem za pomocą blendera. Ewentualnie raz jeszcze doprawić do smaku. Zupę z zielonej soczewicy podawać z łyżeczką jogurtu naturalnego i grzankami z chleba razowego. Smacznego

kolorowotorcikowo
Krem dyniowo-kalafiorowy 177

dyniową z selerem . Obie bardzo smaczne, aromatyczne i rozgrzewające. Dziś proponuję Wam krem dyniowo-kalafiorowy .  Jak się okazało, kalafior doskonale pasuje do dyni, nadając zupie "smaczku". PRZEPIS NA KREM  DYNIOWO-KALAFIOROWY Składniki: około 1 kg dyni piżmowej około 0,5 kg różyczek kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 3 łyżki(...)dodać do garnka różyczki kalafiora i całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4. Pod koniec gotowania wlać mleczko kokosowe, dodać także przecier pomidorowy ( nie koncentrat). Zagotować. 5 . Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku solą oraz przyprawami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa krem z pieczonej papryki z mlekiem kokosowym 141

Czas : 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże czerwone papryki Puszka całych pomidorów Puszka mleka kokosowego 70 g przecieru pomidorowego (nieco mniej niż mały słoiczek koncentratu) Szklanka wody (opcjonalnie, do rozrzedzenia kremu, gdyby wydał ci się za gęsty) 1 łyżka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1 suszona papryczka chili 2 łyżki miodu Sól do smaku(...)gniazda nasienne i nasionka i przełóż upieczone płaty do garnka z pastą pomidorową i przyprawami. Całość zmiksuj ręcznym robotem (lub w mikserze). Ponownie zagotuj i duś jeszcze przez 10 minut. Im dłużej zupa będzie się dusić tym głębszego nabierze smaku. Dodaj więcej przypraw: miodu jeśli chcesz żeby krem był bardziej słodki, bazylii,m dla wzmocnienia aromatu, papryczki chili dla ostrości

Niedzielny kucharz
Krupnik lekko pomidorowy 133

zagotowałam. W trakcie gotowania dodałam do zupy koncentrat pomidorowy. Zupę gotowałam ok. godziny, aż wszystkie warzywa i mięso były miękkie. Zupę podałam ze świeżym pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również do zapoznania się z innymi moimi przepisami na zupy, np. zupę pieczarkową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/zupa-pieczarkowa.html), zupę krem brokułowo - serowy (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/krem-brokuowo-serowy.html), zupę(...)krem z porów (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/krem-z-porow.html), zupę grzybową z suszonych grzybów leśnych (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/zupa-grzybowa.html), ziołową pomidorową z ziemniakami (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/zioowa-pomidorowa-z-ziemniakami.html), zupę jarzynowo - brokułową z zacierkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/zupa-jarzynowo-brokuowa-z-zacierkami.html), zupę krem z cukinii (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/zupa-krem-z-cukinii.html)   i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Orientalna pomidorowa 167

tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie ORIENTALNA POMIDOROWA PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 2 puszki krojonych pomidorów 2 x 400g – 1 łyżka oliwy(...)nieco zmięknie i zagotuje się. Zupę dopraw solą, pieprzem i sproszkowaną kolendrą, a następnie zblenduj na jednolity krem. Przełóż zupę do miseczek, dodaj po łyżce jogurtu greckiego lub śmietany i listki świeżej kolendry. Skrop sokiem z limonki i podawaj. Smacznego! Artykuł Orientalna pomidorowa pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Czwartek: Krem z papryki z pieczoną cieciorką i mlekiem kokosowym 205

Czas : 40 minut Poziom trudności : łatwy Liczna porcji : 2 Składniki: 2 duże czerwone papryki Puszka całych pomidorów Puszka mleka kokosowego 70 g przecieru pomidorowego (nieco mniej niż mały słoiczek koncentratu) Szklanka wody (opcjonalnie, do rozrzedzenia kremu, gdyby wydał ci się za gęsty) 1 łyżka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1 suszona papryczka chili 2 łyżki miodu Sól do smaku(...)gniazda nasienne i nasionka i przełóż upieczone płaty do garnka z pastą pomidorową i przyprawami. Całość zmiksuj ręcznym robotem (lub w mikserze). Ponownie zagotuj i duś jeszcze przez 10 minut. Im dłużej zupa będzie się dusić tym głębszego nabierze smaku. Dodaj więcej przypraw: miodu jeśli chcesz żeby krem był bardziej słodki, bazylii,m dla wzmocnienia aromatu, papryczki chili dla ostrości

Niedzielny kucharz
Zupa pomidorowa z ziemniakami 186

właściwie dlaczego zawsze serwuje się pomidorową z makaronem, ryżem, czy kluskami? Może rzeczywiście z pokrojonymi w kostkę nie smakowałaby ciekawie, ale w tej zupie połączyłam pomidorowy wywar z gotowanymi ziemniakami; powstał smakowity, gęsty, aksamitny krem o bardzo... polskim smaku! A podany w miseczkach z wydrążonych ziemniaków staje się bardzo efektownym daniem. :) Składniki: (na 4 osoby) 4 duże ziemniaki ugotowane

Kuchnia Prezydentowej
KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 317

Lekka, letnia zupa ze świeżych pomidorów. Bez dodatku bulionu i wody. Bez skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Najlepsza o tej porze roku, kiedy nietrudno o pełne smaku, dojrzałe

cool and minty
Zupa marchewkowa z cytryną i imbirem 216

Delikatna i dietetyczna zupa marchewkowa. Cytryna dodaje orzeźwienia a imbir delikatnie rozgrzewa – w sam raz na pierwsze, niepewne powiewy wiosny. Krem podaję z tostami z parmezanem ale równie dobrze będą do niej pasowały grzanki. Bardzo ważne jest aby w trakcie ścierania skórki z cytryny nie zetrzeć białej skórki. W ten sposób unikniemy gorzkiego smaku. SKŁADNIKI: * 500 g marchewki(...)cytryny i 2 łyżki soku. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy około 20 minut aż marchewki będą miękkie. Do ugotowanych marchewek dodajemy mleko i przecier pomidorowy. Całość gotujemy około 5 minut. Zupę miksujemy na krem, solimy i pieprzymy do smaku. Gotowy krem posypuję kolendrą i podaję z łyżką śmietany oraz tostami z parmezanem

Mohiella
Jajka nadziewane pasztetem z ciecierzycy 156

Ostatni dostałam przepyszne wegetariańskie produkty z Firmy Primavika    http://www.primavika.pl/ Jednym z nich był Pasztet pomidorowy z cieciorką  postanowiłam go jakoś wykorzystać . Miałam chęć na jajko więc pomyślałam że stworzę pyszny krem żółtkowo -  pasztetowy z dodatkiem szczypiorku i koperku. Nadzienie wyszło pyszne , jajka szybko znikły z talerza(...)pomidorowego z cieciorką   http://www.primavika.pl/   1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka posiekanego młodego  koperku 1 łyżka młodego  szczypiorku sól, pieprz do smaku Kilka listków młodej sałaty Wykonanie : Jajka ugotować na twardo , ostudzić i obrać  . Każde jajko przeciąć na pół i wyciągnąć żółtko. Żółtko podusić widelcem , dodać pasztet, szczypiorek , koperek i majonez. Wszystko utrzeć  na krem

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa krem z pomidorów i cukinii 166

Sezon pomidorowy więc pomidorowa ze świeżych pomidorów musi być. Polecam pyszny krem z dodatkiem cukinii. Gęsty, kremowy i przepyszny, że nie potrzeba już żadnych dodatków. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów 600 g obranej cukinii  3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła ok 750 ml bulionu, u mnie drobiowy sól,pieprz bazylia kilka łyżek śmietanki 30 % Pomidory sparzyć

Monia miesza i gotuje
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 187

thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik

WojnaNaSmaki.pl