To była próba i wyszło super. Bardzo fajny smak. Nawet mój mąż który za dynią nie przepada był bardzo zadowolony. Dynię pokroić na kawałki mogą być
Kuchnia Pokoleńpozostała część rodziny miała zdania lekko podzielone. I dobrze - więcej zostało do zamrożenia i przyda się przy innej okazji. Bardzo ładnie komponuje się z zupa (bogate, pomidorowe minestrone), albo marchewkowym, czy batatowym kremem. I potrawami w rodzaju chilli con carne i podobnymi na bazie mięsa mielonego i pomidorów. Przepis ze strony Netmums: 'Cheesy corn triangles' . Składniki: foremka
Lejdi of the housezimne powiewy wiatru. Córcia na wycieczce, Syncio na szczepieniu, a potem lody i bułka czosnkowa dla wszystkich... a marzy mi się zupa... np. taka łatwa pomidorowa z kokosową nutką wg Jadłonomii :) Krem pomidorowo-kokosowy z koperkiem 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki szczypta chili olej kokosowy 2 kg pomidorów malinowych pół łyżeczki soli 125 ml mleczka
Dzieje kuchennej WiewióryZupa pomidorowa to chyba jedna z najbardziej znanych zup :-) Każdy ma swój sposób na nią, ale często pomijamy jej nietypowe modyfikacje, w których zamiast ryżu czy
Czary - gary w kuchniWiem że zaczynamy już żyć świętami, ale jak na razie jeść trzeba nieświątecznie. W sklepach można jeszcze kupić dynie, dlatego zapraszam na szybką, sycącą, rozgrzewającą zupę
Bernika - moj kulinarny pamietnikkażdej części usunąć pestki i pozostałą część pokroić w kosteczkę ( można również usunąć wcześniej skórkę, ale nie jest to konieczne). Na głęboki talerz nałożyć paprykowy krem, na nim ułożyć kawałki ryby, pomidorową kostkę oraz świeży tymianek. Danie jest świetne jako przystawka, a z dodatkiem pieczonych w całości ziemniaków z odrobiną masła paprykowo- tymiankowego z powodzeniem może stanowić danie główne. Smacznego
DefinicjaSmakuZupę krem z pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego przygotowujemy, dzięki którym charakter i wyraźnie pomidorowy smak uzyskujemy. Dodatkowo marchew i batata dokładamy, dzięki którym słodkość z zupie mamy. Przyprawy smaku dodają i całość wyostrzają. Podana ze śmietaną i świeżą kolendrą dodatkowo ją doprawiamy, a wędzoną papryką oryginalnego smaku dokładamy. Składniki: 100 g marchewki, 1 duży batat(...)Następnie dodajemy pomidory krojone z sokiem pomidorowym, przecier pomidorowy i zagotowujemy. Wlewamy 600 ml gorącej wody , dodajemy mielonej słodkie i ostrej papryki, 1 łyżeczkę soli oraz chili pieprzu Cayenne. Całość gotujemy na wolnym do momentu, aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą do smaku. Zupę krem na świeżo posypujemy wędzoną papryka i podajemy
Moniki Smakołykirondelku podsmażyć chwilkę na oleju posiekany czosnek i tymianek, dodać pomidory w puszce , sól, pieprz, cukier, gotować ok 10 minut. Całość zmiksować na gładki krem. Na dużej patelni nałożyć na dno sos pomidorowy, ułożyć gołąbki, dusić pod przykryciem ok 20 minut. Pozostały sos wykorzystać do podania
Mój pomysł nakremem pieczona cukinia lub bakłażan. Spróbujcie i Wy zrobić taki pyszny krem. Polecam! KREM Z FETY, SUSZONYCH POMIDORÓW I BAZYLII. Składniki: 250 g kremowej fety kilka sztuk suszonych pomidorów w oliwie 1 garść listków bazylii i bazylii cytrynowej 2 łyżki domowego ketchupu lub przecieru pomidorowego Sposób przyrządzania: Suszone pomidory osączyć z zalewy(...)pokroić na mniejsze kawałki. Listki bazylii opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Fetę przełożyć do misy miksera, wrzucić suszone pomidory, bazylię oraz domowy ketchup lub przecier pomidorowy i krótko zmiksować wszystko. Przełożyć do miseczki. Krem podawać ze świeżym domowym pieczywem, chlebkami pita lub słonymi przekąskami np. krakersami. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuZapraszam na delikatny krem pomidorowo kokosowy o aromacie indyjskich przypraw, podany z prażonymi ziarnami kminu rzymskiego :) Składniki na 5 porcji: 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę 250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku) 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 cebula, drobno posiekana 500 ml wody(...)kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary Artpieczoną paprykę pokrojoną w kostkę i gotujemy do momentu aż soczewica zacznie się rozpadać, wtedy będzie dobrze ugotowana. Kiedy nasza soczewica już się ugotuje, dodajemy koncentrat pomidorowy i blendujemy wszystkie składniki na gładki krem. Doprawiamy i podajemy. Tutaj możecie naprawdę zaszaleć. Ja swoją zupę podałam z niepaloną kaszą gryczaną, grzankami z boczku i dużą ilością natki pietruszki. Wyszło bosko! :) Wioleta
MamaOskarkawszystkiego. Ale wracając do tematu postu, ze względu na porę roku i pomimo marca temperaturę (o zgrozo) -15 stopni (tyle stopni wskazywał termometr dzisiaj rano za moim oknem) krem przyrządzę z pomidorów z puszki. Składniki: 1/4 serera 1 mała pietruszka 1 marchewki 3 liście laurowe 3 ziela angielskie kostka rosołowa, vegeta 1 średniej wielkości cebula 2 puszki pomidorów 1 kromka(...)cebuli i pomidorów. Gdy warzywa się ugotują do miękkości, wszystkie składniki łączymy ze sobą, miksujemy, doprawiamy pieprzem, ostrą papryką, ew. solą i kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego, jeśli uznacie to za konieczne. Gotowy krem nakładamy na talerz wraz z łyżką śmietamy. Zupa doskonale smakuje sama, jak też z serem mozzarela (małe kuleczki) oraz z dodatkiem pesto
Taste Of My Dayktóre były zbierane w pełni sezonu i dzięki temu mają więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food(...)rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy
Chilli Czosnek i Oliwagotującej się zupy wrzucamy umyte liście bazylii. Kiedy Marchewka zmięknie, a kasz będzie ugotowana, w miseczce rozrabiamy śmietanę i koncentrat pomidorowy. Dolewając bulion, zaprawiamy zupę. Wyjmujemy bazylię, liście laurowe oraz lubczyk i całość blendujemy do powstania gęstego i jednolitego kremu. Doprawiamy do smaku. W oddzielnym garnuszku gotujemy drugi woreczek kaszy. Podajemy z kremem i natką pietruszki. Smacznego
ChilliJemy