darów tej pięknej pory roku. Oczywiście różnica między tym a ciastem wcześniejszym jest widoczna, bo to dwa zupełnie inne rodzaje ciach 😉 Grand Choco to czekoladowy biszkopt przekładany czekoladowo- orzechowym kremem z jabłkowo- cytrynową warstwą. Solidne nasączenie mocnym trunkiem sprawia, że ciacho jest wyraziste i nie ma mowy o zamuleniu 😊 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)zabulgotania” 😉 ) . Studzimy. Dodatkowo: nasączenie: 150 ml whisky + 150 ml mocnego słodzonego espresso herbatniki waniliowe do pokruszenia po wierzchu WYKONANIE: blat czekoladowy+ ½ nasączenia masa jabłkowa ¾ kremu orzechowego blat czekoladowy+ nasączenie ¼ kremu pokruszone herbatniki Smacznego
Domowe ciastarozsypuję śliwki. Te nasze i te podarowane. Każda inna, każda słodka, pyszna, wyjątkowa. Piekę tarty, małe, indywidualne - dla każdego. Indywidualizm ponad wszystko. Układam śliwki na pysznym posłaniu z orzechowego kremu frangipane . To będzie ich wersja na słodko. Na słono skarmelizuję je z octem balsamicznym i ułożę na kremowym twarożku z koziego sera, dodam rozmaryn i śliwkowy chutney(...)pozostał na patelni. Można dodatkowo udekorować chutneyem śliwkowym (przepis tu - klik). Na koniec posypać z wierzchu rozmarynem. *inspiracją był przepis znaleziony tu - klik . TARTA ŚLIWKOWA Z ORZECHOWYM KREMEM FRANGIPANE Na orzechowy spód 190 g mąki 50 mielonych orzechów 15 g cukru 100 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć
KUCHARNIAcałą pewnością posmakuje wszystkim – nie tylko dbającym o zawartość swojego talerza! Koniecznie spróbujcie! Ps. Do przygotowania tym razem użyłam kolejnego smaku kremu NUTLOVE marki ALL NUTRITION . Tym razem postawiłam na nowy smak Crispy Hazelnut – krem orzechowy z dodatkiem płatków białej czekolady . To jest prawdziwe niebo w gębie! Tego się nie da opisać! To trzeba spróbować! Spróbujcie(...)Kremy dostępne oczywiście w sklepie SFD.PL SKŁADNIKI: ( foremka ok. 24 cm ) SPÓD: * orzechy ziemne, słonecznik, kokos – 1 szkl = 250 ml * suszone daktyle – 8-10 szt * krem NUTLOVE ALLNUTRITION CRISPY HAZELNUT – 2 łyżki * olej kokosowy – 1 łyżka * kakao gorzkie – 1 łyżka KREM: * kasza jaglana sucha – 3/4 szkl * miód – 50 ml ( lub do smaku ) * krem
Ostra na SłodkoDzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego - 1/3 łyżeczki soli Krem czekoladowo-cynamonowy - środek: - 65g miękkiego masła - 75g cukru pudru - 30g gorzkiej czekolady - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 2 łyżki(...)śmietany tortowej Krem orzechowy – góra: - 50g miękkiego masła - 70g cukru pudru - 60g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki śmietany tortowej - starta skórka z 1 dużej pomarańczy Posypka: - 10g siekanych orzechów laskowych łuskanych - 10g siekanych orzechów pekan lub włoskich - 5g startej gorzkiej czekolady Zaczynamy od bezy. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając
Kuchenne Wariacjeciasto z kremem cytrynowym biszkopt z kremem i kuleczkami Maltesers orzechowe ciasto z kremem wuzetka z porzeczkami czekoladowe ciasto Nesquik łaciaty biszkopt przekładany budyniowym kremem biszkoptowa rolada z malinami metrowiec z budyniowym kremem biszkopt z kremem i przezroczystą galaretką ciasto z Ptasim Mleczkiem i galaretką orzechowe ciasto Ferrero Rocher miętowe ciasto(...)kremem czekoladowe ciasto z kremem z nerkowców biszkopt z jabłkami i kajmakiem tort z kremem kawowym i chałwą Zobacz również przepisy na deserki w pucharkach . CIASTO BISZKOPTOWE Z KREMEM – PRZEPISY Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Makowiec z kremem cytrynowym – PRZEPIS Przepis na ciasto z suchym makiem, czyli makowiec z kremem budyniowym. Ten prosty
Via Gustomamusia Niebo w gębi e – nazwa mówi sama za siebie Ciasto jest przepyszne, idealny przepis na Święta. Ciasto niebo w gębie to połączenie kruchego ciasta, warstwy jabłkowej oraz kremu orzechowego. Jest wilgotne od jabłek, trochę kremowe i aromatyczne. Serdecznie polecam! Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Helio Składniki: 2 SPODY(...)wystudzenia. KREM ORZECHOWY 350g orzechów włoskich mielimy. Następnie do garnka dajemy 300ml mleka, 3/4 szkl cukru oraz zmielone orzechy. Wszystko mieszamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Gotujemy do uzyskania gęstej masy mieszając by się nie przypaliła. Masę orzechową studzimy Następnie 300g miękkiego masła w temp pokojowej ucieramy na masę. Dodajemy partiami ostudzoną masę orzechową i miksujemy. Powstały kremy wykładamy
Podróż w kulinariamasła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka gorącego mleka 1 szklanka mleka w proszku Krem wersja ekspresowa: ulubiony krem do tortów o smaku śmietankowym, np. Emix 1 szklanka mleka + 80 g mała (w przypadku tego kremu) Przygotowanie: Skorupki do orzeszków: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą i sodą. Dodajemy posiekane masło i jajka. Sprawnie zagniatamy(...)odpowiedniej wielkości. Uwaga! Skorupki można przygotować wcześniej. I nadziać je np. drugiego dnia. Ekspresowy krem: Zawartość saszetki miksujemy z 4 minuty z zimnym mlekiem. Następnie dodajemy miękkie masło, miksujemy jeszcze chwilę. Krem orzechowy: Zmielone orzechy włoskie zalewamy gorącym (!) mlekiem i zostawiamy na 30 minut do napęcznienia. Nadmiar mleka odsączamy na sitku. Miękkie masło dokładnie
Słodkie okruszkibardzo smaczny wypiek, któremu ciężko się oprzeć. Połączenie kakaowego i orzechowego biszkopta z puszystą masą, przełamaną dżemem porzeczkowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto jest bardzo puszyste, smaki idealnie wyważone, nic tylko piec, a następnie zachwycać się jego cudownym smakiem. Przepis na ciasto orzechowo-kakaowe z kremem jest naprawdę bardzo prosty. Poniżej znajdziecie dokładny opis zawierający wszystkie etapu(...)Pieczemy przez 20 min w 180°. Krem Żelatyny mieszamy z wodą, odstawiamy na kilka minut by spęczniała. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na pianę. Do ubitej śmietanki dodajemy żelatynę, mieszamy. Wykonanie: Warstwy ciasta układamy następująco: 1/2 kakaowego biszkoptu 1/2 dżemu porzeczkowego 1/2 kremu biszkopt orzechowy 1/2 dżemu porzeczkowego 1/2 kremu 1/2 kakaowego biszkoptu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle
Przepiski.plpunkt. W ten piątkowy wieczór spieszę z pomysłem na tort. A w nim wszystko, czym wielkanocne wypieki powinny zachwycać: migdałowo - makowe blaty biszkoptowe przełożone kremową, stabilną masą z kremu orzechowego, bezcukrowa konfitura brzoskwiniowa i lekka warstwa ubitej śmietanki. Mój torcik od wczoraj chłodzi się w lodówce, kilka kawałków osłodziło ostatni przedświąteczny dzień w pracy. Jutro zrobię(...)spędzić w lodówce. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy i odstawiamy by napęczniała. Śmietankę przelewamy do rondla, wsypujemy słodzik i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do wrzącej dodajemy krem orzechowy i mieszamy całość do rozpuszczenia kremu, po czym blendujemy blenderem - do powstania napuszonej, jednolitej masy. Do jeszcze gorącej masy śmietankowej dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy
Kronika PiekarnikaTort wegański zawsze jest wyzwaniem, żeby miał smak, żeby się trzymał, żeby był po prostu „jakiś”. I chyba mi się udało, bo zebrał pochwały nie tylko od wegańskich przyjaciół Krem orzechowy wyszedł miękki i przyjemny, truskawki nadały świeżości i całość świetnie się komponowała. Składniki na ciasto: 2 ¼ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)około 35-40 minut. Składniki na krem orzechowy: 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki ksylitolu 400 ml mleka roślinnego 5 łyżek masła orzechowego 100% ½ łyżki cukru pudru Budyń gotuję na mleku roślinnym, dodając ksylitol i odstawiam do wystygnięcia. Ściągam „kożuch”. Zimny budyń, masło orzechowe i cukier puder ubijam na gładką masę. Krem odstawiam do lodówki. Składniki na warstwę truskawkową: 1 galaretka
Słodki sentymentTort wegański zawsze jest wyzwaniem, żeby miał smak, żeby się trzymał, żeby był po prostu „jakiś”. I chyba mi się udało, bo zebrał pochwały nie tylko od wegańskich przyjaciół Krem orzechowy wyszedł miękki i przyjemny, truskawki nadały świeżości i całość świetnie się komponowała. Składniki na ciasto: 2 ¼ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki mleka roślinnego Wszystkie składniki mieszam i wlewam do tortownicy (20 cm). Piekę do suchego patyczka, czyli tak około 35-40 minut. Składniki na krem orzechowy: 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki ksylitolu 400 ml mleka roślinnego 5 łyżek masła orzechowego 100% ½ łyżki cukru pudru Budyń gotuję na mleku roślinnym, dodając ksylitol i odstawiam do wystygnięcia. Ściągam „kożuch”. Zimny budyń, masło
Słodki sentymentwersjach smakowych, nawet z jabłkami, zawsze, ale to zawsze smakuje pysznie. Słodka beza posypana płatkami migdałowymi i rozdrobnionymi orzechami , kwaśny porzeczkowy dżem który przełamuje słodycz bezy i prawdziwy orzechowy krem, to rozkosz której trudno się oprzeć, jedno z moich ulubionych warstwowych ciast! Składniki: Blacha 25/30 Kruche ciasto: ½ kg pszennej mąki ½ szklanki cukru pudru 20 dag masła 6 żółtek(...)kwaśnej śmietany 18% Beza: 6 białek Szczypta soli 1 czubata szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag orzechów włoskich 10 dag płatków migdałowych Słoiczek dżemu porzeczkowego Krem orzechowy: 30 dag orzechów włoskich 300 ml mleka 20 dag cukru 30 dag masła 1 kieliszek spirytusu Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać żółtka
Wanilia i Kardamonmasłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy. Krem orzechowy: 250 g łuskanych orzechów włoskich 125 g cukru pudru 125 g śmietanki 30% 1 laska wanilii Orzechy miksujemy blenderem. Śmietankę zagotowujemy z laską wanilii. Orzechy ucieramy z cukrem pudrem(...)wystudzenia. Biszkopt przecinamy w połowie i smarujemy masą orzechową. Nie całą, trochę się nam przyda na wierzch. Krem śmietanowy: śmietana 18% (mały pojemnik) 1 opakowanie Śnieżki trochę kremu orzechowego (tego co powyżej) Śmietanę ubijamy ze Śnieżką na sztywno i mieszamy z kremem orzechowym. Smarujemy wierzch i boki ciasta. Od góry możemy przyozdobić połówkami orzechów. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturedodatkiem oleju Kujawskiego. Kruche ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 50 ml oleju Kujawskiego 4 żółtka Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 200 g masła 120 g cukru pudru Dodatkowo : 250 g malin w żelu lub frużeliny malinowej/ konfitury 5 łyżek kajmaku(...)zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny pył. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej. Złożenie ciasta: W blaszce
VioletoweKucharzenie