rozsypuję śliwki. Te nasze i te podarowane. Każda inna, każda słodka, pyszna, wyjątkowa. Piekę tarty, małe, indywidualne - dla każdego. Indywidualizm ponad wszystko. Układam śliwki na pysznym posłaniu z orzechowego kremu frangipane . To będzie ich wersja na słodko. Na słono skarmelizuję je z octem balsamicznym i ułożę na kremowym twarożku z koziego sera, dodam rozmaryn i śliwkowy chutney(...)pozostał na patelni. Można dodatkowo udekorować chutneyem śliwkowym (przepis tu - klik). Na koniec posypać z wierzchu rozmarynem. *inspiracją był przepis znaleziony tu - klik . TARTA ŚLIWKOWA Z ORZECHOWYM KREMEM FRANGIPANE Na orzechowy spód 190 g mąki 50 mielonych orzechów 15 g cukru 100 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć
KUCHARNIAcałą pewnością posmakuje wszystkim – nie tylko dbającym o zawartość swojego talerza! Koniecznie spróbujcie! Ps. Do przygotowania tym razem użyłam kolejnego smaku kremu NUTLOVE marki ALL NUTRITION . Tym razem postawiłam na nowy smak Crispy Hazelnut – krem orzechowy z dodatkiem płatków białej czekolady . To jest prawdziwe niebo w gębie! Tego się nie da opisać! To trzeba spróbować! Spróbujcie(...)Kremy dostępne oczywiście w sklepie SFD.PL SKŁADNIKI: ( foremka ok. 24 cm ) SPÓD: * orzechy ziemne, słonecznik, kokos – 1 szkl = 250 ml * suszone daktyle – 8-10 szt * krem NUTLOVE ALLNUTRITION CRISPY HAZELNUT – 2 łyżki * olej kokosowy – 1 łyżka * kakao gorzkie – 1 łyżka KREM: * kasza jaglana sucha – 3/4 szkl * miód – 50 ml ( lub do smaku ) * krem
Ostra na SłodkoDzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego - 1/3 łyżeczki soli Krem czekoladowo-cynamonowy - środek: - 65g miękkiego masła - 75g cukru pudru - 30g gorzkiej czekolady - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 2 łyżki(...)śmietany tortowej Krem orzechowy – góra: - 50g miękkiego masła - 70g cukru pudru - 60g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki śmietany tortowej - starta skórka z 1 dużej pomarańczy Posypka: - 10g siekanych orzechów laskowych łuskanych - 10g siekanych orzechów pekan lub włoskich - 5g startej gorzkiej czekolady Zaczynamy od bezy. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając
Kuchenne Wariacjeciasto z kremem cytrynowym biszkopt z kremem i kuleczkami Maltesers orzechowe ciasto z kremem wuzetka z porzeczkami czekoladowe ciasto Nesquik łaciaty biszkopt przekładany budyniowym kremem biszkoptowa rolada z malinami metrowiec z budyniowym kremem biszkopt z kremem i przezroczystą galaretką ciasto z Ptasim Mleczkiem i galaretką orzechowe ciasto Ferrero Rocher miętowe ciasto(...)kremem czekoladowe ciasto z kremem z nerkowców biszkopt z jabłkami i kajmakiem tort z kremem kawowym i chałwą Zobacz również przepisy na deserki w pucharkach . CIASTO BISZKOPTOWE Z KREMEM – PRZEPISY Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Makowiec z kremem cytrynowym – PRZEPIS Przepis na ciasto z suchym makiem, czyli makowiec z kremem budyniowym. Ten prosty
Via Gustomamusia Niebo w gębi e – nazwa mówi sama za siebie Ciasto jest przepyszne, idealny przepis na Święta. Ciasto niebo w gębie to połączenie kruchego ciasta, warstwy jabłkowej oraz kremu orzechowego. Jest wilgotne od jabłek, trochę kremowe i aromatyczne. Serdecznie polecam! Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Helio Składniki: 2 SPODY(...)wystudzenia. KREM ORZECHOWY 350g orzechów włoskich mielimy. Następnie do garnka dajemy 300ml mleka, 3/4 szkl cukru oraz zmielone orzechy. Wszystko mieszamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Gotujemy do uzyskania gęstej masy mieszając by się nie przypaliła. Masę orzechową studzimy Następnie 300g miękkiego masła w temp pokojowej ucieramy na masę. Dodajemy partiami ostudzoną masę orzechową i miksujemy. Powstały kremy wykładamy
Podróż w kulinariamasła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka gorącego mleka 1 szklanka mleka w proszku Krem wersja ekspresowa: ulubiony krem do tortów o smaku śmietankowym, np. Emix 1 szklanka mleka + 80 g mała (w przypadku tego kremu) Przygotowanie: Skorupki do orzeszków: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą i sodą. Dodajemy posiekane masło i jajka. Sprawnie zagniatamy(...)odpowiedniej wielkości. Uwaga! Skorupki można przygotować wcześniej. I nadziać je np. drugiego dnia. Ekspresowy krem: Zawartość saszetki miksujemy z 4 minuty z zimnym mlekiem. Następnie dodajemy miękkie masło, miksujemy jeszcze chwilę. Krem orzechowy: Zmielone orzechy włoskie zalewamy gorącym (!) mlekiem i zostawiamy na 30 minut do napęcznienia. Nadmiar mleka odsączamy na sitku. Miękkie masło dokładnie
Słodkie okruszkibardzo smaczny wypiek, któremu ciężko się oprzeć. Połączenie kakaowego i orzechowego biszkopta z puszystą masą, przełamaną dżemem porzeczkowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto jest bardzo puszyste, smaki idealnie wyważone, nic tylko piec, a następnie zachwycać się jego cudownym smakiem. Przepis na ciasto orzechowo-kakaowe z kremem jest naprawdę bardzo prosty. Poniżej znajdziecie dokładny opis zawierający wszystkie etapu(...)Pieczemy przez 20 min w 180°. Krem Żelatyny mieszamy z wodą, odstawiamy na kilka minut by spęczniała. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na pianę. Do ubitej śmietanki dodajemy żelatynę, mieszamy. Wykonanie: Warstwy ciasta układamy następująco: 1/2 kakaowego biszkoptu 1/2 dżemu porzeczkowego 1/2 kremu biszkopt orzechowy 1/2 dżemu porzeczkowego 1/2 kremu 1/2 kakaowego biszkoptu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle
Przepiski.plpunkt. W ten piątkowy wieczór spieszę z pomysłem na tort. A w nim wszystko, czym wielkanocne wypieki powinny zachwycać: migdałowo - makowe blaty biszkoptowe przełożone kremową, stabilną masą z kremu orzechowego, bezcukrowa konfitura brzoskwiniowa i lekka warstwa ubitej śmietanki. Mój torcik od wczoraj chłodzi się w lodówce, kilka kawałków osłodziło ostatni przedświąteczny dzień w pracy. Jutro zrobię(...)spędzić w lodówce. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy i odstawiamy by napęczniała. Śmietankę przelewamy do rondla, wsypujemy słodzik i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do wrzącej dodajemy krem orzechowy i mieszamy całość do rozpuszczenia kremu, po czym blendujemy blenderem - do powstania napuszonej, jednolitej masy. Do jeszcze gorącej masy śmietankowej dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy
Kronika PiekarnikaTort wegański zawsze jest wyzwaniem, żeby miał smak, żeby się trzymał, żeby był po prostu „jakiś”. I chyba mi się udało, bo zebrał pochwały nie tylko od wegańskich przyjaciół Krem orzechowy wyszedł miękki i przyjemny, truskawki nadały świeżości i całość świetnie się komponowała. Składniki na ciasto: 2 ¼ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)około 35-40 minut. Składniki na krem orzechowy: 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki ksylitolu 400 ml mleka roślinnego 5 łyżek masła orzechowego 100% ½ łyżki cukru pudru Budyń gotuję na mleku roślinnym, dodając ksylitol i odstawiam do wystygnięcia. Ściągam „kożuch”. Zimny budyń, masło orzechowe i cukier puder ubijam na gładką masę. Krem odstawiam do lodówki. Składniki na warstwę truskawkową: 1 galaretka
Słodki sentymentTort wegański zawsze jest wyzwaniem, żeby miał smak, żeby się trzymał, żeby był po prostu „jakiś”. I chyba mi się udało, bo zebrał pochwały nie tylko od wegańskich przyjaciół Krem orzechowy wyszedł miękki i przyjemny, truskawki nadały świeżości i całość świetnie się komponowała. Składniki na ciasto: 2 ¼ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki mleka roślinnego Wszystkie składniki mieszam i wlewam do tortownicy (20 cm). Piekę do suchego patyczka, czyli tak około 35-40 minut. Składniki na krem orzechowy: 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki ksylitolu 400 ml mleka roślinnego 5 łyżek masła orzechowego 100% ½ łyżki cukru pudru Budyń gotuję na mleku roślinnym, dodając ksylitol i odstawiam do wystygnięcia. Ściągam „kożuch”. Zimny budyń, masło
Słodki sentymentwersjach smakowych, nawet z jabłkami, zawsze, ale to zawsze smakuje pysznie. Słodka beza posypana płatkami migdałowymi i rozdrobnionymi orzechami , kwaśny porzeczkowy dżem który przełamuje słodycz bezy i prawdziwy orzechowy krem, to rozkosz której trudno się oprzeć, jedno z moich ulubionych warstwowych ciast! Składniki: Blacha 25/30 Kruche ciasto: ½ kg pszennej mąki ½ szklanki cukru pudru 20 dag masła 6 żółtek(...)kwaśnej śmietany 18% Beza: 6 białek Szczypta soli 1 czubata szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag orzechów włoskich 10 dag płatków migdałowych Słoiczek dżemu porzeczkowego Krem orzechowy: 30 dag orzechów włoskich 300 ml mleka 20 dag cukru 30 dag masła 1 kieliszek spirytusu Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać żółtka
Wanilia i Kardamonmasłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy. Krem orzechowy: 250 g łuskanych orzechów włoskich 125 g cukru pudru 125 g śmietanki 30% 1 laska wanilii Orzechy miksujemy blenderem. Śmietankę zagotowujemy z laską wanilii. Orzechy ucieramy z cukrem pudrem(...)wystudzenia. Biszkopt przecinamy w połowie i smarujemy masą orzechową. Nie całą, trochę się nam przyda na wierzch. Krem śmietanowy: śmietana 18% (mały pojemnik) 1 opakowanie Śnieżki trochę kremu orzechowego (tego co powyżej) Śmietanę ubijamy ze Śnieżką na sztywno i mieszamy z kremem orzechowym. Smarujemy wierzch i boki ciasta. Od góry możemy przyozdobić połówkami orzechów. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturedodatkiem oleju Kujawskiego. Kruche ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 50 ml oleju Kujawskiego 4 żółtka Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 200 g masła 120 g cukru pudru Dodatkowo : 250 g malin w żelu lub frużeliny malinowej/ konfitury 5 łyżek kajmaku(...)zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny pył. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej. Złożenie ciasta: W blaszce
VioletoweKucharzeniektóre pije się szybko, często w gwarnej kawiarni. Sekret tkwi w ciemno palonych ziarnach i unikalnej technice parzenia. 2. Caffè alla Nocciola Jedno z najbardziej unikalnych połączeń – espresso z kremem orzechowym. Ma aksamitną konsystencję i lekko słodki smak. Mój przepis na Caffè alla Nocciola Składniki – 1 filiżanka podwójnego espresso – 1 łyżeczka kremu orzechowego z orzechów laskowych(...)łyżki śmietany Przygotowanie 1. Krem orzechowy z orzechów laskowych dokładnie wymieszaj ze śmietaną, aż uzyskasz gładką, aksamitną konsystencję. 2. Przelej mieszankę do szklanki. 3. Na górę delikatnie wlej świeżo zaparzone podwójne espresso. 4. Ciesz się wyjątkowym połączeniem kawy i orzechowej kremowości! 3. Caffè Freddo Idealna na upalne dni – schłodzone espresso serwowane z lodem. 4. Caffè del Professore Specjalność słynnej kawiarni
RafalCook