Pomysł na świąteczne ciasto - marchewkowe wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, startego jabłka oraz posiekanych orzechów, przełożone kremem orzechowym przygotowanym na bazie masła orzechowego i serka mascarpone. Ciasto miękkie i puszyste. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Zachęcam do pieczenia. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm (lub tortownicę o średnicy 24 cm): ciasto marchewkowe(...)łyżeczka sody 2 jajka 3/5 szklanki oleju (150 ml) 200 g m obranej marchewki 1/2 obranego jabłka garść orzechów, np. włoskich 60 g wiórków kokosowych szczypta cynamonu szczypta soli krem orzechowy 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 4 łyżki masła orzechowego (bez dodatku cukru, soli i dodatkowego tłuszczu!) 4 łyżki drobnego cukru ewentualnie szczypta soli do dekoracji cukrowa posypka Przygotowywanie
UgotowaćOrzechowo-kawowy koktajl ze świąteczną nutą Dziś na poprawę humoru i zdrowia polecam Wam pyszny orzechowo-kawowy koktajl. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę i już można pić. Ja uwielbiam koktajle i krem orzechowy, a Wy? A dlaczego ze świąteczną nutą? Bo czyż miód i piernikowy smak nie kojarzą się ze świętami? Składniki: 1 banan 1 szklanka mleka 2 łyżki kremu orzechowego(...)zbożowej 1 czubata łyżeczka miodu z przyprawą piernikową (jeśli nie macie dodajcie zwykły miód + dużą szczyptę przyprawy do piernika) Przygotowanie: Banana obieramy, kroimy i przekładamy do blendera. Dodajemy mleko, krem orzechowy, miód, kawę zbożową i wszystko dokładnie miksujemy na gładki koktajl. Podajemy od razu. Smacznego Wpis we współpracy z Moreso The post Orzechowo-kawowy koktajl ze świąteczną nutą first appeared
Słodkie okruszkiCzas na ptysia w szklance. Ciastko ptysiowe podane z jogurtem truskawkowym i kremem orzechowym. 4 porcje: Ciasto ptysiowe: 1/4 szklanki wody 35 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka Jogurt truskawkowy: 250 g jogurtu naturalnego 150 g truskawek Krem orzechowy: 150 g jogurtu skyr 2 łyżki masła orzechowego (ok. 50 g) 1 łyżka syropu daktylowego(...)jajka i miksujemy ciasto na gładką masę. Na papierze do pieczenia wykładamy ciasto przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Jogurt i krem orzechowy: Składniki miksujemy razem. Truskawki kroimy drobno. W salaterce lub szklance wykładamy kolejno warstwy jogurtu, truskawek i kremu orzechowego. Deser przechowujemy w lodówce. Dokładamy ptysiowe ciastko przed podaniem. 1 porcja
KucharzycaZłożenie ciasta Spodni blat piernika wysmaruj konfiturą śliwkową. Na to wyłóż krem czekoladowy i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Krem nakryj drugim blatem piernika. Na wierzchu wylej polewę czekoladową i wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Ciasto piernikowe “Kopernik” z kremem orzechowym i polewą czekoladową Zobacz inne przepisy na ciasta idealne na święta(...)Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas Gwiazda drożdżowa z makiem Artykuł Ciasto piernikowe “Kopernik” z kremem orzechowym i polewą czekoladową pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneOstatni z deserków o znanej nazwie i smaku. Oto wariacja na temat słynnych batoników Kinder Bueno. Orzechowy krem i czekoladowe ciasteczka. Łatwo, szybko i przyjemnie. DESER KINDER BUENO Składniki: krem orzechowy: 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 40 g orzechów laskowych 30 g masła 1/4 szkl mleka w proszku 2 łyżki miodu dodatkowo(...)posiekanymi bardzo drobno orzechami (można je zblendować na grubszy proszek) Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy masę z orzechami oraz mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy i studzimy. Ostudzony krem orzechowy miksujemy z pozostałymi 100 g serka mascarpone i 100 ml śmietany. Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Na dno szklanek lub pucharków wsypujemy warstwę ciastek, nakładamy krem orzechowy oraz ponownie warstwę
Bon appetit mon amiepiernika, piekę też tego typu orzechowe słodkości. A dziś dzielę się z Wami przepisem na orzechowca w najlepszym wydaniu – na orzechowym spodzie z masą orzechową, a jakże! Czy może być coś lepszego? Może! jeśli pomiędzy masę włożymy namoczone w kawie niewielkie biszkopty, a całość udekorujemy esami-floresami z roztopionej czekolady. Ciasto orzechowe przygotowałam na samych białkach. Pozostałe po przygotowaniu(...)wypieku, szykując np domowy krem budyniowy. Część można dodać do kruchych ciasteczek, albo przygotować na obiad carbonarę. Krem to tradycyjna masa orzechowa, taka jaką pewnie znajdziecie w zeszytach Waszych Babć, ale wzbogacona została o dodatek czekoladowo-orzechowego kremu. Przygotowałam ją też na ekstra kremowym maśle od Lumiko, które ma wysoką zawartość tłuszczu, bo aż 85%. Wyszła mega pyszna! Całość jest
Smaki Na Talerzuprzyjechała do nas w odwiedziny, a tu okazało się, że czeka na nią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki(...)postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami i w tej pozycji całkowicie go już ostudzić (dzięki temu biszkopt będzie równy). Po ostygnięciu przekroić na 3 blaty. Krem orzechowy: 200 gr masła z temperaturze pokojowej (ma być miękkie)*** 2 jajka w temperaturze pokojowej 80 gr cukru pudru 100 gr zmielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka 25 ml whisky
moj przepis nabiałek 5 żółtek 110 g mąki 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie kremu czekoladowego opakowanie kremu orzechowego 8 łyżek dżemu truskawkowo rabarbarowego (lub innego) 440 ml mleka 5 kropel aromatu rumowego 100 ml kawy z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej dodatkowo: wiórki kokosowe, kakao, 2 łyżki sosu wiśniowego Wykonanie(...)pół, jak to zrobić? Nożem nacinamy brzegi tortu na głębokość około 2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować i zdecydowanym ruchem ciągnąć oba końce. Gotowe. :) 7. Krem orzechowy i krem czekoladowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W moim przypadku było to 220 ml mleka na każdy krem. Aromat rumowy mieszamy z kawą - tym będziemy nasączać nasz biszkopt
Mój pomysł nakruchego ciasta, przełożone ulubionym kremem. Dla jednych będzie to krem czekoladowy, dla innych kokosowy, inni lubią budyniowy. U mnie tym razem orzeszki z kremem z orzechów włoskich z kawowym twistem. Oryginalny krem w składzie ma dodatek alkoholu. U mnie orzeszki będą wcinać dzieci, więc musiałam obyć się bez niego. Ale taki orzechowy krem był mdły i zwyczajnie ciężki(...)smaku. Dosypałam do kremu 1/3 opakowania cappuccino i to było to! W kremie czuć orzechy ale jednocześnie nie jest smętny, orzechowy tylko podbity nutą kawową. Dla mnie super! Dzieciakom też smakował. Jeśli nie macie wystarczającej ilości orzechów lub wyjdzie wam trochę rzadki krem, zawsze możecie dodać do środka resztki upieczonych skorupek – takie nadprogramowe brzeżki, które często powstają przy pieczeniu
Mieszam w Garnkuzalewam w kubeczku gorącą wodą i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijam, następnie dodaję do niej mascarpone i ubijam, aż krem zrobi się jednolity i gęsty. Krem dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję mleko skondensowane, masło orzechowe i miksuję do połączenia składników. Do jednej połowy żelatyny dodaję łyżkę kremu orzechowego, mieszam i całość dodaję do kremu orzechowego. Krótko(...)łyżkę kremu kajmakowego, mieszam i całość dodaję do kremu kajmakowego. Krótko miksuję. Teraz mogę przystąpić do złożenia ciasta. Skorzystałam z rantu i ułożyłam pierwszą warstwę białych ciastek w proporcji 4 x 4 (u mnie dolna warstwa to te grube ciasteczka, które później łatwiej odchodzą od blaszki, ale możecie użyć też zwykłych ciasteczek. Na ciasteczka wykładam krem orzechowy, który przykrywam ciasteczkami
Słodki sentymentzalewam w kubeczku gorącą wodą i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijam, następnie dodaję do niej mascarpone i ubijam, aż krem zrobi się jednolity i gęsty. Krem dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję mleko skondensowane, masło orzechowe i miksuję do połączenia składników. Do jednej części żelatyny dodaję łyżkę kremu orzechowego, mieszam i całość dodaję do kremu orzechowego. Krótko(...)łyżkę kremu kajmakowego, mieszam i całość dodaję do kremu kajmakowego. Krótko miksuję. Teraz mogę przystąpić do złożenia ciasta. Skorzystałam z rantu i ułożyłam pierwszą warstwę białych ciastek w proporcji 4 x 4 (u mnie dolna warstwa to te grube ciasteczka, które później łatwiej odchodzą od blaszki, ale możecie użyć też zwykłych ciasteczek. Na ciasteczka wykładam krem orzechowy, który przykrywam ciasteczkami
Słodki sentymentPiwne Ciasto Czekoladowe z Kremem Orzechowym – Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem ciemnego piwa. Przepis powstał przy współpracy z wrocławskim browarem rzemieślniczym Warsztat Piwowarski . Powstało bardzo czekoladowe, aromatyczne ciasto z dodatkiem ciemnego piwa RISzard I, które jest smaczne, delikatnie słodkie i jest to russian imperial stout. Ciasto wspaniale uzupełnia orzechowy krem, do którego również dodałam trochę piwa. Całość(...)przepisami na piwny wieczór :). Zapraszam! Więcej o wydarzeniu tutaj: https://www.facebook.com/events/1762984447097929/ Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piwne Ciasto Czekoladowe z Kremem Orzechowym Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 300ml ciemnego piwa RISzard I Warsztat Piwowarski 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 200g miękkiego masła 300g mąki pszennej (użyłam
Mała Cukierenkasłodkości musiała dojść do skutku mimo, że mamy różne uczucia w stosunku do kawy 😏 Ostatnio jednak wiele produktów z jej dodatkiem bardzo przypada nam do gustu jak np. krem orzechowo-kawowy z wanilią Nutura . Nie tylko nam, ponieważ zdecydowana większość uczestników naszych cukierniczych warsztatów oszalała na punkcie tego kremu 😄 Postanowiłyśmy go wykorzystać do torcika kawowego(...)kremem. 4. Krem wyłożyć równomiernie na nasączony pierwszy blat. 5. Całość wstawić do lodówki aby krem nieco zastygł. WARSTWA WANILIOWA 1. Serek i ricotte zmiksować z wanilią. Posłodzić do smaku. 2. Żelatynę zalać gorącym mlekiem i mieszać do rozpuszczenia oraz lekkiego przestudzenia. 3. Połączyć za pomocą miksera rozpuszczoną żelatynę z serkami. 4. Krem wylać równomiernie na nieco zastygnięty krem orzechowo
Candy Pandasminut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem orzechowy: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem ubić, dodać masło(...)boki. Dodatkowo: 2/3 szklanki konfitury wiśniowej garść orzeszków ziemnych do dekoracji pół szklanki soku żurawinowego Wykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczem. Posmarować konfiturą, następnie częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować konfiturą wiśniową, następnie częścią kremu orzechowego. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym
dom-agi.pl