przybywa- wręcz przeciwnie : ) Jako, że niebawem Święta Wielkanocne- pojawiam się dziś z ciachem, które z powodzeniem zastąpi mazurek- bardzo kruchutkie, chrupiące, ze słooodkim :) kremem , przełamane nutką czarnej porzeczki i zrównoważone lekko słonym masłem orzechowym. Dobrą robotę działa tutaj także dodatek ry ż u preparowanego, który powoduje, że przekładaniec przypomina batonika "Lion" w miksie z ciastem "Pani Walewska". Składniki na ciasto(...)font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US }p.ctl { font-family: ; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } WYKONANIE: blat kruchy z dżemem krem blat kruchy maslo orzechowe ryż preparowany Przykrywamy papierem do pieczenia , dociskamy, aby ryż mocno przylgnął do masła orzechowego i wstawiamy do lodówki na 3 godziny Najlepszy kolejnego dnia
Domowe ciastadotykała powierzchni budyniu. Dzięki temu budyń z wierzchu nie zeschnie. Studzimy. Masło ucieramy kilka minut, a następnie stopniowo dodajemy budyń. Mieszamy na średnich obrotach miksera, by krem się nie zważył. Krem (polewa) z mlekiem w proszku (robimy w momencie gdy całe ciasto jest już złożone): W rondelku z grubym dnem umieszczamy wodę, masło oraz cukier. Podgrzewamy na małym ogniu(...)Możemy wspomóc się blenderem z założoną trzepaczką, wtedy będziemy mieć pewność że nie zostaną nam żadne grudki. Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Przełożenie: Biszkopt- poncz z wody i soku z cytryny- połowa kremu budyniowego- beza orzechowa- druga część kremu budyniowego- biszkopty przeciętą stroną ułożone na kremie- polewa jasna naprzemiennie z ciemną
Kuchnia w czekoladziePróbowaliście połączenia kawy i orzecha? Jeżeli nie to polecam bo bardzo do siebie pasują (orzechowa kawa mmm :). Ja je połączyłam w cieście i powstało to ciasto orzechowe przełożone kawowym kremem i polane lukrem z dodatkiem kawy. Ciasto jest bardzo eleganckie ale proste w wykonaniu. Ciasto orzechowe z kawowym kremem Ciasto: 230 mąki 1 ½ proszku do pieczenia ½ sody oczyszczonej 220 cukru
Smaczny zeszytRodzinka była zachwycona smakiem tego ciasta. Znikło nawet nie wiem kiedy :) Orzechowe blaty idealnie komponują się z puszystym kremem i brzoskwiniami. Całość smakuje wybornie.. polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 28x40 cm) Placki bakaliowe: 8 białek 200g cukru 3 żółtka 200 g orzechów włoskich, zmielonych 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej(...)placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając kilka łyżek. Całość przykryć drugim plackiem orzechowym i wysmarować odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać tężejącą, wcześniej rozpuszczoną w 3 szkl gorącej wody galaretką brzoskwiniową. Ciasto schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieDelikatne i puszyste babeczki z dużą ilością mojego ulubionego masła orzechowego. Pokryte słodkim kremem, obsypane posiekanymi orzeszkami. Ekspresowe w przygotowaniu... zatem do dzieła! ;) Składniki: (na około 16 sztuk) Ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 jajka 200 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 80 g miękkiego masła 180 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)solonych orzeszków ziemnych Krem: 150 g miękkiego masła 150 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 60 g cukru pudru 100 ml śmietanki kremówki 30- 36% Dodatkowo: garść posiekanych orzeszków ziemnych do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto: Orzeszki ziemne drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Następnie wlewać stopniowo mleko
Nastoletnie Wypiekaniepyszne miodowe ciasto Orzeszek. Powiem szczerze że gości ono na moim stole w każde święta. Wszyscy je uwielbiają, mogła bym je jeść na okrągło. Przekładane masą orzechową i masą budyniowo-orzechową. Najlepiej smakuje na drugi i kolejny dzień gdy dobrze zmięknie. Ciasto jest proste w przygotowaniu tylko troszkę pracochłonne. Chociaż już po świętach może upieczecie je sobie na Nowy(...)ciasto. Układamy ciasto bez orzechów i nasączamy np: herbatą, następnie wykładamy około 3/4 kremu i przykrywamy drugim nasączonym ciastem bez orzechów. Na drugim cieście rozprowadzamy masę orzechową, na masę orzechową wykładamy resztę kremu budyniowego, przykrywamy trzecim ciastem z orzechami. Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.Najlepiej smakuje na drugi i kolejny dzień. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWykwintny, elegancki sernik na specjalne okazje. Trochę czasochłonny, ale warto nad nim popracować. Inny niż klasyczne serniki, bo ser pieczony jest osobno, wstawiony w orzechowy blat a do tego przełożony kremem śmietanowym. Obowiązkowy na chrzcinach i komuniach. Przepis z rodzinnego zeszytu, ale bardzo podobny sernik w swoich zbiorach ma też Siostra Anastazja. Ser: 60 dag sera mielonego(...)Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć. Dodatkowo: polewa orzechy Złożenie ciasta: 1/2 ciasta orzechowego- 1/2 kremu- ser- krem- ciasto biszkoptowe- polewa
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKruche Ciastka Słodkie Wielkanocne Koszyczki – Zapraszam na urocze, smaczne ciastka w kształcie koszyczków z jajeczkami. Krem jest orzechowy, waniliowy, śmietankowy, pyszny. Dodatkowego aromatu dodaje dżem. Koszyczki w przygotowaniu nie są trudne i ładnie ozdobią nam słodki stół. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Dodać ekstrakt, krótko wymieszać. 9. Na koniec dodać masło orzechowe i znów wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach na gładki krem. 10. Krem można nakładać łyżeczką na ciastka z dżemem lub przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 1M), patrz FILM . Krem przełożyć
Mała Cukierenkawięc nadeszła pora na to, by wziąć się za siebie i zacząć realizować postanowienia noworoczne. Mam tylko nadzieję, że mój zapał nie zgaśnie ;)Opcja na pyszne śniadanie, czyli Krem twarogowo-orzechowy. Można nim posmarować kromki chleba lub zjeść łyżeczką prosto z miseczki, dodając do niej jakieś płatki zbożowe i otręby ;)~ Krem twarogowo-orzechowy ~Składniki:200g mielonego twarogu1-2 łyżki
Kuchenny Skrawek Niebadomowym zaciszu! Dziś przygotowałam dla Was nie ciasto, a pyszne rurki z kremem! Takie rurki z kremem chodziły już za mną od dłuższego czasu! Obłędnie kruche ciasto wypełnione po brzegi słodkim, waniliowym kremem budyniowym. Końce tych chrupiących rurek zanurzyłam w kremowej białej czekoladzie i chrupiącym orzechowym krokancie. Dzięki temu klasyczne rurki z kremem budyniowym stały się słodkością jeszcze bardziej obłędna(...)KREM BUDYNIOWY: 2/3 mleka gotujemy z pastą waniliową. Żółtka roztrzepujemy z resztą mleka i mąką – wlewamy do gotującego się mleka i nie przerywając gotowania mieszamy do momentu zgęstnienia. Przekładamy do miski, przykrywamy folią, odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch i łyżka po łyżce dodajemy zimny krem budyniowy. CAŁOŚĆ: Rurki zamaczamy w roztopionej białej czekoladzie , zanurzamy w krokancie orzechowy
Ostra na Słodkomleka 2 op. budyniu o smaku toffi, bez cukru 5-6 łyżek cukru 500 g mascarpone 330 ml śmietanki 36% 100 g mielonych orzechów laskowych 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella Ganache czekoladowy: 180 ml śmietanki 30% 200 g czekolady (u mnie mleczna i deserowa) Dodatkowo: mielone + posiekane orzechy do posypania czekoladowe chipsy do dekoracji – opcjonalnie Biszkopt: Białka(...)lekko się przestudził). Składanie: Biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden z nich smarujemy połową czekoladowego ganache. Wykładamy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na nim rozprowadzamy pozostały krem czekoladowy (ganache) oraz masę orzechową. Wierzch posypujemy mielonymi/siekanymi orzechami. Odstawiamy do schłodzenia
Smaki Na Talerzubananowy krem owsiany w słoiku po maśle orzechowym ze smażonymi(i świeżymi) truskawkami(prawie) oficjalnie mogę robić.. nic, oceny wystawione, jeszcze tylko próbna matura z matematyki mnie czeka, alee... to już nie ważne. Teraz chce tylko książki..-ek?xd(starcie królów, czeka ^.^), serialu.. i (więcej)truskawek
More food, love and dreamsłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Nasączenie: 100 ml kawy (1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 100 ml wody) 3 łyżki rumu Krem z nutellą: 250 g miękkiego masła 400 g kremu czekoladowo-orzechowego (dałam mniej) 125 g serka mascarpone Dodatkowo: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych 120 g deserowej czekolady, posiekanej 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% Suszone(...)stopni na około 40-45 minut (lub do suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy krem czekoladowo-orzechowy oraz schłodzone mascarpone. Ucieramy tylko do połączenia. Dodajemy rumowe śliwki, mieszamy szpatułką. Jeden z blatów kakaowych nasączamy połową mieszanki kawowej. Rozprowadzamy na nim cienką warstwę powideł. Wykładamy krem ze śliwkami, wyrównujemy
Smaki Na Talerzupopadło.W ten właśnie sposób powstał poniższy mazurek. Hm, a raczej "pseudo-"mazurek. Przekopałamwszystkie możliwe szafki w kuchni i pokojach, a co znalazłam, natychmiast wykorzystałam. Wafleokrągłe, masa krówkowa, krem czekoladowo-orzechowy podkradziony kuzynowi, który aktualniespędza czas u mnie... Z byle czego można wyczarować naprawdę coś! EKSPRESOWY MAZUREK NA WAFLACH. /autorski; wymyślony na poczekaniu;/ paczka okrągłych wafli tortowych puszka masy krówkowej(...)kajmak) 1,5 opakowania (ok.400g) kremu czekoladowo-orzechowego (jak Nutella, ale u mnie podróbka z Tesco) opakowanie suszonych moreli tabliczka świątecznej czekolady z zajączkami garść wiórków kokosowych na środku: jajko czekoladowe z masą mleczną (lub inna czekoladka w kształcie połowy pisanki) Pierwszego wafla układam na kawałku folii aluminiowej, na sztywnej desce do krojenia. Smaruję czekoladą, przykrywam drugim waflem
W kuchni Karmel-itkiciast idealnych na jesienną porę jest zdecydowanie ciasto marchewkowe. To po prostu klasyka i zdecydowanie polecam zrobić je chociaż raz na piękny jesienny weekend. W mojej wersji wzbogaciłam krem o masło orzechowe z kawałkami orzechów, który doskonale pasuje do tego ciasta, jeśli mamy naturalne masło to polecam troszkę je dosolić i posłodzić. Użyłam mąki orkiszowej, ale dobrze sprawdzi się też(...)przekroić ciasto na pół. Krem: Mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę i cukier puder i ubijać miskerem przez kilka minut do zgęstnienia, następnie dodać masło orzechowe i sól. Miksować do połączenia się składników (krem wyjdzie gęsty). Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem i posmarować reszta kremu. Wierzch ozdobić orzechami włoskimi lub pekan. *szklanka o pojemności
Healthy food explorer