wiśni ze słoika 200 ml soku z wiśni (zalewa ze słoika) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 3 listki żelatyny polewa chałwowa: 150 g chałwy waniliowej 100 ml śmietany kremówki (38%) Ciasto czekoladowe: Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, przestudzić. Mąkę(...)godzin. Polewa: Chałwę pokruszyć, podgrzewać z kremówką w garnuszku, aż powstanie gładka masa. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić i przestudzić. Schłodzonę kremówkę ubić z mascarpone na puszysty krem. Powoli wlewać żelatynę, cały czas miksując. Ciasto czekoladowe przekroić na pół w poziomie. Na paterze ułożyć połowę ciasta, wyłożyć połowę kremu i połowę frużeliny. Przykryć bezą, wyłożyć pozostały
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszając. Gotujemy ok 2 minuty, pod sam koniec dodajemy oliwę i znów gotujemy 2 minuty. Jeśli będą grudki należy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Krem cytrynowy: 500 g mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki lemon curd Serek mascarpone ubić razem z kremówką, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać resztę składników kremu(...)Odstawić do schłodzenia. - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3279/tort-z-kremem-cytrynowym-i-lemon-curd#sthash.fZx3LywS.dpuf Ubijamy mascarpone ze śmietaną, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder, a następnie dodajemy lemon curd. Biszkopt kroimy na 3 równe części. Jeden krążek układamy na paterze i nasączamy (do nasączenia użyłam mocnej herbaty z cytryną). Wykładamy połowę kremu cytrynowego, przykrywamy kolejnym blatem, który również nasączamy i smarujemy resztą kremu
Cynamonowe szczęściełyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki czekolady 1 jajko +ciemna czekolada do zrobienia dekoracji Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 1/2 tabliczki ciemnej czekolady 1/4 tabliczki jasnej czekolady Wszystkie suche składniki z wyjątkiem kakao mieszamy razem w misce. Czekoladę rozpuszczamy w misce z 1/3 ilości mleka i kakao(...)nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Znacznie łatwiej odkleić je wtedy od papierowych papilotek. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Topimy ciemną i białą czekoladę. Dzielimy serek mascarpone na dwie części – większą i mniejszą. Większą część łączymy z ciemną czekoladą energicznie mieszając, mniejszą z białą. Obydwa kremu przekładamy do worka cukierniczego
Ciastkozercyciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości, na to nakładać po 1 łyżeczce dżemu i dopełniać ciastem. Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Krem 125 g mascarpone duża łyżka nutelli świeże jeżyny Wymieszać serek z nutellą i dekorować kremem wystudzone babeczki. Dekorować świeżymi jeżynami. moje babeczki nadziewałam domowym dżemem z jeżyn, bez pestek, który ręcznie
Słodkie inspiracjetakim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, że jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, że w kremie jest właściwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia(...)Czas pieczenia : 30-40 min Składniki Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 6 jaj 1/2 szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt
Różne smaki w kuchnitakim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia(...)Czas pieczenia : 30-40 min Składniki Biszkopt : 150 g posiekanych orzechów włoskich 3 lyzki bulki tartej 1 lyzka kaszy manny 6 jaj 1/2 szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 lyzki cukru pudru 1 lyzeczka cynamonu 1 lyzeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt
Słodkości i nie tylkołyżki cukru pudru 250 g wiśni w żelu (możesz tu kupić ) 50 ml likieru wiśniowego Krem kukułkowy: 3 łyżki kremu kukułkowego (możesz tu kupić) 3 łyżki ubitej śmietany 36% 1 łyżka wódki 250 g mascarpone Dodatkowo: 100 g wiśni kandyzowanych Piątnica (tu kupisz) 50 g gorzkiej czekolady Biszkopt ciemny: Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem(...)gotujemy z 0,5 szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Krem kukułkowy: Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki. Złożenie ciasta: W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę
VioletoweKucharzeniekrem kawowy: 500 ml mleka łyżka suchej kawy mielonej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 150 g masła na krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego 1 szklanka wystudzonej kawy 2 kieliszki wódki 20 sztuk(...)Kawę wymieszać z wódką i nasączyć biszkopt. Posmarować dżemem pomarańczowym a na nim rozłożyć krem kawowy. Herbatniki moczyć w kawie z wódką i układać na kremie. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i połączyć z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować z kremem śmietanowym. Na herbatnikach rozsmarować 3/4 kremu śmietanowego, przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go kawą z wódką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatartą. Słodka, soczysta, pyszna. Letnia! Składniki: (na foremkę o średnicy 23cm) BISZKOPT: 2 jajka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 1/2 szklanki śmietanki kremówki Mlekoma (35%) 250g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich OWOCE: 1 puszka brzoskwiń 1/2 banana kilka borówek amerykańskich kilka truskawek 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: BISZKOPT(...)Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wylać na nią ciasto, piec w 180'C około 15 - 20 minut. Wystudzić. KREM: Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone. Na koniec wmieszać mielone orzechy. Krem wyłożyć na biszkopt. OWOCE: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić, odstawić aż będzie prawie tężejąca. Owoce pokroić, ułożyć według własnej fantazji na kremie. Zalać tężejącą
Cakes By Kejtwyszło bardzo, bardzo smacznie, letnio i słodziutko :) Składniki: (na średnicę 20cm) BLATY: 3x po 2 białka jajek M 3x po 100g cukru drobnego kryształu sól KREM: 400ml kremówki 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan - fixu (ewentualnie) owoce - borówki, maliny, czereśnie Przygotowanie: BLATY: Białka ubić na sztywną pianę - musi być lśniąca i puszysta. Dodawać po łyżce cukier(...)około 70-80 minut. Beza powinna być chrupiąca. Delikatnie oddzielić bezę od boków tortownicy, odkleić papier. Tak samo postąpić w dwóch pozostałych przypadkach blatów. KREM: Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier o fix, ubijać do pożądanej gęstości. Wyłożyć w równych warstwach na placki na każdej układając owoce (u mnie wyglądało to następująco: blat- śmietana+ maliny, blat - śmietana+ borówki, pokruszony
Cakes By KejtLCHF to dwa pojęcia, które wzajemnie się wykluczają. A jednak można nie wyłamując się z diety zajadać przepyszną i chrupiącą bezę z kremem na bazie kremu kokosowego lub bitej śmietany z mascarpone w towarzystwie malin i borówek Uważajcie tylko bo torcik jest naprawdę rewelacyjny i ciężko powstrzymać się by nie zjeść kolejnego kawałka a większe dawki ksylitolu, którym zastąpiony jest(...)minut w lodówce. Jeśli nie unikacie laktozy możecie zrobić krem na bazie nabiału. W tym celu ubić śmietanę mikserem a następnie powoli dodawać serek mascarpone cały czas mieszając. Opcjonalnie dodać słodzik i wanilię. Do kremu dodać startą czekoladę i dokładnie wymieszać. Gotowe blaty bezowe przełożyć dowolnym kremem i delikatnie docisnąć górny do dolnego uważjąc by ich nie połamać. Tort
Ola la LCHFwiedzą o czym mowa. Bardzo prosta w wykonaniu a efekt smakowy zaspokoi najbardziej wymagających. Beza jest delikatna, chrupka z zewnątrz a idealnie piankowa wewnątrz. Do kremu pokusiłam się użyć bitej śmietany i serka mascarpone. Natomiast owoce to lekko skarmelizowane brzoskwinie i borówki. Wspaniała i godna polecenia. Składniki: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soku(...)lekko boki. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 1 h. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ubijania białek bijemy krem, dodając cukier i uważając by kremu
Made By Mom And Sonłyżki zmielonego cynamonu 115 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mleka Krem: 300 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 125 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: duże precelki (na rogi) oczy - draże mleczne (np. Jutrzenka), źrenice(...)każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka (fot.1) . Wystudzić na kratce. Teraz czas na krem. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (fot.2
Świat Ciasta120g masła, roztopionego kubeczek jogurtu naturalnego (150g) 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Na krem cynamonowy: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Dodatkowo: szczypta cynamonu Wykonanie: Muffinki: foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę(...)naturalnym i jajkami. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Krem cynamonowy: kremówka i mascarpone muszą być wcześniej dobrze schłodzone. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu, ubijamy do powstania gęstego kremu. Masą napełniamy szprycę i dekorujemy wystudzone muffiny. Obsypujemy dodatkowo cynamonem
Smak mojej kuchniszklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 4 łyżki cukru ½ litra wrzątku Zapach arakowy ½ soku z cytryny Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu(...)wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty. Poncz: We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier. Gdy wystygnie dodajemy sok z cytryny oraz zapach arakowy. Wykonanie kremu : Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt. Do pozostałej części śmietany dodajemy odrobinę czerwonego barwnika. Mieszamy delikatni do uzyskania
Słodki Zakątek