herbatników 300 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g 1 łyżeczka esencji waniliowej 6 łyżki cukru 200 g masła (temperatura pokojowa) 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 % 250 g mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody 30 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej Budyń waniliowy ugotuj zgodnie(...)łyżkę ubitej śmietany wymieszaj z mascarpone tak aby zrobiło się rzadsze. Następnie mieszając dodawaj łyżkami mascarpone do ubijanej śmietany. Pod koniec dodaj cukier i przestudzoną ale nie stężałą żelatynę. Rozsmaruj przygotowany krem na warstwie herbatników. Posyp całość startą czekoladą. Przed podaniem schłódź w lodówce przez kilka godzin
kuron.com.pljajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 400 ml śmietanki 30 % 300 g kremu Nutella 250 g serka mascarpone Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g kremu Nutella 1 opakowanie maślanych herbatników kakaowych(...)wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia. Przestudzony biszkopt delikatnie posmarować kremem Nutella. Banany przekroić wzdłuż i pookładać na biszkopcie. Krem: Serek mascarpone połączyć z kremem Nutella. Śmietankę ubić na sztywno, przełożyć do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na banany, odłozyć w chłodne miejsce. Masa śmietanowa: Żelatynę rozprowadzić
My sweet a lifeczekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.). Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty(...)mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko i delikatnie mieszamy całość. Uwagi: Serek mascarpone i krem czekoladowy musi być schłodzony przed ubiciem. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21 cm . Jeśli masa wyjdzie
Słodki PomysłByły urodziny to musi być i tort. W tym roku w wersji tylko dla dorosłych Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym przygotowałam na klasycznym jasnym biszkopcie. Bazę do kremów stanowił serek mascarpone i śmietanka kremówka. Górę tortu przyozdobiłam galaretką z adwokatową. Tort jest lekki i nie jest przesadnie słodki Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek(...)cukru 6 łyżki mąki opakowanie cukru wanilinowego (16 g) pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem z adwokatem: 300 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 250 ml adwokatu 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie mix-u (fix-u) do śmietany Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 200 g czekolady deserowej
PatiGotujeCiasto jest przepyszne i jestem pewna, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom szarlotek, jak i zwolennikom kremu mascarpone połączonego z bezą. Całość idealnie komponuje się z kruchym, lekko migdałowym spodem. Może jest troszkę zabawy z bezą, ponieważ najlepiej upiec ją troszkę wcześniej, ale to naprawdę nic skomplikowanego. Polecam, efekt jest warty tych kilku minut roboty! (Forma o wymiarach(...)Dodać cukier oraz sok z cytryny, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną. Jeszcze ciepłe jabłka równomiernie umieścić na ostudzonym spodzie. Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Całość przełożyć na zimną warstwę jabłkową i przykryć bezą. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce
Di gotujeprzygotować ciasto z truskawkami. Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego(...)soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem są świeże truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie. Jak ktoś woli jogurt można zastąpić śmietaną kremówką 36 %. Podobne zestawienie do kremu: śmietana, mascarpone i cukier wykorzystałam w torciku bezowym tam dodatkowo do kremu wykorzystałam mielone migdały. Składniki: na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki stołowe drobnego cukru 1/3 szklanki oleju Składniki (na dodatki): 1 opakowanie serka mascarpone 3 łyżki stołowe kremu pistacjowego syrop - polecam syrop z pigwy kilka pistacji Wykonanie: Rozgrzej gofrownicę. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. Dodaj(...)około 3-4 minut), aż będą miały piękny kolor. Studź gofry na kratce, każdy ułóż na niej osobno. To prosty sposób, aby Twoje gofry pozostały chrupiące! :) Wymieszaj serek mascarpone wraz z kremem pistacjowym. Pistacje zgnieć w moździerzu. Układaj następnie krem na gofrach, posyp go pistacjami, na koniec zaś polej syropem z pigwy. Smacznego
Garniec MagalieDeser z truskawkami i kawowym kremem z mascarpone – niebiańsko smaczny, rozpływający się w ustach… Puszysty krem z serka mascarpone o delikatnym smaku kawy połączony ze słodkimi truskawkami i biszkoptami. Przepis na krem rodem z Włoch, a reszta to już moja improwizacja… Schłodzony deser to istny raj dla podniebienia… Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 340 g serka mascarpone 2 jajka(...)żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wraz z cukrem wrzuć do serka mascarpone i miksuj kilka minut. Do masy serowej dodaj ubite białka, kawę i bardzo delikatnie wymieszaj. Truskawki pokrój w kostkę i umieść na dnie szklanki. Połóż na nie biszkopt, a następnie nałóż krem. Na wierzchu połóż kolejny biszkopt i udekoruj ciemną czekoladą. Deser schłodź w lodówce przez
Kuchnia bezglutenowaDzisiaj mam dla was przepis na Brownie czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i masła orzechowego, w polewie karmelowej. Ciasto z pewnoscią można porównać z domową wersją Snikersów w większej postaci. Ja jestem miłośniczka tych batonów więc to ciacho jeszcze nie raz u mnie na stole zagości. A wy lubicie orzeszki ziemne? Składniki Ciasto brownie: 200 g gorzkiej czekolady(...)wyrównać szpatułką. Piec w temp 180 C przez ok 25 min. Ciasto po upieczeniu jest lekko wilgotne, ale gdy sprawdzimy je patyczkiem nie powinno być surowego ciasta. Krem: Serek mascarpone miksujemy z masłem orzechowym do uzyskania gładkiej puszystej masy. Można dosłodzić masę cukrem pudrem gdy ktoś lubi słodsze kremy (ja trochę dodałam). Ponadto: Puszkę z masą kajmakową wstawiamy
W kuchennej krainiepełni, a ja nie wyobrażam sobie ciast bez owoców. W końcu zebrałam się i tak powstał pomysł na babeczki. Ciasto kakaowe zawiera cukinię, dzięki czemu babeczki są wilgotne. Krem na bazie mascarpone i czekolady wprost rozpływa się w ustach. A śliwki, lekko kwaśne, zatopione w słodkim karmelu, to uwieńczenie całości. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i ½ łyżeczki proszku(...)bursztynowego. Dodajemy śliwki, delikatnie mieszając, aby karmel pokrył śliwki, pilnując, by nie zmiękły za bardzo i zachowały skórkę na swoim miejscu. Zdjąć z palnika i ostudzić. Przygotować krem. Serek mascarpone utrzeć z rozpuszczoną czekoladą i cukrem pudrem, nałożyć na ostudzone babeczki, na wierzchu każdej ułożyć ostudzoną połówkę karmelowej śliwki
Czerwień i błękitDopraw mielonym kuminem, solą i pieprzem, wymieszaj. Rozlej do miseczek, dodaj kleks z jogurtu naturalnego. Polej odrobiną oliwy Czosnek & Chilli i posyp natką pietruszki. Zupa krem grzybowa z mascarpone i oliwą truflową Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki oliwy, np. Monini Classico 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka suszonego tymianku sól(...)czasu, aż z grzybów odparuje wilgoć (10-15 minut). Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj zupę na małym ogniu przez 20 minut. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj mascarpone i jeszcze raz zmiksuj. Następnie wmieszaj większość natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozlej zupę do miseczek. Posyp natką pietruszki i polej oliwą truflową. Podawaj
Chilli Czosnek i OliwaZostały białka więc zrobiłam inną ale równie pyszną :) składniki beza: 5 białek jajka m/l szczypta soli 250 g cukru drobnoziarnistego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego krem mascarpone: 125 g schłodzonego mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/4 szklanka cukru 3 łyżeczki śmietany 18% 500 g jagód Przygotowanie: Nagrzać piekarnik na 120 C i p rzygotuj(...)temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h. Do miski włóż serek mascarpone i cukier z cukrem wanilinowym miksuj przez 1 minutę dodając śmietanę. Kremem przełóż bezę zostawiając 1 dużą łyżkę na wierzch, posyp jagodami, przełóż drugim plackiem bezy, na środku wyłóż resztę masy dekorując jagodami. Smacznego
Niezły Młynekcałkowitego rozpuszczenia. Masę blendujemy na gładko. Podgrzewamy i dodajemy roztwór mąki z wodą. Zagotowujemy, aż masa lekko zgęstnieje. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Miksujemy z mascarpone. Składniki na krem czekoladowy: 2 łyżki kakao ½ szklanki cukru pudru 2 cukry waniliowe 2 łyżki masła ¼ szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 300 g mascarpone Mleko, cukry, kakao, masło podgrzewamy i rozpuszczamy(...)połączenia składników. Dodajemy rozrobioną żelatynę. Mieszamy i studzimy. Stężałą masę czekoladową miksujemy z mascarpone. Składniki na krem śmietankowy z mascarpone: szklanka kremówki 6 łyżek cukru pudru 200 g mascarpone 3 łyżeczki żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Delikatnie, drewnianą bądź silikonową łopatką łączymy z mascarpone, stopniowo wlewając ostudzoną żelatynę. Składniki na bezę szwajcarską
Domowe ciastanuda.Już wiem już wiem zrobię. Bezy i w dodatku przełożę je kremem.No to coś innego nie pamiętam kiedy takie robiłam. Składniki: białka 4 szt cukier 3/4 szklanki Krem: mascarpone 300 g śmietana 30% 200 g ksylitol 2 łyżki Kłos-Pol Wykonanie: Białka ubijam na sztywno dodając partiami cukier.Przewracam miskę do góry nogami i nie wypada. Teraz przekładam(...)minut w 120 stopniach. Po 30 minutach zmniejszam na 100 i suszę godzinę. Wyjmuję z pieca i zostawiam by odpoczęły jakieś 15 minut.Miksuje serek mascarpone i dodaje ubitą śmietanę z ksylitolem. Łącze , wychodzi pyszny krem. Przekładam krążki bezy i przykrywam je drugim krążkiem.Bezy są pyszne w ten sam dzień i na drugi i na trzeci. Masie nic się
Różowa kuchniafrużeliny najlepiej dodać o jedną łyżeczkę żelatyny więcej. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 21cm . Tarta z wiśniami na zimno Składniki: SPÓD 150g herbatników 80g masła KREM 250g mascarpone 150ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią FRUŻELINA 400g wiśni 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody(...)wymieszać z herbatnikami - masą ciasteczkową wylepić dno formy, schłodzić w lodówce - mascarpone i śmietanka powinny być mocno schłodzone - do naczynia przełożyć zimną śmietankę i mascarpone, dodać domowy cukier waniliowy, całość ubić mikserem na gęsty krem - krem wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać, schłodzić - wiśnie umyć, wydrylować, część zostawić w całości, a część przekroić na pół - owoce przełożyć do rondelka, dodać
Smakołyki Berenikisezon. Oczywiście zamiast jagód można użyć jakichkolwiek owoców sezonowych. Potrzebujemy: 5 białek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 330 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: wybrane owoce sezonowe listki mięty Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Największą blachę dołączoną do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia(...)temperaturę do 100 stopni i suszymy przez 2h-2,5h. W mikserze ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Gotowy krem dzielimy na dwie równe części. Pierwszą warstwą przekładamy bezę i posypujemy niewielką ilością owoców, następną rozsmarowujemy na górnej części. Dekorujemy owocami i liśćmi mięty. Wkładamy
Kolejny blog o gotowaniu