jeszcze połączy się ja z owocami lata to czego chcieć więcej. beza: 5 białek 270 g cukru 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36 % 100 g malin 100 g jagód pozostałe: 1/2 szklanki konfitury jagodowej 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła jagody do dekoracji melisa Beza: Białka(...)stole wykładam drugi arkusz papieru do pieczenia , posypuję go cukrem pudrem i przekładam na niego bezę odwracając ją. Góra bezy jest na spodzie. Zrywam papier i zostawiam do ostygnięcia. krem: Mascarpone, śmietanę przekładam do miski i miksuję aż się połączą i ubiją. Nie dodaję cukru, beza już jest słodka. Na bezie rozsmarowuje konfiturę zostawiając po 1 cm wolnym
wesoła kuchniaPrzepis na szybkie w przygotowaniu, pyszne ciasto krówkowe z bananami i orzechami włoskimi. Na spodzie herbatnikowym z kremem mascarpone, bez pieczenia. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, słodkie, kremowe, sycące, rozpływające się w ustach, a z każdym kawałkiem chce się go więcej i więcej... Gorąco polecam zrobić. Jak zrobić takie krówkowe ciasto pokazane jest w filmiku . Zapraszam(...)malakserze . 2.) Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. 3.) Herbatniki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4.) Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i 5 łyżkami masy krówkowej. Połowę kremu wykładamy na herbatniki w blaszce, wyrównujemy i kładziemy banany lekko je wciskając w krem. Następnie kładziemy warstwę herbatników, kładziemy drugą część kremu i ostatnią trzecią
RITA food channelRolada żyrafa z owocami Delikatna rolada biszkoptowa wypełniona śmietankowym kremem z mascarpone oraz sezonowymi owocami. Efektowne ciasto, które rewelacyjnie smakuje i wcale nie jest trudne w wykonaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 4 łyżki kakao Krem z owocami: 250ml śmietanki kremówki 250ml serka mascarpone 2-3 łyżki cukru(...)dołu i zawijamy wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawiamy w takiej formie do całkowitego wystudzenia *** *** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder do smaku, dokładnie mieszamy *** *** Owoce myjemy i osuszamy *** *** Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem śmietankowym zostawiając wolne miejsca przy brzegach i układamy owoce *** *** Roladę delikatnie ale dość ciasto zwijamy *** *** Zawijamy w papier i wkładamy do lodówki
Blog z Apetytemprzełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem i mus truskawkowy: 250g serka mascarpone, 150g masła, 1/2 szklanki cukru, 200g truskawek (mogą być mrożone). Oczyszczone (lub rozmrożone) truskawki zmiksować blenderem na papkę. Dodać łyżkę cukru. Miękkie(...)utrzeć z serkiem mascarpone o temp. pokojowej i pozostałym cukrem. Na środku każdej babeczki zrobić mały otwór, włożyć w niego mus truskawkowy, można do tego użyć szprycy. Następnie udekorować kremem mascarpone i pozostałym musem. Przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy
Z miłości do słodkościmoże w dziecinnych oczkach tylko dodać wypiekowi atrakcyjności. Powiem szczerze, że nawet nie wiem, jak smakowało - zniknęło do ostatniego okruszka, razem z dwiema towarzyszacymi wielkimi tacami ciast: waniliowym z kremem mascarpone i czekoladowym z kremem czekoladowym (i kropelka aromatu do ciasta o smaku, a jakże, coli). Żeby nie dodawać sobie niepotrzebnego bałaganu to przyjęciowe posypałam tylko cukrem pudrem. Domowemu
Lejdi of the housełodyg rabarbaru Przygotowanie: 1. Żółtka oddzielamy od białek, zachowujemy jednak tylko jedno białko. Dwa żółtka ucieramy z cukrem na kremową, gęstą masę, następnie mieszamy z serkiem mascarpone, żeby powstał lekki krem 2. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z kremem, masę wstawiamy do lodówki 3. Rabarbar obieramy, kroimy na 2 cm kawałki, na patelnię wsypujemy cukier i dodajemy(...)szklanki wody z syropem z kwiatów z czarnego bzu i namaczamy w niej biszkopty, jeden po drugim 5. Na samo dno naczynia wykładamy biszkopty, następnie karmelizowany rabarbar i warstwę kremu mascarpone, na samym wierzchy układamy jeszcze rabarbar, wstawiamy do lodówki, tuż przed podaniem oprószamy brązowym cukrem
Słodki Kompromisodpowiednim wysuszeniu w piekarniku ma kruchą i lekko chrupiącą warstwę zewnętrzną. W środku natomiast beza pozostaje wilgotna. Sama beza jest na tyle słodka, że nie musimy mocno dosładzać kremu mascarpone, którym wypełniamy torcik. Czytaj więcej
Przepisy KulinarneDodaję serek mascarpone i razem miksuję. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. 3. Biszkopty maczam w kawie i układam na dnie pucharków. Nakładam porcję kremu mascarpone. Następnie nakładam porcję musu z mango. Wierzch deseru posypuję płatkami migdałowymi. Deser dekoruję rurkami waflowymi
Tradycyjna kuchnia Kasiekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżki oleju ½ szklanki maślanki 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko Krem: 250 g mascarpone 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego* 2-3 łyżki kremu kokosowego kilka kropel aromatu kokosowego (opcjonalnie) 2-3 łyżki cukru pudru** * dostępny w supermarketach- jest(...)pomocą łyżki. Czekoladę mleczną siekamy w kosteczkę i dodajemy do masy. Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy babeczki 20 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Schłodzone mascarpone miksujemy z kremem kokosowym, aromatem i wiórkami. Dodajemy likier i w razie konieczności dosłodzenia cukier. Krem przekładamy do lodówki na około 40 minut. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem
Mania Gotowaniaszybko (jak każdy Wybór padł na tarte, to pozycję mamy opracowaną do perfekcji. Głównie dzięki kruchemu ciastu, które zawsze się udaję. Kruche ciasto (link) . Krem mascarpone też nie jest bez znaczenia. Dla odmiany, aby nie popaść w rutynę do spodu dodaliśmy kakao. Okej, dzieci nas do tego zmusiły. Nieskromnie przyznamy(...)zimnego masła 220 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 40 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Krem: 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 % 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody Polewa 450 g czereśni lub wiśni bez pestek
kuron.com.plfurorę . czas 10-15 minut + chłodzenie liczba porcji: 3 masa z ciasteczek; ok. 400 g ciastek z kremem (markizy) 1 banan 1/3 szklanki mleka 2 łyżki serka mascarpone krem: 200 g śmietany kremówki 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią ok. 100 g sera mascarpone lub innego dodatkowo: posypka, wykonanie: Ciastka kruszę drobno(...)mieszam z okruszkami ciastek na taką gęstą masę. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż będzie gęsta, dodaję ser mascarpone i miksuję. Na dno miseczek kładę połowę masy z ciastek -krem,- masę -znów krem. Z wierzchu dekoruje posypką Daje do lodówki na minimum około pół godziny. Ale najlepiej było by jak by został
Kuchcikowoasi...Kawałek mniekremem ajerkoniakowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 10 jajek 400 g cukru 180 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 50 g kakao krem ajerkoniakowy: 250 g serka mascarpone 75 g cukru 200 ml ajerkoniaku 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 75 ml gorącej wody 500 ml śmietany kremówki (38%) nasączenie: sok z 1/2 cytryny(...)Piec w 170 st. C. 70-80 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem: Mascarpone utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać ciepłą, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać żelatynę wąskim strumieniem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastek ‘Oreo’ Połowę ciastek (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze na drobny mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na mniejsze kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy(...)ubiciem. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm – skorzystaj z przelicznika foremek. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do […] Artykuł KREM OREO pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysłdużych białek • szczypta soli • 300 g drobnego cukru do wypieków • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny • 8 suszonych daktyli Krem: • 250 g schłodzonego serka mascarpone • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% • 1 łyżka cukru pudru • 150 g masy kajamkowej z puszki • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich • 10 daktyli Dodatkowo: • cukier puder do oprószenia(...)lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. 6. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. 7. Następnego dnia przygotować krem. Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę (można to zrobić mikserem lub rózgą). 8. Śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Mascarpone połączyć
W mojej kuchnibył zachwycony smakołykiem i zajadał z wielkim apetytem (tuż po wnikliwym obejrzeniu wszystkich prezentów ; )) Składniki: Biszkopt: 10 jajek 10 łyżek cukru 8 łyżek mąki 4 barwniki Krem: 330 ml śmietanki 36% 500 g mascarpone łyżka aromatu waniliowego 1-2 łyżki cukru pudru 4 banany Dekoracja: 3 opakowania ciasteczek Hit 1 opakowanie drażetek Mimi w mlecznej czekoladzie Przygotowanie tortu zaczynamy(...)Następnie pieczemy biszkopty w temp 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu biszkopty powinny ostygnąć. W między czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy mikserem na pianę. Następnie stopniowo dodajemy krem mascarpone, aromat oraz cukier puder i miksujemy na niskich obrotach. Gotowy krem trzymamy w lodówce. Kiedy spody nam ostygną obieramy banany i kroimy w plasterki. Na biszkopcie układamy pokrojone banany
Kolizje Smaków