Jeśli macie ochotę na coś słodkiego i mocno sycącego to przygotujcie poniższy deser. Krem na bazie mascarpone i masy krówkowej przełożony biszkoptami nasączonymi mocną kawą oraz frużeliną owocową. Wierzch posypany gorzkim kakao. To takie "oszukane" tiramisu, bez jajek i śmietany. Deser najlepiej smakuje podany mocno schłodzony. Składniki na 6 mniejszych porcji: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 300 g masy(...)minuty, ponieważ musi zgęstnieć (uwaga: masę należy cały czas mieszać, aby się nie przypaliła) . Ostudzić. Do miski przełożyć schłodzone mascarpone i za pomocą robota kuchennego ubijać 2 minuty. Następnie partiami dodawać masę krówkową (cały czas ubijając) . Powinien powstać gęsty, puszysty krem. Na dno np. literatek ułożyć po dwa biszkopty (które wcześniej zostały nasączone w kawie) . Następnie dodać połowę przygotowanego kremu
Ugotowaćblaszkę o średnicy 26 cm: biszkopt: 5 jajek L 5 łyżek ksylitolu lub cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki kakao krem: 250 ml kremówki 250 g mascarpone 250 g twarogu sernikowego 3 łyżki ksylitolu lub cukru (lub więcej wg.uznania) ziarenka z połowy laski wanilii 3 łyżki konfitury do posmarowania biszkoptu łyżka kakao(...)minut. Masa: Kremówkę zmiksować, dodać ziarenka wanilii i ksylitol lub cukier. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i ser twarogowy, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Po ostygnięciu biszkopta przekroić go na dwie równe części, posmarować konfiturą, przełożyć kremem i posypać gorzkim lub słodkim kakao. Przechowywać w lodówce
Ze smakiem i z pasjąjeszcze raz całość dobrze zmiksować. Dodać przygotowane truskawki i wymieszać szpatułką. Przełożyć do przygotowanych papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Wystudzić. Krem 250 g mascarpone 250 g śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru truskawki Mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Przełożyć do woreczka z tylką (u mnie gwiazdka
Słodkie inspiracjerozpoznawczym jeśli chodzi o podawane u mnie desery- błyskawicznie się ją przygotowuje i równie szybko znika. Składniki na spód: 150 g masła 300 g herbatników Składniki na krem: 250 g mascarpone (zazwyczaj jest to 1 opakowanie) 200 g białej czekolady (zazwyczaj są to 2 tabliczki) Dodatkowo: duże pudełeczko malin Sposób przygotowania: 1 . Masło roztapiamy, lekko studzimy, herbatniki kruszymy(...)ugniatamy i wkładamy do lodówki aż stężeje (ok 30 minut). 2 . Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. 3. Mascarpone (bardzo zimne, z lodówki) miksujemy, a po chwili dodajemy tabliczki roztopionej, białej czekolady. Wylewamy na spod z herbatników. 4. Na kremie układamy maliny, wkładamy tartę do stężenia do lodówki (najlepiej na przynajmniej godzinę). Zamiast malin swobodnie można użyć borówek, truskawek
kuchnia do kwadratuSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 200 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Galaretka: 2 galaretki pomarańczowe 300 g borówek amerykańskich (mogą być mrożone) Sposób wykonania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier. Gdy masa(...)lodówki i czekamy aż zacznie tężeć. Krem: Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy z dodatkiem cukru pudru. Gdy zwiększy swoją objętość i zacznie być puszysta dodajemy serek mascarpone. Miksujemy dalej, do uzyskania gęstego kremu. Krem śmietanowy wykładamy na ostudzonym cieście, układamy na nim owoce i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka zgęstnieje polewamy nią wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na kilka
Qchnia po prostuBardzo elegancki i wykwintny biały tort kokosowy. Idealny na domowe uroczystości takie jak urodziny czy rocznice. Ciasto przygotowane jest na niezawodnym, nieopadającym, puszystym biszkopcie. Krem to moje ulubione połączenie śmietanki kremówki z serkiem mascarpone z nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie(...)Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy
Chocolate Muffin Blogznaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na cztery krążki. Krem 600 g mascarpone 750 ml śmietany kremówki 4-6 łyżek (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodki ) cukru pudru. Wszystkie składniki miksujecie na gładki stabilny krem. ( nie za długo
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksztuk: 180g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do piecze 80g cukru 1/3 łyżeczki soli 100g liści szpinaku 70ml oleju rzepakowego 30ml mleka 1 jajko 1 banan Krem: 150ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) sok z 1/2 limonki 1 banan Ponadto: 50g jagód leśnych 6 łyżeczek nutelli Sposób przygotowania: Umyte i odciśnięte liście szpinaku miksujemy z cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem(...)ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 25 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia przygotowujemy krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, sok z limonki, serek mascarpone, a na końcu rozgniecionego widelcem banana. Chłodzimy w lodówce. Krem nakładamy na przestudzone babeczki i dekorujemy jagodami
Kuchnia w czekoladzieZapraszam na tort, który sprawdzi się na niemal każdą okazję. Krem do niego zrobiłam na bazie mascarpone i frużeliny malinowej,a w środek tortu zrobiłam wkładkę kokosową. Razem wyszło bardzo smaczne połączenie... Bardzo pracochłonny tort, na który musimy poświęcić duży nakład pracy. Możemy również go przygotować w szybszej wersji, po prostu bez robienia plecionki oraz kwiatów z kremu. Boki tortu(...)rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do malin. Zagotowujemy, następnie przecieramy przez sito, aby frużelina była bez pestek. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem aż powstanie gęsty krem. Stopniowo dodajemy frużelinę malinową. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tak aby tylko przykrywała ją woda. Następnie rozpuszczamy ją w mikrofalówce przez 10-12 sekund (tylko do rozpuszczenia
kulinarne odsłony patijajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru + 1/3 szklanki czarnych porzeczek ( w cukrze , z kompotu lub świeżych) Dodatkowo: mocny napar herbaty z cukrem dżem z czarnej porzeczki Sposób wykonania(...)kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty. 2. Robimy krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy serek mascarpone i całość łączymy. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy zblenderowane porzeczki. 3. Składamy tort, dolny blat nasączamy zimną słodzoną herbatą, smarujemy cienko dżemem porzeczkowym
Kuchnia domowa AniWyjątkowo czekoladowe babeczki, a na nich pyszny śmietankowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone. Całości dopełniają dwukolorowe kuleczki aero w elemencie dekoracji. Czekoladowo… śmietankowo… i pysznie! SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 80 g. czekoladowych(...)kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: opakowanie biało- czarnych kuleczek aero (aero bubbles) Przepis : BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie
Domowe Tortyrównomiernie na bokach oraz spodzie. Tak przygotowany spód powinien chłodzić się w lodówce przez całą noc lub w zamrażarce przez przynajmniej 3-4h przed przygotowaniem tarty. Krem twarożkowy: 500g mascarpone 200g sera twarogowego (najlepiej Mój ulubiony) 200ml śmietanki kremówki (30-36%) 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny Cytrynę wyparzamy we wrzątku. Do miseczki wkładamy mascarpone, twaróg
Cooking Monsterpianę, dodać ostrożnie i wymieszać całość Piec w temp.170-180 stopni C, około 20 - 25 min.- do suchego patyczka. Piekłam w foremce o średnicy 22 cm. Składniki na krem : 1 serek mascarpone 1 opakowanie śmietany 36% - 500 g 2-4 łyżki cukru pudru - według uznania zielony barwnik spożywczy, łyżeczka kropel miętowych- według uznania Przygotowanie kremu : Połączyłam serek, śmietanę i cukier - ubiłam
Proste PotrawyDelikatny, pyszny krem śmietanowy z dodatkiem soku z cytryny i serka mascarpone. Idealny jako dodatek do lodów, do przełożenia tortu lub po prostu jako smaczny deser! SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru 3 duże cytryny barwnik spożywczy żółty Przygowowanie Kremu(...)cytryn, serek mascarpone oraz odrobinę barwnika spożywczego. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Jeżeli nie jesteśmy zadowoleni z intensywności koloru, możemy dodać jeszcze trochę barwnika, po czym całość RĘCZNIE, dokładnie wymieszać. Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia
Domowe TortyPołączenie owoców i kremu na bazie serka mascarpone jest wręcz idealne. Tego typu ciasta są lekkie i nadają się do popołudniowej kawki w ciepłe dni. Dzisiaj użyłam porzeczek i borówek, po prostu pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z porzeczkami i mascarpone składniki: 250 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 galaretka truskawkowa opakowanie(...)obciążeniem około 20 minut w 180 stopniach. Następnie jeszcze 5 minut bez obciążenia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Można przygotować dzień wcześniej. Masło ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Wykładamy krem na wierzch. Następnie układamy umyte owoce. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć zalewamy ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineTort Malinowa Rozkosz – to tort wzorowany na moim pomyśle na ciasto na herbatnikach, na które przepis znajdziecie tutaj: Malinowa rozkosz – ciasto bez pieczenia. Pewnie
Kulinarne Przebojepieca po upieczeniu pamiętaj by ciasto dobrze wystudzić – w przeciwnym razie krem z nich spłynie. Jak będzie już miało temperaturę pokojową, przetnij je wzdłuż na dwa okrągłe blaty Krem: Składniki: 250g mascarpone 500ml śmietany 36% 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego umieść wszystkie składniki w dużej misce ubijaj kilka minut aż otrzymasz gęsty krem, nieco gęstszy od bitej
SandraFrej.comcukru z wanilią 1 szklanka mleka 2% 1 szklanka oleju rzepakowego 4 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki sody Dr.Oetker 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietany 30% 25 dag serka mascarpone 3 -4 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżej porzeczki (czarna i czerwona) 50 g startej gorzkiej czekolady Poncz: 100 ml przegotowanej wody 1 łyżeczka cukru pudru(...)Okruchy z wyciętego ciasta zostawić i pokruszyć w rękach drobniutko. Masa: ½ szklanki porzeczek rozgnieść na mus, resztę zostawić w całości. Dobrze schłodzoną kremówkę, połączyć z serkiem mascarpone, ubić na puszysty krem w trakcie dodając puder i rozgniecione porzeczki, zmiksować dokładnie, pod koniec dodać porzeczki w całości oraz starta czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką. Poncz: Składniki ponczu wymieszać ze sobą, nasączyć ciasto
Wanilia i Kardamonprofiterolki bezpośrednio na Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 200 stopniach przez Około 20 minut .Zostawiamy do ostygnięcia,najlepiej w wyłączonym piekarniku, Będą jeczcze bardziej chrupiące. Krem do profiterolków: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka likieru amaretto lub innego ulubionego Ubijamy wszystkie składniki na gęsty krem .W profiterolkach robimy małe otworki wykałaczką(...)czekoladowa do profiterolków: 100 g czekolady gorzkiej 70 % 8 łyżek mleka 30 g masła Powyższe składniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej .Masą dekorujemy profiterolki. Krem kawowy do ciasta czekoladowego: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 mocne espresso ,przestudzone Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno ,dodajemy serek i kawę i ubijamy do powstania
Ladylaura.