MIGDAŁOWYM (przepis z "The Shed- The Cookbook" braci Gladwin) Na ciasto 225g mąki tortowej 110g zimnego masła (plus trochę do natłuszczenia) 80g drobnego cukru 1 jajko Na krem migdałowy 60g miękkiego masła 120g cukru pudru 1 jajko 120g mielonych migdałów skórka otarta z 1 pomarańczy Na nadzienie 115ml śmietany 36% 60ml tłustego mleka 150g ciemnej czekolady(...)boki natłuszczamy)- u mnie to było 23cm, dlatego zmniejszyłam proporcje musu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Przygotowujemy krem migdałowy- ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę
les mirabellesszklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao sól (należy upiec dwa takie biszkopty) KREM 500 ml kremówki 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan - fixy + 3 łyżki kakao do wersji czekoladowej + 3 łyżki galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny(...)drugi na blaszce piekarnikowej przez 15 minut w 180'C. Oba wystudzić. Zimne biszkopty przekroić: okrągły na dwa blaty, prostokątny na 4 równe paski. Oba naponczować. KREM: Śmietankę ubić z cukrem, mascarpone i fixami. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej galaretkę truskawkową. SKŁADANIE: Na pocięte paski wyłożyć krem truskawkowy, ale nie cały - odłożyć
Cakes By Kejtmamy luty to już mam dla was pierwszy, dietetyczny przepis. Zaczynamy od dietetycznego bloku czekoladowo – orzechowego . Dietetyczny blok czekoladowo – orzechowy 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 60 g masła orzechowego 30 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady 30 g kremu migdałowego, użyłam tego KLIK 50 g śmietanki kokosowej garść orzechów, nasion słonecznika lub innych ulubionych bakalii Kaszę jaglaną ugotuj(...)orzechowe, krem migdałowy, odżywkę białkową oraz śmietankę kokosową. Całość dokładnie zmiksuj. Do gotowej masy dodaj orzechy (lub inne bakalie). Całość wymieszaj dokładnie. Keksówkę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej masę i wyrównaj wierzch. Gotowy blok wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawaj pokrojony na grube plastry.Blok przechowuj w lodówce do 2-3 dni. Smacznego Artykuł Dietetyczny blok czekoladowo
365 dni dookoła kuchniogromnym powodzeniem, postanowiłam więc wykorzystać je jako dekorację do czekoladowych babeczek. Przepis na babeczki to nieco zmodyfikowana wersja ciasta czekoladowego i wyszedł naprawdę rewelacyjnie :) Babeczki nie rosną tak mocno jak klasyczne muffiny, dlatego jest mnóstwo miejsca na różyczki z kremu i dowolne ozdoby. Składniki na babeczki: 140 g mąki 140 g białego cukru 60 g brązowego cukru 1 łyżeczka sody
Ciastkozercyłyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju Krem 700 ml śmietanki 36% świeże maliny 200 g, lub mały słoiczek konfitury malinowej 1/4 szklanki cukru pudru ( opcjonalnie) 1 fix do śmietanki Krem do tynkowania 1/5 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo maliny liofilizowane do dekoracji drobne perełki cukiernicze do dekoracji listki czekoladowe do dekoracji tabliczka gorzkiej czekolady szklanka słodzonej herbaty(...)ręcznie. Gotowy biszkopt przekroić na 4 blaty. Pierwszy układamy na podstawie do tortu, nasączamy herbatą, smarujemy konfiturą i wykładamy 1 porcję kremu. Z pozostałymi robimy to samo. Wkładamy do lodówki na min 30 minut. Masło miksujemy na puszysty krem, stopniowo dosypując cukier. Gotową masą smarujemy dokładnie wierzch tortu oraz boki. . Trzeba wygładzić najlepiej jak się da:) Wstawiamy
gotuj ze mnątarty, bez pieczenia, na ciasteczkowych spodach, z masami czekoladowymi. Tarta czekoladowo - cytrynowa na jasnych Oreo, oraz tarta pełniąca godnie funkcję mazurka, intensywnie czekoladowego, z wykorzystaniem ciasteczek Oreo brownie. Obie pyszne, każda absolutnie inna, lecz procedura ich wykonania identyczna. Zachęcam, jeśli szukacie zastosowania dla nadmiaru świątecznych odsłon produktów czekoladowych. Tarta jasna, z białą czekoladą Schogetten(...)miksujemy ją na wysokich obrotach, gdy zgęstnieje, wsypujemy śmietan - fix i ubijamy krótko, tylko do momentu uzyskania sztywnego kremu. Na dno wylepionej ciasteczkami foremki rozsypujemy drobno pokrojone pozostałe z tabliczki Schogetten 40 gram czekoladek, pokrywamy je masą czekoladowo - cytrynową, wyrównujemy nożem powierzchnię. Wykładamy borówki amerykańskie i wkładamy całość do lodówki. Chłodzimy przed krojeniem przynajmniej
Kronika Piekarnikaziemniaczanej szklanka cukru 4 łyżki oleju 4 łyżki zimnej wody łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 200 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej na mus wiśniowy: 200 g mrożonych wiśni 1,5 opakowania galaretki wiśniowej 2 łyżki cukru na krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego kopiata łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru(...)lodówki. Przygotować mus czekoladowy: czekoladę połamać, wrzucić do miski i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem (tak, żeby miska nie dotykała wody). Mieszając powoli rozpuścić. kremówkę ubić, połączyć z czekoladą. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim biszkoptem. Pozostały budyń utrzeć z masłem i otynkować tort z zewnątrz. Wstawić do lodówki- przed nałożeniem dripu krem musi być mocno zimny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażelatynę. Ostudzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej przestudzona masę czekoladową. Układanie: Biszkopt przekroić na trzy blaty. Blaty delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłożyć tężejący mus z kiwi. Przykryć drugim blatem. Posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego. Dwa owoce kiwi obrać i pokroić na małe kawałki lub kostkę. Wyłożyć na śmietanowy
Pysznie & Piękniełyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżeczka proszku 125ml mocnej gorącej kawy krem: 100g czekolady z nadzieniem miętowym 400ml śmietanki kremówki polewa: 50g gorzkiej lub deserowej czekolady 60ml mleka do nasączenia: 3 łyżki likieru miętowego + 50ml kawy do dekoracji: listki mięty, wiórki czekoladowe i pralinki miętowe Ciasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek(...)Upieczone ciasto wyjąc z formy, studzić na kratce. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Czasem ciasto może wyrosnąć z niewielką górką - należy ją ściąć, żeby uzyskać równe blaty. Przygotować krem: czekoladę połamać. Szklankę śmietanki mocno podgrzać, dodać czekoladę, mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Pozostałą śmietankę również dobrze schłodzić. Obie śmietanki połączyć, ubić
Obiad gotowyszkl. cukru 2 budynie czekoladowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa : 125 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania : Biszkopt : Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i delikatnie(...)startą na tarce czekoladę . Mieszamy. Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie , po czym podgrzewamy i mieszamy aby dobrze się rozpuściła ( nie gotujmy żelatyny ) Łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą serową . Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę . Mieszamy do zgęstnienia . Serniczek Stracciatella: Biszkopt kroimy wzdłuż na dwa placki. Na 1 część wystudzoną wylewamy masę
Różne smaki w kuchnibudynie czekoladowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( uzyłam z firmy Symbio ) 3 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa : 125 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania : Biszkopt : Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki(...)startą na tarce czekoladę . Mieszamy. Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie , po czym podgrzewamy i mieszamy aby dobrze się rozpuściła ( nie gotujmy żelatyny ) Łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą serową . Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę . Mieszamy do zgęstnienia . Serniczek Stracciatella: Biszkopt przekrajamy wzdłuż na dwa placki. Na 1 część wystudzoną wylewamy masę
Słodkości i nie tylkomasy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu ) Polewa Czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Ś m ietanową oraz Polewą Czekoladową - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice (ok. 21 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka(...)razie potrzeby odcinamy brzegi masy marcepanowej), a na nią wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Kładziemy środkowy biszkopt, następnie znów konfiturę, masę marcepanową, krem śmietanowy. Wszystko przykrywamy górną częścią tortu i smarujemy cienką warstwą śmietany. Całość pokrywamy rozwałkowanym marcepanem. Polewa czekoladowa: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z pociętym na mniejsze kawałki masłem. Gdy czekolada ulegnie roztopieniu delikatnie mieszamy do otrzymania
Słodka StronaSKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek, 1 szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 2 budynie śmietankowe bez cukru, ½ l mleka, ¾ szkl. cukru pudru, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: biszkopty, 1/4 szkl. wódki, powidła śliwkowe, polewa czekoladowa, rodzynki WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka
słodki bratekTorcik czekoladowo-kawowy to bez wątpienia wypiek na szczególne okazje. Jednym z najważniejszych dni w ciągu roku, które warto świętować i celebrować jest bez wątpienia Dzień Matki. Gdy sama zostałam mamą, jeszcze bardziej doceniam ten dzień i staram się, aby moja mama czuła się wtedy wyjątkowo. Staram się coś przygotować, czy to drobny prezent, czy wypiek od serca, czy też(...)proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączania: 60 ml wrzątku 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka z magnezem krem: 400 g schłodzonego mleczka kokosowego (1 puszka) 100 g gorzkiej czekolady (86% kakao) łyżka […] Artykuł Czekoladowo-kawowy torcik z Inką, na Dzień Matki pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogroku rabarbar! Wymieszałam go z truskawkami, i wyszedł mi jeden z najpyszniejszych tortów, jakie piekłam. Ciasto czekoladowe jest gęste i wilgotne, intensywne w smaku i dość ciężkie. Do tego kwaskowaty mus z truskawek i rabarbaru, a wszystko przełożone delikatnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Całość rozpływała się w buzi, i choć ciasto syci, poza maluchem nikt nie zostawił(...)talerzu nawet okruszka. Polecam Wam ogromnie - nikt mu się nie oprze! Oczywiście, dekorację z masy cukrowej można zastąpić bitą śmietaną (wtedy nie ma potrzeby przygotowywania kremu maślanego) i owocami - będzie bardziej wiosennie i świeżo. W oryginale pieczone są trzy blaty ciasta w trzech tortownicach - ja mam tylko dwie, i w nich piekłam. Później każdy placek przekroiłam na pół - tort wyszedł
Pożeraczka, czyli raz adobrze