lekko kruche, bezowe, a sama polewa rozpływa się w ustach. Pycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. 13. Czekoladowe, lekko słodkie jajeczka z masą twarogową i brzoskwinią . Wbrew pozorom przygotowanie czekoladowych jajeczek nie jest skomplikowane, a niestety czasochłonne. 14. Smaczne, szybkie i proste do przygotowania kruche ciasteczka w kształcie baranków i zajączków . Ciasteczka idealne(...)mango i podany z malinami oraz borówkami. Świetne połączenie smaków 17. Mini tiramisu z kremem kajmakowym i frużeliną truskawkowo-malinową . Krem na bazie mascarpone i masy krówkowej przełożony biszkoptami nasączonymi mocną kawą oraz frużeliną owocową. Wierzch posypany gorzkim kakao. 18. Deser czekoladowy - "odchudzona" wersja, tj. bez dodatku śmietany. Taki deser przypadnie do smaku osobom będących na diecie
Ugotowaćzmielonych orzechów włoskich lub 10 łyżek kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa • 1 tabliczka czekolady gorzkiej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać powoli po jednym żółtku. • Wymieszać powstałą masę z masą makową, orzechami i jabłkami obranymi i startymi na grubej tarce(...)temp. 180 st.C przez ok. 50 minut. • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. • Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową
To co kochamdrobnego cukru do wypieków lub cukru pudru - 3/4 szklanki mleka - 2 duże jajka - 1 żółtk0 - 50 g masła, roztopionego Dodatkowo: marmolada, krem budyniowy, – lukier (1,5 łyżki gorącej wody wymieszać z pół szklanki cukru pudru) – polewa czekoladowa (u mnie roztopiona mleczna czekolada) rozczyn: Łyżka mąki, łyżeczka cukru, pokruszone świeże drożdże, zalać letnim mlekiem do przykrycia drożdży, wymieszać, poczekać(...)głębokim tłuszczu rozgrzanym tłuszczu z obu stron, najlepsza temperatura to 175 stopni, ale ja nie posiadam specjalnego termometru. Po usmażeniu odkładać na papierowe ręczniki do odsączenia. Nadziewać marmoladą lub kremem budyniowym przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków, jeśli nie nadzialiście ich podczas formowania. Można do ciasta dodać łyżkę spirytusu, żeby nie chłonęły tłuszczu. Jeszcze ciepłe polukrować. Wystudzone
dom-agi.plskładniki na ciasto czekoladowe: 200 g mąki 300 g cukru 4 jajka 80 g kakao 200 ml mleka 160 ml oleju 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku o pieczenia wykonanie: W garnku mieszamy mleko, olej, jajka oraz cukier. W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki i przesiewamy je do mokrych . Wszystko razem mieszamy przy pomocy np. rózgi kuchennej(...)słodkiej śmietanki wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do połączenia się składników. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Jeśli zostawimy troszkę kremu to możemy nim posmarować boki i obłożyć ściętym i pokruszonym ciastem. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Całość schładzamy w lodówce. Dekorujemy malinami. (inspiracja z przepisu p. Doroty
Domowy Smak Jedzeniachciałabym Was zaprosić na różanego mazurka na kruchym cieście. Spód wykonałam na podstawie starego przepisu po mojej babci. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie za słodkie, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo kruchym spodem. Spróbujcie. Składniki: (okrągła forma 27 cm) Na kruchy spód: 3 łyżki masła (pełne) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka(...)lodówki, przekładamy do miski i mieszamy rózgą lub mikserem na małych obrotach z konfiturą z płatków róży. Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto. Brzegi ciasta zdobimy obficie uprażonymi (delikatnie, mają się zarumienić) na suchej patelni płatkami migdałowymi. Na środek układamy połówki czekoladowych jajeczek (u mnie nadziewane) i kilka płatków migdałowych. Mazurka wkładamy do lodówki na około 30 minut. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiwody około 2 łyżeczki żelatyny). Studzimy i dodajemy połowę do masy - dokładnie mieszamy. Powstałym kremem uzupełniamy w połowie babeczki. Następnie przygotowujemy mus: brzoskwinie kroimy drobniutko i blendujemy, dodajemy pozostałą żelatynę, mieszamy. Powstałym musem uzupełniamy babeczki. Dekorujemy czekoladowymi pieguskami - odstawiamy na około godzinę do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka lekko kopiasta łyżka mielonych orzechów włoskich 2/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki śmietany kremówki (30%) 2 szklanki mleka 3 czubate łyżki cukru pudru budyń czekoladowy łyżka kakao 3 czubate łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 4-6 bananów (w zależności od wielkości) sok z cytryny galaretka pomarańczowa 2 łyżki(...)mikserem. Schłodzoną kremówkę ubić, dodając pod koniec kakao i cukier puder. Wymieszać z wystudzonym budyniem. Tak powstałą masę rozsmarować na owocach i schłodzić w lodówce przez 20 min. Gdy krem zastygnie, przykryć go resztą bananów i zalać zastygającą galaretką pomarańczową rozpuszczoną w 2 szklankach wody. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
MyCookBook.pltakże truskawki, jagody, jeżyny, borówki czy agrest. Na bazie świetnie wyglądają plastry kiwi udekorowane np. kulkami czekoladowymi. Beza jest dobra na wszystko! SKŁADNIKI: 8 białek szklanka drobnego cukru płaska łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego SKŁADNIKI NA KREM KAKAOWY : 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki
Zasmakuj Kuchnipodobne do ciężkiego brownie. Intensywnie pachnie i smakuje także dzięki dodatkowi kawy. Podane z najłatwiejszym kremem śmietanowym i świeżymi czereśniami. Warto je zrobić, gdyż na 100 % przypadnie do gustu Waszym bliskim a po zjedzeniu nawet najmniejszej porcji, na ich ustach zagości szczery, czekoladowy uśmiech ;) Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier, wymieszać. Jajka roztrzepać z kefirem i olejem, dodać je do sypkich składników. Połączyć. Powoli dodawać masę czekoladową, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, tak by papier wystawał około 2 cm nad formą. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze
Domowa cukiernia Ewyzarumienić. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Na połowę ciasteczek nałóż nadzienie ( na środek ciastka ), może to być marmolada, powidło śliwkowe dżem lub krem np. kokosowy. Przykrywamy drugim ciasteczkiem, lekko je dociskając palcami. Ciasteczka możemy udekorować polewą czekoladową. Gotowe ciasteczka odstawiamy w chłodne miejsce. C iasteczka są kruche i smaczne, doskonale nadają się do kawy lub poczęstowania gości. Ciasteczek
Przepisy i porady kulinarneKiedy mam ochotę na szybkie, mało pracochłonne i smaczne ciasto robię babilon - domownicy je uwielbiają. Ja też:)
Prosty przepis naBoczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może coś na słodko? Wegańskie ciasteczka orzechowe Michałki bez cukru Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Chałwa domowa bez cukru Wegańskie ciasteczka cynamonowe Kulki mocy daktylowo-orzechowe Krem daktylowo-orzechowy Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Jeszcze więcej przepisów znajdziesz tutaj . Artykuł Makaron wegański pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisszpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może wegańskie słodkości? Wegańskie ciasteczka orzechowe Michałki bez cukru Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Chałwa domowa bez cukru Wegańskie ciasteczka cynamonowe Kulki mocy daktylowo-orzechowe Krem daktylowo-orzechowy Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Jeszcze więcej przepisów znajdziesz tutaj . Artykuł Rosół wegański (keto, low carb) pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisnastępnie polewamy cienkim strumieniem czekolady np. przy pomocy łyżki (1/3 część czekolady pozostawiamy do dekoracji). Przy pomocy patyczka do szaszłyków robimy z czekoladowych nacieków wzorki. Środek kopca rozgarniamy delikatnie łyżką robiąc wgłębienie, do którego później nałożymy krem. Blachę wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy przez 2,5 godziny. Bezę wykładamy z piekarnika i odstawiamy
Qchnia po prostuBoczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może coś na słodko? Wegańskie ciasteczka orzechowe Michałki bez cukru Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Chałwa domowa bez cukru Wegańskie ciasteczka cynamonowe Kulki mocy daktylowo-orzechowe Krem daktylowo-orzechowy Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Jeszcze więcej przepisów znajdziesz tutaj . Artykuł Mielone tofu z patelni (wegańskie, keto, low carb) pochodzi
WegePrzepisBoczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może coś na słodko? Wegańskie ciasteczka orzechowe Michałki bez cukru Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Chałwa domowa bez cukru Wegańskie ciasteczka cynamonowe Kulki mocy daktylowo-orzechowe Krem daktylowo-orzechowy Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Jeszcze więcej przepisów znajdziesz tutaj . Artykuł Pomidorowa z soczewicą (wegańska, Low Carb) pochodzi z serwisu
WegePrzepiszachęcać do zrobienia. Mam nadzieję, że pomogłam i coś wybraliście. U mnie dużym powodzeniem oprócz sernika cieszy się Shrek bez pieczenia Mazurek czekoladowy z bakaliami Mazurek z makiem i bakaliami Babka cytrynowa z majonezem Ciasto z kremem krówkowym Sernik z bezą kokosową Sernik zebra Biszkopt z kremem jogurtowym Ciasto Shrek bez pieczenia
Kuchcik gotujesłodzidło wg uznania) – 1 łyżeczka aromatu waniliowego – 100g mąki kukurydzianej – 50ml kefiru (temperatury pokojowej) – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: – 100g jogurtu typu greckiego – 3-4 łyżki ulubionego gęstego dżemu ( u mnie czekoladowo-śliwkowy). Dynie rozetrzeć widelcem lub zblendować razem z jajkami, cukrem i aromatem waniliowym. Dodać mąkę- wymieszać. Sodę wymieszać z kefirem, dodać
Smaki ArmineTUTAJ Bardzo smaczne, proste i mocno karmelowe oraz nie wymagające pieczenia ciasto. CHRUPIĄCE CIASTO Z NUTELLĄ I BRZOSKWINIAMI PRZEPIS TUTAJ Pyszne śmietankowo- czekoladowe ciasto dopełnione delikatnym brzoskwiniowym musem. Spód wykonany jest ze zmiksowanych sucharków zmieszanych z kremem nutella, co daje mu wspaniały smak i rewelacyjną chrupkość. Polecam także: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA, PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z Apetytempuder wg smaku ( jakieś 2 łyżki) dodatkowo: dżem porzeczkowy ( lub inny) 2 galaretki cytrynowe banany 4-5 sztuk ozdoby na wierzchu masa czekoladowa i białą czekolada Biszkopt pieczemy i studzimy, zimny przecinamy na dwa blaty. Przygotowujemy krem, zimną śmietankę ubijamy z fixami, pod koniec dodajemy cukier i serek. Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i studzimy. Blaty można
Takie tam pichcenierozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno, wlać czekoladę i szybko zmiksować. Połowę powstałego musu przełożyć do foremki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Rozsmarować krem budyniowy i znowu ułożyc herbatniki. Na nie nałożyć 1/3 dżemu i pozostały mus czekoladowy oraz ostatnią warstwę ciastek. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć czymś ciężkim i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyłożyć na półmisek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTarta do niedzielnej kawki. Przygotowanie ciasta – do dużej miski wrzucić mąkę, cukier puder, żółtko, kakao, śmietanę, pocięte drobno masło. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę
Kuchnia PokoleńPrzy pomocy mokrej łyżeczki formować okrągłe „bułeczki”. Ptysie piec w 200’C ok 20-25 minut. Do kubeczków/szklaneczek włożyć przygotowaną kaszkę, krem oraz owoce. Namalować na ptysiach oczy i buźki rozpuszczoną czekoladą. Na folii zrobić czekoladowe kółka, które pozostawić w lodówce do stężenia. Ptysie w miejscu uszów naciąć ostrym nożykiem i wcisnąć w nie czekoladowe kółka
Candy Pandasdodajemy połamaną gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego
Różne smaki w kuchnisilikonowych foremek na babeczki lub do metalowej formy wyłożonej papierowymi papilotkami (ciężko odchodzą od papierka). Pieczemy przez 30 min. Składniki na krem miksujemy, dekorujemy przy pomocy szpatułki i dodatkowo przystrajamy malinami. Moje polałam dodatkowo sosem czekoladowym z chilli
Czarnawisienkarękami. POLEWA wszystkie składniki polewamy dajemy do miski nad kąpielą wodną, mieszamy co chwilkę do połączenia się składników. Spody ciasta smarujemy kremem Ostatni spód tez ma być posmarowany, wstawiamy na 20 minut do lodówki. wylewamy czekoladową polewę i posypujemy orzechami. Wstawiamy na całą noc do lodówki, i ciasto gotowe. Rozpływa się w ustach, polecam serdecznie :-) Smacznego. PS ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujest bardzo apetyczna. O bie wpadłyśmy na ten sam jesienny pomysł wykorzystania dyni w swoich wypiekach. M oje babki kuszą jeszcze aksamitnym kremem a u Agnieszki przesyłają słodkie całuski. Nie tak dawno piekłyśmy razem ciasto mocno czekoladowe i już mamy kolejny pomysł na wspólny wypiek więc zaglądajcie do nas żeby niczego nie przegapić! Jak widzicie znowu nasze pieczenie skończyło się
Smaczna Pyzamasła! Jeśli myślicie ,że takie ciasto smakuje inaczej niż tradycyjne to macie troszkę racji. Taka, zdrowa wersja jest o niebo lepsza! Blaty czekoladowe są niesamowicie wilgotne, przypominają miękkie brownie. Do ich wypieku używamy mąki żytniej. A krem? Bardzo prosty w wykonaniu, na bazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki
Chocolate Muffin Blogciecie piwnym - pieczonego kurczaka - żeberka wieprzowe - zapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły na bagietkę - francuską zupę cebulową - zapiekankę śniadaniową - pizzę nowojorską - sernik cytrynowy - czekoladowe semifreddo Moim zdaniem... Zanim książka trafiła w moje ręce, myślałam że to będzie zbiór przepisów na jakieś dietetyczne dania - ze składnikami, które ciężko
Di gotujePierwszy tort w tym roku, tort malinowy mus, który przyrządziłam na urodziny syna. Lekki tort bez ciężkich maślanych kremów, ale nie ma co się łudzić równie kaloryczny jak każdy tort. Tort na czekoladowo kokosowym spodzie, bezglutenowym. Mus malinowy przyrządziłam z dodatkiem mango. Polecam również zrobić domową malinową galaretkę.Tort malinowy mus łątwo się kroi. Owocowy mus jest delikatny jak pianka
codojedzeniazalać tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto schłodzić przez minimum 4h w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Wówczas herbatniki przejmą wilgoć z kremu i staną się miękkie. Jeśli zamiast owoców wolisz czekoladę i bitą śmietanę, polecam Czekoladową chmurkę :) Czekoladowa chmurka - ciasto bez pieczenia
Trzeci talerzCo zrobić kiedy zostaną Wam śliwki z nalewki? Wiadomo pyszne ciasto z puszystym kremem, mocnymi śliwkami i dużą ilością czekolady. Moim bliskim posmakowało bardzo, dobrze, że
Cynamonowe szczęściesztuce). Co do noża -długość ostrza to prawie 30cm. Z jednej strony ząbkowany z drugiej gładki- świetnie sprawdził się również przy nakładaniu kremu. Na sam koniec wypadałoby się pochwalić efektem końcowym, wiec dorzucę do testu zdjęcie czekoladowego tortu, który przygotowałam z pomocą kompletu Zenker'a dostępnego w sklepie internetowym www.redcoon.pl Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytNiedawno moja córcia przygotowała dla mnie wspaniałą niespodziankę - własnoręcznie zrobione czekoladki z kremem orzechowym . To wspaniały sposób na okazanie uczuć bliskiej osobie. Składniki: 200 g kuwertury czekoladowej białej 200 g kuwertury czekoladowej mlecznej masło orzechowe cukier puder Do miseczki wkładamy kuwertury połamane na kawałki. Ustawiamy miseczkę na rondelku wypełnionym do połowy wodą. Podgrzewamy wodę na małym ogniu i nie dopuszczamy
Salonik smakówproszku. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Kiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy. 100 g margaryny ucieramy na gładką masę, dodajemy krem orzechowy, kakao, 1/2 szklanki orzechów i całość dokładnie mieszamy. Wafel smarujemy połową masy czekoladowej. Przykrywamy waflem, którego smarujemy całą masą mleczną. Ponownie przykrywamy waflem na którym rozprowadzamy pozostałą część masy czekoladowej. Na masę czekoladową kładziemy wafel który
paapilotkaakrem , ciasto ciemne , krem , ciasto ciemne, dekoracja -całość wysmarowana kremem I obsypana zmielonymi ciasteczkami oreo,a na koniec obłożyć paskiem czekolady . Na opaskę czekoladową: 150-200 g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady Wykonanie Na papierze do pieczenia narysować prostokąt który będzie odpowiadał wymiarom naszego tortu. Należy zmierzyć obwód
w mojej kuchniubijania wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy
e-PrzepisyKulinarneubijania wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy
e-PrzepisyKulinarne