pracy, ale są łatwe , przyjemne w wykonaniu i godne poświęconego im czasu. Wyszło mi 12 babeczek. Sprawdź przepisy na moje inne mini torty idealne na Komunię Świętą : Cytrynowe babeczki z ananasowym kremem SKŁADNIKI NA BABECZKI: 3 jajka 2 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka kopiasta, mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej WYKONANIE: włączam piekarnik
Upiecz sobie babeczkękrem z lodówki. Miksujemy je wszystkie razem, aż otrzymamy gęsty i puszysty krem śmietankowy. Pierwszą warstwę ciasta smarujemy kremem. Drugą kruszymy i okruchami ciasta posypujemy krem. Można też podzielić krem, posmarować nim każdy z blatów, a na wierzch pokruszyć wcześniej ściętą "górkę" wyrośniętego ciasta. Okruchów będzie mniej i ciasto będzie łatwiej nakładać. Jak się jednak domyślacie, u mnie tej górki(...)takie cudo chowamy do lodówki. I dajemy mu czas. Pamiętacie z Instagramu czym skończyła się moja niecierpliwość? ;-) . Uwielbiam to ciasto za niebanalny smak i kolor szpinaku, za cytrynowy aromat i świetny krem. Wygląda niezwykle dekoracyjnie, a tak właściwie, to przecież sałatka. Szpinak jest ponoć taki zdrowy...:-) A skoro siedzimy sobie przy kawie i kawałku ciasta, to może opowiecie
les mirabelles1200ml wrzątku. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy obrane banany - w całości. Przerwy pomiędzy bananami wypełniamy pokrojonymi na kawałki ananasami. Na owoce wylewamy stężałą galaretkę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wykonanie kremu śmietanowego: Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę umieścić w naczyniu miksującym. Założyć motylek i ubijać 2 minuty, obrót(...)1200ml wrzątku. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy obrane banany - w całości. Przerwy pomiędzy bananami wypełniamy pokrojonymi na kawałki ananasami. Na owoce wylewamy stężałą galaretkę cytrynową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wykonanie kremu śmietanowego: Można go robić w TM i podam tu przepis, jednak ja polecam zmiksować za pomocą miksera, żeby mieć masę pod kontrolą przez cały czas. Żelatynę
Mania Wypiekanialodówki. W międzyczasie blendujemy umytą i wypestkowaną brzoskwinię. Łączymy delikatnie obie masy. Jeśli brzoskwinie są mało słodkie możemy krem delikatnie dosłodzić. Przygotowanie kremu maślanego: Jest to klasyczny krem maślany, tylko zamiast zwykłego masła używam masła klarowanego*. Masło klarowane wrzucamy do miski wraz z cukrem pudrem. Ubijamy razem mikserem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę octu winnego(...)wodą. Dolną część przekrojonego biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę brzoskwiniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego. Na całość nakładamy krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według uznania świeżymi
Dieta bez mlekawyglądała na zwarzoną (absolutnie nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest OK i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt/olejek cytrynowy (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie ‚mlaskała’ o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Kremem obłożyć tort z każdej strony. Wyrównać
moj przepis naBezy z kremem owocowym i sosem waniliowo-cytrynowym ... trudno im się oprzeć. A że trochę pracochłonne? Czasem można zaszaleć :) Bezy: 1 białko, 46 g cukru, 40 cukru pudru, krem owocowy: 400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych lub jagodowych, 5 g żelatyny, 250 ml śmietany 30%, 2 – 3 pełne łyżki cukru pudru, Sos cytrynowo waniliowy: 50 ml soku z cytryny(...)mieszając, aż sos zgęstnieje. Pamiętajmy, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał, więc nie przesadzajmy. Jeżeli jednak sos będzie zbyt gęsty, zawsze można dolać troszkę śmietany kremówki i zagotować. Krem owocowy : Owoce włożyć do garnka i na bardzo małym ogniu gotować. Gdy się rozgotują przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 200 ml przecieru. Do miseczki z żelatyną wlać trochę gorącego przecieru
królestwo garówmascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej Krem: 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 2 banany 1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku 1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier (cały(...)cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Banany kroimy w plasterki. W formie układamy jeden krążek biszkopta. Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie układamy pokrojone banany, zalewamy cytrynową galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kolejno układamy drugi krążek ciasta i krem. Wygładzamy i zalewamy jagodową galaretką. Chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzenie250ml maślanki 1/2 kostki stopionego masła 1 łyżka syropu waniliowego 250ml gorącej kawy (np. rozpuszczalna od Pizca del Mundo- dwie łyżeczki na 250ml wrzątku) Na krem 10g płatków róży 100g cukru szczypta kwasku cytrynowego 250g serka mascarpone Nagrzewamy piekarnik do 175*C. Mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodajemy jajka, maślankę, rozpuszczone masło i syrop waniliowy. Mieszamy do otrzymania(...)lejącego ciasta (okruchy przykleją się zawsze). Ciasto wyjmujemy i studzimy- dopiero ostygnięte wyjmujemy z formy. Kiedy jest całkiem zimne przekrawamy je na pół. Przygotowujemy krem- płatki róż ucieramy z cukrem i kwaskiem cytrynowym do otrzymania "różowego cukru". Dodajemy serek i jeszcze chwilę ucieramy. Rozkrojone ciasto smarujemy serem po środku i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. I JEMY!!! Kremik- dobrze przełamuje
les mirabellesMój pomarańczowy krem doczekał się w końcu cytrynowej "siostry". Nieco kwaśnej, ale tak aksamitnej i pysznej, że nie można jej nie spróbować :) Do przygotowania kremu potrzebujemy składników, które zazwyczaj są w każdym domu- jajek, cukru, cytryn oraz masła. I odrobinę wolnego czasu, bo krem choć szybki w przygotowaniu to wymaga jednak absolutnego poświęcenia mu tych kilku minut. Powolne podgrzewanie połączone
Kuchnia w czekoladzieKrem: 0,5 szkl soku z cytryny 1 kubek śmietany kremówki 200- 250 g serka mascarpone 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy. Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta
Luźna KuchniaBeza: 6 białek w temperaturze pokojowej, szczypta soli, 330 g cukru pudru, 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml śmietany kremówki – 30%, 1-2 łyżki cukru pudru, skórka starta z 1/2 cytryny owoce W 1926 i 1929 roku rosyjska primadonna Anna Matwiejewna Pavlova występowała w Australii i Nowej(...)Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Śmietana nie może być ubita do końca, gdyż będziemy ubijać ją jeszcze z serkiem. Śmietanę dodać do serka i bić dodając skórkę cytrynową. Na bezę wyłożyć krem, udekorować owocami. patera kryształowa
królestwo garówpostanowiłam przygotować w tym roku wyjątkowe ciasto, które smakuje i prezentuje się fantastycznie! Na pewno zaskoczę siostrę kolorem ciasta z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, delikatnie cytrynowe i waniliowe, z kremem jogurtowym. Bardzo polecam i zachęcam do świętowania Światowego Dnia Pieczenia z Kasią. A dla kogo wy przygotujecie wypiek w tym wyjątkowym dniu? Z myślą o kim? Pochwalcie się
Mała Cukierenkałyżki mąki 4 łyżki kakao Na krem: 1,5 kostki masła roślinnego 1/2 szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru 400 ml mleka sok z 1 cytryny + opcjonalnie zapach cytrynowy 2 gotowe polewy czekoladowe Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo(...)cukrem pudrem, dodajemy stopniowo wystudzony budyń - cały czas miksujemy aby powstał puszysty krem. Razem z budyniem dodajemy - również stopniowo sok z cytryny. Jeśli uważamy, że cytrynowy aromat jest za słaby, wzmacniamy go zapachem. Krem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Piętrowiec - metrowiec Wystudzone ciasta kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Ja pokroiłam ciasto wzdłuż (piętrowiec
peggiwkuchnimożna zastąpić innymi mielonymi orzechami/ 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 3 galaretki cytrynowe 750 ml wody krem budyniowy: 2 opakowania budyniu 80 g 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mleka 330 ml śmietany kremówki 30 % wierzch: 60 g płatków migdałowych 30 g orzechów
wesoła kuchniaKrem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!