kotlety - 13055 przepisów (strona:632/871)

Kotlety mielone inaczej 104

Kotlet mielony to jedno z najbardziej popularnych dań na polskich stołach. Tradycyjnie składa się z mięsa, jajka, bułki tartej i przypraw. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. W ramach eksperymentów z tradycją polecam nieco inną wersję tego kultowego dania

Milion Smaków
Cordon bleu z kurczaka 97

Oryginalny Cordon bleu, zwany również kotletem szwajcarskim, to panierowany filet wieprzowy lub cielęcy nadziewany szynką i serem szwajcarskim. Nazwa w języku francuskim znaczy "błękitna wstążka" - jest to nagroda przyznawana najbardziej utalentowanym kucharzom. Poniżej przepis na moją interpretację tego wyśmienitego dania - filet z kurczaka bez panierki, zawijany z plasterkiem szynki i żółtego sera, duszony w bulionie i białym wytrawnym

Milion Smaków
Kotlety mielone nadziewane serem 124

Lubię kotlety mielone - ale nie mogę się oprzeć wprowadzaniu do nich różnych modyfikacji. Ta jest prosta i smaczna a samo połączenie dość naturalne - na tym samym przecież bazują popularne cheeseburgery

Milion Smaków
Kotlety jagnięce z serem kozim i rozmarynem 129

Mielone kotlety jagnięce, których smak został wzbogacony przez dodanie odpowiednich ziół i sera koziego do mięsa jeszcze przed smażeniem. Do jagnięciny bardzo dobrze pasuje rozmaryn (najlepiej świeży) a ser kozi dodaje nieco ostrej nuty do łagodnego mięsa

Milion Smaków
McFalafel 96

Dziś prezentujemy wegetariańskiego burgera. I to nie byle jakiego. McFalafel jest sztandarowym produktem McDonald's w Egipcie. Zamiast mięsa znajdziemy w środku kotlet z ciecierzycy - czyli falafel właśnie. To co czyni tą kanapkę fast foodowego giganta wyjątkową jest również to, że jej skład jest znany. Zamiast pilnie strzeżonego sosu a'la Big Mac mamy tutaj pastę Tahini

Milion Smaków
Smażone pieczarki faszerowane 250

Taki oto mam dzisiaj pomysł na obiadek. Pieczarki nadziane są farszem, panierowane w jajku oraz bułce tartej i usmażone jak kotlety. Do nadzienia użyłam mięska drobiowego-piersi z kurczaka ale można też użyć dowolnego mięska mielonego. składniki: pieczarki 10-12 pieczarek średniej wielkości 1 mała cebula 200 g piersi z kurczaka sól,pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej oraz

Monia miesza i gotuje
Kotlety jajeczne 163

bułka tarta i olej do smażenia bulionetka do sosu cebulowego Knor r Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać surowe jajko, bułkę tartą .Doprawić.Formować kotlety,panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.Podawać np.z ziemniakami i sosem cebulowym

Moje domowe kucharzenie
Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce 193

panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy przepis m.in na jagnięce kotlety, wiele makaronów, sałatek, dań z rybami, zupy, owoce morza, tarty, czy risotto. W tym dziale znajdziemy m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik

Plate of Joy
Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana 248

udziałem mimo, że nie wykorzystujemy krwi w trakcie obróbki cieplnej ciemnieją tak jak te w przepisie na domową białą kaszankę z kaszą pęczak . Polecam również przepis na kotlety z kaszanki i przepis na pierogi z kaszanką. Domowa biała kaszanka zapiekana z cebulą i tymiankiem: Składniki: 1,5 szklanki o poj. 250 ml kaszy jęczmiennej perłowej 3 szklanki domowego rosołu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Siekany drobiowy 326

wegeta  przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Dodać pozostałe składniki i wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane ciasto schłodzić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje kotletów i smażyć z obu stron na wolnym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Ciapkapusta 254

Ciapkapustę jedliśmy po raz pierwszy. Jedliśmy u naszej przyjaciółki Oli - rodowitej Ślązaczki. Sama  ciapkapusta smakuje wyśmienicie  a z dodatkiem żeberek lub kotletów mielonych  to prawdziwa uczta. Staraliśmy się zapamiętać przepis i zapisać w wersji oryginalnej, ale wersja Oli jest najlepsza.    Składniki: -kiszono kapusta - 1 kg -kartofle - 0,7 kg - 2 średnie cebule -czorny pieprz -magi

Maminek kulinarny
MIODOWO- CYTRYNOWA PIERŚ Z KURCZAKA Z GRILLA 217

odpowiednią zastawę dla siebie .   Składniki: 3 łyżki miodu sok z połowy cytryny 500 g piersi z kurczaka sól,pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka przekrawamy na połowę jak na kotlety, delikatnie rozbijamy dłonią. Oprószamy solą i pieprzem. Sok z cytryny łączymy z miodem, dobrze mieszamy. W tak przygotowana marynate wkładamy mięso na min 2 godziny. Po tym czasie grilujemy

Z Majeczką w kuchni
Ziołowe burgery z piersi kurczaka z marynowaną czerwoną kapustą 267

poszatkować, posolić, dodać pieprz, oliwę, ocet i miód, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Dodać natkę pietruszki. Burgery podawać z pełnoziarnistą bułką, kapustą i sałatą lub jako mielone kotlety z młodymi ziemniakami i mizerią

Kulinarne Inspiracje
Tarta z żółciakiem siarkowym i bursztynem 184

tarta została zjedzona co do ostatniego okruszka. Myślę, że znajdzie się jeszcze kilka okazji żeby ją upiec ponownie bo jest bardzo smaczna. Z żółciaka można też usmażyć po prostu kotlety w formie sznycli panierowanych a'la schabowe albo żółciakowe mieleńce . Te drugie w tym roku są u nas hitem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 133

wielu turystów, tak wiele tzw. podróbek. W samym Zakopanem obok prawdziwego góralskiego jadła, jest bardzo wiele potraw pospolitych, które jednak starają się promować region góralski. Spotkać tu możemy np. kotlet harnasia,  szaszłyk juhasa, czy nawet góral burger- będący po prostu pospolitym hamburgerem niczym nie wyróżniającym się od tych spotykanych wszędzie indziej. Jak widać z wszystkiego można zrobić danie "tradycyjne

Kuchenne aromaty