jest z samych warzyw, bez dodatku tłuszczu, cukru i jajek czy musztardy. Ja tego sosu używam jako dressing do wszystkich postnych sałatek i surówek, do klasycznej sałatki jarzynowej, do kotletów warzywnych. Nawet sałatki, które przygotowuje dla męża są z dodatkiem tego majonezu i przyznam nieskromnie, że mu smakują. Składniki na 0,7 l: 220 g jabłka, waga po wydrążeniu
moj przepis nadomu będzie pięknie pachniało czosnkiem i ziołami. I to jak! My nie mamy problemu z brukselką. Lubimy ją pod wieloma postaciami – kroimy surową do sałatek, robimy z niej kotlety itp. A mąż pieszczotliwie nazywa ją bruksą Czas pieczenia jest bardzo umowny. Zależy od wielkości brukselek i Waszych smakowych preferencji. Jeśli lubicie lekko twardawe warzywa, to czas może być krótszy
Mieszam w Garnkusezamu w kuchni: Ziarna sezamu można spożywać na surowo, po wysuszeniu lub uprażeniu. Występuje jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Wymieszane z bułką tartą są znakomita panierką do ryb, kotletów oraz sznycli. Biały sezam dodatkiem mocno rozpowszechnionym i uniwersalnym. Można go dodawać do: sałatek, dań wegetariańskich, dań mięsnych, farszów, a także do pieczywa, ciast i deserów oraz serów wiejskich
Ciastka - domowe słodkościtypowych klopsików odróżnia je duża ilość mięty i czosnek dodane do mięsa. Małe kulki nie są też panierowane mąką, czy bułką tartą, jak w przypadku typowych klopsów, czy kotletów. Kiseło to proste danie, które może być ciekawą alternatywa dla typowych potraw z mięsa mielonego. Przepis pochodzi z publikacji „Kulinarne podróżne z Jasiem Wędrowniczkiem”. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jako
Trzeci talerzrzeczy jak moja dzisiejsza propozycja: nuggety ze schabu na pure z cebuli z sosem czosnkowo- koperkowym. Składniki: schab- w zasadzie jego ilość zależy od naszych potrzeb, ja użyłam dwóch kotletów 1 cebula 1 jajo 2 łyżki łyżka mąki, bułki tartej i otrąb żytnich sól, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia na sos: przepis i składniki znajdziesz
Oka w rosole czyli KaFka gotujePomysł na wykorzystanie ugotowanego kalafiora - kotlety kalafiorowe wraz z dodatkiem cebuli, marchewki i ryżu. Proste i szybkie do przygotowania. Świetnie smakują podane jako samodzielne danie. Składniki na 12 sztuk: 1 mały kalafior (0,6 kg - waga po usunięciu liści i głąba) 0,5 szklanki surowego ryżu basmati + 1 szklanka wody 1 marchewka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 2 łyżki
Ugotowaćprzez przypadek udało się nam podglądnąć proces jej powstawania i jak się okazało to banalnie proste! Teraz gości na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu, jako dodatek do wszelakich kotletów czy pieczeni :) Nie tylko świetnie uzupełnia dania, ale również wnosi kolor do całej potrawy :) SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 1/2 kg) 1 średnie jabłko (ok. 150 g) 1 łyżka
Kuchnia od dwojgapapierem do pieczenia, ciasto zagniatało ręką a potem wałkowało na stolnicy dużym, drewnianym wałkiem. Ser na rogaliki mama mieliła ręczną, stalową maszynką montowaną do stolnicy a tylko do zrobienia kotletów odpalała swój cud techniki jakim była elektryczna maszynka rodem z Czechosłowacji. Ja w swojej kuchni sprzętów i gadżetów do wypieków mam zdecydowanie więcej. Niektórych z przedmiotów użyłam raz, z innych
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Cebulę i czosnek zesmażyć na 2 łyżkach wody. Przełożyć do miski, dodać odpady po soku, passatę, marchewką, dodać przyprawy, dokładnie wyrobić, tak jak kotlety mielone. Formować kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczać. Układać na blaszce. Piec 45 min w 200 st. Wyjąć z piekarnika, podawać ze świeżymi warzywami. Smacznego
moj przepis naDzisiaj zapraszam na kotlety z piersi kurczaka, które są aromatyczne, smaczne i zdrowe. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniewekuję w słoiku żeby wykorzystać potem w tygodniu do innej zupy, curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety , albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając to co zalega w lodówce. Jeden gar zupy a jedzenia na pół tygodnia:) W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach
Cooking for EmilyJaś 50 dag, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, kostka rosołowa 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebulka 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, kotlety schabowe 5 sztuk, majeranek 3 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 3 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku fasolę Jaś namoczyć w zimnej wodzie na całą
W Mojej Kuchni LubięMożna zrobić surówkę z samego selera, świetnie pasuje do posiłku, dania białkowego, pieczeni, grilla czy zwykłego kotleta. ☺ Można też dodać węglowodan np. żurawinę i sama w sobie jest daniem, przekąską, podwieczorkiem o każdej porze dnia... ☺ Przy okazji zestaw jest według filozofii wegetariańskiej, a nawet może być przygotowany jako posiłek wegański... 😀 Składniki: 1 średni
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZaryzykowałam z tymi kulami! Podjęłam kulinarne wyzwanie z Olejem Wielkopolskim i przełamałam konwenanse, że na obiad musi być mielony lub zwykłe kotlety ryżowe, kiedy zobaczyłam akcję wiedziałam już co zrobię…postawiłam na kule…nie, nie do rzucania :D tylko takie do jedzenia, chciałam aby było inaczej niż zawsze, wyjątkowo. Przyznam, że denerwowałam się czy to połączenie wyjdzie smaczne. Niepotrzebnie
Wanilia i Kardamonwyszedł mi słoik litrowy gotowej pasty. Do czego używać takiej pasty? Jest idealna do przyprawiania zup, a także przyprawiania i zagęszczania sosów. Świetnie pasuje do mielonego mięsa (pulpety, klopsy, kotlety mielone)lub makaronowych zapiekanek
Codzienna kuchnia niecodzienna