Podsumowanie roku 2020 220mnie przepisów… Pokusiłam się o małe podsumowanie roku 2020. Chleb z ziaren (Paleo, LowCarb) Złote keto bułki lniane (Paleo, LowCarb) Bułki kokosowe Ciasto z truskawkami Gofry śniadaniowe Tarta szpinakowa Kotlety schabowe w panierce z chicharron Gołąbki z mięsem wołowym Najpopularniejsze przepisy roku 2020 Wpadki i porażki roku 2020 Także moja osobista dieta z nowym rokiem powinna się lekko zmienić
Modern Cave Girl
Odkryj nowe możliwości grillowania z Gourmet BBQ System Weber 144zdejmowany środek, w którym umieszczane są wkłady. Dzięki niemu grill staje się niezwykle funkcjonalny, niczym dobrze wyposażona kuchnia. Na patelni żeliwnej można z powodzeniem przygotować nie tylko tradycyjne kotlety mielone, ale także usmażyć np. jajko sadzone, naleśniki, tortille, chlebki naan czy placki ziemniaczane. Wkład do kanapek i gofrów to jak gofrownica i toster w kuchni. Ten wkład pozwala przygotować
Obiad gotowy
Najbardziej popularne przepisy w 2020 roku 136ciasto Warzywa z tofu w sosie satay Ryż z sosem pomidorowym Pulpety z kaszy jaglanej Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Ciasto bananowe Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone Najbardziej popularne przepisy wegetariańskie w 2020 roku Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Gofry orzechowe bez mąki pszennej Pieczone placki z cukinii Keto
WegePrzepis
Kotleciki z polędwiczki z sosem a'la strogonow 170kiszonych ogórków lub wodę. Polędwiczkę pokroić na kawałki każdy o długości około 3-4 cm. następnie delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Panierować jak tradycyjne kotlety schabowe (mąka + jajko + bułka tarta) Smażyć krótko po mniej - więcej 3- 4 minuty z każdej strony na dość mocno rozgrzanym tłuszczu (polecam masło klarowane) Usmażone kotleciki przełożyć na papierowy ręcznik
Andzia Pichci
Szybka smażona ryba – mintaj w panierce 170więcej. Zanim zaczniesz smażyć ryby… Ryby rozmrażam zawsze wcześniej, następnie dokładnie osuszam. Do rozmrażania ryb świetnie sprawdza się półmisek z Betterware Często też na nim odsączam różne kotlety, ryby i inne potrawy z nadmiaru tłuszczu. Polecam. Składniki: płaty lub polędwice z mintaja jajka bułka tarta mąka pszenna przyprawa do ryby (domowa lub dobrej jakości kupna) świeżo mielony czarny pieprz
Słodkie okruszki
Wieprzowina z ryżem na śniadanie 147smakowało. Na koniec, krótkiej opowieści, życzę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut ➕ marynowanie 24 godziny 🇰🇭 – Kambodża Co potrzebuje by zjeść wieprzowinę na śniadanie Ryż 4 kotlety wieprzowe Puszka mleka kokosowego 3-4 ząbki czosnku startego 1-2 łyżeczki cukru 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego Sok z limonki Pieprz świeżo zmielony Marynowane warzywa
RafalCook
Harissa 120kuchniach Turcji i Libii. Jest idealnym dodatkiem do zup, sosów, mięs. Bardzo dobrze sprawdza się jako uzupełnienie jogurtu naturalnego. Ja zaproponowałam ją Wam przy okazji zajadania się kotletami z kaszy jaglanej . Składniki: 8 suszony papryczek chili 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 4 łyżki oliwy extra virgin sól
Kardamonovy
Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi 145czerwonej papryki 1 mała chili 2 łyżki jasnego sosu sojowego garść orzechów ziemnych 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku 1 łyżka oleju arachidowego (można użyć rzepakowego) (przepis na 2-3 porcje) Kotlety kroimy w cienkie paski, dodajemy do nich odrobinę sosu sojowego, odstawiamy. Paprykę, chili i marchewkę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka. Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu (u mnie
Kardamonovy
Panierowane bakłażany z mozzarellą 122Usłyszałam jeszcze, że wyglądają jak cordon bleu. I dobrze, nabierajcie się :D. Pyszne. I pamiętajcie żeby plastry bakłażana były bardzo cienkie, wtedy „kotlety” smakują tak jak trzeba. Składniki: 2 średnie bakłażany 3 kulki mozzarelli 3 jajka bułka tarta sól pieprz olej Bakłażany kroimy na 0,5 cm plastry (jeżeli chcecie się pozbyć z nich goryczy, posólcie
Kardamonovy
Surówka z sałaty rzymskiej i sosu farmerskiego 136Idealna do obiadu, właściwie każdego. Z tego co pamiętam, my jedliśmy ją z siekanymi kotletami. I spokojnie sałatę rzymską możecie zastąpić właściwie każdą inną sałatą lub kapustą. Z dodatkami też możecie kombinować. U mnie dość ascetycznie, ale w sumie sos robi niesamowitą robotę. Składniki: 1 sałata rzymska 1 marchewka pół małej cebuli 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego pół porcji sosu
Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego 116więc niczym dziwnym, że połączyłam go z pekinką. Na dodatek udało mi się dostać młodą kapustę. Surówka będzie dobrze pasować (także) do potraw z grilla, my wchłonęliśmy ją z kotletami z ziemniaków. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 większa marchewka 1 mała cebula 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika pół porcji sosu farmerskiego sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy
Kardamonovy
Sos pieczarkowy 116żadne zasmażki, zapraszam do mnie na bloga po przepis na pieczarki w śmietanie . Tego typu sosy świetnie sprawdzają się do różnego rodzaju klusek. Idealnie uzupełniają placki i inne kotlety – te wegetariańskie i te mięsne. Ja jednak naprawdę wymiękłam, kiedy uzmysłowiłam sobie, że będę je jadła ze smażonymi plackami z kapusty. Jeżeli Wy nie macie takich przemyśleń, róbcie je sobie
Kardamonovy
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką 140zasługa oliwy, którą uwielbiam. Wszystko fajnie zagrało, zjedliśmy wszystko za jednym zamachem. Tego typu surówki pasują mi praktycznie do każdego wytrawnego obiadu. Ryba, wiadomo. Gulasze i inne pieczyste. Kotlety mięsne, bezmięsne. Z soczewicy i kaszy. Z tego co pamiętam jedliśmy ją z pasztetem z cukinii . Dla mnie – bomba. Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką to wielgachna dawka witamin
Kardamonovy
Pasztet z żurawiną 129mojej liście tegorocznych świątecznych przepisów. Miałam jednak ochotę na pomidorową na rosole. Wiecie, taką prawdziwą. Zawsze, gdy robię rosół, kminię co później zrobić z mięsem. Teraz znowu kombinowałam. Że kotlety, że potrawka, że galareta. I potem nagle ciach! No pasztet przecież. Jak nie teraz, to kiedy. Niewiele myśląc, kupiłam dodatkowo karkówkę. I żurawinę. Resztę składników miałam. Pasztet zrobiłam na podstawie
Kardamonovy
Polędwica z grzybami i kabanosem 148przesmażam, wlewam mleko, dodaję śmietanę, sól, pieprz, majeranek. Rolady pokrojone podaję z sosem. Polędwicę myję, odcinam błonę i kroję ją na pół. Rozcinam kawałki mięsa na płat jak na kotleta. Rozbijam delikatnie tłuczkiem
wesoła kuchnia