duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 małe ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki płatków chilli 2 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz Schab pokroić w kotlety, a następnie każdy kotlet w paseczki. Do miseczki wsypać kurkumę, sól, pieprz,płatki chilli i przyprawę curry oraz rozgnieciony czosnek, a następnie dokładnie wymieszać wraz z mięsem tak aby dokładnie było
O kuchni z uczuciemktórą nie wiedziałam co zrobić a szkoda było wyrzucić. Za chwilę wykorzystałabym ją pewnie w kutii, ale to jeszcze trochę czasu ;) Do tego cała reszta jak do klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej ½ szklanki(...)drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE
bistro mamaczym dodajemy do reszty składników . Teraz , ta mniej fajna czynność ( jak dla mnie ;( ) wyrabiamy mięso rękami , tak długo aż masa będzie zwarta i da się uformować w wielki , gigantyczny kotlet mielony o nieco cygarowym kształcie – to ułatwi krojenie , go na kanapki Uformowany kotlet układamy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia , przecieramy go natłuszczonymi olejem dłońmi i wsuwamy do piekarnika
Ogrodnik w podróżyburgera dodaje ser z niebieską pleśnią. Uwielbiam! Składniki : * bułka z sezamem * łyżka majonezu * łyżeczka ketchupu * liść sałaty * 2 plastry sera z niebieską pleśnią * plaster pomidora * plaster cebuli * kotlet mielony - u mnie wołowy Przygotowanie : Bułkę opiekamy, smarujemy majonezem i ketchupem. Układamy sałatę, kotlet, ser, pomidora oraz cebulę. Podajemy na ciepło
Magiczne Życie Martymięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w mące pszennej i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pieczarki do sosu umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę do sosu obrać
Gospodyni Miejskadobrze gdyby się znalazła choćby szczypta wędzonej przepis na bułki do burgerów znajdziecie tu Przygotowanie: Banalnie proste: wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę (ja to robię ręcznie), uformować kotlety, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. 190-200 C z jednej strony około 15 minut po czym przełożyć na drugą i piec 10-15 minut(...)Smacznego! Ps. Burgery są na tyle pyszne, że smakują na zimno, jak i z sosem pomidorowym w formie „kotletów”. Polecam
greenscarfprzepis umieścić na blogu, wydawał mi się chyba za bardzo banalny. U mnie zawsze stoi słoik z taką cebulką, aby móc ją wykorzystać jako dodatek. Często dodaję ją do kotletów mielonych , albo kotletów z kaszy jaglanej gdyż doskonale podnosi ich smak, to świetny dodatek do domowego hot – doga, do kanapek, zapiekanek, zup, sałatek czy też do panierki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyszły, jak już dawno takich nie zrobiłam :) żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi pomidorami i słonecznikiem, sos (chyba czosnkowy) jaglane kluski marchewkowe z serem feta
More food, love and dreamsWitajcie :) Co powiecie na pyszne kotleciki z indyka , pieczarek , sera żółtego i pysznych dodatków . Do kotletów dodałam Sos kebab - gyros firmy Folwark , oraz koncentrat czosnkowy i chilli firmy Proeco Polska . Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami oraz sałatk ą z marchewki . Zapraszam :) Składniki : 1 mała pierś z indyka 4 średnie pieczarki 1 szklanka sera żółtego startego
Sama słodycz i szczypta chiliProsto i smacznie :-) SKŁADNIKI: - 2 piersi z kurczaka - 1 jajko - sól - pieprz kolorowy - przyprawa Jaś i Małgosia firmy Rafex - płatki owsiane - olej słonecznikowy do smażenia Piersi rozbijam na kotlety. Posypuję przyprawami: sól, kolorowy pieprz, przyprawa do mięs Jaś i Małgosia. Rozbijam jajko widelcem i zanurzam w nim kotlety, a następnie obtaczam dokładnie w płatkach owsianych. Smażę na złoty kolor
Wielopokoleniowosposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę pokrojoną w krążki. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Następnego dnia, na patelni(...)garnka wyjmujemy ugotowane warzywa). Wstrząsamy garnkiem łącząc składniki sosu, doprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką muszkatołową i ponownie zagotowujemy. Mięso gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty a następnie kotlety nakładamy na talerze, polewając sosem i podając z ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzkwaskowy, idealnie współgra z ostrością cebulki i szczypiorku. Takie mocno wilgotne surówki jak mizeria najbardziej pasują do obiadów które zawierają w sobie coś panierowanego – czy to klasycznego schabowego, czy kotlet z kurczaka albo klopsy czy mielone kotlety. SKŁADNIKI 0,5kg dużych ogórków gruntowych (smaczniejsze) lub wężowych szklarniowych (w zimie) 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (bez żadnych dodatków – mleko i bakterie
Karo in the KitchenKotleciki ryżowe ze szpinakiem są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych . To proste w przygotowaniu danie może stanowić smaczny obiad lub ciepłą kolację, idealnie smakują podane z ulubionym sosem i surówką. składniki na 20 sztuk 1,5 szklanki ryżu 4 ugotowane na twardo jajka 1 surowe jajko 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pęczek natki(...)składników, dodajemy również surowe jajko, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową, starannie mieszamy. Z gotowego farszu formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano a po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Daniabierze alginian sodu . Uczestnicy pokazu mogli sami zrobić malutkie kuleczki z jogurtu naturalnego, które przypominały zminiaturyzowane kuleczki sera mozzarella lub tabletki. Odważni mogli zobaczyć jak zrobić lody o smaku kotleta schabowego - i co najważniejsze - spróbować tego! Z innych wariacji na temat zastosowania ciekłego azotu można było przekąsić: chrupiącą z zewnątrz, mrożoną świeżą bazylię , interesującą w strukturze bitą śmietanę - z zewnątrz(...)naturalny wyciągnięty z alginianu sodu Każdy mógł spróbować własnych sił w improwizowanej kuchni Ciekły azot odpowiadał za efekty specjalne Zainteresowanie słuchaczy przeradzało się w degustacje Resztki lodów o smaku kotleta schabowego Bazylia zamrożona w ciekłym azocie Pierwsze koty za płoty Każdy chciał spróbować mrożonej w ciekłym azocie bitej śmietany... ... nawet ja Pianka z kawy Polędwiczka wieprzowa przygotowaną metodą sous-vide
Right Behind The Kitchennadaje mu lekkości. Do stworzenia tego dania zainspirowała mnie książka "Wok & Stir-Fry" , która jest zbiorem przepisów na dania z woka i patelni. Porcja na 2 osoby: - 4 kotlety wieprzowe ( schab ) - 1 duża marchewka - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku przyprawy* - 1 łyżeczka ziaren gorczycy - 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru - 1 łyżeczka sproszkowanego chili** - 2 rozgniecione kulki ziela angielskiego - kilka(...)ostrości naszych kubków smkowych marynata: - 1/3 szklanki sosu sojowego - 1/3 szklanki octu ryżowego - 1/3 szklanki pikantnego keczupu karmel: - 1/3 szklanki zimnej wody - 1/3 szklanki wrzątku - 1/3 szklanki cukru 1. Kotlety należy pokroić na paseczki, następnie zalać marynatą. Ostawić na 0,5 godziny. 2. Marchewki pokroić w zapałkę, cebulkę w piórka czosnek w plasterki. 3. Na suchą patelnię wsypać cukier
kawawszklance