Bardzo rzadko jem wieprzowinę. Nie mówię, że nie lubię. Kwestia wyboru mięsa. Dziś jednak naszło mnie na kotleta schabowego i postanowiłem kupić wieprzowinę u znajomego rzeźnika. W końcu mam chwilę czasu, by na spokojnie załatwić sprawy żywieniowe i zaczynam właśnie krótki, bo krótki, ale zawsze urlop świąteczny. Czego użyłem? -wieprzowina na kotlety schabowe -płatki migdałów -jajko -jajka przepiórcze -bułka tarta
BaRepasJeżeli lubicie jedzenie na ostro to musicie posmakować innej odsłony kotletów mielonych. pół kg drobiowego mięsa mielonego 1 cebula czerstwa bułka jajko pół łyżeczki papryki słodkiej 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kuminu pieprz, sól mąka olej Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, wycisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić masę. Uformować kulki(...)obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Kotleciki przełożyć do garnka dodać sos meksykański. Razem gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Kotlety podane zostały z sosem meksykańskim
Humanistka w kuchniSkładniki: 4 kotlety schabowe, 1 duża cebula, 2 łyżki posiekanego czosnku, 80 – 100 ml czerwonego, wytrawnego wina, 2 łyżki cukru, 2 – 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 60 – 80 ml winnego octu, pieprz, sok z cytryny, sól, olej do smażenia. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor (ok 4 – 5 min). Dodać wino. Chwilę(...)wyparowało połowę płynu. Na patelni rozgrzać olej. Mięso posolić i popieprzyć ( ja robię mieszankę z soli i ostrej papryki w proszku i tym posypuję mięso). Skropić paroma kroplami cytryny. Kotlety przełożyć na patelnie i podsmażyć na rumiano. Zdjąć z pieca, odstawić i po chwili doprawić do smaku solą i pieprzem
kulinarnajamka.blogspot.comindyka w pojemniku blendera zmiksować razem z jajkiem, cebulą, przełożyć do miski dodać wodę, tartą bułkę, paprykę ostrą, kucharka, czosnek i dobrze mięso wyrobić na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety, następnie nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 5 minut kotlety są soczyste, ostre i można je podać na ciepło i na zimno...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięTradycyjne kotlety mielone w troszkę bogatszej wersji – z ryżem, marchewką i groszkiem. Dodatkowo daniu smaku nadają ziemniaczki z cebulką. 400 g mięsa mielonego wieprzowego Sól Pieprz 1 cebula 50 g ryżu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g marchewki z groszkiem (mrożonych lub świeżych) Dodatkowo: 500 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 cebule Ryż gotujemy w delikatnie(...)odcedzamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzenieNigdy w swoim życiu nie zrobiłam kotleta schabowego. Jest wiele ciekawszych sposobów na wykorzystanie tego mięsa i nie są one specjalnie skomplikowane, więc schab robię w innej formie niż tradycyjna. ;-) Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka
Szefowa kuchnijest bardzo smaczna, warto ją przygotować. SKŁADNIKI: ½ kg schabu bez kości, ½ główki kapusty, 1 cebula, 1 pomidor, sól, pieprz, oliwa, masło. PRZYGOTOWANIE: Schab kroję na porcję, rozbijam na cienkie kotlety. Oprószam solą i pieprzem. Podsmażam na oliwie. Kapustę szatkuję. Gotuję 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. Cebulę szklę na oliwie. Dodaję kapustę i chwilę podsmażam. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Wykładam(...)połowę kapusty. Rozkładam kotlety i wykładam pozostałą kapustę. Na wierzchu układam plasterki pomidora. Oprószam solą oraz pieprzem. Przykrywam i zapiekam 60 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiKotlety mielone obok schabowych/ to chyba najbardziej popularne mięsne danie w naszej polskiej kuchni. Pamiętam je już od wieku przedszkolnego, potem w szkolnej stołówce, w barach i restauracjach ............najczęściej z buraczkami lub marchewką czy z kiszoną kapustą. Najlepsze były jednak te domowe , które robiła mama. ..... Również dzisiaj chętnie(...)choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już w nieco inny sposób. Kotlety mielone przyrządza się szybko, są niezwykle proste w przygotowaniu i to jest ich największą zaletą , a podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą smaki każdego. Składniki: 500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/ 1jajko 1-2 łyżeczki ziół włoskich /tymianek,cząber
Zakamarki mojej kuchniprzepyszne kotleciki z grzybów. Mogą stanowić świetną przekąskę lub gorącą kolacją , można je również podać na obiad z surówką i ziemniakami. Polecam do wypróbowania. składniki na 8-9 kotletów 50 dag leśnych grzybów ( podgrzybków, maślaków itp. ) 2 jajka 2 cebule 5 łyżek bułki tartej + 2 łyżki do panierowania kotletów 4 łyżki masła sól pieprz przepis Grzyby oczyszczamy i kroimy
Smakowite Daniamiłośników brokułów, które są świetną alternatywą dla dań mięsnych. Smakują pysznie , a ich wykonanie jest banalnie proste . Dla urozmaicenia można do nich dodać swoje ulubione składniki . składniki na 8 kotletów 1 duży brokuł 1 cebula 1 jajko 8 łyżek kaszy manny 1/2 szklanki bułki tartej czarny pieprz sól łyżka masła olej do smażenia przepis Podzielonego na mniejsze różyczki brokuła gotujemy(...)przekładamy do miski , dodajemy zrumienioną cebulkę, jajko oraz kaszę manną , doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z masy brokułowej formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Daniakuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 zrazików (4 porcje): 8 kotletów schabowych 8 plastrów boczku 16 plastrów ogórka kiszonego 8 plastrów cebuli 3-4 łyżki oleju 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 kostki rosołowe (wołowa i drobiowa) przyprawa(...)wieprzowiny sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kotlety cienko rozbijamy. Z jednej strony doprawiamy je przyprawą do wieprzowiny, z drugiej solą i pieprzem. Na stronę posypaną solą i pieprzem układamy po 2 plastry ogórka, 1 plaster cebuli i 1 plaster boczku. Zawijamy ściśle i sczepiamy wykałaczkami. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej - garnek powinien
My Culinary Artłyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki tartego parmezanu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od mięsnego nadzienia: karkówkę kroimy na kotlety, nacieramy solą, paprykami, majerankiem i granulowanym czosnkiem. polewamy olejem i odstawiamy na bok na 2 godziny. Po tym czasie karkówkę smażymy na patelni grillowej. Mniej więcej w połowie smażenia zlewamy tłuszcz(...)odstawiamy na bok. Usmażone kotlety przekładamy na talerz; gdy lekko przestygną, kroimy w cienkie plasterki. 2. Na patelnię ze smażenia mięsa wlewamy odłożony tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy oregano i bazylią, dusimy jeszcze 3-4 minuty. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni razem z blaszką na której będziemy piec. Len zalewamy wodą i odstawiamy
My Culinary Artpanierowany filet z cielęciny ( ewentualnie schabu) wypełnioną serem i szynką. Najczęściej w formie kieszonki wypełnionej dodatkami, w mojej wersji jako roladka. Niezwykle popularny, bardzo prosty i smaczny J Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) Składniki: 2 sznycle cielęce lub grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry żółtego sera 1 jajko 1/4 szklanki mleka 2-3 łyżki mąki(...)mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. Roladki możemy spiąć go wykałaczką, ale nie jest to koniecznie. Na patelni rozgrzewamy około 1 centymetrową warstwę oleju, smażymy kotlety na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor
Mania Gotowanianajpopularniejsza z ryb - chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ja w całości dziś pyszna propozycja na kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary kotlety będą super pyszne. Składniki : 4 filety z dorsza 1 jajko 200 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!fragmentów czytamy: "Gryka jak śnieg biała ..." Tak właśnie kwitnie kasza gryczana. W lwowskich terenach zwana gryką. Stąd rożne nazwy: gryka, hreczka i już mamy wyjaśnienie nazwy Hreczniaki. Kotlety z kaszy gryczanej jedni robią z twarogiem, inni z mięsem mielonym. U mnie z mięsem. Bardzo wyraziste smakowo danie, ponieważ jednym ze składników jest również czosnek (jak ktoś nie lubi(...)szklanka kaszy , dwie szklanki wody). Po ugotowaniu studzimy Mięso mielimy, kaszę dodajemy w całości wystudzoną. Do farszu dodajemy jajka, przyprawy , przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wyrabiamy. Formujemy kotlety. Smażymy na małym ogniu dokładnie z obu stron. Hreczniaki podajemy z dowolnym sosem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie Ewy