mnie dziś naszła ochota na wege kotleta :) Kalafior 'leżakował' w domu więc wykorzystałam go jako główną bazę- ugotowałam na parze (polecam tę metodę gotowania, bo gotując w wodzie będzie wodnisty, a to wiąże się z użyciem większej ilości bułki tartej), wymieszałam z podkręcaczami smaku: cebulą, czosnkiem, wędzoną papryką, papryczką chili i natką pietruszki. Kalafior w tym kotlecie jest bardzo subtelnie
Kraina Miodem PłynącaBardzo lekkie, pieczone, siekane kotlety drobiowe polecają się na obiad. :-) Odgrzane również smakują dobrze, co sprawdziłam zabierając je do pracy. Smakowały nam bardzo a dodatek warzyw jest dowolny, w moim przypadku była to cukinia, marchewka i koperek. 500g filetów z kurczaka 1/2 pęczka koperku 3 duże marchewki 1 duża cukinia 1 cebula 1 jajko L 3-4 łyżki bułki tartej(...)siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchnidzieje się tak dlatego, że po wytrybowaniu z niej kości, uzyskujemy kawałki mięsa nadające się co prawa na kotlety, czy gulasz, ale wiele osób nie wyobraża sobie by można było zrobić z łopatki pieczeń, czy tez wyrób konserwowy. A szkoda(...)pięć dni, pamiętając o tym by codziennie przełożyć mięso. Następnie wyjmujemy mięso z naczynia, każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem do mięsa ( rozbijając pamiętamy, że nie rozbijamy z mięsa kotletów) przesypujemy je żelatyną, mieszamy i wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia ( lub również dostępnego, woreczka do pieczenia), który szczelnie zamykamy ( należy uważać aby folia jak najbardziej przylegała
Miód i pieprzDodanie ryżu i czerwonej papryki zdecydowanie odmieni smak tradycyjnego mielonego kotleta. Te z indyka są delikatne i kruche. 250 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 100 g ugotowanego ryżu 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Liść lubczyku Ostra papryka Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w bardzo drobną(...)pokrojoną cebulę i paprykę. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem lub smalcem. Podajemy z ulubioną surówką i smażonym kalafiorem
VioletoweKucharzeniePatrząc na zawartość mojej lodówki, za bardzo nie mam z czym poszaleć. Pół cukinii, cebula i pół kostki sera sałatkowego typu feta. Nie za bogato. Zaglądam do szafki widzę kotlety sojowe i makaron ryżowy. Hmmm kotlety zostawiam w spokoju. Zrobię sobie kuchnię azjatycką po polsku wręcz po studencku ale kto wie, może będzie to początek długiego i szczęśliwego życia
pieprzny smaczekmleka wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę, ser lazur trójkąt pokroić na większe kawałki mięsa mielonego wziąć porcję na dłoń, rozpłaszczyć, włożyć ser lazur i uformować nieco podłużne kotlety, mi wyszło 8 sztuk, obsypać mąką pszenną na mocno rozgrzanym oleju smażyć na rumiano z każdej strony, następnie nakryć pokrywką lub talerzem patelnię i na małym ogniu dusić(...)minut - kotlety są soczyste, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięróżyczki gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem mleka (dla zachowania jego białej barwy). Po ugotowaniu ma być miękkawy, lecz nie rozgotowany - tak by po rozgnieceniu (np. tłuczkiem do kotletów) nadal pozostawały w masie całe kawałki kalafiora. Wsypujemy koperek i ser tarty (to moja inwencja, Hani przepis nie uwzględniał sera). Dodajemy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dosypujemy tyle bułki(...)tartej by nasza masa na kotlety dała się uformować i usmażyć bez rozpadania. W Hani przepisie był bułka suszona i namaczana w wodzie jednak ja bałam się, że masa wyjdzie zbyt rzadka - użyłam bułki tartej. Z resztą tak mi poradziła moja Mama, która wypróbowała przepis jak tylko jej o nim powiedziałam i mimo użycia bułki odciskanej musiała zagęszczać masę bułka
Kuchnia po mojemuwiem ja Wy, ale ja lubię jak ser się ciągnie np.w pizzy..a tu w kotletach jest tak samo..serek topiony pod wpływem temperatury rozpuszcza się... 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja 1-2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz wegeta serek topiony Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa(...)wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera , uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzeniekońca Włochy na talerzu, ale na pewno smaczna propozycja zamiast nudnego schabowego. ;) Oryginalne przepisy Buddy'ego Valastro na to danie i jego składniki możecie znaleźć TUTAJ i TUTAJ . Panierowane kotlety: 0,5 kg piersi z kurczaka (2 piersi) ok. 1 szklanki bułki tartej ok. 50 g startego Parmezanu lub Grana Padano ok. pół szklanki mąki pszennej 2 jajka roztrzepane(...)smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z ziemniaczanym purée oraz mizerią. Purée ziemniaczane: ok. 6-7 średniej wielkości nieobranych ziemniaków (my używamy umytych, gotowych do gotowania) 2 łyżki masła ok. 3-4 łyżki mleka sól
Cooking Monstersię opublikować 15 przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym(...)działa zmiana nawyków żywieniowych i zbilansowana dieta. Tego będę się trzymać! :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na czerwiec to: Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto
Cooking Monstergranulowany Pomidory suszone w oleju Mąka Jajko Bułka tarta Wykonanie: Bakłażana kroimy w plastry około ½ cm. Solimy. Pozostawiamy na chwilę. Filety z kurczaka również kroimy w plastry ( jak na kotlety ) i lekko je rozbijamy przez folię. Przyprawiamy solą i pieprzem. Plastry bakłażana grillujemy lub przesmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z pomidorów ( pozostaje aromat ). Na chwilę pozostawiamy do przestygnięcia(...)następnie układamy na kotletach z kurczaka i posypujemy granulowanym czosnkiem. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki i nakładamy na bakłażana. Zwijamy w roladki. Panierujemy w mące w jajku i bułce tartej. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem ( od pomidorów ). Układamy roladki. Roladki również smarujemy olejem z pomidorów. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 30 minut, aż zaczną
Smaki EwyHamburger w bekonie to tradycyjne mięso wieprzowe uformowane bardziej na formę kotletów mielonych obiadowych aniżeli na kształt kotletów do tradycyjnych hamburgerów, lecz także i te hamburgery można podawać w bułce z sałatą, pomidorem i np. ostrym sosem. Składniki na: Hamburger w bekonie dwa średnie ziemniaki – najlepiej jak znajdziecie słodką odmianę ziemniaków 450g mięsa mielonego […] The post Hamburger w bekonie
Magiczny Garnekżółtego Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Przyprawa do kurczaka Ostra i słodka papryka 1 jako Bułka tarta Olej do smażenia Wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do kurczaka oraz słodką i ostrą papryką. Szparagi odsączamy z zalewy, paprykę i ser kroimy w paski. Na każdym kotlecie układamy po dwa szparagi
Bajeczna Kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwaga: kotlety są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na bezmięsny obiad lub dość sytą przekąskę. Spróbujcie! (około 9-10 sztuk) 1 bakłażan 2 jajka bułka tarta sól, pieprz Dodatkowo: olej Bakłażana umyć i pokroić w grubsze plastry. Całość przełożyć na rozgrzany olej (niewielką ilość), oprószyć solą, pieprzem i smażyć(...)resztę rozdrobnić blenderem. Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Masę dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor
Di gotuje