dodać jajko, przestudzoną, przesmażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i przyprawy Jeśli będzie konieczne dodać łyżkę lub dwie mąki kukurydzianej i dokładnie wyrobić Formować mokrą ręką kotlety, panierować w bułce tartej i roztrzepanym jajku Smażyć z obu stron na złoty kolor. Do takich kotletów wystarczy podać tylko gotowane warzywa(...)Jeśli mamy pieczarki to, można dodać kilka do kotletów. Smacznego
Proste PotrawyPomysł na te kotlety podsunął mi Mikołaj Choroszyński autor "Diety Mind" ,na swoim blogu GastroCoach. Chętnie przepis wykorzystałam i kotlety wyszły znakomicie, pachnące latem i Włochami. Zachęcam do wypróbowania, fajny sposób na szybki obiad. Kotlety z pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś polecam przyrządzić przepyszne kotlety z groszku . Najprostsze z prostych. Prościej się już nie da, a jest mega smacznie . Przepis nie jest mój , znalazłam go na youtube -> Burgery z groszku - Red Lipstick Monster , ale oczywiście odrobinę go zmodyfikowałam . Przepis jest wegetariański i może być bezglutenowy , gdy użyjemy bezglutenowej bułki tartej . Ja używam zwykłej, bo jak zawsze powtarzam, brać(...)bezglutenowej bułki tartej to jest tak nienormalne , że słów mi brak. A przepis gorąco polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 14 kotletów): 900 g mrożonego groszku (2 paczki z Hortexu) 1 cebula 1 jajko bułka tarta sól, pieprz, majeranek tłuszcz do smażenia Wykonanie: 1. Mrożony groszek wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilka minut do miękkości. 2. Ugotowany groszek odcedzamy i zostawiamy
Kawa z mlekiemMiały być śledzie i co? I klops. Tzn. kotlet. Tzn. dorsz. ;) Do tego z boczkiem - tłuściutki, pulchniutki i raczej nie dietetyczny. No nie, na pewno nie. Ale kto by się tym przejmował, kiedy smakuje tak świetnie? Z pewnością bardzo kaszubsko i nawet nieco egzotycznie. Pyszna sprawa! W moich żyłach nie płynie co prawda ani kropla kaszubskiej krwi i jest(...)starał w tym naszym kulinarnym tygodniu , jak potrafię. W końcu jestem dumnym Pomorzaninem! Na dodatek mieszkam(y) w kaszubskiej dzielnicy naszego pięknego miasta, co zobowiązuje dodatkowo. A wracając do kotletów: w mojej wersji zmieniłem nieco proporcje ryby i boczku, oraz dodałem swoje przyprawy - uważam, że tak jest bardzo dobrze - sprawdźcie! :) Składniki : 250 g filetów z dorsza 150 g boczku (surowego
zadanie-gotowaniezapraszam na schabowe w różowej, buraczanej panierce, podane z chipsami z fioletowych ziemniaków, oraz z musem jabłkowo-rozmarynowym. Olejcie konwenanse i zaskoczcie swoich bliskich taką formą podania :) 4 porcje: kotlety: 4 kawałki schabu bez kości o grubości 1,5-2 cm jajko 50 g bułki tartej 40 g sproszkowanego buraka sól i pieprz olej Wielkopolski do smażenia chipsy(...)solą i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Taką ilość piekłam na 2 blachy, przez 20 minut (po 10 minutach zamieniłam górę z dołem). W tym czasie kotlety rozbijamy tłuczkiem. Jajko roztrzepujemy, bułkę tartą mieszamy ze sproszkowanym burakiem, szczyptą soli i pieprzu. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku i różowej panierce. Smażymy z obu stron. Burak szybko ciemnieje, więc
Mienta blogPyszne, aromatyczne kotlety z opieniek to znakomity pomysł na obiad. Opieńki to bardzo smakowite i delikatne grzyby i warto korzystać z dobrodziejstw natury właśnie teraz. Zajadaliśmy kotlety z aromatycznym czosnkowym sosem, pyszne. Kotlety z opieniek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię na nie przepisem. Sekretne składniki? Suszona cebulka i śliwki – nadają całości głębokiego, słodkawego smaku. A podstawa? Czerwony ryż, który choć może odrobinę mniej popularny od brązowego, to nadaje kotletom daleko lepszą konsystencję (tak, że masa na burgery obywa się już bez jakiejkolwiek mąki) oraz kalafior – w swoim najlepszym, bo pieczonym wydaniu. Całość zyskuje bardzo „mięsny” kolor i zamienia się(...)środku burgery, które genialnie smakują tak pomiędzy połówkami dobrej bułki, jak i w towarzystwie ziemniaczków i surówki, w klasycznej obiadowej scenerii. Składniki na 4 duże burgery lub 6 mniejszych kotletów: 1/2 szklanki suchego czerwonego ryżu + 1 szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich
Even Better Foodpodczas smażenia i użyć patelni z nieprzywierającą powłoką. Kasza stanowi spoiwo dla mięsa i jednocześnie pogłębia smak. Po dokładnym wyrobieniu z mięsem i usmażeniu, jest praktycznie niewyczuwalna. Przygotowanie kotletów najlepiej rozłożyć w czasie i dzień wcześniej ugotować kaszę jaglaną, którą po ostudzeniu można dodatkowo wymieszać z mięsem, cebulą i czosnkiem. Następnego dnia wyjmujemy schłodzoną masę mięsną z lodówki, formujemy(...)kotlety i smażymy z obu stron na rumiano. Polecam dla całej rodziny. SKŁADNIKI / 8 sztuk 250 g mielonego mięsa indyka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1-2 łyżka bułki tartej / opcjonalnie, jeśli nie mamy czasu na schłodzenie masy sól, świeżo zmielony czarny pieprz olej roślinny do smażenia, najlepiej kokosowy WYKONANIE Do rondelka wsypujemy kaszę
cool and mintyPełne smaku, kotlety drobiowe z pieczarkami i serem. Składniki: pierś z kurczaka (około 500 g) 500 g pieczarek 200 g sera żółtego 4 jajka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 3 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka (z małym czubkiem) soli ------------------------------------------- olej do smażenia Wykonanie: Pierś tniemy na malutkie kawałeczki. Pieczarki kroimy(...)kroimy w drobną kostkę. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, majonez, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Podczas smażenia, jajka z mąką oraz rozpuszczający się ser, spoją składniki kotletów. Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa oleju- około 2-3mm). Placki smażymy na średnim ogniu, około 10 minut. Po 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, gdy są ładnie zarumienione
Smak mojego domuCzasem nie mam zupełnie ochoty na mięso do obiadu, a że jajek u mnie zawsze jest pod dostatkiem w domu, to robię kotlety jajeczne. Są one proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 4 jaja ugotowane na twardo 2 surowe jaja bułka tarta / łupiny babki jajowatej w przypadku diety niskowęglowodanowej cebula sól, pieprz szczypiorek olej do smażenia Przygotowanie: ugotowane na twardo(...)wymieszaj ją ze startymi jajami dodaj surowe jaja, sól, pieprz do smaku, posiekany szczypiorek do masy dodaj tyle bułki tartej/ babki jajowatej, żeby była ona zwarta formuj dłońmi kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu Kotlety fajnie smakują z sosem grzybowym i zapiekanymi ziemniaczkami. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujekolejną alternatywę na zastąpienie zwykłych mielonych. Na kaszowe zapiekane w sosie już macie przepis . Tutaj wykorzystałam kapustę i to był strzał w dziesiątkę!😇 Jako dodatek do tych kotletów polecam delikatną porcję ziemniaczków i mizerię. Przepis daję od razu na porcję dla całej rodzinki, gdyż jest on tak dobry, że nie sposób zjeść go samemu😁 Idealnie sprawdzi się jako obiad(...)łyżka skrobi ziemniaczanej+łyżka śmietany Przygotowanie: 1. Kapustę siekamy i przelewamy wrzątkiem. Cebulę kroimy drobno. 2. Surową kaszę, kapustę, cebulę, mięso, jaja przyprawiamy wedle uznania i mieszamy dokładnie. Formujemy kotlety. Następnie obsmażamy na patelni z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Gotujemy wodę (ok.półtorej litra) i wrzucamy kostki, aby się rozpuściły. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i powstałym sosem
Zdrowie i pysznie na talerzuNajprostsze, bardzo pieczarkowe :-) Z przepisu wychodzi ok. 7 kotletów. Składniki -0,5 kg pieczarek -2 jajka -mała cebula -bułka tarta -olej do smażenia -sól, pieprz, ulubione zioła Przygotowanie Umyte pieczarki drobno pokroić (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i dusić do usunięcia wody. Po ostygnięciu dodajemy przyprawy, jajka i całość dokładnie(...)mieszamy. Do masy dodać bułkę tartą, tak aby dało się formować kotlety. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Smacznego
Zielona KuchniaCześć Dzisiaj będzie przepis na bardzo smaczne kotlety z ziemniaków. Ze mnie jest typowa pyra, więc przepadam za ziemniakami w każdej postaci. Więc poniższy przepis jest dla mnie idealny. Jego oryginalną wersję znajdziecie na blogu Magdy . Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, wagę kuchenną, płaski talerz, szklankę, patelnię, łopatki do obracania i mieszania(...)patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu usmaż kotleciki. Kiedy kotleciki z obu stron ładnie się przyrumienią, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane kotlety ziemniaczane podawaj z gorącym sosem pieczarkowym (podgrzewając sos, uważaj, aby się nie zagotował) i dowolną surówką
blog.moje-pasje.infoziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka i ostra sól, pieprz mąka szklanka bulionu Przygotowanie Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Kotlety kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i obsmażmy z obu stron na złoty kolor. Podsmażone kotlety przekładamy do rondla. Marchew pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka chwilę podsmażamy(...)laurowe. Bitki dusimy na niewielkim ogniu około 45 minut, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlewamy bulionem lub wodą. Pod koniec duszenia dodajemy majeranek, papryki, sól i pieprz. Miękkie kotlety wyjmujemy z rondla, a pozostały sos zalewamy pół szklanki zimnej wody wymieszanej z łyżką mąki. Całość gotujemy, aż sos się zagęści, cały czas energicznie mieszając. Sosem polewamy bitki. Artykuł Bitki
e-PrzepisyKulinarne