kotlety z papryką - 1955 przepisów (strona:93/131)

Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki. 265

     Cevapcici to smakowite, podłużne, aromatyczne kotleciki. Najczęściej przygotowywane z baraniny, ale że u nas o baraninę ciężko, to z powodzeniem można ją zastąpić

Rozpustne gotowanie
Łosoś atlantycki w cieście piwnym 224

ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i podajemy z czym kto lubi. Moja propozycja to surówka z pora, marchewki, czerwonej cebuli, papryki żółtej i czerwonej. Warzywa pokrojone w stylu julienne zalewamy lodowatą wodą na ok. 15 minut. Odcedzamy na sitku, osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz(...)łososia, z mango, na awokado Łosoś w maku Muszle taco z łososiem wędzonym Nigiri sushi z łososiem Temari sushi Tatar z łososia Szaszłyki z łososia Bliny ziemniaczane z łososiem Kotlety siekane z łososia Najlepszy domowy fishburger Pasta z pieczonego łososia Łosoś pieczony w niskiej temperaturze Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya Krakersy z łososiem Łosoś w cieście francuskim Zupa rybna z kluskami

mojewypiekiinietylko
[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 184

Polsce grill krąży wokół jedzenia mięsa. Wystarczy spojrzeć na aktualne reklamy i gazetki supermarketów. Rozumiem, że na powietrzu wszystko smakuje lepiej, ale skoro na zwykły obiad wystarczy mi jeden kotlet, to czemu nagle mam znaleźć miejsce w swoim żołądku na dwie kiełbaski, karkówkę i jeszcze szaszłyk? Mam wrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku(...)udanego długiego weekendu! Do poczytania w poniedziałek, szykuję dla Was recenzję książki :) Szaszłyki z halloumi i warzywami przepis własny Składniki (na 6 sztuk): 250 g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 nieduża czerwona cebula 1 nieduża cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, sok i skórka z 1 cytryny, 1/2 łyżeczki płatków chilli, garść liści mięty posiekanych sól, pieprz Przygotowanie: Ser halloumi

Chilli Czosnek i Oliwa
DOMOWE BURGERY Z MIELONEJ MORTADELI 222

wielu produktów robiłam już kotlety mielone: z jajek, ryb, warzyw ale mielona mortadela to mój debiut - przypadkowy ale bardzo trafny :)  Miał być szybki obiad czyli mortadela panierowana w bułce. I tak pomyślałam, że ciekawe co by wyszło, gdybym ją zmieliła, przyprawiła i usmażyła z niej płaskie burgery. Nic tylko trzeba było sprawdzić pomysł na żywo :-)  I tym sposobem(...)smaku :-) Składniki: mortadela (u mnie 1szt ok 400g ) 2 jajka 1 cebula namoczona kajzerka pieprz sól (ostrożnie bo mortadela bywa słonawa) 4 ugotowane na twardo jajka koperek słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Mortadelę kroimy na kawałki, cebulę również, namoczoną kajzerkę odciskamy. Wszystko mielimy przez maszynkę, dodajemy jajka (surowe) przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy. Ugotowane jajka ścieramy na drobnych oczkach albo

Walijskie Pichcenie
KOTLECIKI RYBNE ( z dorsza ) Z RYŻEM – najlepsze! 170

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kotleciki rybne. Niesamowicie smaczne, sycące i dzięki dodatkowi sosu ostrygowego – bardzo aromatyczne! Takie kotleciki są świetnym pomysłem na

Ostra na Słodko
KULKI DROBIOWE 478

Dzisiaj na obiad będzie mięsko - a dokładnie kulki indycze podawane z dipem. Kulki są zrobione z chudego mięsa z dodatkiem warzyw, także moje kochane czytelniczki o

pieprzny smaczek
Pulpeciki z przyprawą shoarma 140

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Sałatka z kurczakiem na słodko 363

Zawsze miałem wrażenie, że sałatka musi być wytrawna. To jest jednak błędne podejście, bo słodkie rodzynki i słodki ananas doskonale będą się komponowały z filetem z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsiki z czerwonej fasoli w warzywnym sosie 191

Spostrzegawczy czytelnicy pewnie zwrócili uwagę, że w mojej kuchni na próżno szukać klasycznych obiadów w stylu kotlet, ziemniaki i surówka. Lubię dania w których smaki przenikają się, a nie dziabać raz pyrę a raz ogóra. Obiady u mnie w domu gotowała mama, i praktycznie każdy obiad wyglądał w ten sposób, więc mam uraz z dzieciństwa. Tak sam jak przez mamę(...)porcje: klopsy: 2 puszki czerwonej fasoli (w sumie to około 100 g suchej fasoli po ugotowaniu) 1 duża czerwona cebula łyżeczka kuminu płaska łyżeczka soli łyżeczka czerwonej papryki 50 g zmielonych płatków ryżowych/kukurydzianych lub bułka tarta 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia około 200 g ugotowanego makaronu (waga makaronu suchego) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka około

greenscarf
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 218

pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam w miarę niewielkich kawałkach. Czosnek dodałam w ząbkach. Brytfankę wysmarowałam olejem. Pozostały olej doprawiłam solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, oregano. Warzywa wrzuciłam do wielkiej miski, zalałam olejem i dokładnie wymieszałam, tak aby olej i przyprawy dokładnie wszystko pokryły. Przełożyłam mieszankę do brytfanki (nawet jak wyjdzie nam porcją(...)majonezu Czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sól, pieprz - sos robimy najlepiej kilka godzin wcześniej, żeby miał czas się przegryźć. Warzywa możemy jeść jako oddzielny posiłek lub z dodatkiem dowolnego kotleta czy innej formy mięsa. Najlepiej, gdy mamy pod ręką takie ziemniaki, które możemy upiec ze skórką. Smacznego

Z butelką mleczka w tle
KEBABKOWE SZASZŁYKI Z PLACUSZKAMI Z CUKINII I SOSEM CZOSNKOWYM 139

razem postanowiłam tradycyjne placki ziemniaczane nieco zmodyfikować :)  Większą część ziemniaków zastąpiłam więc cukinią.Uważam że takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione. Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu. Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym. I tak oto wydawało(...)doprawiam solą i pieprzem. Uformowane "walce" z przygotowanego mięsa należy obtoczyć w bułce tartej i nadziać na patyczki do szaszłyków przekładając ulubionymi warzywami w moim przypadku była to tylko papryką. SOS CZOSNKOWY: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego  2 ząbki czosnku startego Wszystkie składniki połączyć ze sobą i gotowe

Kuchnia w opałach
Hamburger wegetariański z kotletem serowym 191

celowo pominęłam główny składnik tradycyjnego hamburgera- jakim jest oczywiście kotlet z wołowiny to chciałabym przy tej okazji przytoczyć kilka ciekawostek na temat tego pysznego mięsnego wynalazku. Początki najsłynniejszego "kotleta" sięgają już początku XIX wieku. Przypadkowo na pomysł wpadli Tatarzy, którzy podczas podróży wkładali wołowinę pod siodła, w ten sposób rozgniatając ją na miazgę. Żeby ją zjeść musieli ją najpierw zeskrobać(...)panierować w ziarnie i smażyć z obu stron na patelni. W między czasie zmielić pietruszkę z czosnkiem, oliwą i odrobiną soli. Jaja roztrzepać, wymieszać z oliwkami i cienko pokrojoną papryką. Następnie usmażyć na patelni i powycinać szklanką kółka odpowiednie do bułek. Bułki przekroić na pół, smarować obie części pastą pietruszkową, następnie dodawać kolejno: -plastry sera w sezamie, -zieloną sałatę

Tradycyjna Kuchnia
Domowy Grander jak z KFC 1029

mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa do kurczaka) ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili(...)zdjęciu). Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut do zrumienienia. Stripsy: Piersi z kurczaka porcjujemy na "kotlety" o grubości ok. 2 - 3 cm i średnicy ok. 10 cm, tak aby powstały porcje mięsa zbliżone do krążków (w razie potrzeby można je lekko rozbić tłuczkiem). Następnie dodajemy wszystkie przyprawy

Słodka Strona
Domowe Hamburgery 263

posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 3 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody jajko sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmaryn olej (do smażenia) Dodatkowo: ok. 2-3 pomidory duży ogórek 1-2 cebule sałata (np. masłowa, lodowa) ketchup majonez Domowe Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Składniki powinny mieć(...)Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę również porcjujemy

Słodka Strona
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego 171

Zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Dzisiaj Wam polecam na obiad pyszne faszerowane zrazy z mięsa mielonego, podane z ziemniakami i tartymi burakami. W necie widziałam nazwę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię