Witam Was. Dziś zapraszam na FIT kotleciki: z mięsa mielonego z indyka, cukinią, pieczarkami, płatkami owsianymi oraz c ebulką suszoną SKWORCU. Kotleciki bez jajek
Gotowanie PatkiOdwieczny problem wielu pań domu: co zrobić z gotowanym mięsem z zupy? U mnie z reguły trafia ono ponownie do garnka, ale np. kiedy gotuję rosół z całego kurczaka i mięsa jest na prawdę dużo, mimo, że część trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo. Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię(...)maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko, ok 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, paprykę do smaku oraz natkę pietruszki. Zmoczonymi w wodzie dłońmi formować kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Sos: Cebule podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone papryki.Podsmażamy, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte pieczarki. Mieszamy. Solimy
Walijskie PichcenieSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 większa, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, kapusta biała 1 mała, boczek surowy 20 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane(...)piersi rozkroić na cztery porcje, delikatnie je rozbić, jajka roztrzepać z kucharkiem, pieprzem i włożyć piersi na 30 minut, piersi obtoczyć w tartej bułce, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety cebulę na maśle zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i na większym ogniu smażyć mieszając, na koniec dodać kucharka i pieprz do ugotowanych ziemniaków wsypać posiekany koperek i tłuczkiem ubić, można dodać
W Mojej Kuchni Lubięprzepisów, które pogrupowane są według głównych składników, takich jak kurczak, ryby czy makaron. Autor jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej. Ja akurat ta kuchnię uwielbiam :) Podział : zupy i przystawki, kurczaki, mięso, ryby i owoce morza, dania makaronowe, warzywa, desery. Pierwszy działa zupy zaczyna jedna z moich ulubionych: zupa pomidorowa z pieczoną papryką :)).Oprócz tego w książce możemy znaleźć wiele cennych(...)pisałam są bardzo ciekawe i smacznie wyglądają :)), no dania z makaronem spróbowałabym wszystkie he, he :)), akurat zdjęcia tego działu nie zrobiłam, ale makarony kuszą :) Zaciekawiły mnie też bardzo kotlety z łososia i szpinaku. Lubię takie, zawsze to ryba podana w jakiś inny sposób :) No i ta tarta, rewelacja :), a to tylko niektóre zdjęcia potraw. Książkę mogę polecić, oceniłabym
kruche babeczkitrzecie gar rosołu to jedzenie na tydzień:) Zupa, z której jak się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana), warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety ), no i mięso. Z mięsa do tej pory najczęściej robiłam pastę do chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu) ale ostatnio koleżanka poddała mi pomysł mówiąc, że krokiety(...)maki pszennej ½ szklanki mąki gryczanej 1 jajko 1 szklanka mleko ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia NADZIENIE: rosołowe mięso ( ja miałam kawałek kurczaka, kawałek wołowego i szyję z indyka) 2 cebule 1 łyżka oleju 100 g ricotty pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego sol, pierz do smaku Instructions Rozpuścić masło
Cooking for Emilypachnącą natką pietruszki, podane w intensywnym pomidorowym sosie z akcentem papryki to alternatywa dla klasycznych gołąbków i fajny pomysł na kompletny obiad. Składniki: 850g białej kapusty 440g fileta z kurczaka 550g wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 pęczek natki z pietruszki przyprawa do mięsa mielonego 160g ryżu sól pieprz olej bułka tarta do obtoczenia gołąbków(...)posiekaną natkę z pietruszki, ryż, kapustę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem. 5. Z gotowej masy mięsnej formować kotlety średniej wielkości, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. 6. Gotowe kotlety układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Następnie zalać sosem, wstawić
Szalona Kuchnia EwelinyNaleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Filet z kurczaka faszerowałam na rożne sposoby. I zawsze wychodził zjadliwy. Dlatego pomyślałam ,dlaczego by nie spróbować z warzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce ,używanymi. Nawet całkiem niezle smakował. Składniki na 4 rolady 4 pojedyńcze filety drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej(...)muszą być miękkie . Krok 4 . Przełożyć warzywa do miseczki (bez sosu który został po duszeniu) dodać musztardę ,wymieszać . Popróbować jeśli potrzeba doprawić przyprawami . Krok 5 . Na rozbity kotlet układać warzywa ,rozprowadzić i zwinąć. Krok 6 . Jajko rozkłucić widelcem. Rozgnieść płatki na drobno ,wsypać na talerz i doprawić ,solą i pieprzem. Roladki moczyć w jajku a potem obtoczyć
Eli Gotowanieburgera to poważna sprawa. Jedni użyją majonezu, inni sosu tatarskiego. Jeszcze inni lubią musztardę dijon, inni tylko się na nią skrzywią i posmarują kotleta gruboziarnistą francuską/chrzanową/miodową. Jeszcze inni dostaną drgawek na widok majonezu i musztardy, szepcząc wręcz konspiracyjnie „pomidor” i wycisną z butli sporą porcję ketchupu. Ten sos to połączenie tych trzech najpopularniejszych dodatków. Z przyprawami(...)burgerów jest naprawdę ważna – sos ma pokryć hamburgera, nawilżyć podpieczoną bułę, podkręcić smak dodatków. Ja tego sosu używam zarówno do burgerów naszykowanych z wołowiny , jak i tych z kurczaka, indyka i burgerów z ryb – pasuje w każdym wypadku. Czasami też podaję go do grillowanych – raczej chudszych mięs – i w tym wypadku spisuje się znakomicie! Sposób wykonania? Banalny – wymieszać wszystko
Karo in the Kitchenszklanki bulionu lub wody 5 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z limonki sól 2 świeże figi pokrojone na ćwiartki listki rozmarynu WYKONANIE Piersi kurczaka osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy z błon i kostek. Nacieramy solą, pieprzem, szczyptą chili w proszku, suszonym oregano i lubczykiem. Dodajemy skórkę i sok z limonki oraz starty na tarce(...)najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej), aby odpoczęły. Kroimy w grube plastry, przekładamy do sosu, dodajemy pokrojone figi i podgrzewamy 1 minutę. Posypujemy świeżym rozmarynem. Podajemy z ryżem, wegetariańskimi kotletami lub ziemniaczanym puree
cool and mintyKanie to bardzo smaczne i popularne grzyby... Lubicie? Przeważnie panieruję je tak - jak kotleta schabowego, ale inne potrawy z ich udziałem są również rewelacyjne. Ostatnio brat uraczył mnie całą reklamówką kań, a smażone już się przejadły. Zresztą ostatnio gotuję dla dwóch osób, więc postanowiłam wypróbować coś nowego, bo szkoda byłoby, aby grzyby się pomarnowały. Flaczki wyszły przeeepyszne i doprawiłam(...)umyć i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, a następnie wymieszać z grzybami. Całość lekko posolić i smażyć do miękkości. W międzyczasie z kurczaka i reszty warzyw - przygotować wywar. Mięso, warzywa starte na grubych oczkach tarki (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego
Di gotujeZdrowo, kolorowo i pysznie! Składniki: 5 kajzerek wieloziarnistych 300 gram mielonej piersi kurczaka skórka z 1 cytryny 1/2 pęczka koperku sól i pieprz 1 pomidor malinowy, pokrojony w plastry kilka liści sałaty masłowej kilka małych, słodkich papryczek, kroimy w plastry oliwa z oliwek Salsa mango: 1 mango sok z 1/2 cytryny sól i pieprz szczypta chili Chutney z cebuli czerwonej(...)rozdrabniamy. Przekładamy do miseczki. Mięso mielone z piersi doprawiamy solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz posiekanym drobno koperkiem. Wyrabiamy przez chwilę. Dłonie moczymy w oliwie z oliwek i formujemy kotlety z mięsa. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy kotlety po 3-4 minuty z każdej strony. Bułki grillujemy na patelni lub nie (wedle uznania). Na jednej części bułki układamy sałatę, pomidora
Mango PapajaKolejny tydzień czas zacząć, kolejny poniedziałek już prawie za nam, ufff! to dobrze, bo jak zwykle z rana miałam ochotę pozabijać ludzi stających mi na drodze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKotleciki ryżowe to moim zdaniem całkiem świetna sprawa. Możemy zrobić przeróżne wersje – a to dodając do ryżu rybę, a to znów kawałki kurczaka, ser czy choćby ugotowane jajka. Na blogu prezentowałam już ryżowe kotleciki z grzybami, tyle, że były to suszone borowiki, dziś przedstawiam przepis na równie pyszne, o ile nie smaczniejsze kotleciki z dodatkiem pieczarek i żółtego sera(...)misce z pieczarkami i cebulą. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, starty ser oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Powinniśmy otrzymać dość kleistą masę, z której następnie formujemy owalne kotlety. Każdy kotlecik obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Smaki Na Talerzunajlepszej jakości, to najlepsza przekąska nie tylko na karnawałowe imprezy. Rozmaryn Aromatyczne liście usprawniają trawienie, dlatego też tradycyjnie posypuje się rozmarynem pieczoną baraninę i wieprzowinę. Zioło dodajemy do kotletów, pasztetów i kiełbas oraz farszów. Wykorzystujemy pokruszone liście, albo posiekane świeże, jeśli zaś całe usuwamy je z łodyżki przed podaniem dania. Całe łodyżki można dodać do pieczonego mięsa i warzyw(...)połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka
Moja smaczna kuchnia