„Szufladki z mozzarellą ” , pierś indyka inaczej Szufladki z indyka, pełne są mozzarelli i pesto , doskonałe połączenie Pierś z indyka jest dobrym mięsem , dla niektórych
Ogrodnik w podróżyDelikatne, aromatyczne kotleciki o wyczuwalnym smaku czosnku. Są łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Mimo, że niskokaloryczne, to są bardzo syte. Jest to porcja dla ok
Mojewlasne.plnożem na 2 cienkie plastry. Mięso lekko posolić i popieprzyć. Oprószyć hojnie curry i usmażyć na patelni. Po wystudzeniu filety pokroić w kosteczkę (ciepłe nie pokroją się ładnie). Kaszę, kurczaka, kukurydzę, ananasa i orzechy wymieszać ze sobą. W kubku majonez zmieszać z podobną ilością soku z ananasa, doprawić pieprzem. Sos dodać do sałatki, wymieszać i ewentualnie doprawić. Sałatkę najlepiej podać(...)jest to konieczne :) Kolejny raz polecam bulgur, bo to smaczna delikatna kasza, która przy okazji jest zdrowa i niskokaloryczna. Na moim blogu również: Sałatka z kaszy bulgur z buraczkami Kotlety z kaszy bulgur z tuńczykiem
Trzeci talerzmuffin nie tylko świetnie smakują , ale i rewelacyjnie wyglądają. Takie mięsne muffiny nadają się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie czy też ważną uroczystość. SKŁADNIKI: - filet z kurczaka – 2 szt - pieczarki – 300 g - cebula – 1 szt - starty ser żółty – 100 g - natka pietruszki – 1 pęczek - sól , pieprz , papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę drobno kroimy(...)miękkości , doprawiamy do smaku. Dodajemy starty ser żółty i posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso kroimy na 4 kawałki , cienko rozbijamy ( najlepiej przez folię ) na średniej wielkości kotlety. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką Foremki do muffinek ( u mnie niezawodne silikonowe ) delikatnie smarujemy odrobiną oleju. Każdą wykładamy rozbitym plastrem mięsa , tak by końce wystawały ponad brzeg. Faszerujemy przygotowanym nadzieniem
Ostra na SłodkoPrzekąska na przyjęcie karnawałowe. Tradycyjne danie, choć w nowym wydaniu - kąski z kurczaka jako faworki :). Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 jajka mąką do otoczenia mięsa (u mnie owsiana, ale może być zwykła) pokruszone płatki kukurydziane (może być bułka tarta) sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić faworki drobiowe? Pierś pokroić w dość cienkie paski. Lekko ubić(...)posolić, oprószyć pieprzem. W środku prostokątnego kawałka mięsa przeciąć dziurę i przez nią przełożyć jeden koniec faworka (jak w zwykłych faworkach). Teraz trzeba postępować tak jak przy pieczeniu kotletów w panierce. Otoczyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a na końcu w płatkach. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Można oprószyć słodką papryką. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne
Rodzinka w kuchnimacie pomysłu na obiad? A może chcecie zaskoczyć swoją Rodzinkę i przygotować domowe fast foody? Te tortille świetnie się do tego nadają! Mąż- najpierw zażyczył sobie zwykłego kotleta... po czym widząc jak ja jem, skusił się na tortillę... Wyrocznia moja twierdzi że "dobreee" :D Ps. I weź tu zrób coś pojedynczo, jak jemu się zaraz "zachce"... Składniki(...)mnie o śr. 30cm) 1/3 główki sałaty lodowej 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 1/2 małej puszki kukurydzy 10 dkg sera żółtego wędzonego (w kawałku) 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Panierka: 2 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki mleka ok 100g sezamu Smażenie: 1 szklanka oleju Sos: 1/2 szklanki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki majonezu
Kuchnia w czekoladzieżółtym-można powiedzieć klasyczny zestaw obiadowy, jednak niezupełnie, smaku dodaje panierka z mielonych orzechów laskowych całość komponuje się znakomicie, jednym słowem mówiąc nieskromnie- pycha! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 łyżeczki majonezu 1/2 małego pora 4 suszone pomidory 50 g sera żółtego sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Panierka; 2 jajka mąka pszenna 1/2 szklanki mielonych(...)olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Filet myjemy,dzielimy na 4 porcje rozbijamy delikatnie przez woreczek foliowy na cienkie płaty do zawinięcia.Smarujemy równomiernie majonezem po łyżeczce na każdego kotleta, oprószamy solą i pieprzem do smaku,suszone pomidory i por kroimy na małe kawałki posypujemy mięso na wierzch kładziemy starty ser żółty. 2. Zawijamy ściśle roladki panierujemy w mące pszennej
Wanilia i Kardamonpodjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie było dobre, ale jego walory dodatkowo podbiło otoczenie... Cóż, jesteśmy tylko ludźmi, aż wzrokowcami ;) Restauracja Villa Bohema, Villa Bohema, Kazimierz Dolny, ul. Małachowskiego 12 http://villabohema.pl/restauracja/(...)spać. Dostaliśmy pokój na drugim piętrze z przecudownym widokiem na Kazimierz - na Kościół, Zamek i na Wzgórze Trzech Krzyży. Z rzeczy, które jedliśmy w restauracji możemy bez wątpienia polecić kotlet schabowy z kością z puree z ziemniaków i kapustą zasmażaną. Nie wiem jak schab, bo głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!uroczystościach rodzinnych , czy rozkoszując się winem przy kolacji . Mięso jest soczyste i kruche. Mogłabym go jeść więcej i więcej.... a to niestety nie wskazane:) Składniki: 3 piersi z kurczaka 2 tosty z ciemnego pieczywa 1/2 cytryny natka pietruszki 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier 2 łyżki oliwy z oliwek marynata 4 łyżki musztardy delikatesowej(...)Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstało 6 kotletów. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Krótko przesmażamy z każdej strony na złoty kolor. Marnujemy mięso. Pomidory z puszki doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wylewamy na dno naczynia żaroodpornego
Pobite gary BarbarySkładniki 250 g pieczonego kurczaka natka pietruszki maggi garść suszonych grzybów 150 g kapusty kiszonej liść laurowy jajko bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy liść(...)ogniu. Mięso i kapustę łączymy ze sobą ,dodajemy cebulę i jajko (jeśli masa jest „lejąca” możemy dodać bułkę tartą) ,składniki mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy kształtujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron
R'n'G KitchenDziś znowu przepis z tych wygrzebanych z czasu przed blogowego. Może pamiętacie jak pisałam, że na blogu pojawią się również przepisy jakie zgromadziłam przed podjęciem decyzji
Ewa w kuchniUwielbiam takie potrawy, gdzie mogę dodać co mi wpadnie pod rękę, miało być bez soczewicy i bez kaszy. No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie
pieprzny smaczekzimno. Można ją serwować z dipem czosnkowym lub ulubioną sałatką. Składniki: Na masę serową: 30 dag żółtego sera 5 jajek 2 łyżki majonezu Na farsz: 1 pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 3 łyżki farszu pieczarkowego Ole 2 łyżki kukurydzy 1 cebula przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Masa serowa: jajka i majonez miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy ser, mieszamy(...)papierem do pieczenia (25x35cm). Masę pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestudzenia, następnie zdejmujemy papier. Farsz: piersi rozcinamy w dłuż i rozbijamy jak na kotlety, oprószamy solą, pieprzem i papryką, odkładamy. Cebulę i pieczarki kroimy w małą kostkę. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do odparowania wody. Dodajemy trzy łyżki gotowego farszu
Podróż w kulinariapodniebienia degustujących. Robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Są pieczone w piekarniku, zrobione z drobiowego mięsa a więc dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych. 500g filetów z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1 duża czerwona papryka 1 jajko L 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros 1. Pietruszkę siekamy, cebulę(...)siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchniburgery: 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz bulionetka warzywna dodatki: bułeczki do hamburgerów z tego przepisu karmelizowana cebulka z tego przepisu masło orzechowe powidła z czarnej porzeczki ser cheddar Na początek przygotuj bułeczki wg podanego przepisu. Następnie cebulkę. Kiedy będziesz wkładać bułeczki do pieca zacznij robić burgery. Mięso mielimy(...)maszynce razem z cebulą. Dodajemy jajko, bułkę, sól i pieprz do smaku. Formujemy duże kotlety i smażymy z jednej i drugiej strony po kilkanaście sekund. Wrzucamy na gotującą się wodę z bulionem. Gotujemy 7 minut i zmniejszamy ogień na mniejszy. Gotujemy jeszcze 30 minut. Każdą bułkę przekrój połóż plaster sera, posmaruj masłem orzechowym, dodaj łyżeczkę powideł, ułóż kotlet
KuchcikoweLovenich ryż, ale można go zamienić na kaszę lub użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym. Składniki: 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika) 3/4 szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka tłuszcz(...)Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia