Kotlety z dyni Kilka dni temu wchodząc do sklepu, niemalże z każdej strony czułem przeszywający mnie wzrok. Do tego te szepty mówiące “weź mnie”… Dookoła nie było żywej duszy, w sklepie byłem teoretycznie sam. Brak żywej duszy, jest w tej historii istotny, ponieważ tym stalkerem były DYNIE. Gdy tylko zaczyna się ich wysyp, nie mogę(...)się od nich opędzić. Nie ma tygodnia, żebym czegoś z nich nie ukręcić. Tym razem padło na pozycję obiadową, czyli kotlety dyniowe . Te pyszne kotlety z dyni , idealnie będą pasowały jako część obiadowego talerza, na którym mogą również wylądować kasza i surówka. Nie ma jednak problemu, żeby przeciąć bułę, wrzucić do jej środka ulubione dodatki oraz dzisiejszego kotlecika i zajadać
Blendmansposób możemy przygotować kotlety z innego gatunku mięsa. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać mięso z indyka i przygotowałam pyszne kotlety z indyka w migdałach. Panierkę zrobiłam z bułki tartej i płatków migdałowych z dodatkiem przyprawy curry. Takie kotlety z indyka w migdałach sprawdzą się na obiad lub kolację, ale także na imprezę rodzinną czy spotkanie ze znajomymi. Przygotowując kotlety z indyka(...)migdałach jako danie obiadowe możemy je podać z ugotowanym ryżem lub kaszą i surówką warzywną. Natomiast jako danie na przyjęcie świetnie będą się komponować z ulubionym domowym sosem, na przykład tysiąca wysp czy czosnkowym. Takie kotlety z indyka w migdałach to idealna alternatywa dla tradycyjnego schabowego przygotowywanego z mięsa wieprzowego! Gorąco zachęcam do wypróbowania tego super przepisu na kotlety
Danka Pichciserem i szynką , zapiekane pod pierzynką chili con carne. Danie proste w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu.Roladki można podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami .Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 8 ładnych wyciętych kotletów z kurczaka 8 plastrów żółtego sera 8 plastrów szynki 1 puszka Chili con carne Bonduelle 300 ml śmietanki słodkiej 12 % pieprz(...)czosnek, bazylię i szczypiorek wszystko mieszamy , przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą lub pieprzem.Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Podajemy na ciepło z ziemniakami , kaszą lub ryżem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikoloru. Mięso będzie mięciutkie i naprawdę kruche, gdy będzie długo duszone. Powinno to zająć dłużej niż godzinę, ale czas duszenia zależy od grubości kotletów. Bitki schabowe śmietanowym z musztardą dobrze smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem, a także surówkami, buraczkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :) Polecam również mój pyszny schab w sosie(...)smaku) przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek (lub inne ulubione zioła do schabu) opcjonalnie posiekana natka pietruszki Schab w sosie musztardowym, przygotowanie: Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać
Lekcje w kuchnipodpowiem, że smakują podobnie jak jajka faszerowane . Jeżeli ich też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała(...)tarce lub pokroić. Wymieszać z cebulą, śmietaną, musztardą i natkami. Doprawić do smaku. Następnie masę połączyć z surowym jajkiem. Dodać bułkę tartą w takiej ilości, żeby dało się formować kotlety. Masa może być lekko klejąca. Masę na kotlety można również przygotować w malakserze. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i krótko posiekać na małej prędkości, żeby masa nie zamieniła się
Pełny talerzwyrzucić. Za chwilę wykorzystałabym ją pewnie w kutii, ale to jeszcze trochę czasu ;) Do tego cała reszta jak do klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula(...)większej plastikowej misce mieszamy: mięso, ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, namoczoną tartą bułkę, starty ząbek czosnku oraz zioła. Całość dokładnie mieszamy (za pomocą ręki lub drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół
bistro mamaProste w wykonaniu, delikatne w smaku kotleciki z kaszy jaglanej, żółtej soczewicy oraz dyni świetnie sprawdzą się np. na ciepłą kolację. Ja podałam je z moją ulubiona surówką z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki, ale idealnie będą pasować także do aromatycznych sosów. 100 g kaszy jaglanej 50 g soczewicy żółtej 140 g pure z dyni łyżka sezamu łyżeczka mielonej kolendry(...)szczypta soli i pieprzu Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy na sitko, płuczemy najpierw w zimnej wodzie, a potem we wrzątku. Zalewamy je podwójną ilością wody i od momentu wrzenia gotujemy 12 minut. Pure z dyni mieszamy z ciepłą kaszą, soczewicą i sezamem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie formujemy około 10 kotletów. Układamy je na blaszce wyłożonej
Mienta blogbulgur czy jaglana. Monini przygotowało 4 pyszne mieszanki, które mogą stanowić świetną bazę dla wielu codziennych, zdrowych posiłków - sałatek, kaszotto, wegetariańskich kotletów czy faszerowanych warzyw. Najważniejszą dla mnie zaletą tego produktu jest szybkość i prostota jego przygotowania. Kasz nie trzeba płukać, prażyć czy odmierzać. Gotujemy je w osolonej wodzie jedynie 10 minut! :) Ponieważ bardzo lubię kaszę bulgur, do dzisiejszego dania
Chilli Czosnek i Oliwadomowej roboty, w dodatku w wegańskiej wersji, moim zdaniem jest o niebo lepszy, ale nie umniejsza to klasykowi swojej roli w historii „kulinarnej” Polski. Wegański paprykarz szczeciński z kaszą jaglaną w moim wykonaniu, jest dość mocno rybny, co moim zdaniem jest ogromnym plusem tej pasty. Wszystkożerni znajomi byli zachwyceni i zarazem zdumieni zapachem i smakiem. Wegański paprykarz szczeciński… skąd(...)oleju lnianego. Jest to moim zdaniem niezbędne, aby smak był pełny i jak najbardziej zbliżony do pierwowzoru. Co do użycia kaszy jaglanej to po pierwsze jest ona bardzo wdzięcznym produktem, dlatego bardzo wygodnie tworzy się z niej pasty, kotlety czy pasztety, ale też jest po prostu zdrowszą alternatywą dla białego ryżu. Oczywiście, jeśli chcesz możesz poszaleć i zamieniać kaszę jaglaną
Blendmanoleju lnianego. Jest to moim zdaniem niezbędne, aby smak był pełny i jak najbardziej zbliżony do pierwowzoru. Co do użycia kaszy jaglanej to po pierwsze jest ona bardzo wdzięcznym produktem, dlatego bardzo wygodnie tworzy się z niej pasty, kotlety czy pasztety, ale też jest po prostu zdrowszą alternatywą dla białego ryżu. Oczywiście, jeśli chcesz możesz poszaleć i zamieniać kaszę jaglaną
Blendmanpanierowania Przygotowanie: Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości, a nawet do lekkiego rozgotowania. Zdejmujemy z ognia, do gorącej dodajemy kaszę kukurydzianą lub mannę, w ilości takiej, aby zagęścić soczewicę na tyle, aby dało się z niej formować kotlety. Zostawiamy do ostygnięcia, dodajemy jajko (niekoniecznie, ale z jajkiem mniej się rozpadają przy smażeniu), w razie potrzeby dosypujemy więcej kaszy. Doprawiamy wedle
Kuchnia w szuwarachKotlety mielone w sosie własnym z pieczarkami Dziś zapraszam na kotlety mielone w sosie własnym z pieczarkami . Ta popularna potrawa to świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego - takie kotleciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Kotlety mielone w sosie mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić(...)tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego. Kotlety mielone w sosie własnym z pieczarkami pysznie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz dowolną surówką. To wspaniały obiad dla całej rodziny. Polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :) Polecam również mój pyszny gulasz cygański z klopsikami: Kliknij
Lekcje w kuchniKasza dobrej jakości ma postać białawo-żółtych bardzo drobnych ziarenek, bez widocznych części otrębowych. Jeżeli ktokolwiek liczy, że kasza manna jest kaszą bezglutenową niestety muszę go zawieść. Tak, ta kasza zawiera gluten ponieważ jest otrzymywana z ziarna pszenicy. Ziarno to jest mielone na mąkę a następnie przesiewane, część grubszych kaszek, które zostają na sitku tworzą właśnie kaszę manną. Kasza manna(...)niewielu kasz. Jest ona lekkostrawna , dlatego zalecana się ją przy karmieniu niemowląt. Które z resztą ją uwielbiają, za jej delikatny smak. Z użyciem kaszy mannej można przygotować wspaniałą masę do tortów tzw.: masę grysikową . Kasza manna wykazuje właściwości higroskopijne, doskonale chłonie wodę , dlatego świetnie nadaje się jako substancja wiążąca do rożnego rodzaju sosów, ciast, babek, ciasteczek, deserów, klusek, kotletów. Może
SmartBake.plnasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym . Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 10 Składniki: 1 batat (ok. 400 g), 500 g płatów z dorsza, 80 g wędzonego boczku, 1 jajko, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 czerwonej cebuli, 3 łyżki(...)cebulę smażyć jeszcze 5 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na sitku. Dorsza oczyścić, usunąć skórę i ości, mięso posiekać nożem lub rozdrobnić mikserem. Kaszę zmiksować, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, wyłożyć na papier do pieczenia posmarowany oliwą. Piec 30-40 minut w 200 stopniach, 10 minut przed końcem ostrożnie przekręcić na drugą stronę. Podać
SzczyptaSmaQgotującego się mleka, mieszając gotować ok 20 minut. Osolić. Ostudzić. Pieczarki drobno pokroić i poddusić na patelni. Ser żółty zetrzeć na wiórki. Do kaszy wbić 1 jajko. Wymieszać z serem i pieczarkami. Z masy formować kotlety, panierować w jajku i bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego
Zielona Kuchnia