Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól pieprz majeranek bułka tarta 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 kg pieczarek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia kotletów masło do podduszenia pieczarek Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany 18% ok 1 litr wywaru z jarzyn 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Bea(u)ty kitchenwiele co z niego zrobić. Tym razem zapraszam Was na kotlety, które są pyszne i bardzo sycące. A na blogu również znajdziecie kilka przepisów na sałatki czy pastę do chleba z bobem. Składniki: 1 kg bobu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Bób ugotować(...)maszynkę do mięsa. Cebulę, czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do bobu dodać cebulę, jajka, mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki bułki tartej oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy odrywamy kawałki, formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor
magiczna kuchnia Kasitypowe kotlety mielone smażone na patelni. Dodajemy do nich pesto czerwone. Pesto nadaje kotletom wyrazistego smaku. Może dacie się skusić. Polecam. Składniki: Mięso mielone z łopatki 500 gram 3 łyżki czerwonego pesto 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula Sól Pieprz Bułka tarta Mleko 2 jajka Olej Wykonanie: Do niecałej połowy szklanki bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka(...)stała się wilgotna. Całość wykładamy do mięsa mielonego. Podobnie wykładamy pesto, pietruszkę, drobno pokrojoną cebulkę i wbijamy 2 jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa mięsna jest zbyt luźna możemy dodatkowo dosypać niewielką ilość bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym olej z obu stron. Warto z pozostałego pesto przygotować
Smaki Ewytylko macie ochotę! W pół godziny możemy się cieszyć pysznym obiadem! SKŁADNIKI:KOTLETY:- makaron ( ja użyłam łazanek ) – 200 g– dowolna wędlina – 100 g– papryka czerwona – 100 g– cebula – 1 szt– pieczarki – 50 g– jajko – 2 szt– bułka tarta – 50 – 80 g– sól – do smaku(...)patelni. Pieczarki kroimy w półplasterki dorzucamy na patelnię , żeby się podsmażyły. Dolewamy śmietankę i wodę rozrobioną z mąką. Dodajmy przyprawy i mieszam na małym ogniu aż sos zgęstnieje. KOTLETY : Uwaga! Wszystkie składniki muszą być bardzo drobno pokrojone ( inaczej kotlety będą się rozpadać! ) Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Odcedzamy , studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę oraz oczyszczone
Ostra na Słodkododatkami np. zestawem surówek. Przygotowanie: Każdą pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż tworząc dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem do mięsa (w miarę cienko, ale tak by się nie rozpadł). Do miski wsypujemy 5 czubatych łyżek mąki pszennej i kukurydzianej, wbijamy jedno duże jajko. Całość doprawiamy solą i pieprzem (jak do tradycyjnej panierki) oraz czubatą łyżeczką słodkiej czerwonej papryki. Jeśli
Słodkie okruszkiwolę malutkie ) kotlety a wręcz kuleczki :) To co idziemy do przepisu, a potem przygotujcie je w swojej kuchni, naprawdę są pyszne Siekane kotlety z indyka 50 dkg mięsa z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranek 1/2 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu(...)Każdy z kotlecików / kuleczek toczymy w rękach do pożądanego kształtu / rozmiaru i obtaczamy w bułce tartej. Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, na nim kładziemy nasze kotlety i pieczemy 35 minut mniejsze / 50 minut większe ( sprawdź jednego czy na pewno te większe się upiekły ). Obiad gotowy, teraz ukochane dodatki i już :) Smacznego ! Siekane kotlety
Kuchnia na wzgórzuKotlety wcale nie muszą być z mięsa,takie z kapusty smakują rewelacyjnie Przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza z małymi moimi przeróbkami. 500 g białej kapusty 1 cebula 1 marchewka 50 g płatków kukurydzianych 50 g ziaren słonecznika 1 jajko 2-3 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól i świeżo mielony czarny pieprz(...)warzywa zmiękły. Podsmażoną kapustę przełożyć do miski i pozostawić do wystygnięcia. Następnie dodać słonecznik,pokruszone płatki,posiekany koperek,wbić jajko,dodać śmietanę i przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić na 10 minut,by płatki nasiąkły i można było z łatwością formować kotlety. Mokrymi dłońmi formować kotlety,obtaczając każdy w płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor
Kolorowa kuchnia Elkirozbić jak na kotlety, oprószyć przyprawą do kurczaka, pieprzem czarnym i solą. Mozzarellę pokroić na plasterki i rozłożyć na kotletach. Ułożyć paski kukurydzy, starając się żeby ziarenka się nie rozpadły. Zwinąć ciasno w roladkę i zabezpieczyć wykałaczkami. Obtaczać w rozmąconym jajku, a następnie w zmielonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniamtłuszczyku, który nadaje kotletom soczystości, byle by nie za dużo, bo ani to zdrowe, ani apetyczne. Składniki na kotlety mielone duszone we własnym sosie 0,9-1 kg łopatki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku namoczona w mleku czerstwa bułka jajko przyprawa do mięsa mielonego 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka przyprawy(...)cebulki drobno posiekane, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawę do mięsa duszonego, tymianek, cząber, majeranek, przyprawę do mięsa mielonego (do smaku). Dobrze wyrabiamy masę i w razie potrzeby doprawiamy solą lub przyprawą do mięsa mielonego. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Formujemy spore kotlety (moje mają zazwyczaj 3 cm grubości i 6-7 cm średnicy), obtaczamy
Rozpustne gotowanieczęsto bywa z przepisami z gazety nie zawsze wychodzą. Miały być kotlety w cieście kokosowym, a w końcowym efekcie były w płatkach owsianych. Przy smażeniu dwóch pierwszych kotletów ciasto samo odpadało od mięsa, więc musieliśmy dosypać trochę mąki i opanierować w płatkach owsianych. Wyszło smacznie 😁. Można korzystać z przepisów z gazet, ale trzeba się opierać na własnych umiejętnościach. Składniki(...)granulowanego czosnku, - 1 łyżka oliwy z oliwek, - czarny pieprz. Ciasto: - 3 łyżki mąki pszennej, - 1/2 szklanki mleka, - 1/2 wody gazowanej, - 2 jajka, - szczypta soli, - 3 łyżki wiórków kokosowych, - olej do smażenia. Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety i delikatnie rozbijamy pod folią. Wszystkie składniki do marynaty mieszamy, starannie nacieramy nią mięso i odstawiamy na ok. 1.5 godziny. Składniki
Przepisy Mikołajasmażone ( można również upiec w piekarniku). Idealnie smakują na obiad ale również jako zamiennik do kanapek czy burgerów. Kotlety nie są panierowane. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 3/4 szklanki płatków owsianych blyskawicznych 2 jajka 1 natka pietruszki 1 mozzarella 2 szalotki sól i pieprz do smaku PRZYPRAWY: Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku(...)siekam. Na patelni smażę na rumiano cebulkę. Natkę pietruszki drobno siekam. Mozzarellę drobno rwę. Do mięsa dodaję wszystkie składniki wraz z smażoną cebulką. Mieszam dokładnie. Z mięsa formuję płaskie kotlety wielkości dłoni. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Smażę dokładnie z obu stron na rumiano. Smacznego
Gotowanie Patkicebula 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu2 jajasól, pieprzwegeta, majeranekpomidory suszone Piątnicabułka tartaBułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,odciśniętą bułkę, pomidory suszone i wszystko razem wymieszać.Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej .Układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenieoddzielamy od kości, mielimy razem ze skórą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany ząbek czosnku i cebulę (1 sztuka), wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, wyrabiamy masę lekko podlewając rosołem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Następnie dodajemy
R'n'G KitchenPomysł zaczerpnięty z bloga Kardamonovy . Świetne w smaku kotlety, lekko podkręcone przez nas kwaśnym jabłkiem. Miód malina <3 Składniki 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 łyżeczka pasty imbirowej 1 kwaśne jabłko 50 ml bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)oczkach, tak by powstały wiórki. Jabłko ścieramy na dużych oczkach. Do mięsa dodajemy marchew, jabłko, pastę imbirową, jajko i bułkę tartą (do zagęszczenia masy). Całość dokładnie wyrabiamy z niewielką ilością bulionu warzywnego, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchengoszczą te same dania: schabowy, mielone, spaghetti, rosół itp.... Może zrobicie siekane kotlety z piersi kurczaka? Proste, szybkie do zrobienia, a zawsze jakaś nowa forma obiadu :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 200 g brokuła, 2 garście startego żółtego sera, kawałek kiełbasy z orzechami Tradycyjne Jadło , 1 jajko, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz. Przygotowanie(...)małe różyczki. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i kiełbaskę. Dosypujemy starty żółty ser. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, majonez, musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką na patelnię, nadając kształt kotleta. Smażymy z obu stron
Aga w kuchni