soczyste dzięki marynacie, w której leżakowały całą noc. W trakcie marynowania mięso kruszeje i staje się delikatne. To inny pomysł niż tradycyjnie przygotowane smażone kotlety z ćwiartek kurczaka panierowane tylko w mące, jajku i bułce tartej . Moje kotleciki są bardzo smaczne i zapewniam Was, że przypadną do gustu wszystkim domownikom. Polecam ten przepis dzięki któremu tzw. kotlet schabowy z kurczaka(...)Polecam też inny przepis na kotlety z piersi kurczaka przyprawione domową przyprawą do kurczaka i pieprzem, panierowane w jajku i bułce tartej. Składniki na 3-4 kotlety: 1 filet z kurczaka 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki sosu majonezowego remoulade lub 2 łyżki majonezu np. domowego 2 łyżki mąki przyprawa pikantna w młynku z chili, papryki, pieprzu, tymianku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękostki "świni chrzeptnik" - po kaszubsku kotlet wieprzowy = kotlety schabowe rozbić w woreczku (nie pryska i nie szarpie mięsa) tłuczkiem jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą czosnkową, pieprzem kotlety włożyć do jajek, dobrze je namoczyć i zostawić na 15 minut tartą bułkę wsypać do worka foliowego (ten sposób obtaczania nie brudzi talerza, nie rozsypuje się po blacie, wyrzucamy do worek
W Mojej Kuchni Lubiębyć matowa, otoczona warstewką tłuszczu, a w środku poprzerastana tłuszczem, który podczas smażenia zostanie wytopiony i nada kotletowi soczystości. Wielkość kotleta zależy tylko od nas. Składniki: 60-70 dkg schabu około 0,5 l mleka 1 cebula 1 jajko bułka tarta sól, pieprz smalec lub olej Wykonanie: mięso pokroić na 4-6 grubych plastrów. Jeśli chcesz kotleta(...)cały talerz pokrój mięso grubo, dokładnie rozbij, najlepiej pod folią do mleka dodaj pokrojoną cebulę, sól i pieprz, następnie ułóż rozbite kotlety i mocz 2-3 godziny odsączone kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, następnie smaż na silnie rozdgrzanym smalcu lub oleju podawaj z puree ziemniaczanym i np. młodą kapustą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wielkanocny obiad. Pychotka Składniki: podwójna pierś z kurczaka 300g ciasta francuskiego pół małego słoiczka papryki konserwowej 4 ogórki konserwowe 8 plasterków sera żółtego jajko sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka podzielić na 4 kotlety, lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Ciasto francuskie podzielić na 4 równe prostokąty, każdy prostokąt ponacinać z dwóch stron tworząc grzebienie. Paprykę(...)ogórki pokroić w słupki. Na środek ciasta kłaść pierś z kurczaka, paprykę, ogórki i 2 plastry sera żółtego.Grabienie ciasta przeplatać na przemian, podwijając pod spód kotleta. Posmarować kotlety roztrzepanym jajkiem, piec w piekarniku w temp. 200 st. C przez ok. 30 min. do zarumienia
Cukiernia Pychotkiłyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, panierka do kotletów 1 opakowanie, smalec 1/2 kostki, ziemniaki - ile potrzeba, surówka - w opisie kotlety rozbić tłuczkiem, jajka dokładnie roztrzepać z pieprzem ziołowym i czarnym mielonym, z solą ziołową, włożyć kotlety i odstawić na godzinę do lodówki na mocno gorącym smalcu kotlety smażyć na rumiano obtoczone
W Mojej Kuchni Lubięcienko. Po prostu kawał porządnego kotleta. Ma wielkie szczęście, bo żona właśnie takie mu robi. Dała nam swój przepis. Jej sposób na panierkę to ciasto zamiast po prostu jajka. Przepis na kotlety schabowe z grubą panierką Składniki: około kilograma schabu, 2 duże jajka, niecałe pół szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, mąka i bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, olej(...)około 2 cm plastry, następnie rozbij je tłuczkiem na grubość około 0,5 cm, oprósz solą i pieprzem. Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko i mąkę oraz szczyptę soli, wymieszaj mikserem kub rózgą na gładkie i gęste ciasto. Kotlety najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w cieście i panieruj w bułce i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron
Kulinarna Polskaotrzewna ładnie się zrumieni. * ja mam to szczęście, że zdobyłam otrzewną, jeżeli jej nie mamy, to można kotlety oprószyć mąką, ale najpierw należy wymieszać mięso z 1 jajkiem (aby kotlety nie rozpadły się podczas smażenia), ale jednak to nie będzie to samo.... zastawa
królestwo garówalbo same z sosem pieczarkowym, koperkowym czy śmietanowym. Ja lubię je zajadać polane śmietaną i posypane skwarkami z boczku. Składniki na kotlety ruskie (około 10 sztuk): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 3 spore cebule jajko sól, pieprz Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia(...)maszynce do mięsa. Następnie do zmielonych składników dodajemy jajko oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Z masy formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kotlety układamy na rozgrzanym oleju rzepakowym lub innym tłuszczu (powinna być około 1,5 cm warstwa tłuszczu na dnie patelni) i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu
e-PrzepisyKulinarneDziś zapraszam na kotlety z kalafiora à la schabowe. Moje są nieco urozmaicone, bo nie lubię nudy, również w kuchni. Dlatego w panierce znajduje się zatar, czyli arabska mieszanka jadalnego sumaku z ziarnem sezamu i zielonymi, suszonymi ziołami (może być to tymianek, oregano lub majeranek). Dzięki temu dodatkowi kalafior nabiera intensywnego smaku i traci nieprzyjemny zapach, jaki wydaje przy obróbce(...)grubości ok. 1,5 cm, koniecznie dbając, aby każdy plaster miał kawałek głąba, bo dzięki temu kotlet będzie się trzymał w całości. W głębokim talerzu rozbełtać jajko (wystarcza na 4 kotlety) z odrobiną soli. Na płytkim talerzu wymieszać bułkę tartą z zatarem (proporcja 4 łyżki : 1 łyżkę). Plastry kalafiora obtaczać w rozbełtanym jajku, a następnie w mieszance bułki z zatarem
Weekendy w domu i ogrodzieChętni? Zapraszam na obiad! Składniki: 1,4 kg schabu bez kości; Mąka pszenna; 4 jajka; Mleko; Bułka tarta; Masło; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube, 2 - 3 cm plastry. Każdy z kotletów naciąć wzdłuż na pół, zostawiając około 1 cm na końcu, tak aby nie przeciąć(...)rozbić tłuczkiem na dość spore kotlety. Przygotować 3 talerze: do jednego wsypać mąkę, do drugiego jajka roztrzepane z odrobiną mleka, a do trzeciego wsypać bułkę tartą. Kotlety panierować kolejno w: mące, jajku i na koniec w bułce tartej. Kotlety smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pod koniec smażenia każdego z kotletów, położyć na nim kilka wiórków masła
Gospodyni MiejskaKotlety schabowe z kością to doskonały pomysł na obiad. Kotlety są chrupiące z wierzchu, a mięso jest soczyste i miękkie. Można podawać je z ziemniakami albo kaszą i ulubioną surówką z warzyw. Idealnie smakują z czerwoną kapustą albo buraczkami. Pycha! Kotlety schabowe z kością. Kotlety schabowe z kością - składniki: około 500-600g kotletów schabowych z kością mąka do panierowania(...)smażenia Kotlety schabowe z kością - przepis: Krok 1. Przy każdym kotlecie oczyścić kostkę z błonki. Kotlety schabowe naciąć na obwodzie w kilku miejscach, mięso lekko rozbić tłuczkiem, wyrobić nożem nadając owalny kształt, zwężający się koło kostki. Kotlety włożyć do miseczki, obłożyć plasterkami cebuli, dodać 2 ząbki czosnku i gałązkę tymianku. Posolić, oprószyć pieprzem i zalać mlekiem. Kotlety schabowe odstawić
Moja Książka Kucharskainnego. U nas z młodymi ziemniaczkami i botwinką. Miłego poniedziałku :-) Składniki na 4 porcje: 4 kotlety z indyka 3/4 szklanka bułki tartej 2 łyżeczki przyprawy curry 1 jajko sól pieprz 1. Kotlety rozbijamy dość cienko. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, ale nie za dużo. Jajko wbijamy na talerzyk, roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerzy dajemy bułkę tartą i dodajemy(...)przyprawę curry. Mieszamy. 2. Każdego kotleta najpierw moczymy z obu stron w jajku, następnie w bułce z curry. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Powinny ładnie się zarumienić. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
kruche babeczkiinaczej niż zawsze..Do bułki tartej dodałam zioła Ojca Mateusza i lubczyk suszony ..zioła te nadały specyficznego smaku i zapachu...Kotlety smażyłam na nowej patelni ..która idealnie się spisała.. schab , polędwica 3 jajka 18 ziół Ojca Mateusza lubczyk suszony(...)łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z ziołami i lubczykiem. Jajka rozbić, dodać śmietanę i roztrzepać. Kotlety panierować w bułce z przyprawami.Następnie po jednym wkładać do masy jajecznej i dokładnie namoczyć.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 18 Ziół Ojca Mateusza
Moje domowe kucharzeniekiszonych, pyzy z Różyca, marynowane buraki, Wuzetka, której nazwa (według jednej wersji) pochodzi od Trasy W-Z, oraz kotlety pożarskie Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej cielęciny, 2 piersi z kurczaka, 1 (50g) czerstwa bułka, 120 ml mleka, 2 jajka, sól, 1 łyżka masła, 1,5 łyżki siekanego kopru, 1 łyżka roztopionego masła, tłuszcz do smażenia, Panierka: 1 jajo(...)koperek, 2 żółtka i roztopione masło. Doprawić. Dodać dwa ubite białka. Wymieszać na puszystą masę i podzielić na 8-10 kulek. Uformować podłużne kotlety grubości palca, obtoczyć w jajku i bułce. Kotlety smażyć na średnim ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Następnie dodać trochę masła i dosmażyć kotlety na mniejszym ogniu. Można je dopiec w piekarniku. Kotlety położyć
królestwo garów