kotlety rybne - 429 przepisów (strona:21/29)

Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 235

mnóstwo warzyw (i nasze małżeństwo przetrwało ;-)). Chyba niemal każda rodzina dzieli się na miłośników ziemniaków i wielbicieli makaronów, którzy stale ze sobą walczą o to, co będzie dodatkiem do kotleta ;-). Jeśli jesteście akurat w mniejszości – wyrazy współczucia! U nas podział przebiega po środku – Agnieszka kocha makaron, a ja miłość do ziemniaków mam zakodowaną w genach (pochodzę z gór(...)brukselki Razem: ok. 160 zł Przyprawy: Suszone oregano Suszony rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta, ale może też być sproszkowana) Papryczka chili Imbir Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Sól Pieprz Ze spiżarni: Olej rzepakowy/oliwa Masło Bułka tarta Dwie szklanki rosołu lub dwie kostki rosołowe Kieliszek czerwonego wina Miód Parmezan Mleko Zanim zaczniecie robić zakupy sprawdźcie czy części

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 205

mnóstwo warzyw (i nasze małżeństwo przetrwało ;-)). Chyba niemal każda rodzina dzieli się na miłośników ziemniaków i wielbicieli makaronów, którzy stale ze sobą walczą o to, co będzie dodatkiem do kotleta ;-). Jeśli jesteście akurat w mniejszości – wyrazy współczucia! U nas podział przebiega po środku – Agnieszka kocha makaron, a ja miłość do ziemniaków mam zakodowaną w genach (pochodzę z gór(...)brukselki Razem: ok. 160 zł Przyprawy: Suszone oregano Suszony rozmaryn Suszony tymianek Gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta, ale może też być sproszkowana) Papryczka chili Imbir Sos sojowy Sos rybny Olej sezamowy Sól Pieprz Ze spiżarni: Olej rzepakowy/oliwa Masło Bułka tarta Dwie szklanki rosołu lub dwie kostki rosołowe Kieliszek czerwonego wina Miód Parmezan Mleko Zanim zaczniecie robić zakupy sprawdźcie czy części

Niedzielny kucharz
KOTLETY Z MORSZCZUKA 172

Pysze, złociste, kotleciki z ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smaku Składniki: 1/2 kg filetu z morszczuka 2 marchwie 1 cebula pół pęczka natki pietruszki

Z Majeczką w kuchni
Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!" (bezglutenowe) 260

Zawsze mawiam, że MY, tzn. JA i mój M, (czytaj Mąż) nie jesteśmy "rybni";-) znaczy to, że najzwyczajniej w świecie nie przepadamy za rybim posmakiem, ba! nawet zapachem. To żeśmy się dobrali, no nie? A, że rybkę jeść trzeba, więc kombinuję jak mogę. Oto co wykombinowałam! Tadam!!! Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!" Powiem krótko: PYCHAAAA!!! Mówiąc dłużej;-) mój(...)rodowity Kaszub, Kaszub z krwi i kości, Kaszub w stylu "Kobieto daj mi kotleta schabowego, bulwy z sosem i będę szczęśliwy" stwierdził, że są "NAPRAWDĘ smaczne", więc dla fanów rybich posmaków i zapachów powinny być SUUUUPEEER!!! Dosyć pisania, przejdźmy do działania;-) Składniki: około 1/2 kg ugotowanych ziemniaków - najlepsze są te co zostały z dnia wczorajszego, ja tam specjalnie gotuję dzień

Restauracyjka Literacka
kuchnia XX - lecia międzywojennego 157

muszelkach jajka: babka bawarska jajka faszerowane musztarda i kaparami jajka faszerowane ze śledziem jajka nadziewane serem jaja w sosie musztardowym sznycle z jajek, kotlety z jajek Kartofle / ziemniaki: kotlety królewskie ogórki z ziemniakami sałata polska – sałatka ziemniaczana   ziemniaki po nelsońsku kluski, knedle, placuszki: knedel z kaszy manny z serem przetwory: konfitura z ogórków ryby: babka z ryby bitki(...)śledzie w pomidorach sosy: sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie sos tatarski sos z oliwek warzywa: buraki obsmażane w cieście jarmuż z kasztanami zupy: ogórkowa ze świeżych ogórków zwyczajna zupa rybna - rosolnik

królestwo garów
Kuchnia polska dawniej i dziś 167

przede wszystkim z kotletem schabowym, ziemniakami. Tak naprawdę to nie tradycyjna kuchnia, tylko pozostałości po PRL-u. Przyglądając się potrawom od czasów Piastów i Jagiellonów widzimy, że częściej niż kotlet schabowy, pojawia się tam zupa z raków. Kuchnia polska dawniej i dziś Na przemiany tradycji kulinarnych Polski wpływ miały zmiany polityczne i społeczne. Kuchnia staropolska charakteryzowała się przede wszystkim regionalizmem(...)inaczej z perspektywy Małopolski. Każdy region miał charakterystyczne dla siebie potrawy lub też sposoby przyrządzania dań. Polska, dawna różnorodność Natomiast kuchnia polska, jako kuchnia narodowa, charakteryzowała się różnorodnością potraw rybnych. Jedzono głównie ryby słodkowodne, rzadziej ryby morskie. Ważne miejsce w jadłospisie zajmowały dania mięsne: między innymi dziczyzna, czy też dzikie ptactwo. Na staropolskim stole pojawiały się pieczone w całości prosięta

365 dni dookoła kuchni
Bezglutenowe kotleciki rybne 183

Chrupiące kotleciki rybne w panierce bezglutenowej. Składniki: ·         filet z mintaja (bez ości) ·         chrupki kukurydziane bezglutenowe ·         jajko ·         sól, pieprz, kurkuma, majeranek ·         olej do smażenia Należy zwrócić(...)produktem bezglutenowym. Z każdego filetu uzyskujemy po trzy kotleciki. Każdy kotlecik posypujemy szczyptą soli i pieprzu oraz szczyptą ulubionych przypraw. Zawsze do ryby dodaję kurkumę, majeranek lub cząber. Kotlety maczamy w rozmieszanym jajku i obtaczamy w chrupkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku. I jeszcze kilka

prawdziwe jedzenie
Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym 100

pasty curry 1 drobno posiekana szalotka 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki mielonego curry 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mirinu 1-2 łyżki sosu rybnego  400 ml pełnotłustego mleka kokosowego 400ml pomidorów z puszki (krojonych, bez skórki) 3 liście limonki kaffir sok z limonki do smaku świeże zioła do dekoracji: kolendra, bazylia lub tajska(...)sosie kokosowym. Do curry dodać kurczaka i cukinię - gotować do miękkości, ale nie rozgotować składników. Pod koniec gotowania dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, doprawić do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki. Gotowe curry z kurczaka podajemy ze świeżymi ziołami: kolendrą lub bazylią oraz ryżem jaśminowym i ewentualnie z ulubioną, sezonową surówką. Ten kurczak curry z cukinią i mlekiem

Moja Książka Kucharska
Kotleciki z dorsza 253

Kotleciki z dorsza (krokiety z dorsza) to proste danie, które jest lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Takie kotlety to świetny sposób na przemycenie ryb do diety najmłodszych. Są lubiane ponieważ są bardzo delikatne, a także świetne do jedzenia palcami. Ja kotleciki z tego przepisu robię od czasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się do nich(...)obiadu poprzedniego dnia. Podajemy je z ulubionym sosem i z chrupiącą surówką. Ja tym razem podałam do nich mini-sałatę rzymską w którą można było zawijać krokieciki niczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła do nich colesława lub surówkę z białej kapusty. Kotleciki z dorsza: ok. 350 g filetów z dorsza (można też użyć innej białej ryby

Poezja smaku
SUSHI CALIFORNIA SAKE YAKI Z GRILLOWANYM ŁOSOSIEM I KARMELIZOWANYMI ORZESZKAMI 96

Sushi California Sake Yaki z grillowanym łososiem i karmelizowanymi orzeszkami to przekąska od której wręcz nie można się oderwać. Te sushi z grillowanym łososiem przenikają idealnie

globuskulinarny
Kotlety kaszubskie 125

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Rybne menu na Kaszubach jest bardzo bogate. Jednak przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybach, jako o postnym daniu. Na tapetę wzięliśmy pyszne połączenie ryby i boczku wieprzowego. Zapożyczone od Elżbiety Tomczyk(...)bułką oraz przysmażonym, drobno pokrojonym boczkiem. Do masy wbijamy jajka, dodajemy posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotną dłonią formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem

R'n'G Kitchen
KLOPSY JAJECZNE Z TUŃCZYKIEM 198

klopsy jejczno-warzywne . Tym razem moją podstawową, jajeczną wersję kotlecików  wzbogaciłam o kawałki tuńczyka w odsączonego z zalewy.  Wyszło bardzo fajne zestawienie smakowe: mocno jajeczne, lekko rybne ... Polecam 😊 Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 puszki tuńczyka w sosie własnym koperek lub natka 1 kajzerka lub odrobina bułki tartej cebula bułka tarta sól,pieprz olej(...)bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem - będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę, sól, pieprz, koperek,wbić surowe jajko, dodać tuńczyka  i  wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plasterki

Walijskie Pichcenie
PIERSI Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE 1311

Ziarenkowa olej arachidowy Ol' Vita Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kotlety. Każdy oprószamy solą i pieprzem. Układamy w rozgrzanym piekarniku, zapiekamy ok 5 minut, po tym czasie każdy kotlet skrapiamy olejem,obtaczamy w wymieszanych ziarnach. Układamy na blasze, zapiekamy jeszcze 10 minut, po tym czasie obsypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy do rozpuszczenia. Do przygotowania dania użyłam mieszanki Ziołowo(...)rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie:  rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów,  majeranek

Z Majeczką w kuchni
Rybne klopsiki w ziołach 149

Unikam ostatnimi czasy smażonego jak ognia. Głównie ze względów zdrowotnych. Dlatego też szukam przeróżnych przepisów na gotowaną rybkę. Delikatne lekkie klopsiki z sosem pachnącym świeżym koperkiem

Zielona Kuchnia
Dlaczego śledzie i karp królują w Wigilii? 73

Wierni oficjalnie nie muszą przestrzegać postu, ponieważ Kościół Katolicki zniósł tę powinność w 2003 roku. Od tamtego czasu niejedzenie pokarmów mięsnych jest jedynie zaleceniem. Mimo to niewiele osób przyrządza kotlety czy piecze schab lub golonkę w Święta. Dlaczego właśnie śledzie i karp królują w wigilię? Ryby są uosobieniem chrześcijaństwa – to właśnie znamienna ryba namalowana z jednej linii była symbolem(...)czyste” i cenne dla katolików, a po drugie wiążą się ze świętym pokarmem chrześcijan, czyli eucharystią. Ukazują się także w Ewangeliach jako pożywienie błogosławione przez Jezusa. Rozmaite potrawy rybne, jak śledzie w oleju lub śmietanie, ryba po grecku czy sałatki rybne są także symbolem oczekiwania i postu. Ponadto wszelkie warianty dań z rybami mogą uratować wieczerzę, gdy na stole

ProstePesto.pl