rodzaju mięsa, ryb, a nawet znane są burgery wegetariańskie składające się na przykład ze zmielonych roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca lub fasola. Burger to nic innego, jak rodzaj kotleta z mielonego lub siekanego mięsa uformowanego w kształcie płaskiego placka. Zapraszam więc do siekania, mielenia… na rybne burgery z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 1 kg świeżej ryby (dorsz, mintaj) - 1 czerstwa(...)ostrej musztardy - sól morska - mąka krupczatka do panierowania - olej rzepakowy lub oliwa do smażenia Dodatkowo: - foremka w kształcie obręczy Bułkę moczymy w mleku. Umyte i osuszone filety, pozbawione skóry mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą i odciśniętą bułką. Do masy rybnej dodajemy sól, musztardę, przyprawy (uprażone na suchej patelni, potem roztarte w moździerzu – kolendra, kminek i gorczyca
mojewypiekiinietylkoKotlety z mielonego mięsa, ale nie tradycyjne mielone. Nie są tak pulchne. Co nie znaczy, że nie są smaczne, są i to bardzo. Do tego sos zrobiony na śmietance z dodatkiem kaparów. Sosu wychodzi dość dużo, więc można zrobić do tego kluski, kopytka, lub knedliki. Moje chłopy lubią kapary, dlatego dodaje je do niektórych(...)dań. Wtedy chętniej jedzą. Jeśli też lubicie kapary spróbujcie koniecznie. Czekam na Wasze opinie. Składniki: 650 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 czubata łyżeczka majonezu 1/2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej na czubku łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz według uznania Wywar: 1 litr wody 1 cebula 1 łyżka masła
Agusiowe smakołykicytryny 1 łyżka Musztarda Dijon 1 łyżka Mąka kukurydziana 2 łyżki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Kotlet Mięso mielone wołowo – wieprzowe 500 gram Sos sriracha 1 łyżeczka Bułka tarta 25-35 gram Szczypiorek garść Sól do smaku Dodatki Pomidor Sałata Ogórek konserwowy Grillowane plastry cebuli Przygotowanie Bułki 00 Przede wszystkim(...)punktu w którym masz formować chleb na blaszce, poprostu podziel ciasto na 4-5 części i uformuj bułki. Reszta oczywiście dokładnie taka sama, jak w przepisie na Chleb 00 . Kotlet Po pierwsze wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, ugnieć przez chwilę i utwórz trzy kotlety. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej odrobiny oliwy, połóż kotlety i smaż z każdej strony
RafalCookDelikatne mięso cielęce zostało połączone z lekkim puchem. Składniki 300 g mielonej łopatki cielęcej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 mała kajzerka mleko do moczenia 1 jajko bułka tarta masło klarowane sól, pieprz Przygotowanie Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy(...)odrobinę mleka z moczenia bułki. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy ją do mięsa i delikatnie łączymy z mięsem. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G KitchenSkładniki: 700 g mięsa z udźca indyka 1 cukinia 2 cebule 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki
Qchnia po prostuFaszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mielone w nowej odsłonie. Składniki 700 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego olej do smażenia cebula 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 jajko bułka tarta 2 łyżki pikantnego keczupu sól pieprz majeranek kumin mąka 300 ml bulionu Przygotowanie Papryki opiekłem w piekarniku. Obrałem ze skórek i pestek, drobno pokroiłem. Cebulę i czosnek posiekałem. Na patelni rozgrzałem trochę(...)dusiłem, aż odparowała woda. Mięso wymieszałem z jajkiem, wystudzoną papryką z dodatkami, tartą bułką i keczupem. Dokładnie wyrobiłem, jak jest potrzeba to dodajemy więcej bułki. Doprawiłem do smaku. Uformowałem kotlety, które panierowałem w mące. Smażyłem na złoto z obu stron na oleju. Kotlety przełożyłem do rondla, zalałem warzywnym bulionem, dusiłem 10 minut
R'n'G KitchenLemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kiedyś od innego mięsa. Taki sos wlewam do słoika i wkładam do zamrażalnika, żeby wykorzystać go do klopsów czy do makaronu. Składniki: 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej (ja kupuję łopatkę w sklepie i mielę w domu sama) 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu 1,5 płaskiej łyżeczki soli 1 bardzo płaska(...)dodajemy wodę i jeszcze "wmasowujemy" ją w mięso. Formujemy klopsy (mi z tej porcji wychodzi około 10 klopsów - najedzą się 4 osoby), lekko je spłaszczamy. Na rozgrzany olej kładziemy kotlety. Należy pamiętać, że olej nie może być zbyt bardzo nagrzany, żeby nie zrobiła się skorupa przypieczona na klopsach. Mięso musi powoli na średnim ogniu, a nawet średnio-małym ogniu się
Anielska Kuchnia AniHamburgery GIGANTY! Hamburgery GIGANTY, domowe z własnej roboty kotletami z mielonej wołowiny... Tylko, że tak są obładowane warzywkami, że nie ma widu ;) Buły giganty z piekarni... Choroba mnie dopadła, to już nie miałam siły na domowe bułki :( Na jednego hamburgera potrzebne będą: bułka 250 g antrykotu 2 plastry sera cebula pomidor ogórek (taki jaki lubimy) sałata lodowa lub pekinka(...)zielona pietruszka sól, pieprz Sos hamburgerowy: łyżka majonezu łyżka musztardy łyżka ketchupu (wystarczy połączyć składniki) Mięso mielimy, pół cebulki kroimy w drobną kosteczkę dodajemy do mięsa, natkę drobno siekamy dodajemy do mięsa, mięso doprawiamy pieprzem i wyrabiamy. Przygotowujemy dodatki, Sałatę szatkujemy, cebulkę kroimy w piórka, pomidory i ogórki w plasterki. Możemy dodać też jakąś surówkę lecz nie jest
Pelusiowa KuchniaMielone z pewnością nie są jednym z moich ulubionych dań, jednak zrobione według tego przepisu zaspokoją podniebienie nawet wybrednych mięsożerców :) Są idealnie soczyste i aromatyczne. Składniki: - pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jedna czerstwa bułka + mleko do namoczenia - jedno małe jajko (u mnie rozmiar M) - niewielka cebula - ząbek czosnku - łyżka musztardy - dwie łyżki wody(...)miski włożyć mięso, dobrze odsączoną bułkę, jajko, cebulę z czosnkiem, musztardę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać dwie łyżki wody i dokładnie wyrobić mięso. Im dłużej będziemy to robić, tym kotlety będą delikatniejsze. Wilgotnymi rękoma formować niewielkie, nieco spłaszczone kulki. Obtoczyć w mieszance mąki i bułki tartej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Gdy wszystkie kotlety
Cook&Lovemięsa, ale dzisiaj przyszedł taki dzień, że miałam wielką pokusę na mielone. No i zrobiłam, wyszły przepyszne z mięsa indyczego z dodatkami, które miałam w lodówce i które niesamowicie mnie zaskoczyły...takie wyszły pyszne. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 5 dużych ogórków konserwowych 5 łyżek kaparów(...)kajzerkę, zioła, przyprawy. Cebulę, ogórki pokroić w malutką kosteczkę. Dołożyć do mięsa razem z kaparami i wyciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest rzadka dołożyć łyżkę bułki tartej. Formować kotlety mokrą dłonią.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ziemniakami lub różnego rodzaju kaszami. U mnie będą dzisiaj z kuskusem i pekińską. Smacznego
pieprzny smaczekKlasyczne karminadle to potrawa kuchni śląskiej, czyli kotlety z mielonej wieprzowiny. Urozmaiciłam je dodając małe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz ze świeżo skrojonym czerwonym pomidorem w towarzystwie bazylii i chili. Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami Składniki: 500 g mięsa zmielonego wieprzowego 1 jajko 1 średni pomidor 4 plastry szynki gotowanej (lub innej Waszej ulubionej(...)smażenia lub olej Wykonanie: W misce wymieszaj mięso, jajko, drobno skrojony ser, pomidor i szynkę, przypraw, dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Z mięsa formuj większe w kształcie elipsy kotlety, smaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką
Zasmakuj Kuchni