 Warzywne gołąbki 236
Warzywne gołąbki 236koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu warzywnego olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Liście kapusty umyć i drobno poszatkować. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a cebulę drobno posiekać. Warzywa wymieszać z mięsem, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy uformować podłużne kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na oleju z obu stron. Bulion warzywny zagotować
Ewusiowe Smaki Kapuściany kotlet 188
Kapuściany kotlet 188jest to że że wspaniale gotowała. To co ta kobieta potrafiła w kuchni z niczego stworzyć to było coś wspaniałego ,nie spotykanego.Jednym z pierwszych takich dań to były kotlety z kapusty włoskiej. Przez lata odtwarzałam wiernie jej przepis aż do dzisiaj . Troszeczkę go zmodyfikowałam .I teraz przedstawiam moją wersję. Składniki 1/2 kapusty włoskiej 4 jajka 3 łyżki bułki tartej(...)gotuję . Po ugotowaniu w misce jajka rozgniatam widelcem, kapustę odsączam z wody ( mocno wygniatam) i kroję na drobno ,wrzucam do miski z jajkami dodaję soli ok,1/2 łyżeczki i pieprzu o polowe mniej , następnie dodaje surowe jajko,bułkę tartą, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę i dokładnie wszystko mieszam . Formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni ok 2 minut
Eli Gotowanie Kapusta zasmażana 541
Kapusta zasmażana 541Kiszona kapusta zasmażana...Pyszny dodatek do tradycyjnego kotleta schabowego.Smakowite danie główne w duecie z ziemniakami.Lekko kwaśna i aksamitna, polska specjalność.Komu porcja? Chętnych zapraszam do stołu!Składniki:1 kg kiszonej kapusty;4 średnie, białe cebule;100g boczku;3 ziarna ziela angielskiego;1 liść laurowy;5 ziaren pieprzu;3 łyżki mąki pszennej na zasmażkę;Olej/oliwa do smażenia;Pieprz zmielony;Sól.Sposób
Gospodyni Miejska Gołąbki bez zawijania 580
Gołąbki bez zawijania 580składników (gotowany przez 10 minut). Wstawiamy gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Podajemy same lub z ziemniakami. Pyszne. Dzieci sądzą, że to zwykłe, pyszne kotlety, i kapusty nikt nie dostrzega Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl Kotlety mielone z ziemniakami i kapusta zasmażana 286
Kotlety mielone z ziemniakami i kapusta zasmażana 286dodatkiem konserwantów, gdyż taka występuje najczęściej w marketach. Najlepiej podejść na małego osiedlowego warzywniaka, z doświadczenia wiem, że tam częściej można znaleźć dobrą kapustę kiszoną. Propozycja podania może być zupełnie inna, gdyż takie kotlety pasują do wszystkiego Składniki na kotlety mielone: 3 duże ziemniaki ok 400 g mięsa mielonego (dałam mieloną łopatkę wieprzową) 3 ząbki czosnku 2 jajka zioła prowansalskie(...)smażymy od czasu do czasu mieszając około pół godziny, aż kapusta straci swój kolor i nabierze lekko brązowego odcienia. Przyprawiamy pieprzem do smaku. kotlety mielone Artykuł Kotlety mielone z ziemniakami i kapusta zasmażana pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarne Pieczone pulpety z młodej kapusty 250
Pieczone pulpety z młodej kapusty 250Mała główka kapusty leżała w lodówce już 3 dzień i czekała aż coś z niej zrobię. I tak oto powstały pieczone pulpety, pyszne, zdrowe i aromatyczne
Moje Małe Czarowanie Kotleciki z czerwonej kapusty 200
Kotleciki z czerwonej kapusty 200Moje oczy uwielbiają kolor czerwonej kapusty, mój brzuch kocha jej smak, kiszona smakuje wybornie a w tych kotlecikach jest rewelacyjna. Polecam spróbujcie z chrzanem świeżo tartym
Moje Małe Czarowanie Oszukane gołąbki - danie jednogarnkowe 908
Oszukane gołąbki - danie jednogarnkowe 908Oszukane gołąbki to nazwa stosowana najczęściej dla kotletów z kapustą, mięsem i ryżem, udających gołąbki:). Chodzi o to by skrócić sobie czas przygotowania potrawy. A gdyby tak pójść na łatwiznę jeszcze bardziej? Moje oszukane gołąbki przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, później pozostaje tylko czekać aż kapusta zmięknie podczas duszenia i gotowe! 1 główka kapusty 200g ryżu
Szefowa kuchni Gołąbki bez zawijania 428
Gołąbki bez zawijania 428Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gołąbki bez zawijania to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Upieczone w piekarniku dodatkowo uproszczają nam ich przygotowanie. Danie jest syte i
Marta Gotuje Gołąbki z młodej kapusty 208
Gołąbki z młodej kapusty 208Młoda kapusta i aromatyczne mięsko, ryż to klasyka gatunku, co z tego zrobię? no jasne że gołąbki. Pyszne, pachnące gołąbki najlepiej smakują teraz latem jak kapusta
Moje Małe Czarowanie Ciastka jeżyki 195
Ciastka jeżyki 195słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed świętami znacznie łatwiej było je kupić. Stąd w tym kryzysowym przepisie taki rarytas :) Dzisiaj płatków owsianych używamy w kuchni
Trzeci talerz Kotleciki z młodej kapusty 194
Kotleciki z młodej kapusty 194Kotleciki są bardzo smaczne i pożywne , możemy przyrządzić je na piątkowy obiad . Przygotowałam je z kapusty która została nam z gotowania gołąbków . Składniki: 1 główka młodej
Bajeczna Kuchnia Kotlety mielone z kiszoną kapustą + film 388
Kotlety mielone z kiszoną kapustą + film 388Kotlety mielone z kiszoną kapustą to smaczny zamiennik tradycyjnych mielonych. Takie kotleciki podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz pożywne danie obiadowe i będą świetnym pomysłem na urozmaicenie monotonnego jadłospisu. składniki na 15 kotletów 500 g mielonego mięsa 500 g kapusty kiszonej 2 cebule 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis(...)odcedzamy, studzimy a następnie drobno siekamy. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy posiekaną kapustę, cebulę i jajko, całość doprawiamy czarnym pieprzem oraz solą, wszystkie składniki starannie ze sobą łączymy. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto - brązowy kolor
Smakowite Dania Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 252
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 252JEDNĄ GARŚĆ GRZYBÓW SUSZONYCH W PÓŁ LITRA ZIMNEJ WODY.Do wykonania roladek potrzebujesz:- schab bez kości, przepis jest na 15 roladek, czyli 15 jedno centymetrowych kotletów.- jedna marchewka, pół małego selera- pół papryki czerwonej- musztarda - kapusta kiszona- 2 GARŚCIE- szynka parmeńska-15 PLASTRÓW- 150 g sera żółtego wędzonego- wykałaczki- olej do smażeniaSchab, jeżeli masz w całości myjemy, osuszamy i odkrajamy(...)SIEDEM ROLADEK:Kapustę kiszoną drobno posiekaj, marchew i seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki.Nie muszą być idealne. Na rozbitym kotlecie rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę i warzywa z serem, w ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa w rulonik.Zwijamy w ruloniki i każdy taki pakunek spinamy wykałaczką.DALSZE OSIEM
Pasje Jolki Lekkie roladki z karkówki faszerowane młodą kapustą. 226
Lekkie roladki z karkówki faszerowane młodą kapustą. 226wprost fenomenalna. Lekkie roladki z karkówki faszerowane młodą kapustą. Składniki na 10 sztuk: 1 kg karkówki młoda kapusta - 1 główka 1 cebula sól, pieprz, ząbek czosnku liść laurowy wykałaczki Wykonanie: Karkówkę rozkroić na plastry, roztłuc tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety. Jeżeli mięso się przerwie w którymś miejscu, to nic się nie stanie. Pospinamy wykałaczkami :-) Kotlety najlepiej przygotować kilka(...)gotować przez 5 minut, by kapusta wyraźnie zmiękła, ale nadal była leciutko twarda. Odcedzić, ale uwaga - wodę po kapuście pozostawiamy. Będzie potrzebna później. Na każdy kotlet nakładamy po trochu kapusty, zawijamy w roladkę i jeżeli jest taka potrzeba, spinamy wykałaczkami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym lub kamiennym i wsuwamy do piekarnika na 20 minut w 170 stopni
Poezja Smaków - blog kulinarny