kotlety jajka - 1000 przepisów (strona:41/67)

Siekane kotlety z indyka . 227

kebab - gyros firmy Folwark  , oraz koncentrat czosnkowy i chilli firmy Proeco Polska . Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami oraz sałatk ą z marchewki  . Zapraszam :) Składniki : 1 mała pierś z indyka 4 średnie pieczarki 1 szklanka sera żółtego startego   3 , 4 jajka  2 , 3  łyżki mąki  1 łyżeczka koncentratu chili  Proeco Polska   1 łyżeczka

Sama słodycz i szczypta chili
Mielony smak dzieciństwa z suszonym pomidorem. 190

Mamy. A jeśli już robię to za każdym razem inaczej i lojalnie uprzedzam, że będą to kotlety mojej produkcji. Wczoraj tak właśnie było i nikt nie był rozczarowany :) Składniki (na ok 10 niewielkich kotlecików): 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (udziec) 1 jajko 1/2 małej cebuli  1 ząbek czosnku 2 - 3 suszone pomidory 1 łyżka posiekanego kopru bazylia

Kuchnia po mojemu
Boczniaki a'la schabowy z własnej plantacji 191

Oczyszczone, umyte posolone i popieprzone kapelusze boczniaków obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w bułce tartej.  Smażyć na oleju do uzyskania pięknego złotego koloru. Podawać z puree ziemniaczanym z ulubioną surówką. Smak tak przyrządzonych boczniaków przypomina kotlety sojowe, świetny pomysł na wegetariański obiadek. Smacznego !!! A tak wygląda nasza plantacja Print

MarciochaKucharzy
Kotlety mięsne w cukinii 150

proponuje takie szybkie kotleciki. Zrobisz raz i wrócisz do tych kotlecików już wkrótce :)  Kotlety mięsne w cukinii SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1 duża cukinia 1 cebula sól pieprz suszona natka pietruszki zioła prowansalskie olej do smażenia bułka tarta 2 jajka papryka słodka szczypta chili natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Cukinie obieramy ze skórki i kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety rybne z łososia w panierce z sezamu, z sosem z orzeszków ziemnych i kapustą pok-choi 239

delikatne i puszyste.Na pewno dzieciom tez beda smakowyly.Znakomite rowniez na zimno np. do kanapek.Bardzo polecam.Skladniki na kotlety:600 g filetu z lososia1 czerstwa buleczka2 lyzki bulki tartej2 lyzki sosu rybnego (moze byc sojowy)sok z 1/2 limonki1/2 lyzeczki imbiru (swiezy jeszcze lepszy)1 jajko sol3-4 lyzki sezamu do panierowniaSkladniki na sos z orzeszkow ziemnych:100 g orzeszkow ziemnych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drobiowe pulpety z piekarnika 377

tartą marchewkę z poprzedniego dnia lub szczypiorek, również możecie dodać. Śmiało można nazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy. Składniki: 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie indyk)Pół opakowania szpinaku mrożonego¾ szklanki soczewicy czerwonejpół torebki kaszy gryczanejdwa jajka od szczęśliwej kurkiłyżka mąki razowejłyżka bułki tartejłyżka siemienia lnianego (opcjonalnie) mała cebulka, ząbek czosnkusól, pieprzSposób przyrządzenia

pieprzny smaczek
Mielony na gnieździe 154

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety mielone z ziemniakami, to polecam moją wersję. Są bardzo aromatyczne, mięciutkie i co najlepsze w takim wydaniu smakują jeszcze lepiej. Czas przygotowania nie jest dużo dłuższy niż tradycyjnego obiadu, więc śmiało możecie go przyrządzić nawet po pracy. Ewentualnie przygotować dzień wcześniej, owinąć folią spożywczą i wstawić w zimne miejsce. Zapewniam że nic się(...)łyżek smakowego oleju. Lekko smażymy i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz bułkę, a także doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili, kolendrą i bazylią. Formujemy tyle okrągłych kotlecików ile mamy gniazd. Obtaczamy w mące i smażymy na małym ogniu z dwóch stron.   3. Obsmażone kotlety układamy na każdym gnieździe i posypujemy startym żółtym serem oraz oprószamy

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami 204

Komu nie smakowały kotlety mielone prosto z patelni z mizerią i chlebkiem, które smażyła Mama na jutrzejszy obiad? Musze przyznać, że te Mamy ( Mamuś pozdrawiam :*) są najlepsze na świecie :) Idąc tym tropem, zamieniłam jedynie chleb na młode ziemniaczki, które coraz częściej można już dostać. Zapraszam na domowy obiad :)  Składniki: pół kilo mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) jedna czerstwa bułka cebula(...)miski. Dodać jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą czerstwą bułkę, drobno posiekana cebulkę ( można ja wcześniej lekko osolić) oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby powstała jednolita gładka masa. Łyżką oddzielamy nieduże porcje, z których formujemy kulki lekko je spłaszczając i obtaczając w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki wykładamy na rozgrzana patelnię z olejem. Kotlety obsmażamy z każdej

ChilliJemy
Zrazy z mielonej wieprzowiny. 177

zmielić  razem z brokułem cebula czosnkiem. Krok 2 . Do masy dodać sól , pieprz , jajko , bułkę tartą . Dokładnie wymieszać . Krok 3 . Ogórki osuszyć ,jeśli są grube to przekroić na połówki. Serki pokroić w plasterki  Krok 4 . Nabierać masę mięsną ( tak jak na kotlet mielony) na wilgotnej desce uformować kwadratowy placek, Na środek położyć plasterki sera i ogórek . Uformować wałek

Eli Gotowanie
Ciasto straciatella czyli poWeekendowe Lakocie odc.92 192

zmienne. Raz coś lekkiego i świeżego a raz smażony kotlet i ciacho z kremem. O kotlecie dzisiaj tez usłyszycie tymczasem zapraszam na kremowo biszkoptowe ciasto straciatella znalezione na blogi Daktyle w Czekoladzie . Ciasto straciatella biszkopt: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę z proszkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlet de volaille 217

Klasyk :) Nie trzeba przedstawiać.Składniki:4 piersi z kurczakaolejwykałaczkiMasło ziołowe:60 g masła2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 łyżka siekanej pietruszkisok z cytrynysól, pieprzPanierka:mąkabułka tartaroztrzepane jajko

Kuchnia domowa Ani
Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym 297

smak. Bardzo fajna alternatywa dla zwykłego kotleta - może i wygląda tak samo, ale w smaku na prawdę czuć różnicę! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś kurczaka 2-3 łyżki chrzanu (ze słoiczka) 1 łyżka  masła orzechowego (lub zmielonych orzechów ziemnych)   1 łyżka śmietany 12% lub 18% Panierka: mąka jajka/mleko (ja czasem zamiast jajka używam do panierowania samego mleka - sprawdza się(...)masło orzechowe i śmietanę wymieszać na gładką masę. 3. W 4 talerzach naszykować kolejno: mąkę, jajko/mleko, bułkę tartą z orzechami, masę chrzanową 4. Na patelni rozgrzać olej. 5. Panierować kotlety: najpierw obtoczyć z obu stron w mące, później jedną stronę zmoczyć w jajku/mleku i przełożyć od razu do talerza z bułką tartą (druga zostaje w samej mące), tak leżącego

Kto ugości moich gości?
Zdrowe burgery z warzywnymi frytkami 877

frytkami warzywnymi przepis na 7 sporych kotletów i warzywa dla dwóch osób Do przygotowania burgerów będziemy potrzebować: ok. 700 g oczyszczonego mięsa z piersi kurczaka 4 małe ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri ok. 2 cm świeżego imbiru mały pęczek kolendry (lub ewentualnie natki pietruszki) 2 czubate łyżki ziaren sezamu 1 jajko 1 łyżkę wody sól morską olej(...)ognia. Kolendrę płuczemy i również drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce (lub blenderze/rozdrabniaczu) i przekładamy do sporej miski. Dodajemy imbir, czosnek, papryczkę i kolendrę, a także łyżkę zimnej wody, jajko i sezam oraz sól. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na frytki. Skrapiamy oliwą, solimy

Ratunku obiad
Kotlety mielone z selerem i marchewką 148

tarta olej do smażenia Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym ,mlekiem ,startymi na dużych oczkach selerem i marchewką ,masę zagęszczamy bułką tartą bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto

R'n'G Kitchen
Polenta 210

rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują użyte dodatki

mojewypiekiinietylko
Zapiekańce ziemniaczane z mięsem 176

łyżce oleju, dodajemy do niego przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno ogórki i keczup i całość mieszamy. Nabieramy na rękę ciasto, na środek nakładamy farsz mięsny i zlepiamy tworząc kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przed

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety z kaszy kuskus z sosem pieczarkowym 295

kaszą. I tak oto powstały pyszne, a zarazem szybkie kotleciki z kuskusem. Składniki: Na kotlety – 9 sztuk: 200 g kuskus Ok. 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego ½ dowolnej papryki – u mnie biała 1 szalotka lub pół cebuli 1 ząbek czosnku ½ dużego pomidora 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej (może też być kukurydziana lub pełnoziarnista albo otręby) Papryka słodka w proszku

Fabryka pomysłów
Placuszki z kaszy jaglanej. 155

bardzo często. Kotlety które dziś Wam proponuję nadają się idealnie na przekąskę w plenerze. A ze my często zwiedzamy różne miejsca więc u nas sprawdza się idealnie. A więc do dzieła!     Składniki; 25 dag kaszy jaglanej, 600 ml. bulionu warzywnego, 10 dag chudego twarogu, 10 dag czarnych lub zielonych oliwek, 2 jajka, 2 łyzki oliwy(...)będzie miekka. Odstawic pod przykryciem do ostudzenia a w tym czasie paprykę należy pokroić w drobna kostke a oliwki i czosnek należy posiekać. Schłodzony twaróg należy wymieszać z jajkami, oliwkami, sola, pieprzem oraz rozmarynem. Na końcu dodac paprykę i czosnek i wszystko dokładnie wymieszać z kasza. Mase doprawić do smaku i formowac z niej niewielkie placuszki .(najlepiej robić

Radość kipiąca uśmiechem.
Eskalopki ze schabem i suszonymi śliwkami 210

boczku, 80 gram suszonych śliwek, 1 jajka, 400 gram mieszanki sałat, 250 gram pomidorów koktajlowych, 5 łyżek musztardy francuskiej, 5 łyżek miodu, 5 łyżek oliwy, cytryny, szczypty suszonego majeranku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem od przygotowani mięsa. Umyty wcześniej schab oczyściłem z wszystkich błonek, a następnie pokroiłem na cztery kotlety o podobnej grubości. Każdy kotlet lekko(...)usmażeniu każdej partii wylewać pozostały na patelni tłuszcz. Podsmażony boczek układałem na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, który wytopił się w czasie podsmażania boczku. Na każdy kotlet schabowy przypadać powinny dwa plasterki usmażonego boczku. Po odsączeniu boczku z nadmiaru tłuszczu również boczek pozostawiłem do wystygnięcia. Przygotowałem marynatę do mięsa mieszając 3 łyżki musztardy francuskiej, 3 łyżki miodu, łyżkę oliwy

Wyprawy kulinarne
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 174

łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy z kapustą, jajkami, manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe rozgrzewam tłuszcz i obsmażam każdą sztukę na lekko brązowo

I tu będę miała takie te
Mielone z kaszą jaglaną 165

drugi dzień. Wystarczyło zakupić trochę mięska mielonego i obiad gotowy. Dzięki tej kaszy, kotlety nabrały ciekawego smaku oraz stały się lżejszą wersją zwykłych mielonych. Składniki na 10-12 kotlecików 300 gr mięsa mielonego ( u mnie z szynki ) 1/2 woreczka kaszy jaglanej 1 całe jajko 1/2 cebulki zeszklonej nać pietruszki szczypta papryki słodkiej i ostrej sól, pieprz do smaku bułka tarta

Gotowanie...to proste !
Mortadela w cięśćie 200

była wędliną bardzo użyteczną . Dawano ją na kanapki, smażono skwarki , dodawano do zup, zastępowała kotlet schabowy  a moja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska . Składniki 1/2 szklanki mleka( kefiru lub zsiadłego mleka) 1/2 szklanki wody 1 jajko 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mortadela Sposób wykonania Mortadele

Eli Gotowanie
Burgery z kaszy jaglanej i marchewki 195

jest wystarczająco doprawione, ewentualnie dopraw jeszcze. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mokrymi rękoma uformuj kotlety i połóż na blasze. Piecz ok. 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. * Najlepiej, żeby kasza była ugotowana na wilgotno. Jeśli jest sypka, potrzebne będzie co najmniej jedno jajko, a najlepiej dwa. ** Nasiona mogą być uprażone, ale nie ma takiej konieczności. Bez podprażenia też

Corner With Recipes
Kotlety mielone z groszkiem 118

tarta olej do smażenia Przygotowanie Mięso przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka). Do mięsa wbijamy jajka ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,musztardę ,osączony z zalewy groszek ,maggi ,pieprz oraz bułkę tartą (masa ma być zwarta) .Wyrabiamy ręcznie dodając odrobinę przegotowanej wody. Z masy mięsnej formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce.  Smażymy na rozgrzanym oleju ,osączamy z nadmiaru tłuszczu

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone nadziewane 389

miękka, następnie dobrze odciskamy z nadmiaru mleka. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, bułkę oraz przyprawy. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy łącząc składniki aż się dokładnie. Ser wyciągamy z woreczka kroimy w grubszą kostkę. Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki, nadziewamy kawałkiem sera. Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z każdej ze stron na złoto

kgwjanczewo
Kotlety jajeczne z marchewką 183

mojej sympatii do mięsa i mięsnych dań, muszę je pochwalić. :-) A czym posypane są kotlety? To czipsy z pietruszki, które upiekły się obok nich. Ich smak to duże, pozytywne zaskoczenie, bo pietruszkę w zupie omijam szerokim łukiem. ;-) 2 duże marchewki 1 średnia cebula 4 jajka 2 ząbki czosnku. 1/3 szklanki bułki tartej sól pieprz ziołowy 1. Marchewki myjemy

Szefowa kuchni
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 206

cały czas  mieszając, aż wszystko zacznie gęstnieć, doprawiamy. Mięso łączymy z jajkiem, bułką tarta i przyprawami wszystko dobrze łączymy ze sobą. Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże kulki ( jak na kotlety mielone) i zawijamy w cukinii, wszystko układamy obok siebie wciskając w pure. Posypujemy

Niezły Młynek