Pulchne i delikatne kotlety z tłuczonych ziemniaków. Z chrupiącą panierką na zewnątrz i mięciutkim środkiem. Doprawione podsmażoną cebulką i czosnkiem oraz posiekanym koperkiem i opcjonalnie także różowym pieprzem. Do ich przygotowania najlepiej użyć ziemniaczanego puree pozostałego z obiadu. Jeśli jednak gotujecie ziemniaki specjalnie do tego dania, pamiętajcie o ich dokładnym wystudzeniu przed formowaniem. Zimne i zbite puree zagwarantuje odpowiednią strukturę(...)kotletów. Sprawi, że nie będą rozpadały się podczas smażenia i przewracania na patelni. Udadzą się nawet bez dodawania jajka. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym lub grzybowym . Pasują też jako dodatek do mięsnego obiadu lub po prostu z mizerią lub surówką coleslaw . SKŁADNIKI / 4 PORCJE 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 30 g masła 1 cebula
cool and mintyTakie kotlety jak dziś przedstawiam są pyszne, zdrowe, szybkie do zrobienia i szybko znikają. Można je zapakować do pracy, szkoły, do tego ulubiona surówka i danie gotowe. Polecam gorąco. Ja użyłam tutaj dyni o nie wiadomo jakiej nazwie - dostałam od znajomej, o wytrawnym smaku. Można użyć tutaj dyni piżmowej czy Hokkaido - można ją upiec w piekarniku lub rozgotować w garnku(...)maleńkim ogniu, pod przykryciem. Do kotletów potrzebna jest dość gęsta masa. Zaczynamy gotowanie. Jajeczne kotlety z dodatkiem dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKotlety mielone faszerowane pieczarkami to pomysł na szybki i tani obiad. Kotlety wyszły soczyste i bardzo smaczne. A tu zapraszam na faszerowane fetą lub cukinią . Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 czerstwa mała bułka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć(...)cebulę dodać do mięsa, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa, robimy kulkę, spłaszczamy i nakładamy pieczarki z cebulą. Zlepiamy formując kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu aż ładnie się zrumienią. Smacznego
magiczna kuchnia Kasizielonego pojęcia, kto wymyślił kotlety sojowe, ale tę osobę chyba nieźle poniosła fantazja – przecież kotlety są takie… No właśnie! Nijakie, kartonowe, zjeść się tego nie da! Ale te niesmaczne kotlety można zamienić w całkiem pyszny i pożywny obiad – chrupiące nuggetsy sojowe
Vegan Tasterazem moje ulubione mielone nadziałam brukselką. Wyszły bardzo smaczne, a w dodatku w tym dniu nie miałam ochoty na zbyt dużą ilość mięsa więc brukselka idealnie zastąpiła mięsny środek kotleta na warzywny ;) Składniki na około 10-12 kotletów 500 g mięsa mielonego np. z łopatki 1/2 cebulki startej na tarce na najmniejszych oczkach 1 całe jajko 1 mała bułka(...)dłoni. 3. Odrywamy po kawałku mięsa i rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy po jednej brukselce i zalepiamy w kulkę obtaczając w bułce tartej. Tak postępujemy do wykończę mięska. Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej strony
Gotowanie...to proste !Zamiast tradycyjnego mielonego u mnie dziś na obiad takie kotlety. Delikatne mięso z kurczaka połączone z brokułem i serem mozzarella. Do tego pieczone ziemniaczki z piekarnika i sałatka z pomidorów. Kto się dołącza? porcja na 10 niedużych kotletów: 1 mały brokuł 1 połówka filetu z piersi kurczaka (ok. 250g) 50 g sera mozzarella wiórki 1 jajko 2 łyżki kaszy(...)pokroić w małe kawałki. Połączyć z posiekanym brokułem,cebulką,wiórkami sera,rozgniecionym czosnkiem i kaszą manną. Wbić jajko,przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Formować dłońmi nieduże kotlety,obtoczyć je w płatkach kukurydzianych i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami
Kolorowa kuchnia Elkipapryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej do smażenia Panierka: 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 6 łyżek bułki tartej Sposób wykonania: Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety, a następnie oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem. Kawałki mięsa obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej(...)smażymy kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim usmażone kotlety. Na każdy kawałek mięsa nakładamy plaster sera. Wierzch posypujemy ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy z termoobiegiem przez 10 minut
Qchnia po prostukotletach panierowanych najbardziej lubię grubą panierkę! A Wy? Lubię też kotlety z drobiu, ale od piersi wolę polędwiczki, które są bardziej soczyste. Tym razem moją propozycją są pyszne polędwiczki będące świetną alternatywą kotleta schabowego. Miłośnikom ostrych smaków taki obiad z pewnością przypadnie do gustu. Jednakże, gdy wolicie bardziej łagodne smaki to paprykę ostrą podmieńcie na słodką. Polecam! Ps. A jeśli
Di gotujezielonego pojęcia, kto wymyślił kotlety sojowe, ale tę osobę chyba nieźle poniosła fantazja – przecież kotlety są takie… No właśnie! Nijakie, kartonowe, zjeść się tego nie da! Ale te niesmaczne kotlety można zamienić w całkiem pyszny i pożywny obiad – chrupiące nuggetsy sojowe. Wystarczy kilka przypraw, pyszna panierka, a do tego
Vegan TasteCześć! Zbliża się niedziela i z pewnością w większości domów będzie słychać charakterystyczne dla tego dnia stukanie :) Te kotlety schabowe można zrobić cichutko, zdradzi nas jedynie przepiękny zapach z piekarnika. Kotlety schabowe zapiekane w jajku. Mięsko w smaku wychodzi kruche, delikatne, ale również sycące. Składniki: * 6 plastrów schabu ok. 1,5 centymetra * 2 jajka * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej * przyprawy(...)masą jajeczną. Przyprawy dałam akurat takie jakie lubimy w domu. Można poeksperymentować i dodać własne, wedle własnego smaku. Tak zamarynowane mięso trzymałam w lodówce dobę. Po tym czasie kotlety przesmażyłam na dużym ogniu na złoty kolor i wyłożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzch mięsa położyłam podsmażoną i pokrojoną w talarki cebulę. Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do zimnego
Pieprzyć z Fantazjąsiekam. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju , smażę pieczarki, cebulę oraz szpinak.Doprawiam solą i pieprzem.Na koniec dodaję natkę. Mieszam. 2. Filet z kurczaka rozcinania wzdłuż tak by powstało nam 6 kotletów,mięso rozbijam dokładnie . Doprawiam przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. 3. Na środek kładę łyżkę farszu, dodaję ser i prażoną cebulkę. Zawijam. 4. Kotlety panieruje najpierw w jajku potem(...)bułce tartej. 5. Formuję dewolaje. 6. Na patelni rozgrzewamy olej o na małym ogniu smażę kotlety ze wszystkich stron na rumiano. 7. Podaję z ulubionymi składnikami
Gotowanie Patkidowiedziałam się o nim dopiero od koleżanki z pracy. Kilka lat zajęło mi zanim w końcu przygotowałam je u siebie. Błąd! Pamiętam jak koleżanka mówiła, że przygotowując te kotlety rezygnuje z sera, bo mocno i szybko topi się on na patelni. Ja postanowiłam przygotować je z serem cheddar, który świetnie znosi wysokie temperatury. Wyszły pyszne, delikatne, aromatyczne. Nie miałam(...)nimi najmniejszego problemu. Myślę sobie, że to chyba najsmaczniejsze kotlety schabowe jakie jadłam:) 5-6 plastrów schabu 200-220 g jogurtu greckiego ok 100 g sera cheddar bułka tarta mąka (u mnie krupczatka) 2-3 jajka sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbijamy. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy
Smaki Na TalerzuKotlety mielone to stary klasyk kuchni polskiej,każdy jadł i każdy je zna. Ja lubię kiedy w kuchni i na talerzu coś się dzieje więc eksperymentuję. Ten eksperyment okazał się trafiony i do tego bardzo smaczny. Kotlety z dodatkiem aromatycznej bazylii i sera mozzarella to takie polsko-włoskie połączenie. Smaczny pomysł na obiad,u mnie z ziemniakami i mizerią(...)cebulę,bazylię i wbić jajko. Wyrabiać rękoma do połączenia się składników. Z mięsa formować kulki,w każdej umieścić kawałek żółtego sera,obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć. Kotlety smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką
Kolorowa kuchnia ElkiProvolone to ser z mleka krowiego pochodzący z południowego regionu Kampanii. Dziś postanowiłam go zatopić w kotletach i to był rewelacyjny pomysł, który i Wam polecam. Delikatnie ciągnący się ser w kotletach to jest to co tygryski lubią najbardziej. Kotlety mielone z Provolone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie