kilka miesięcy temu, gdy wyszłam za mąż, zaczęłam moje pierwsze szpinakowe kombinacje :) musze powiedzieć, że bardzo go polubiłam i teraz używam go, gdy tylko mogę do różnego rodzaju sosów, pizzy, zapiekanek, kotletów i innych takich :) Polecam więc gorąco jeść szpinakowe listki pod każdą postacią :) Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami
Smakowy RajPrzyszło mi do głowy , że jeżeli robię kotlety schabowe w sosie ,,myśliwskim" to można podobnie zrobić sznycle drobiowe .Robiłam już takie sznycelki (Kotleciki drobiowe w sosie ,,lodówkowym,,)-z tym , że tamten sos był bardzo przypominający ,, myśliwski. Tym razem miałam ochotę na sprawdzenie jak smakowały by z dodatkiem typowo warzywnego sosu. Okazało się , że są pyszne. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimielone Doprawić solą, pieprzem i oregano KROK 2: Uformowane kotlety spanierować w bułce tartej Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron KROK 3: SOS GRZYBOWY: Garść suszonych grzybów oraz cebulę gotować około 20 minut na bardzo małym ogniu Cebulę usunąć Połączyć śmietankę z mąką, do takiej mieszanki(...)dolać około 2 łyżki z bulionu grzybowego (zapobiega to zważeniu się śmietanki), taką mieszankę dolewać powoli do bulionu ciągle mieszając, zdjąć z ognia, posolić i popieprzyć do smaku Sosem polać gotowe kotlety mielone SMACZNEGO!!! Koszt: 15 zł Ilość: 3 osoby
smacznieinatematDziś u mnie królują pomidory i oliwki ;)Zapraszam na obiad, czyli kotlety z szynki w sosie pomidorowym z rodzynkami i oliwkami... Składniki: 5 dużych pomidorów 6 kotletów z szynki pół główki czosnku liść laurowy oliwki czarne 1/2 szklanki czerwonego wina ja użyłam pół wytrawne mała garść rodzynek Mięso rozbijamy bardzo cienko, nacieramy przyprawami i polewamy olejem...zostawiamy
NaKońcuJęzykasię nie zbliżać hehehehehehe. To w sumie bardzo niebezpieczne miejsce. Lepiej pójść na obiad gdzieś na miasto. Dla tych odważniejszych ze stalowymi nerwami proponujemy przygotowanie fajnych kotletów ryżowych, a do tego fasolkę w sosie z passaty. Zapraszamy zatem do kuchni i uwaga na ostre noże hihi Ryżowe kotlety, a na dodatek fasolka z pomidorach (4-5 osób) Składniki(...)pieprz, tymianek (sporo), ostra papryka. Składniki dobrze mieszamy i wyrabiamy na zwartą masę. Panierkę my zawsze robimy z bułki tartej wymieszanej z otrębami. Smażymy kotlety na złoto. Następna pozycja to fasolka szparagowa w pomidorowym sosie. Prosta sprawa ! Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy fasolkę. Chwilę ją przesmażamy, żeby lekko zmiękła. Następnie wlewamy całą passatę i i dusimy
vegetanieczosnku granulowanego. Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach żytnich albo w otrębach. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety bardzo smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku. kotlety z kalafiora i fety w płatkach żytnich
Bon Appetit Małgorzatyszkoda czasu na stanie przy garach. Składniki: 4 tortille 1 słoiczek pesto bazyliowego (lub samodzielnie przygotowane pesto ) ½ główki sałaty strzępiastej 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 4 gotowe kotlety, np. bitki wegetariańskie Primaviki sos jogurtowy (zblenduj 200g jogurtu naturalnego + ½ kostki fety) Tortillę podgrzej w mikrofali przez około 30-40 sekund. I teraz szybko, póki ciepłe: posmaruj tortillę 3 łyżeczkami pesto, ułóż(...)niej 2 liście sałaty, 2-3 kawałki pomidora i 2-3 kawałki awokado. Następnie dodaj kotlet i polej wszystko 2-3 łyżkami sosu jogurtowego. Zwiń tortillę, możesz owinąć ją folią aluminiową. Tak samo przygotuj pozostałe placki. Szybko podawaj. Dziś o bardzo klimatycznej restauracji, której specjalnością jest kuchnia śródziemnomorska – Cafe Bazylia. Bardzo smaczne jedzenie, duże porcje (przeciętnie 300 g), dlatego ceny
Qlinarnie i Qlinarniebardzo prosto, podpatrzone na blogu Magdy , zajadają się nimi również znajomi mi mięsożercy!), brązowy ryż, żurawina do mięs i serów Łowicz (nie zawiera żelatyny) i sałata lodowa z sosem . Jak zrobić kotlety? Składniki: 1 puszka białej fasoli ½ cebuli sól, papryka wędzona słodka mąka kukurydziana olej Fasolę odcedź, zblenduj z cebulą, dodaj paprykę i sól, trochę mąki kukurydzianej, aby masa były
Qlinarnie i Qlinarniepapek po wyrobie mleka. Składniki: 1 szklanka okary (papki sojowej po mleku) 1 filiżanka papki ryżowej (także po mleku) 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej) + trochę do obtoczenia kotletów kilka kropel sosu sojowego olej Przyprawy: cebula, imbir, kurkuma, sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, pietruszka Przygotowanie: Obydwie papki mieszamy ze sobą. Dodajemy do nich mąkę, sos sojowy oraz
Weganizm infantylnyważne, bo musi zmięknąć przed gotowaniem. Obiad musicie zatem zaplanować przynajmniej dzień wcześniej. Cała reszta to łatwizna i poradzicie sobie bez trudu :) Kotlety są samodzielnym daniem, do którego robimy zazwyczaj wyłącznie surówkę i jakieś ciekawe sosy, my jesteśmy maniakami salsy z passaty hehe. Możecie zrobić coś jeszcze typu ryż czy jakąś kaszę. Wybór należy do Was, co najlepiej będzie(...)pianę i smarujemy pianą każdego kotleta z obu stron. Smażymy na oleju ryżowym z obu stron. Podajemy, jak pisaliśmy wcześniej, jako samodzielne danie z surówką i sosami lub tak jak zwykłe kotlety, np. z ziemniakami. Ciekawym pomysłem byłoby również podać go np. w bułce a'la burger :) Chociaż nie koniecznie, bo są dość miękkie i nie wiemy czy nie rozjechały
vegetanieczosnkowy Develey bułka tarta mąka Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić.Jajko wymieszać ze śmietaną i przyprawą. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Kotlety smarować musztardą lub sosem czosnkowym [ lub z jednej strony musztardą, a z drugiej sosem] ,następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto na oleju. A jak zostaną kotleciki można
Moje domowe kucharzenieśliwki, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dolewamy tyle wody, żeby pokryła mięso i dusimy pod przykryciem około 40 minut.3. Mięso przekładamy na talerz, czosnek i laskę cynamonu wyrzucamy. Sos mocno redukujemy, kotlety z powrotem wkładamy do garnka i mieszamy. Podajemy z kopytkami lub ziemniakami. Smacznego
My Culinary Artbardzo sprawnie. Kotlety robiłem w wersji pikantnej z papryczką chilli i takie właśnie smakują najlepiej, także podałem je z sosem na bazie śmietany z sosem pomidorowym, który lekko zmniejszał pikantność kotletów. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: szklanka ryżu (300 ml) 600 ml wody 1 cebula 1 papryczka chilli ząbek czosnku 2 jaja 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia sól(...)otrzymanej masy formujemy kuleczki, spłaszczamy i obtaczamy je w rozmąconym jajku i pozostałej bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Serwujemy z sosem. Smacznego
Kuchnia Łukaszanagłej zachcianki, ale również pożywi.Składniki:Chleb/bułki/inne pieczywo (u mnie 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego)1 zielona papryka4 kotlety sojowe 1 zielony ogórek3-4 liście sałaty 1 awokadobułka tartaoliwa z oliwek opcjonalnie:kopereksól, pieprz i inne przyprawyulubiony sos (np. wegański Chipotle Southwest Sauce) lub... ketchupPrzygotowanie: No, chyba wiemy, jak się przyrządza kanapki(...)kroimy. Sałatę myjemy i rwiemy na większe lub mniejsze strzępy. Ciepłe kromki chleba smarujemy pastą z awokado, kładziemy na nie pozostałe warzywa: sałatę, paprykę, ogórek. Układamy kotlety sojowe. Polewamy je sosem lub ketchupem i ewentualnie przyprawiamy wedle uznania. Kanapki zamykamy pozostałymi kromkami (u mnie osiem kromek, czyli cztery kanapki). Głowimy się, jak ugryźć, aby nic nie wypadło. Smacznego
Weganizm infantylnyjeszcze raz wszystko wymieszaj.Uformuj małe okrągłe kotleciki.Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i układamy kotleciki.Smażymy z każdej strony, aż będą rumiane.Posiekaną cebulę i czosnek dodajemy do kotletów.Pomidory przelewamy na patelnię.Sos przyprawiamy 2 płaskimi łyżeczkami cukru i dodajemy masło.Całość dusimy pod przykryciem przez 20 minut.Na koniec przyprawiamy pieprzem i świeżo szarpaną bazylią.SMACZNEGO
Kredowe Menu