Najpopularniejszym daniem ze schabu są tradycyjne kotlety schabowe w panierce smażone na oleju. Jednak tym razem chciałam trochę je urozmaicić i zrobiłam zapiekane z warzywami oraz serem. Duszone w ten sposób mięso pod przykryciem jest miękkie i soczyste. Jeżeli szukacie nowych pomysłów na schabowe to polecam ten poniżej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg schabu bez kości(...)momentu odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. 3. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić w plastry jak na tradycyjne schabowe. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Jajko wybić na talerz, rozbełtać widelcem. Kotlety obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Jak schabowe z jednej strony się zrumienią, przewrócić
Danka PichciJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnym kotletem schabowym to zachęcam do przygotowania jego wegetariańskiej wersji. Kotlety z boczniaków są błyskawiczne do przyrządzenia i niesamowicie smaczne. Miękkie w środku, soczyste i bardzo aromatyczne. Składniki na 2 porcje: 250 g boczników 2 średniej wielkości jajka 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia pieprz z chilli sól Boczniaki umyć
Ugotowaćobiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki. A dziś podróbka kotleta schabowego czyli cukinia w bułce tartej. Smak takiego kotleta jest świetny! Jest to lekka słodycz. Składniki: Cukinia 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta sól pieprz olej do smażenia
PychotkaaaNigdy w swoim życiu nie zrobiłam kotleta schabowego. Jest wiele ciekawszych sposobów na wykorzystanie tego mięsa i nie są one specjalnie skomplikowane, więc schab robię w innej formie niż tradycyjna. ;-) Przedstawiam banalny przepis na roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym. Cienko rozbite kotlety po upieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka
Szefowa kuchnicoś innego. Schabowy po cygańsku czyli połączenie schabu, ziół prowansalskich, majonezu i sera żółtego. Finałem na talerzu był soczysty schabowy, który wszystkim domownikom smakował. Składniki: 4-5 kotletów schabowych bez kości 1-2 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz
Amatorka kuchennaDziś niedziela, a więc w większości domów na obiad będą kotlety schabowe. Ja postanowiłam troszeczkę je wzbogacić i przygotowałam schabowe zapiekane z pieczarkami i serem. To połączenie było strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie, a nie pożałujecie!!! SKŁADNIKI: 400g schabu bez kości, 1 jajko, bułka tarta, 250g pieczarek, 1 cebula, 100g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Schab kroję(...)rumiano na oliwie. 2. Pieczarki oraz cebulę kroję w drobną kostkę. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. 3. Na usmażone kotlety nakładam porcję pieczarek. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Schabowe układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10 minut w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiOglądając jeden z programów Kuchennych rewolucji zobaczyłam kotlety schabowe, które przed smażeniem marynowane były w mleku i cebuli. Nigdy tak nie robiłam, tradycyjnie marynując tylko w soli, pierzu i czosnku, dlatego postanowiłam wykorzystać ten sposób i powiem wam ze od tego czasu inaczej już nie robię. Ten dawno zapomniany sposób jest genialny. Dzięki temu mięso jest jędrniejsze a sam kotlet
Bernika - moj kulinarny pamietnikkojarzyć się z nudnym schabowym. Można podać go w trochę innej wersji - zawijany z dodatkami w środku. Tak przyrządzone roladki schabowe stanowią niebanalną mieszankę smaków. Ten prosty przepis znalazłam na odwrocie opakowania z przyprawą do mięsa wieprzowego.SKŁADNIKI5 kotletów schabowych1 ogórek konserwowy½ czerwonej papryki½ cebuli4 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowegowykałaczkiolejKotlety dokładnie rozbić i natrzeć przyprawą. Ogórek, paprykę i cebulę posiekać
Złote przepisyUrozmaiciłam troszkę zwykłe schabowe i przemyciłam w tym daniu trochę warzyw:) Delikatnie obsmażone kotlety schabowe pokryte są pierzynką z pora i marchewki oraz odrobiny ketchupu i majonezu. nawet mój synek, który nie jest wielbicielem warzyw zjadł podwójną porcję! Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 2 marchewki, por, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 2 łyżki majonezu czosnkowego(...)Kętrzyńskiego , sól, pieprz, olej do smażenia. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na plastry jak na kotlety. Lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie mocno rozgrzanego oleju, z obu stron, na złoty kolor. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pora dokładnie umyć i drobno
Z miłości do słodkościPrawdziwi mięsożercy muszą czasem zjeść coś bardziej "egzotycznego" :) Na taką okoliczność proponuję roladki schabowe z pyszną sałatka własnego przepisu z serii "wymyślona na szybko" :) Skład: - mięso schab/ 6 kotletów - ogórki kiszone - łosoś norweski/ 1 kawałek - czosnek/ 3 ząbki - miód - kapusta włoska - sałata radicchio/cykoria - marchewka - olej do smażenia - 100ml oleju z pestek winogron(...)innego do sałatek - ser żółty - papryka słodka - sos sojowy imbirowy - cebula - bułka tarta - 1 jajko Kotlety oblewamy sosem sojowym imbirowym + czosnek i wkładamy do lodówki na 1h. Po godzinie kotlety schabowe rozbijamy na bardzo płasko, zawijamy w nie kawałek sera żółtego, kawałek ogórka kiszonego, czosnku i łososia. Przyprawiamy słodką papryką. Zawijamy kotlety w roladki, dekorujemy cebulką i odstawiamy na 30minut
upichconamięciutki Zobacz inne przepisy na dania obiadowe ze schabem: Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika Cebulowe roladki schabowe Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe Schab z warzywami – pyszne danie na obiad Artykuł Schab pieczony w plastrach z cebulą – soczysty i mięciutki pochodzi z serwisu
e-PrzepisyKulinarneDziś przedstawiam Ci kolejną wariację n temat schabu- tym razem kotlet schabowy zapiekany pod serem i jajkiem. Składniki: rozbite na kotlety mięso 1 cebula 1 szklanka mleka sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta, mąka i jajo do panierki jaja- tyle ile kotletów plastry żółtego sera- tyle ile kotletów Przygotowanie: mięso na kotlety przełóż do miski, zalej mlekiem i dodaj
Oka w rosole czyli KaFka gotujewrzenia . Gotujemy do czasu ,aż w kotlety będzie można swobodnie wbić widelec . Odławiamy z bulionu i odstawiamy do wystygnięcia . Teraz , kiedy kotlety już przestygły , rozbijamy jajka jak do kotletów schabowych . Bułkę tartą , łączymy z sezamem czarnym i białym . Kotlety solimy , posypujemy chilli , obtaczamy w jajku , bułce z sezamem i smażymy na dość głębokim tłuszczu – musi być mocno rozgrzany ,żeby
Ogrodnik w podróżyDziś zrobiłam na obiad kotlety schabowe w bardzo chrupiącej panierce z grubo tartej bułki. Kotlety podałam z mixem sałat i ziemniakami. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1/2 szklanki bułki tartej - grubej 2 jajka 6 łyżek mleka surowego sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kotlety rozbijam dokładnie ale nie za cienko. Każdy kawałek solidnie
Gotowanie Patkiukrywam, że jeśli chodzi o kotlet schabowy to u mnie w domu sprawdza się jego naj, naj, najbardziej tradycyjna wersja: panierowany i smażony :( Inne formy są ... tolerowane ale bez prośby o ... dokładkę. Tak więc staram się wymyślać trochę inne formy dla "starego dobrego kotleta" . Dziś przybrał postać długich kąsków i podany został w towarzystwie frytek i surówki
Walijskie PichcenieNiezwykle prosta i smaczna alternatywa dla klasycznego schabowego w panierce, której naprawdę warto spróbować :) Częściowo inspirowana tym przepisem. Składniki: - 5 kotletów schabowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka rozmarynu - 1 łyżka tymianku - 1 łyżka ziół prowansalskich - ok. 7 łyżek oleju - odrobina octu jabłkowego - sól, pieprz Jak nietrudno się domyślić, przygotowanie jest banalne - do miski wlewamy olej, dodajemy zioła, drobno posiekany czosnek(...)dosłownie 3-4 krople octu jabłkowego - wieprzowina lubi ocet ;) Teraz bierzemy kotlety, lekko je rozbijamy (pamiętajmy o tym, by na mięsie położyć przy tym kawałek folii by się nie uszkodziło), posypujemy z obu stron solą i pieprzem, a następnie łączymy z marynatą. Tak przygotowane schaboszczaki wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny, dłużej też mogą leżeć ;) Następnie bierzemy patelnię, wylewamy
Kulinarne zapędy Kokosapodzielę się z Wami przepisem na schab faszerowany pieczarkami i kapustą kiszoną. Trochę inna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Schab faszerowany kapustą i grzybami Składniki 4 kotlety schabowe 500 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 czubata łyżeczka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 jajko bułka tarta olej
To co lubię - gotuję i polecamSchab zwykle kojarzy się ze zwykłymi schabowymi, a przecież można go zrobić na wiele innych sposobów. Uwielbiam na przykład schab w cebuli. Dzisiaj dla odmiany zrobiłam go w nowej odsłonie. W sosie pomidorowym z bazylią i koperkiem. Mięso jest duszone w sosie, jest więc bardzo miękkie. A sam sos pomidorowy jest aromatyczny i świetnie pasuje do schabu. Dzięki wykorzystaniu kostek(...)klik ) 3 łyżki koncentratu 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 80 ml śmietany pół pęczka koperku garść świeżej bazylii sól, pierz do smaku mąka do obtoczenia kotletów Przygotowanie: Kotlety schabowe nacieramy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na głębokiej patelni z każdej strony. Na patelnię wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie
Bon appetit mon amieSchabowe w innej wersji niż tradycyjne. Pod pierzynką z warzywami są fajną alternatywą dla kotletów w panierce. 3 kotlety schabowe 1 papryka 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella 1/3 bakłażana 1 łyżka sosu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano suszone oliwa natka pietruszki Kotlety rozbijam, solę, pieprzę, doprawiam bazylią i oregano odstawiam na 30 minut
wesoła kuchnia