kotlet p - 500 przepisów (strona:6/34)

SZNYCEL WIEDEŃSKI 207

Cieniutko rozbity kotlet cielęcy lub opcjonalnie drobiowy (wówczas będzie to kotlet a'la wiedeński) smażony w panierce na dużej ilości klarowanego masła. Soczysty w środku, chrupiący na zewnątrz.  Podawany tradycyjnie z ziemniaczkami posypanymi natką pietruszki, sałatą z ogórkiem i śmietaną oraz cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Panierka pełni rolę "skórki" i chroni przed wysuszeniem mięsa. Bułka nie powinna być dociskana(...)kotleta, dzięki czemu podczas smażenia zacznie odstawać od mięsa. Klarowane masło nadaje całości wyrazistego, lekko orzechowego smaku i stanowi o jakości dania. Jeśli jeszcze nie znacie bądź nie używacie go w swojej kuchni, ten przepis będzie dobrym pomysłem do jego przygotowania. Wystarczy podgrzewać w rondelku dobrej jakości masło (na małym ogniu) i sukcesywnie zbierać tworzącą się na powierzchni białą pianę

cool and minty
Kotlety ziemniaczane z wędzonym boczkiem 181

Polecam Wam kolejne przepyszne kotlety z ziemniaków, które wzbogaciłam skwareczkami z wędzonego boczku. Takie kotlety są bardzo pożywne i łatwe do wykonania. Można je podać z dowolnymi dodatkami. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. składniki: 800 g letnich ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula 250 g chudego wędzonego boczku parzonego bez skóry 1 jajko 3-4 łyżki mąki pszennej(...)cebulkę (bez wytopionego tłuszczu) oraz przyprawy do smaku. Masę trzeba dobrze doprawić, soli nie trzeba dodawać za dużo jeśli boczek jest słonawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Zrobiłam duże kotlety i wyszło mi 9 sztuk. Następnie kotlety usmażyć na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone z pieczarkami i serem 3772

Kotlety mielone z pieczarkami i serem – pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Można je podawać np. z ziemniakami puree (zobacz przepis na: kremowe, tłuczone ziemniaki), surówką z marchewki lub mizerią, a także z sosem pieczarkowym śmietanowym lub ziołowym (przepisy znajdziecie tutaj: Sos pieczarkowy i tutaj: Pieczarki w aromatycznym sosie). Kotlety mielone z pieczarkami i […] The post Kotlety mielone

Kulinarne Przeboje
Kotlety pożarskie - Smaki Warszawy z Królewskim niefiltrowanym 140

raki w śmietanie, chłodnik mazowiecki na cielęcinie i wodzie z ogórków kiszonych, pyzy z Różyca, marynowane buraki, Wuzetka, której nazwa (według jednej wersji) pochodzi od Trasy W-Z, oraz kotlety pożarskie Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej cielęciny, 2 piersi z kurczaka, 1 (50g) czerstwa bułka, 120 ml mleka, 2 jajka, sól, 1 łyżka masła, 1,5 łyżki siekanego(...)zmielić. Wymieszać dokładnie mięso, bułkę, posiekany koperek, 2 żółtka i roztopione masło. Doprawić. Dodać dwa ubite białka. Wymieszać na puszystą masę i podzielić na 8-10 kulek. Uformować podłużne kotlety grubości palca, obtoczyć w jajku i bułce. Kotlety smażyć na średnim ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Następnie dodać trochę masła i dosmażyć kotlety na mniejszym ogniu. Można

królestwo garów
Kotlet schabowy "Cygan" 165

ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować dziś coś powszechnego i zwykłego, jednak w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie - kotlet schabowy.  Gdy tylko zobaczyłam pomysł na to gotowanie, od razu wiedziałam jak przygotuję tego schabowego. Jest to danie z dzieciństwa, pamiętam że moja ciocia przygotowywała go w swoim lokalu, zawsze pięknie się prezentował, dlatego też postanowiłam spróbować go odtworzyć. Wraz ze mną(...)wyzwania podjęła się Mirabelka .  "Cygan" to schabowy usmażony w tradycyjnej panierce, podany z przesmażonymi pieczarkami, zapieczonym żółtym serem i udekorowany keczupem. Jednym słowem wszystko co najlepsze! Kotlet jest naprawdę wspaniały i godny polecenia, a na talerzu prezentuje się bardzo efektownie. Polecam!  Składniki: 2 kotlety schabowe 1 jajko bułka tarta olej do smażenia kotletów 150g niedużych pieczarek masło

Codzienne Gotowanie
Roladki schabowe z sałatką "wymyślanką" 158

Prawdziwi mięsożercy muszą czasem zjeść coś bardziej "egzotycznego" :) Na taką okoliczność proponuję roladki schabowe z pyszną sałatka własnego przepisu z serii "wymyślona na szybko" :) Skład: - mięso schab/ 6 kotletów - ogórki kiszone - łosoś norweski/ 1 kawałek - czosnek/ 3 ząbki - miód - kapusta włoska - sałata radicchio/cykoria - marchewka - olej do smażenia - 100ml oleju z pestek winogron/ lub innego do sałatek - ser żółty - papryka słodka(...)sojowy imbirowy - cebula - bułka tarta - 1 jajko Kotlety oblewamy sosem sojowym imbirowym + czosnek i wkładamy do lodówki na 1h. Po godzinie kotlety schabowe rozbijamy na bardzo płasko, zawijamy w nie kawałek sera żółtego, kawałek ogórka kiszonego, czosnku i łososia. Przyprawiamy słodką papryką. Zawijamy kotlety w roladki, dekorujemy cebulką i odstawiamy na 30minut aby się "przegryzło" Roladki obtaczamy w panierce

upichcona
Kotlety schabowe 202

Kotlety schabowe to chyba najpopularniejsze niedzielne danie obiadowe wśród naszych rodaków. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami naszym sposobem na kotleciki. Polecam! Kotlety schabowe Składniki: 0,5 kg schabu, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 jajka, bułka tarta, olej. Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i dzielimy na kawałki. Każdy kawałek schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety(...)stron posypujemy solą, pieprzem, paprykami. Na głębokim talerzyku roztrzepujemy jajka a na drugi, płytki talerz sypiemy bułkę tartą. Każdy kotlet obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej.     Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor.         Smacznego

paapilotkaa
Gołąbki bez zawijania 247

Gołąbki bez zawijania...Okrągłe kotlety na bazie mięsa mielonego i ryżu.Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie.Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne.Zapraszam!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);Mała główka białej kapusty(...)dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety.Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Przyprawę uniwersalną rozpuścić w 1 litrze gorącej, przegotowanej wody.Usmażone kotlety włożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie

Gospodyni Miejska
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 168

minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec ok. 20 minut. Kotlety z czarnej fasoli     Możecie użyć fasoli suchej, jak i tej z puszki. Ja miałam suchą. Składniki na ok. 6 kotletów: 200 g suchej czarnej fasoli (ok. 2 puszek gotowej(...)praskę czosnek, drobno pokrojoną w kostkę cukinię, natkę pietruszki oraz bardzo drobno pokrojoną suszoną żurawinę. Dodać rozkłócone jajko, wymieszać całość. Na koniec wsypać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. Formować kotlety dowolnej wielkości. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i rozprowadzić po całości, pędzelkiem silikonowym, niewielką ilość oleju. Układać kotlety i smażyć aż do przyrumienienia. Reszta, czyli z jakimi dodatkami podamy nasze hamburgery

gutfut
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ W KILKU ODSŁONACH 157

Kolejne kotlety na smakowity i zdrowy obiad. Na ten przepis natknęłam się na stronie Smakoterapii . Z małymi modyfikacjami zastosowałam go u siebie. Bardzo nam zasmakowały, choć z początku co poniektórzy kręcili nosem. To takie małe urozmaicenie dań obiadowych. Smakują zarówno na ciepło, u mnie podane z sosem pieczarkowym, jak i na zimno- jak chrupiąca kanapka, wytrawne ciacha. Polecam, może zauroczą(...)jajko (w wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony sos, u mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej patelni podprażyć sezam (tylko chwilę, by się nie spalił). Tak samo postępować z pozostałymi

Smaczne Zdrowe
1501.Kotlety mielone z dynią 193

Jakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie wielką dynią...i musiałam coś z nią zrobić..czekała,czekała...aż w końcu się doczekała....na początek zapraszam na kotlety mielone z dodatkiem dyni...niby nie ma jej tam dużo..ale smak jest lekko wyczuwalny...kotlety były bardzo smaczne...Moja rodzina zjawia się do domu o różnej godzinie,więc czasem mam "problem"z obiadem(...)portalu Uroda i Zdrowie i TERMISIL z Huty Szkła Wołomin S.A jest idealnym rozwiązaniem...Zapraszam także na Fb na fanpage firmy Termisil. Usmażone kotlety wystarczy przełożyć do naczynia żaroodpornego,nakryć pokrywą i kotlety przez jakiś czas będą ciepłe...a razie potrzeby wystarczy naczynie wstawić do mikrofalówki lub kuchenki i po prostu zagrzać. 50 dkg mięsa

Moje domowe kucharzenie
Kotlety mielone z czerwonym pesto 166

Dzisiaj odmieniamy typowe kotlety mielone smażone na patelni. Dodajemy do nich pesto czerwone. Pesto nadaje kotletom wyrazistego smaku. Może dacie się skusić. Polecam. Składniki: Mięso mielone z łopatki 500 gram 3 łyżki czerwonego pesto 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula Sól Pieprz Bułka tarta Mleko 2 jajka Olej Wykonanie: Do niecałej połowy szklanki bułki tartej dodajemy niewielką ilość(...)drobno pokrojoną cebulkę i wbijamy 2 jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa mięsna jest zbyt luźna możemy dodatkowo dosypać niewielką ilość bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym olej z obu stron. Warto z pozostałego pesto przygotować sos. Do garnka wlewamy około 300 ml bulionu, dodajemy pozostałe pesto ze słoika

Smaki Ewy
Obiad: Kotlet schabowy z buraczkami 154

najlepszych odkwaszaczy organizmu są czerwone buraczki, w każdej postaci. Jeden z przepisów na buraki publikowaliśmy np. w poście:  Buraczki z bazylią  a o wyższości pieczeni nad kotletem schabowym i różnymi innym mięsami też już się rozwodziliśmy. Przejrzyj bloga. Zauważ, że jeśli z talerza usuniesz węglowodany, a w to miejsce wprowadzisz większą porcje buraków to wynik produktów zasadowo- kwasowych(...)jest 1:1. A nie jak do tej pory 1:2 dla zakwaszających, gdy na talerzu obok kotleta dominowały ziemniaki lub inne bogate w skrobie produkty. Co do kotleta schabowego, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z dietą rozdzielną nie martw się tym co pisałem, że coś innego jest lepsze. Wprowadzaj zmiany po woli, zrób sobie większą porcję surówki i ciesz się

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kotlety mielone z ziemniakami oraz sałatą 190

Witajcie :). Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną propozycją na smaczny obiad :). Są to kotlety mielone podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a jako surówka tradycyjna sałata ze śmietaną i szczypiorkiem :). Zapraszam :) Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bułka tarta do obtoczenia kotletów oliwa z oliwek(...)lubicie :) ) szczypta soli, pieprzu i odrobina cukru do smaku Przygotowanie: W misce umieszczamy mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie, najlepiej ręką. W zależności jakiej wielkości kotlety chcemy, formujemy kulki, a następnie spłaszczamy ręką żeby wyglądał jak kotlet :). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni. W garnku gotujemy ziemniaki.  W drugiej misce wkładamy umytą

Gotuj z Mąką
Kotlety z kaszy gryczanej 154

Kotlety z kaszy gryczanej to alternatywa dla mięsnych mielonych. Jak dla mnie rewelacja, dzieci też chętnie zjadły "inne" mielone. Kaszę gryczaną należy doprawić dość pikantnie, wtedy kotlety są smaczniejsze . J a użyłam przyprawy gyros, ale można użyć swojej ulubionej. Kotlety z kaszy gryczanej świetnie smakują ze świeżą surówką, np. ze szpinaku. 2 torebki kaszy gryczanej 0,5 szklanki płatków owsianych(...)płatków dodać żółtka, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka zagęścić dosypując bułkę tartą. Doprawić do smaku. Natkę pietruszki posiekać drobniutko i dodać do masy. Z masy formować kotlety. Obtoczyć w mące z amarantusa (albo w bułce tartej) i smażyć na złoty kolor. Podawać ze świeżą surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Parmigiana z selera korzeniowego (zapiekanka z serem i sosem pomidorowym) 151

pomidorowym. Jakiś czas temu jedna z Czytelniczek zapytała mnie, z czym jeszcze można przygotować to danie. Wtedy wymyśliłam tę jesienno-zimową wariację, w której bakłażana zastąpiłam selerem korzeniowym.  Kotlety z selera, panierowanego niczym kotlety schabowe, to popularny wegetariański przysmak. Zapieczone z serem i sosem pomidorowym przeobrażają się we wspaniały comfort food na włoską nutę . Wiem, że seler korzeniowy(...)naczyniu sosem pomidorowym i serem cheddar, który według mnie lepiej koresponduje z charakterystycznym smakiem selera niż mozzarella. W parmigianie nie mogło oczywiście zabraknąć parmezanu, którym także posypałam moje selerowe kotlety. Z kolei typową bazylię zastąpiłam natką pietruszki. Jest przepysznie - serowo, pomidorowo, kojąco zmysły i poprawiająco nastrój w chłodny dzień. Seler korzeniowy ma ciekawszy, bardziej wyrazisty smak w porównaniu z bakłażanem

Chilli Czosnek i Oliwa
Ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym 101

lodówce potrzebny jest każdy centymetr powierzchni. I oto powstały pyszne kotleciki, a co bardziej zaskakujące bardzo delikatne i puszyste. Znikały bardzo szybko, więc na pewno niedługo je powtórzę ;-) ZIEMNIACZANE KOTLETY Z SOSEM PIECZARKOWYM Na placki:    8 ugotowanych ziemniaków    2 żółtka    2 łyżki śmietany 36%    sól    1 jajo    olej(...)smażenia    bułka tarta do obtoczenia kotletów Na sos:    300g pieczarek    1 duża cebula    sól    pieprz    łyżka oleju Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy a następnie drobno kroimy. Cebulę oczyszczamy i drobno siekamy - szklimy w niedużym garnuszku na łyżce oleju. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem

peggiwkuchni
Burgery bez mięsa z czerwonej fasoli i ciecierzycy 206

BURGERY WEGETARIAŃSKIE Z FASOLI CZERWONEJ I CIECIERZYCY - KOTLETY MIELONE BEZ MIĘSA Burgery z fasoli i ciecierzycy to fajna alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. Te są delikatniejsze w smaku, mocno doprawione, z wyraźną nutą orientalną. Do tego sos jogurtowy a’la tzatziki i mamy super przekąskę dla gości, lunch do pracy lub samodzielny obiad dla całej rodziny. Doskonała propozycja na obiad(...)dzieci, bo zdrowy, smaczny i sycący. Jeśli macie ochotę odejść czasem od tradycyjnych mięsnych kotletów, to proponuję właśnie te burgery z fasoli i ciecierzycy jako ich zamiennik. Smacznego! J SKŁADNIKI NA BURGERY (ok. 16 kotletów średniej wielkości) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 jajo posiekany pęczek pietruszki płaska łyżeczka soli 2 łyżki mąki jaglanej ( ja zmieliłam

Calzonella.com
Kotlety z kalafiora 485

Kalafiora lubię w każdej postaci, niestety moje dzieci nie. Postanowiłam trochę przemycić do posiłku, aby nie wyczuły co jedzą.  Udało się kotlety kalafiorowe zjedzone. Składniki: kalafior (może być mrożony) 1 jajko bułka tarta 1 duża cebula natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, następnie ostudzonego rozgnieść widelcem. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju(...)surową zetrzeć na tarce. Jeśli dodamy surową posiekaną będzie twardawa, wyczuwalna w kotletach. Do rozgniecionego kalafiora dodać cebulę, jajko, przyprawy, natkę i bułki tartej tyle, aby było można formować kotlety. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce i smażyć na oleju na rumiano. Można podawać z ulubioną surówką. Smacznego

talerz przyjemności
Bruschetta po polsku, czyli schabowy w sałatce na grzance podany. 203

szybka propozycja obiadowo - kolacyjna. U nas jak zwykle powstała z potrzeby wykombinowania obiadu z produktów znajdujących się w lodówce. Jak zwykle z poprzedniego obiadu zostało o jeden kotlet za mało na pełnowymiarowy obiad dla naszej rodzinki. Syn dostał więc cały kotlet, a my swój zagospodarowaliśmy na pyszne grzanki. Pysznie, lekko, kolorowo i sycąco. Składniki: 2 kajzerki 1 duży kotlet schabowy(...)sałat garść pomidorów koktajlowych kilka piór czerwonej cebuli 1/3 papryki czerwonej vinaigrette ziołowy Przygotowanie: Sałatkę przygotowujemy z podanych składników. Przekrojone kajzerki opiekamy w tosterze lub w piekarniku. Rozbitego kotleta ze schabu środkowego przyprawionego jak na grilla - grillujemy na patelni posmarowanej oliwą. Dosłownie kilka minut z każdej strony wystarczy. Sałatkę kilka minut przed podaniem doprawiamy sosem. Zgrillowane mięso kroimy w paski

Kuchnia po mojemu
Schabowe Roladki z Chrzanem z Imbirem 188

kiedy mi się nie chce nic, totalnie nic. Obiad jednak trzeba zrobić, dziecko przyjdzie głodne ze szkoły. Na talerzyku rozmrażały się dwa plastry schabu. Najprościej i najszybciej mogłabym usmażyć kotlety, ale ostatnio były, bardzo lubimy, ale nie chcę aby się nam znudziły. Schabowe inaczej ? A może, a może całkiem inaczej? Coś całkiem innego? Zerknęłam na moją mini spiżarkę słoiczków ETERNO(...)opowiem w trakcie pisania przepisu. Aaaa, zapomniałabym, bardzo smakowały, a Syn był bardzo pozytywnie zaskoczony :) Składniki na 2 osoby: 2 plastry schabu takie jak na kotlety (moje były ok 1 cm grubości) Chrzan z Imbirem sól pieprz papryka słodka mielona mąka do obtoczenia łyżeczka cukru 2 niewielkie cebule olej do smażenia kurkuma Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa

Blondynka Gotuje
Kurczak w orzechowej panierce 129

Kotlety z piersi kurczaka w chrupiącej smacznej orzechowej panierce. Polecam, bo przy takich upałach nie warto stać długo nad kuchenką, a jak wiecie kotlety smaży się bardzo szybko. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 2 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć , osuszyć(...)przekroić na kotlety. Orzechy wymieszać z bułką tartą. Każdego kotleta oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie obtoczyć w mące , jajku i  mieszance orzechów z bułką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu  na rumiany kolor z  dwóch stron. kurczak w orzechowej panierce

O kuchni z uczuciem
Kotlet schabowy w płatkach kukurydzianych 131

końcu ostatni z weekendowych przepisów. Jak Magda w niedzielę wróciła to przywitałem ją tym własnie obiadkiem :) Czyli kotletami schabowymi w panierce z płatków kukurydzianych. Niby nic wielkiego, ale naprawdę smaczne i fajnie chrupiące. A do przygotowania tych kotletów będziemy potrzebować całe mnóstwo rzeczy. Bo nie samym mięsem człowiek żyje :) schab płatki kukurydziane małe młode ziemniaki rzodkiewka pomidor sałata lodowa cukinia(...)koperek zsiadłe mleko zwykłe mleko sól, pieprz Zacząć robić obiad musimy już z samego rana. Mianowicie tłuczemy nieco kotlety i wkładamy je do miski. A w misce zalewamy je mlekiem (zwykłym, nie zsiadłym. Zsiadłe będzie do picia :)) tak żeby były całe zakryte. Solimy, pieprzymy i chowamy na kilka godzin do lodówki. Jak tak poleżą w tym mleku to potem będą

Marder&Marder Manufacture
Dietetyczne kotlety z kaszy jaglanej i brokuła (82 kcal) 212

Przepis na zdrowe kotlety z kaszy jaglanej i brokuła, pieczone w piekarniku czyli bez użycia tłuszczu. Jeden kotlet to 82 kcal – ja zjadłam dwa i więcej nie dałam rady, bo są bardzo sycące. Składniki (na ok 8 dużych kotletów): woreczek kaszy jaglanej (100 g) ok 300 g brokuła 2 ząbki czosnku 2 łyżki sezamu jajko sól, pieprz, papryka ostra(...)kroimy na małe kawałki. Do ostudzonej kaszy dodajemy brokuła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sezam, jajko i przyprawy. Masę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, po czym lepimy z niej kotlety, które układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 40 minut w temp. 180 stopni

e-PrzepisyKulinarne
Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym 315

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym. Roladki to ciekawa alternatywa dla powszechnego i bardzo lubionego kotleta schabowego. Spróbujcie koniecznie i napiszcie czy smakowało! Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym Składniki: 1/2 kg schabu, 4 ogórki korniszony, 2 papryki konserwowe, sól, pieprz, papryka ostra, olej, woda, kostka bulionowa, łyżka mąki pszennej, łyżka śmietany 18%, musztarda stołowa. Wykonanie: Schab(...)dokładnie umyć i osuszyć za pomocą papierowych ręczniczków. Schab podzielić ma porcje (5-6 kotletów) i rozbić. Kotlety delikatnie posypujemy z obu stron solą, pieprzem i papryką ostrą. Jedną ze stron kotleta smarujemy cienką warstwą musztardy stołowej. Na musztardę kładziemy pokrojone w cienkie plasterki ogórki oraz paprykę i zawijamy roladki. Roladki podsmażamy z obu stron i przekładamy do garnka

paapilotkaa
Roladki schabowe z ziołowym farszem 184

Przepis zaczerpnęłam z biedronkowej broszurki. Autorem dania jest Jakub Kuroń - polecam gorąco takie roladki na obiad - są pyszne!Składniki:600 g kotletów schabowych300 g sera żółtego1 łyżka posiekanej świeżej bazylii1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka posiekanego koperku1 małe jajko (w oryginale żółtko)2 łyżki bułki tartejsól, pieprzolej do smażeniamąka do obtoczenia Sposób przygotowania:1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Solimy(...)pieprzymy.2. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej.3. Ser, posiekane zioła, bułkę tartą, jajko, pieprz i sól mieszamy na jednolitą masę.4. Na kotlety nakładamy porcje farszu, zwijamy i spinamy wykałaczką.5. Każdy kotlet obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu lub (jeśli zamierzamy podać je później) podpiekamy w piekarniku.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 161

delikatne mięso, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety… jagnięcinę nie wszędzie można dostać. Przepis ten bierze udział w konkursie „Blog ze Znakiem Smaku”.Składniki:4 kotlety z jagnięciny podhalańskiej (comber)1 pęczek szparagów (zielonych)1/2 kg młodych ziemniaków1 łyżeczka suszonego rozmarynu3 łyżki oliwy z oliwekplasterek masłasólMarynata:2 łyżki oleju1 ząbek czosnku1 łyżeczka suszonej szałwiisólpieprzSos balsamiczny(...)szklanki octu balsamicznego1,5 łyżki mioduPrzygotowanie:Marynata:Do miseczki wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), szałwię, olej, sól i pieprz. Mieszamy. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy kotlety jagnięce i odstawiamy na około godzinę do lodówki.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy z dwóch stron zamarynowane kotlety jagnięce. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku

Oryginalny smak
Wegetariańskie cheeseburgery 170

mąki pszennej4 g suszonych drożdży125 ml ciepłej wodyszczypta soli¼ łyżeczki cayenne3 plasterki suszonych pomidorów60 g startego sera provolonełyżka oliwysezam do posypaniałyżka mleka do posmarowania bułek kotlety:puszka czerwonej fasoli6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanejząbek czosnkułyżeczka koncentratu pomidorowegosól, pieprz, chili do smakudodatkowo:4 plasterki sera havarti4 łyżki kiełków brokułakilka plasterków czerwonej papryki4 małe ogórki kiszone4 łyżki pikantnego ketchupu (użyłam ketchupu(...)minut.Odstawiamy na kratkę do wystudzenia i przygotowujemy kotlety.Fasolę miksujemy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.Mieszamy ją z kaszą, wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz koncentratem i przyprawami.Formujemy 4 kotlety i pieczemy je około 30 minut w 180 stopniach.Bułki przekrawamy (możemy je podpiec na grillu jeśli chcemy aby były bardziej chrupiące) i górę smarujemy musztardą.Na dolnych częściach układamy kolejno kotlety

Mienta blog
SCHAB POD CEBULOWĄ PIERZYNKĄ 233

Tradycyjny kotlet schabowy pokryty pierzynką z cebuli i sera :))  Miliony kalorii! :)  Ale  smacznie.  Czasem ... i tak być musi :)) Składniki: 4 kotlety schabowe 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz 2 cebule starty żółty ser Wykonanie: Kotlety rozbijamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty(...)kolor z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor (na sklarowanym maśle lub oleju wg upodobania i możliwości). Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej kotlety, a na nich warstwę usmażonej cebuli i warstwę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 10 min - do momentu, aż ser się rozpuści

Walijskie Pichcenie
Schabowy z parówką. 178

mozzarella 3 szt parówki 3 łyżeczki majonez Przyprawa do dań Kucharek pieprz 3 łyżki mąka 1 jajko 8 dag bułka tarta olej do smażenia Wykonanie. Schab pokroić na 3 kotlety. Rozklepać, doprawić przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem. Każdy kotlet posmarować 1 łyżeczką majonezu, posypać  startą mozzarella i położyć na każdym kotlecie parówkę. Każdy kotlet zrolować i panierować

Kulinarny karnet Christophera
Bitki z karkówki 148

Klasyczne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięsko jest miękkie i aromatyczne.. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg schabu karkowego bez kości (na 8 kotletów) sól, pieprz, majeranek, oregano, kurkuma, slodka papryka mąka zwykła lub bezglutenowa 2 cebule 3 ząbki czosnku ocet jabłkowy (jeśli robimy marynatę) Marynowanie mięsa: nie jest konieczne ale wpływa na lepszy smak(...)octu. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na jakieś 10 godzin. Jeśli nie masz octu przygotuj sobie domowy ocet jabłkowy Mięso po wyjęciu z marynaty płuczemy i kroimy na kotlety. Każdy kotlet obtaczamy lekko w mące. Na patelnie wlewamy tyle wody aby zakryła dno i doprowadzamy do wrzenia. Kotlety kładziemy na wrzątkiem i po kilku minutach przewracamy na drugą stronę

prawdziwe jedzenie