kotlet mielony - 4506 przepisów (strona:234/301)

Kotlety z dorsza z suszonymi pomidorami i kaparami 135

Kotlety z dorsza idealnie nadają się na danie główne, lecz na zimno doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Kotlety z ryby są mięciutkie i pyszne. Jeśli przeszkadza Ci tranowy posmak morskiej ryby wystarczy ją co najmniej na godzinę przed przyrządzeniem skropić sokiem z cytryny. Dzisiejsze kotleciki aromatyzowane dodatkiem suszonych  pomidorów i kaparów zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Zapraszam do przepisu(...)smażenia Wykonanie: z filetów usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości, skropić sokiem z cytryny. Zmielić w maszynce do mięsa odsączyć z zalewy suszone pomidory i kapary, następnie drobno posiekać mielonego dorsza wymieszać z pomidorami i kaparami, dodać jajko, przyprawy, 1-2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za luźna zwiększyć ilość bułki tartej. Dobrze jest przed

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki rybne 294

lubię wyrzucać jedzenia, to zawsze staram się coś wymyśleć, żeby zagospodarować te resztki. Jednego dnia przygotowałam na obiad gotowane ziemniaki i smażoną rybę a następnego dnia pyszne kotlety rybne, w ten sposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam!Składniki na kotleciki rybne:ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniakówok. 200-300 g ryby (dowolny filet(...)ząbki czosnkusól, pieprz, sok z cytrynyMieszam wszystkie składniki sosu i wstawiam do lodówki na godzinę.Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków (lub maszynkę do mielenia).Usmażoną lub ugotowaną ostudzoną rybę rozdrabniam widelcem na mniejsze kawałki. Mieszam w misce: ziemniaki, rybę, natkę pietruszki, jajko, skórkę i sok z cytryny i doprawiam solą i pieprzem.Dodaję pokrojone drobno chili

UgotujmyTo.pl
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 234

wołowiny (lepiej poprosić o zmielenie w sklepie, niż kupować w tackach) ścieramy na drobnej tarce parmezan. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę dijon, sos Worcestershire. Solidnie solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz (a jeszcze lepiej młotkowany). Kolendrę i kumin rozcieramy w moździerzu – dodajemy do mięsa. Całość szybko wyrabiamy ręką (mięso nie lubi długiego wyrabiania). Zostawiamy na 20-30 minut(...)płomień na duży, posypujemy całość cukrem, dodajemy ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając – woda wyparuje, a cebula zacznie się karmelizować. Burgery formujemy w kształt kotletów o 1 cm – 1,5 cm grubości (ok. 6 sztuk). Kładziemy na silnie rozgrzaną patelnię grillową (lub zwykłą) z rozsmarowaną odrobiną oleju lub oliwy. Podczas smażenia nie spłaszczamy kotletów

Poezja smaku
Fasolka szparagowa na ostro z kotlecikami z bobu 144

Szybki letni obiad z sezonowych warzyw to to, co lubię najbardziej. Fasolka szparagowa z sambal oelek podana z kotlecikami z bobu a’la falafel. Proste

Mienta blog
Gołąbki bez zawijania 81

pracy wykona piekarnik. Gołąbki są soczyste i dosłownie rozpływają się w ustach . Bardzo polecam ten sposób przygotowania. Gwarantuję zachwyt ! Gołąbki bez zawijania 400 g kapusty białej 400 g mięsa mielonego 100 g ryżu białego 500 g przecieru pomidorowego 300 ml bulionu warzywnego ((można zastąpić gorącą wodą)) 2 jajka 1 duża cebula przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, papryka, zioła(...)minut i następnie odcedź wszystko na sitku. Do miski włóż surowe mięso, surowy ryż, odcedzoną kapustę oraz jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i następnie formuj z masy kotlety. Uformowane kotlety przesmaż na patelni z każdej strony i następnie układaj w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między kotletami. Przecier pomidorowy wymieszaj ze szklanką bulionu lub wrzątku. Jeśli dodajesz wrzątek

Przepisy na widelcu
Ziołowy łosoś pieczony 120

piątek na obiad? No wiadomo, ryba! Od zawsze u mnie w domu, tak jak w wielu domach, w piątki jadało się jarskie posiłki. Czasem zupełnie bezmięsne, jak naleśniki, czy kotlety jajeczne, a czasem pojawiały się ryby. Teraz staram się tę tradycję podtrzymywać i przynajmniej ten jeden raz w tygodniu ryby jeść. Najczęściej na stole pojawia się pieczony łosoś, którego kocham(...)ziemniaczkami lub klasycznie z ziemniakami z wody i sałatką ze świeżych warzyw. Mmm.. pycha! Składniki 350 g filetu z łososia pół cytryny 2 gałązki tymianku i rozmarynu świeżo mielony pieprz szczypta pieprzu cytrynowego sól do podania: masło czosnkowe z TEGO przepisu cząstki cytryny Czas przygotowania 30 minut Liczba porcji 2 Przygotowanie Filet dzielimy na dwie części. Każdy oprószamy

Analiza Smaku
CHLEBKI NAAN NADZIEWANE SEREM Z RUKOLĄ ROSZPONKĄ I BRZOSKWINIĄ 93

CHILI     CHLEBKI NAAN Z BAZYLIĄ I OLIWĄ     SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA     GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU     NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI     KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ     NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI     SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ   Chlebki naan nadziewane serem z rukolą roszponką i brzoskwinią: – Ciepły, ciągnący się żółty(...)oliwek – 3 łyżki – Jogurt naturalny – 150g – Żółty ser – 8 plasterków – Brzoskwinia z puszki – 8 połówek – Duża garść rukoli – Duża garść roszponki – Słonecznik – 3-4 łyżki – Pieprz czarny świeżo mielony PRZEPIS: 1. Do miseczki dodaj drożdże cukier oraz wodę. Wymieszaj za pomocą rózgi. Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie dodaj jogurt naturalny, jajko, sól i oliwę i ponownie

globuskulinarny
Siekane kotleciki z dorsza 107

Siekane kotleciki z dorsza Super pomysł na rybę. Rumiane kotleciki z dorsza z dodatkiem warzyw. Pysznie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz soczyste w środku. Te

Blog z Apetytem
Pieczone ziemniaki 151

klasyka w naszym domu. Pieczone ziemniaki do obiadu. Tradycyjne, delikatnie przyprawione, ziołowe lub przyrządzone na pikantnie. Pieczone ziemniaki podaję do różnych sałat i mięs, najczęściej pieczonego drobiu lub kotletów z wołowiny. Pieczone ziemniaki piekę także w towarzystwie innych warzyw, aby było bardziej pożywnie i zdrowo. I tak powstają wersje ziemniaków pieczonych z: cukinią, marchewką i bakłażanami, cukinią, cebulą i papryką(...)sałatą masłową z jogurtem lub śmietaną przygotowaną na słodko. Dziś u nas pieczone ziemniaki, delikatne, domowe, lekko chrupiące, pyszne. Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, lubczyk, oregano olej Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję na 6, mniejsze na cztery. Układam na blaszce do pieczenia na papierze lub w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i przyprawiam, dobrze mieszam rękoma

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki bez zawijania 175

wymagają mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne. Składniki: gołąbki: ok. 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże 2 - 3 łyżki bułko tartej sól pieprz majeranek tymianek sos: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 500 ml bulionu(...)Wymieszać ze sobą kapustę, ryż, grzyby, mięso i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać bułkę tartą i wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier

Mama Gotuje
Smalec z ciecierzycy z pieczoną kaszą gryczaną 158

pastę na kanapkę, która razem z pieczoną i chrupiącą kaszą gryczaną przypomina smalec, z jednej paczki wychodzi cała wielka miska, ja zawsze zostawiam część na kanapki, z części piekę kotlety, które można wziąć do lunchboxa do pracy, a jak jeszcze coś zostanie to można podsmażyć na patelce z jajkiem, żeby uzyskać pyszną jajecznicę. Dlatego wystarczy ugotować ciecierzycę, podpiec kaszę gryczaną(...)temperaturze ok 200 stopni, pilnowac, żeby się nie przypaliła najlepiej próbować czy jest już wystarczająco chrupka. Ciecierzyce ugotować następnie zmielić blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa dodać kaszę wymieszać doprawić

zdrowa vege kuchnia
Pralinki z ciecierzycy 122

Opcji wykorzystania ciecierzycy w kuchni jest wiele, o czym doskonale wiedzą chyba niemal wszyscy wegetarianie. Możemy przygotować gulasz z ciecierzycą, kotlety z ciecierzycy, puree czy sałatkę. Mniej osób wie jednak, że ciecierzyca może być podstawą wspaniałych deserów 😀 Choć słodycze roślinne od jakiegoś czasu zyskują na popularności i również ciecierzyca zaczyna coraz częściej przecierać sobie drogę do słodkości. Ja dziś postanowiłam(...)potrzebować: puszkę ciecierzycy, 50g masła, 2 łyżki kakao, 4 łyżki syropu z agawy, 2 łyżki suszonych żurawin, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki suszonych śliwek, gorzką czekoladę, szczyptę chilli (ewentualnie), mielone migdały, wiórki kokosowe. 1. Ciecierzycę osącz, po czym zblenduj wraz z masłem, kakao i syropem z agawy na gładką masę. 2. Śliwki posiekaj. 3. Wszystkie suszone owoce dodaj

Z notatnika dietetyka
Kiełbasa swojska, wieprzowo-wołowa, podsuszana. 176

Doskonała kiełbasa domowa, prosty przepis bez wędzenia po prostu dojrzewająca. Jak ktoś lubi domowe wyroby, to jest to bardzo smaczna domowa wędlina. Skład: mielona szynka 2 kg, mielone tłuste/garmażeryjne 1 kg, wołowina gulaszowa 0,5 kg, majeranek 10 łyżek,  papryka 3 łyżki, pieprz 3 łyżeczki, sól kamienna niejodowana np. z Kłodawy do przetworów 4 łyżki(...)misce i dolewamy wodę. Wyrabiamy 5-10 minut na jednolitą masę. Możemy schować do lodówki na 5 10 20 godzin lub od razu nadziewamy. Żeby sprawdzić smak można usmażyć kotlety. Osłonki/jelita moczymy w letniej wodzie 1 h i potem płuczemy dodatkowo pod kranem. Nadziewamy na lejek, wpuszczamy mięso żeby wypchnąć powietrze i zawiązujemy koniec. Napełniamy kiełbasy i robimy pętka

chleba naszego
Miniburgery 205

jest naprawdę doskonale. Takie małe "kotleciki" łatwiej się grilluje więc liczymy na to, że te burgery zostaną hitem nadchodzącej wiosny. bułki hamburgerowe (z  TEGO  przepisu) 50 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterek sera mimolette na osobę sałata lodowa keczup (z  TEGO  przepisu) majonez (z  TEGO  przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Bułki przygotowaliśmy(...)Średnica burgerów powinna być ok. 2 cm większa od bułek. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz

Marder&Marder Manufacture
Moje domowe burgery czyli wolna amerykanka :) 196

być u nas szybko - bo to danie awaryjne - i smacznie oczywiście :) SKŁADNIKI (na 4 burgery) 4 duże bułki do burgerów z sezamem Mięso: 400-500g dobrej jakości mięsa mielonego 1 mała cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego żółtko 1 ząbek czosnku - drobno posiekany sól, pieprz Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1  łyżka(...)plasterki.   Łączymy składniki sosu. Dodajemy niewielką ilość soku z cytryny i szczyptę chili. Bułki przekrawamy na pół i opiekamy na grillu lub w tosterze na chrupiąco. Składniki na kotlety mieszamy, wyrabiamy i doprawiamy. Formujemy 4 kotlety i grillujemy z obu stron do zrumienienia - możemy też usmażyć na zwykłej patelni. Pod koniec kładziemy na mięsie ser, żeby trochę się rozpuścił

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania