kotlet bez mięsa - 908 przepisów (strona:20/61)

Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 201

ZIMO! Jak ja cię nie lubię! Pal licho wiecznie zimny nos, zimne ręce i stopy. Te wirusy, których żaden mróz ubić nie zdoła, ograniczają mnie do

gutfut
Kotlety mielone z dymką 114

mielonego z indyka 5 dymek bez szczypioru 1 łyżeczka przyprawy do drobiu 1 jajko bułka tarta olej do smażenia     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki kroimy w piórka, dodajemy do mielonego mięsa razem z jajkiem, przyprawą i 3-4 łyżkami bułki tartej. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Następnie obtaczamy w bułce tartej

R'n'G Kitchen
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 179

pilnując, by ładnie zbrązowiały. Zawsze grzałka górna i dolna, ale bez nawiewów. Przed wyjęciem najbezpieczniej jest zrobić próbę z patyczkiem drewnianym, wbity i wyjęty suchy z bułki świadczy o gotowości wypieku. KOTLECIKI Za przygotowanie kotletów zabieramy się, kiedy odkładamy bułki do drugiego wyrastania. Zwykle robię burgery z mięsa wołowego, ale dziś okazało się, że mąż zaopatrzył mnie w mielone

I tu będę miała takie te
Schabowy w bramborach 215

bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju , uwaga koniecznie najpierw kładziemy kotlet na stronie placka , tak żeby ziemniaki scaliły się ze schabem , trzeba to zrobić dość szybko żeby ziemniaki nie zsunęły się z mięsa. Jak już ładnie się zrumieni powinien być na tyle sztywny i chrupiący , że już bez trudu da się go obrócić na drugą stronę . Podajemy na gorąco

Ogrodnik w podróży
smaczne kotlety mielone... 192

mięso z łopatki = łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach, wsypać opakowanie przyprawy Prymat, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, dodać bułkę namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, dodać tartej bułki i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę formować zwilżoną dłonią kotlety mielone 2 cm grubości, kłaść na gorący olej na patelni smażyć rumiane kotlety(...)stron, następnie przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu odparować wodę - kotlety są smaczne i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Leczo 724

gotowanego mięsa.  Leczo smakuje najlepiej następnego dnia, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Gotowanie lecza składa się z kilku etapów:  przygotowanie papryki - najbardziej czasochłonny etap, pieczenie, obieranie ze skórki i krojenie przygotowanie pozostałych składników - podsmażanie cebuli, kiełbasy, pieczarek, pokrojenie pozostałych papryk oraz ścieranie na tarce pomidorów gotowanie potrawy pod ciśnieniem, następnie po dodaniu pomidorów gotowanie bez ciśnienia(...)dużą kostkę 4 średnie cebule 300 g kiełbasy (Twojej ulubionej), pokrój w plasterki - ja użyłam kiełbasek z baraniny 2 ugrillowane kotlety (ok. 200 g) z antrykotu wołowego, pokrój w kostkę - możesz użyć dowolnego innego mięsa pieczonego, które akurat masz w swojej lodówce lub zwiększyć ilość kiełbasy 1 łyżeczka czerwonej papryki 2 szczypty ostrej papryki lub wedle smaku 4 pomidory

Szybko Szybkowar
Cordon Bleu na wspomnienie lata 141

Bleu ze schabu 4 sztuki 8 cienkich plastrów schabu bez kości 4 plastry ulubionej szynki 4 plastry sera żółtego 1-2 jajka, mąka i bułka tarta do panierki sól pieprz Mięso oczyścić z tłuszczu i cienko rozbić tłuczkiem. Każdy płat mięsa posolić i lekko przyprawić pieprzem. Na każdy kotlet potrzebujemy 2 płaty mięsa. Na jednym płacie kładziemy szynkę

Posadzone i zjedzone
Schabik smażony marynowany 160

się, bo w końcu po to są aby ułatwić sobie życie. Mięso w tej marynacie nie wymaga długiego oczekiwania a zaledwie 30 minut.2 plastry schabu bez kości ( po 150 g )Marynata :2 łyżki olejusól morska do smaku3 szczypty pieprzu kolorowego1 łyżka marynaty musztardowej1 łyżka ketchupu Kotlety umyć, osuszyć i rozbić lekko dłonią aby nie były za cienkie. Składniki

Ewa w kuchni
Pieczony, prasowany boczek 194

wolno rezygnować ze wszystkich przyjemności , nawet jeśli ich zdrowotność jest dyskusyjna . Popatrzcie sami , pyszny , soczysty mięciutki i po prostu pyszniutki … żaden kotlet sojowy tak nie pachnie i nie smakuje Składniki : 1,5 kg chudego świeżego boczku bez skóry 3 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester 1 łyżka miodu 1 łyżeczka , granulowanego czosnku 1 łyżeczka , mielonej ostrej(...)papryki sól do smaku Wszystkie przyprawy i sosy ,mieszamy ze sobą , dodajemy miód , mieszamy . Boczek tniemy w ładne , zgrabne kwadraty , osuszamy je ręcznikiem papierowym . Mięso przekładamy do miski lub pojemnika i zalewamy marynatą – wmasowujemy ją w każdy kawałek . Odstawiamy , koniecznie na całą noc . Następnego dnia , układamy na blaszce do pieczenia , dociskając od góry drugą blaszką , najlepiej wypełnioną woda ,żeby

Ogrodnik w podróży
Wegańskie KOTLETY SOJOWE W OCCIE 197

Faktem jest, że prezentowana "ryba" nijak nie pasuje do "tekturowych" kotletów sojowych,  z których jest zrobiona a z wyglądu do złudzenia przypomina prawdziwą, co najmniej do momentu przekrojenia (w środku nie ma charakterystycznych płatków rybiego mięsa). Ok, to robimy. Po pierwsze trzeba przygotować kotlety sojowe - ok. 30 sztuk.  I tu od razu na początek uwaga - nie róbcie(...)zalać wrzątkiem i zostawić na ileś tam minut - takie kotlety są po prostu do bani.  Trzeba je normalnie ugotować (najlepiej w bulionie warzywnym albo - szybciej - w kostkach warzywnych) - czyli zalać zimną wodą, zagotować i pogotować 10-15 minut; potem odcedzić. Przestudzone kotlety panierujemy po wegańsku czyli bez jajka.  Osobiście nie używam żadnych tzw. zastępników jajek ani innych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Muszelki makaronowe nadziewane mięsem mielonym 180

opcjonalnie - ja użyłam mięsa z  rosołu z królika ) puszka pokrojonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2-3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera sól pieprz czarny pieprz ziołowy Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym, wyrobić jak na kotlety mielone. Przygotować sos - puszkę(...)nałożyć farsz mięsny. Naczynie żaroodporne posmarować częścią sosu pomidorowego, na tym ułożyć makaron z mięsem (dość ściśle). Resztę sosu wyłożyć na ułożone muszelki. Posypać obficie startym żółtym serem. Zapiec ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeszcze surowe mięsko, przed nałożeniem sosu i serka Część bez sera dla naszego alergika Porcja dla młodszego dziecka Porcja dla starszego dziecka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych 209

drobno siekamy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Na patelni (bez tłuszczu) smażymy szynkę, do momentu  aż będzie chrupiąca. Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy pozostałe składniki farszu przez około 5 minut. Łączymy składniki farszu. Mięso układamy na lekko wilgotnej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso

Mania Gotowania
Pikantny chutney morelowy 177

śmietankowym. Jest wyraźnie kwaśno-pikantny, bardzo świeży i bogaty w smaku. Będzie super do fondue i na pewno wykorzystam go do kotletów lub sznycli z indyka, bo zanosi się na dobrą kompozycję z takim delikatnym duszonym lub pieczonym mięsem. I  już nawet mam pomysł. ;) Tymczasem spróbujcie tego chutneya: Pikantny chutney morelowy Składniki: 8 dużych, dojrzałych moreli 2 twarde kwaśne(...)białego wina  25 ml białego octu winnego   Morele i jabłka kroję w kostkę. Cukier karmelizuję w garnku o grubym dnie, wrzucam owoce, mieszam i gotuję bez przykrycia na średnim ogniu, często mieszając.  W tym samym czasie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę pokrojoną w kostkę, żeby się zeszkliła. Do cebuli dorzucam drobno posiekany imbir, czosnek

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety Schabowe Inaczej 6069

sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie:) W pierwotnym przepisie nie było pieczarek, cebula miała być w kostkę, miał być jakiś Delikat do mięsa i vegeta. Ja poradziłam sobie bez tych sztucznie modyfikowanych mieszanek. Wyszło pysznie. Owszem zdarza mi się używać kostek rosołowych, vegety, zdarza mi się iść na łatwiznę, ale tym razem poszłam swoją ścieżką i przyprawy, które(...)koniec i tak dodajemy szczyptę chemii, ja sobie dziś z tego zdałam sprawę i postanowiłam pracować nad tym i tą szczyptę zastępować naturalnymi przyprawami.  Chciałam to mięso podać z kuskus`em, jednak mój syn wybrał ziemniaki i wybrałam tą opcję, którą lubi i zje ze smakiem. Ja jednak wolałabym kuskus, ale przyznam, że z ziemniakami bardzo smaczne było. Składniki

Blondynka Gotuje