Sezon na letnie owoce dobiega końca a mnie się udało zdobyć trochę owoców:) Dostaliśmy od zadowolonego klienta koszyczek owoców. Bardziej od tych owoców to ja bym chciała taki dom letniskowy, pięknie urządzony domek nad wodą. Piękny widok z okien w salonie. Może kiedyś też uda nam się nabyć taki domek, bardzo podoba mi się coś takiego na wakacje. Zobaczymy
ciastkarnia na kruchym spodziewodą niż owocem. Obecnie w sklepach dostępne są truskawki sprowadzane z Polski ( miły akcent) mniejsze niż koleżanki z Hiszpanii ale smaczniejsze. Dzisiaj udało mi się upolować fajną przecenę na koszyczek około 300 g zapłaciłam 20 koron norweskich. (około 10 zł polskich) Dla was pewnie cena jest wysoka ale dla mnie to nie lada gadka. No to zapraszam na pierwsze
ciastkarnia na kruchym spodziekupując świeże warzywa spostrzegłam, że w sklepach są już kurki. Może były już wcześniej, a ja zalatana nie zauważyłam? Oj wielki błąd bo to wyśmienite grzyby. Od razu kupiłam koszyczek i wzięłam się za gotowanie. Tym razem przyrządziłam je w sosie śmietanowym z kurczakiem i makaronem. Wyszło przepysznie. Polecam zwłaszcza wszystkim zabieganym i zapracowanym mamom (choć małym dzieciom nie zalecam
Kolizje SmakówDzień dobry, Pamiętacie, jak na początku maja opowiadałam Wam o tradycji spożywania dzikiej roślinności kultywowanej w krajach śródziemnomorskich?Zebrałam przy tej okazji spory koszyczek liści mlecza, z których przygotowałam francuską sałatkę oraz tradycyjne greckie danie o nawie horta vrasta.Horta vrasta, czyli gotowana horta, to zielenina ugotowana i podana z tradycyjnym greckim dressingiem zrobionym z oliwy i soku z cytryny. Grecy
Chilli Czosnek i OliwaGrzybobranie to nasz największy "sport" narodowy. Pod koniec lata, gdy dnie nie są już tak upalne, ale noce wciąż wystarczająco ciepłe, my Polacy masowo ruszamy z wiklinowymi koszyczkami na grzyby. Spacerujemy po lasach po kilka godzin i jak zaczarowani wlepiamy swój wzrok w ściółkę leśną w nadziei, że dostrzeżemy w niej lśniące kapelusiki grzybów. Moi rodzice są zapalonymi grzybiarzami
W mojej holenderskiej kuchnicałą upchniemy do pojemnika od razu. W drugim pojemniku gotujemy groch - we wkładce do duszenia - z dodatkiem wody. Dodajemy przyprawy (bez soli) i po kilka łyżek oleju do każdego koszyczka. Nastawiamy maszynę na godzinę. Gdy warzywa zaczną mięknąć możemy dodać trochę soli i delikatnie zamieszać. Dokładamy resztę kapusty. W razie potrzeby czas gotowania wydłużamy. Podajemy z młodymi ziemniakami i koperkiem
prawdziwe jedzeniekostkę sól morska z pieprzem w młynku Kams Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C. Do silikonowej formy na tartaletki wciskamy po 2 plastry panchetty, aby utworzyły coś w rodzaju koszyczków. Wstawiamy panchettę na 5 minut i zapiekamy. Mieszamy w misce składniki farszu, doprawiamy je sola morską z pieprzem, wyciągamy formę z podpieczona panchettą do której wkładamy farsz, dociskamy. Pieczemy przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodsypujemy wszystkimi przyprawami, faszerujemy natką z pietruszki i ząbkami czosnku. Teraz trzeba umyć i pokroić jarmuż. Gdy mamy wszystko gotowe układamy w naczyniu do gotowania na parze (Ja użyłam koszyczków bambusowych). Gotujemy do czasu, aż ryba oraz jarmuż będą miękkie. Ja dodatkowo ugotowałam jeszcze parę ziemniaków na parze i brokuły. Gdy mamy już wszystko gotowe wykładamy na talerze. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąDietetyczne orzeźwienie, słodko- kwaśne, gaszące pragnienie, jednym słowem - IDEAŁ ;-) SKŁADNIKI: - 1/4 średniego arbuza schłodzonego w lodówce - koszyczek porzeczek czerwonych - 4 słodziki - 5 kostek lodu opcjonalnie - świeże listki miętki Składniki miksujemy blenderem na gładką masę, pijemy od razu! Przepyszne ;-D SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIkładziemy plaster pomidora, szczypiorek i jajko. Formy niczym nie sparujemy, boczek wytopi naturalny tłuszcz. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po wyjęciu delikatnie nożykiem należy okroić koszyczek i wyciągnąć jajka. Smacznego
Niezły Młyneknakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam). Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają ładne okrągłe bułeczki) lub do góry (powstają fajne koszyczki) i posypywałam kruszonką. Piekłam pół godziny w 180 stopniach
Kulinarny Pamiętnikpory nie odważyłam się do takiego pieczenia..ale skoro mam kamień do pieczenia pizzy postanowiłam spróbować..no i ..obyło się bez żadnych problemów..Nie mam co prawda koszyczka do wyrastania chleba, ale jest i na to sposób..durszlak wyłożony ściereczką i posypany mąką...chlebek po wyrośnięciu wykładamy na nagrzany kamień ewentualnie blachę..Chlebek pięknie wyrósł..i pięknie się
Moje domowe kucharzeniekolejna akcję ...W poprzednich akcjach nazbierało się mnóstwo przepisów na pyszne babki i babeczki...a w tym roku może będzie jeszcze więcej ? Zachęcam serdecznie ..pieczemy babki, babeczki...do koszyczka wielkanocnego .. na stół świąteczny..i nie tylko ..ważne aby była to babka..Zapraszam do obejrzenia podsumowań z ubiegłorocznych akcji:Babki i babeczki-2012Babki i babeczki
Moje domowe kucharzeniebabeczki robiłam jakiś czas temu...a dokładniej to były babeczki do koszyczka wielkanocnego..W czasie przedświątecznym i po... nazbierało się sporo przepisów do opublikowania ..i znów mam zaległości..ale może uda mi się wstawić zaległe przepisy...i mam nadzieję, że wszystkie przepisy uda mi się odtworzyć....Czasem coś zrobię..nie zapiszę..a potem nie pamiętam co i jak..Wy też
Moje domowe kucharzenieGulasz z żołądków Miód z kwiatów mleczu Biała kiełbasa z cebulą Barszcz biały wielkanocny Sałatka z pieczarek Ciasto miodowe z masą budyniową Bigos wg Ewy Wachowicz Wielkanocne bułeczki do koszyczka Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi
Moje domowe kucharzenie