oleju rzepakowegoZiarna waniliiKilka kostek biała/gorzka czekolady (u mnie biała)Rodzynki (dowolna ilość, można pominąć)Naturalne posypki do wypieków (można pominąć)Masło z obniżoną zawartością tłuszczuMąka do obsypania formyPrzygotowanie:Wymieszać mąkę z proszkiem oraz cukrem. Jajka rozbełtać. Do suchych składników dodać jajka, olej, ziarna wanilii i jogurt. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem, obsypać mąką. Do ciasta dodać rodzynki. Masę
Czarnawisienkazdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można
Ciastkozercyciepłe miejsce,by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie odrywać małe porcje ciasta i spłaszczać tworząc kształt koła. Na środku każdego placuszka zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki. Truskawki (mrożone rozmrozić i odsączyć) świeże pokroić na pół, mrożone całe wymieszać z obranym i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszać z łyżką cukru. Owoce nakładać we wgłębienia drożdżówek. Kruszonka: 120g
Z miłości do słodkościnią zrobić? Ja proponuje taką konfiturkę.Tak przygotowana cukinia świetnie sprawdzi się do ciast i deserów.Składniki:1 kg cukinii- niekoniecznie młodej, może być ta jesienna przerośnięta1/2 kg cukru1 op cukru waniliowegosok z połowy cytrynyWykonanie:Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę. DO miski przekładamy pokrojoną cukinię, zasypujemy cukrami,dodajemy sok z cytryny odstawiamy na ok. 4 godziny
Z Majeczką w kuchniOrganic. A teraz przyjemności ;) Składniki na ciasteczka: 2 szklanki mąki tortowej0,5 kostki margaryny1/2 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 jajko4 łyżki pasty tahini ciemnej 1/2 łyżeczki cynamonu mielonegoMożna dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne (ja nie dodawałam)Zagniatamy ciasto, które nie powinno się kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy kulki
Emcia Pichciokoło 170 stopni przez ok. 15 minut. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez następne 25 minut.Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy cały czas, uważając aby nie wykipiała. Gdy śmietana się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy. Polewą możemy od razu
Mania Gotowaniamałej cebuli Sól Sos czosnkowy: Pół opakowania dużego jogurtu naturalnego Mały słoiczek majonezu (ok. 130g) 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Dodatkowo: Chlebek pita – ja kupiłam opakowanie mające 5 sztuk cienkiego ciasta Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pozbyć się skóry. Następnie odczepić je od kości za pomocą noża. Drobno pokroić. Do mięsa dodać olej i przyprawę. Wszystko wymieszać i odstawić na minimum(...)cebulę pokrojoną w kostkę. Posolić. Do miski wlać jogurt naturalny. Połączyć z majonezem. Czosnek posiekać, wymieszać sos. Posolić i popieprzyć do smaku. Pitę można uprzednio podgrzać, choć nie trzeba. Ja kupiłam gotowe cienkie placki, rozcięłam je na pół wzdłuż, tak że powstały mi dwa koła. Możecie także użyć pity grubej, ale my preferujemy kebab na cienkim cieście. Na środek nakładać
Fabryka pomysłówdwóch innych receptur od Dorotus. Spód ciasta zrobiłam według sernika migdałowego z malinami , zaś wierzch to świąteczny sernik wykwintny . To połączenie sprawdziło się znakomicie. Koniecznie wypróbujcie je podczas świąt. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Spód: • 150 g mąki pszennej • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę • 1 żółtko • 1 łyżka zimnej wody(...)Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, do którego włożyć cukier, masło i żółtko. 2. Składniki zagnieść razem, wyrabiając między palcami, jak na kruszonkę. 3. Dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. 4. Uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 5. Ciasto cieniutko rozwałkować w blaszce o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem
W mojej kuchniNarodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój. Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii(...)pozbawione gniazd nasiennych jabłka trzeba pokroić w kostkę, nie musi być regularna, używam do ich rozdrobnienia krateczki do krojenia warzyw do sałatki warzywnej. Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczam w sporym naczyniu, trzeba je wymieszać do połączenia tak, by nie było suchych miejsc w całości masy. Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką. Gotowa masa jest lśniąca i lepka
I tu będę miała takie teKrok 3: Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do plastikowego worka i wkładamy do lodówki, dając mu "odpocząć" od 3 do 4 godzin. W tym czasie gdy nasze ciasto odpoczywa zabieramy się za przygotowanie farszu. Do tego potrzebujemy: 0,5 kg zmielonego mięsa wołowegopuszka groszku zielonego1 cebula pokrojona w kostkę1 pomidor pokrojony w kostkę1 papryka zielona pokrojona w kostkęgarść(...)oliwęKrok 3: Dodajemy kostkę Knorra i podsmażamy mięso i warzywaKrok 4: Do dobrze podsmażonego mięsa i warzyw dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamyKrok 5: Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ogniu (dużym;-) na 10-15 minut. Aby uniknąć przypalenia możemy dodać trochę wody (gorącej, nigdy zimnej)Gotowy farsz zostawiamy do ostudzenia3-4 godziny później .... Wyciągamy "wypoczęte"ciasto z lodówki i teraz
Smaki BrazyliiAromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)SKŁADNIKI1/2 kg dyni bez pestek i skórki (lub 1 szklanka gotowego puree z dyni) 2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru (może być brązowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej3 jajka 2/3 szklanki olejuszczypta soliszklanka(...)łuskanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól.Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny
Moje Kuchenne Rewelacjeciasto wychodzi dość zwarte - jeśli nie będzie kleić się do rąk, ciasto będzie dostatecznie już wyrobione . Miskę od zagniatania opruszyć lekko mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto - uformowane w zgrabna kulę . Całość przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz. do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki umyć szczoteczka pod bieżącą wodą(...)obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić na nią cebulę. Zeszklić do lekkiego zezłocenia. Dodać czerwoną paprykę i chwilę poddusić. Zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie dołożyć zawartość patelni do przygotowanych wcześniej pieczarek i suszonych pomidorów. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób
Grunt to przepis!bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku. 5. Nie wyrzucaj chleba Pamiętaj, że czerstwe pieczywo idealnie nadaje się do zrobienia grzanek, bruschetty czy bułki tartej. 6. Nie wylewaj resztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie sprawdzi(...)Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy
Tradycyjna KuchniaPełen jabłek, które uwielbiam. Z budyniem cynamonowym, a takiego jeszcze nie jadłam. Wszystko zamknięte w dwukolorowym cieście, z którym nawet ja dałam sobie radę bez problemu.C. stwierdził, że to ciasto jest zupełnie inne od tych, które zazwyczaj piekę. Na ciepło pochłonął dwa spore kawałki, i to tylko dlatego, że więcej nie pozwoliłam. Spróbujcie, u Was też zniknie błyskawicznie.Jabłecznik(...)Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.Masło rozpuścić i przestudzić.Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem.Wyłożyć do formy połowę ciasta. Na cieście równomiernie rozłożyć jabłka, na nich rozsmarować
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodajemy oliwę, sól i połowę wody. Wszystko mieszamy łyżką aż do powstania zwartego ciasta (ewentualnie dolewając pozostałą wodę). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem około 7 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką lub smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple przez około 30-40 minut. NADZIENIE: 1 cebula 1 por (część biała i jasnozielona) 1-2 ząbki czosnku(...)sera feta 2 łyżki posiekanej mięty szczypta oregano sól pieprz 1-2 łyżki oliwy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojonego w krążki pora, chwilę smażymy i przykrywamy pokrywką. Dusimy 1-2 minutki. Po tym czasie na patelnię dorzucamy przepuszczony przez praskę czosnek, a po 30 sekundach szpinak. Całość
Rozpustne gotowanie