Jednak obserwujac mojego Meza i Coreczke moge sie domyslac, ze sa naprawde smaczne.Ja moge tylko powiedziec, ze jeszcze przed upieczeniem pierniczki sa niesamowicie dobre. Przez caly ten czas kiedy ciasto dojrzewalo w mojej lodowce prawie codziennie podjadalam z niego odbrobine. Moj Maz martwil sie nawet, ze za chwile nie bedzie z czego tych piernikow piec. Jego troska okazala sie daremna(...)Swiat beda lezaly zapakowane w puszki, a tuz przed Bozym Narodzeniem zabierzemy sie za ich dekorowanie. skladniki: 1 kg maki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do piernikow dodatkowo: cynamon, imbir, galka muszkatalowa, mielone gozdziki, kardamon wykonanie:W rondlu rozpuszczamy
Przysmaki KarolkiBardzo prosta, kolorowa surówka, pięknie wyglądająca na stole, a przy tym wspaniała w smaku, wersję można ubogacić serem mozzarella lub feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie
kgwjanczewopudru 3 kostki czekolady gorzkiej cukrowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Dwie saszetki herbaty zalewamy szklanką wody i zaparzamy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Rodzynki mieszamy z łyżką mąki. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła naprzemiennie wsypując mąkę i wlewając ostudzoną herbatę i cały czas miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszne, mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewanePRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ, polewa(...)łyżeczki sody 1/4 szkl. mleka 100 g cukru 250 g miodu płynnego 20 g zmielonych migdałów skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g kostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska łyżka kakao do domowej przyprawy do piernika użyłam: 5 g cynamonu 2 g imbiru
coolinarnastrefa.blogspot.compołowę do żurku poszło . Co tu zrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś czego nie planowałam i w dodatku wychodzi pyszne :) Składniki: marchew starta pół szklanki jabłka 2 szt migdały mielone(...)łyżki Kłos -Pol ksylitol 1 szklanka mąka pszenna typ 500 Kos- Pol 2 szklanki soda 1 szczypta proszek do pieczenia 1 łyżeczka jaja 4 szt masło 1 kostka Wykonanie: Jaja ubiłam z ksylitolem na puch i dodałam szklankę migdałów mielonych ,marchew,skórkę pomarańczową kandyzowaną,żurawinę, jabłka starte( odciśnięte z soku).Delikatnie wymieszałam łopatką. Przesiałam mąkę z proszkiem
Różowa kuchniaBardzo proste i szybkie ciasto z jabłkami. Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi. Polecam :). Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców, (ja użyłam wiśni i rodzynek) 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka 1 szklanka oleju(...)bakalie i orzechy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blachę o wymiarach 25x25 cm wysmarować tłuszczem. 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem, wymieszać. 3. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości. 4. Do drugiego naczynia przesiać mąkę razem
Apetyczna babeczkałyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżeczki lodowatej wody Mąkę wymieszać z solą i tymiankiem. Posiekać z masłem do uzyskania drobnych grudek (można ręcznie lub w malakserze). Zagnieść szybko kruche ciasto dodając po odrobinie wody (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Uformować wałek, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 45 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie 75 g wędzonego(...)jajo ½ szklanki śmietany 60 g drobno startego żółtego sera ½ łyżeczki tymianku szczypta gałki muszkatałowej sól i pieprz dodatkowo do podania piwo pilsner schłodzone do 8°C Boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w piórka. Jabłko przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni wytopić boczek, podsmażać aż się zrumieni ze wszystkich stron. Przełożyć
Pełny talerzdodam do niej ryżu lub pęczak, żeby była treściwsza, wtedy w zupełności wystarczy za cały obiad. Jeśli zamiast bulionu/rosołu, używacie kostek rosołowych, to uwaga, warzywa po dodaniu kostek rosołowych, gotują się dłużej a i sama zupa nie wymaga już dosalania. A ponieważ ja zwykle dodaję rosół, więc nie muszę się tym martwić Drukuj Jesienna zupa jarzynowa window.ajaxurl(...)była duża, kroimy na połówki. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy bulion i kalafiora. Doprawiamy do smaku. Na sam koniec hartujemy śmietanę i dodajemy ją do zupy. Podajemy z koperkiem lub natką. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/jesienna-zupa-jarzynowa/ BosowKuchni Artykuł Jesienna zupa jarzynowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki: 6 gałązek rabarbaru 1 garść suszonej żurawiny parę liści świeżej mięty cukier do smaku Wykonanie: Rabarbar obieramy w włókien, kroimy w grubszą kostkę. Do
kgwjanczewooczkach na tarce i dodać do ziemniaków. Pora kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek, tak aby się zeszklił i dodajemy do farszu. Teraz dodajemy żółtko, płatki owsiane oraz przyprawy i wszystko mieszamy ze sobą. Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z farszem. Gotowe. Czas na ciasto :) Ciasto: pół kg mąki (1/3 mąka kukurydziana i 2/3 mąka
vegetanieciasta. Pamiętajcie, że jak ulegniecie pokusie spróbowania, na ciasto może już nie starczyć! ;) Składniki:300 g pełnoziarnistych herbatników1 łyżka kakao50 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej50 g chocolate chips 397g słodzonego mleka skondensowanego, schłodzonego4 limonki (ok.2 łyżek startej skórki i 175 ml soku)300 ml śmietany kremówki1 kostka gorzkiej czekolady bardzo dobrej jakości+ foremka do tarty
Gotowanie to kochaniezacząć od salsy Pomidory i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam do miseczki, skropiłam oliwą, dodałam przyprawy (tymianek, a także pieprz i chilli). Wymieszałam. Odstawiłam na 15min. Teraz podpłomyki Mąkę przesiałam do miseczki, dodałam sól czosnkową, oliwę i wodę (proponuję wyregulować proporcje mąki do wody wg własnego uznania, ciasto ma być w miarę zwarte i sprężyste). Wyrobiłam ciasto, które
bastalenamojej mamy. Próbowałam go piec wiele razy i niestety nigdy nie wyszedł nawet w połowie tak dobry jak ten, który pamiętam z domu. Może tak to już jest - niektóre ciasta udają się tylko mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze. Z pewnością należy do nich ten, na babeczki cytrynowe. Muffinki z galaretką i delikatnym kremem(...)łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekacytrynowa galaretka w cukrzeSkładniki na krem:1 galaretka cytrynowa (trzeba przygotować ją wcześniej, żeby stężała)100 g białego sera0,5 kostki masła3 łyżki cukru1 łyżeczka śmietanfixuaromat cytrynowy lub skórka z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Galaretkę w cukrze kroimy na małe kawałki. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy
Ciastkozercypianę, a następnie dosypywać po łyżce cukru i po 1 żółtku, aż do wyczerpania składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn(...)cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności jak kwaśny ma być krem 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 1 kostka masła lub margaryny cukier do smaku – ja dałam 5 łyżek Przygotowanie: Sok z cytryn wymieszać z mlekiem. Odlać szklankę. W szklance mleka rozrobić budyń, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka
Fabryka pomysłów