jakiś czas korzystam z jej przepisów. KREM: 125 ml wody 30 gr brązowego cukru z melasą 175 gr masła 300 gr gorzkiej czekolady CIASTO: 50 gr kakao 100 gr brązowego cukru z melasą 250 ml wrzącej wody 125 gr miękkiego masła 150 gr cukru pudru 225 gr mąki(...)rozpuszczenia. 3. Dodać masło i rozpuścić. 4. Odstawić garnek z palnika dorzucić pokrojoną czekoladę w mała kostkę i okrężnymi ruchami garnka zamieszać. A następnie dokładnie wymieszać łyżką (ja robię to trzepaczką) 5. Odstawić na bok do wystudzenia. PS. Przed przełożeniem ciasta masą czekoladową moja masę wkładam na około 10 min do lodówki aby lekko stwardniała. A teraz czas
Amatorka kuchennamasła cebula + masło (do okraszenia)Pierogi z Pieczarkami - Sposób przygotowania:Farsz:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto:Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską
Słodka Stronatwarogiem, mąką i wiórkami kokosowymi. 3. Rozgrzaną patelnię posmarowałam cienko olejem, rozprowadziłam ciasto po całej powierzchni. Smażyłam na najmniejszym ogniu pod przykryciem, kilka minut do uzyskania złotego koloru. 4. Podzieliłam na 8 części (4 części stanowią jedną porcję) i udekorowałam swoją połowę posiekaną grubo kostką gorzkiej czekolady i łyżką domowego dżemu z wiśni. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji
Vroblewska-fitlifePuszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji Składniki : 2 kostki masła razem 400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki(...)ostudzenia Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy ostudzoną masę po łyżce gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęgotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiminuty. Dobrze odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a potem zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do jarmużu. W misce wymieszać mąkę z solą. Stopniowo dolewać do mąki gorącą wodę i najpierw mieszać łyżką, a potem wyrabiać ręką na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie do jarmużu z cebulą
Weekendy w domu i ogrodzieszybki hit mojej jesieni. Ciasto pyszne, pełne słodkich gruszek, choć ciasto samo w sobie za słodkie nie jest. Idealne do kawy i herbaty. Sprawdzi się na imprezach rodzinnych, na babskich spotkaniach czy dla naszych dzieci. Macie gruszki? To pieczemy! Składniki : * 4 szklanki mąki * szklanka cukru pudru * kostka masła bądź Kasi * 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)żółtka * szczypta soli * 4 dojrzałe gruszki * 4 łyżki bułki tartej * 4 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie : Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, masło i żółtka. Zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. Podzielić ciasto na pół, jedną część wylepić blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypać bułką tartą. Gruszki obrać, pokroić na połówki. Wyłożyć na ciasto, posypać cukrem
Magiczne Życie Martyścieram na tarce). Dodajemy sól żółtko i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Gotujemy w posolonej wodzie kaszę (zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli 20 minut). Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek
mojewypiekiinietylkociasto do kawy czy herbaty. Osoby, które oglądały amerykański serial „Dexter” na pewno pamiętają, jak jedna z bohaterek marzyła przed śmiercią o spróbowaniu idealnej tarty limonkowej – myślę, że ta miałaby szansę spełnić to marzenie. Polecam wszystkim fanom czekoladowo-cytrusowych smaków. Tarta limonkowa – spód: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 100 g pokrojonego masła (pół kostki(...)sztuk) 4 żółtka ekologicznych jajek skórka starta z dwóch limonek do przybrania: 1/2 łyżki cukru pudru do przybrania: 1 kostka gorzkiej czekolady Wszystkie składniki na spód tarty umieszczamy w malakserze i miksujemy pulsacyjnie do połączenia się składników (oczywiście ciasto można też zagnieść ręcznie – aż otrzymamy jednolitą kulę z ciasta). Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki
Poezja smakupolecam jeszcze te z ciasta francuskiego. Są one niesamowicie delikatne a do tego robi je się błyskawicznie pod warunkiem,że mamy już przygotowany farsz. 1 op gotowego ciasta francuskiego 1 jajko biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju(...)drobno posiekać. Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki, podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowaną kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć i wycinać gwiazdki używając do tego celu foremki. Na środek wyciętej gwiazdki włożyć niewielką ilość
Kolorowa kuchnia Elkiprzez ok 7 min w gorącej osolonej wodzie, hartujemy i odcedzamy. Następnie kroimy na kostkę paprykę i lekko obsmażamy ją na odrobinie masła na patelni. Cebulę kroimy na cieniutkie półksiężyce, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowane składniki układamy na brzegu rozłożonego ciasta francuskiego. układamy kolejno brokuł, paprykę, cebulę, ser żółty. Na wierzch dajemy przeciśnięty przez praskę
Kuchnia moimi oczamiciasto z połówkami jabłek. Jabłek u mnie dostatek bo mama dba o nasze jabłkowe zapasy. Ciasto jest bardzo proste, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Piekłam je już kilka razy, robi się je szybko ale równie szybko znika.składniki:ciasto2,5 szklanki mąki1 kostka masła lub margaryny (250g)2 łyżki cukru pudru2 łyżki cukru waniliowego2 płaskie łyżeczki proszku(...)szklanka cukru pudruSkładniki przygotować wcześniej aby były w temeraturze pokojowej. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wylepić dno dużej blaszki (42x25). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem
Monia miesza i gotujecałym Bliskim Wschodzie, Turcji i Iranie. Lekki, słodkawo - kwasy smak z nutą goryczki i urzekającym aromatem migdałów i wiśni, doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi wypiekami - pieczywem, ciastami i ciasteczkami. Mahlab dodaje się także do mięs, zwłaszcza jagnięciny i pasztetów. Podobnie jak gałkę muszkatołową stosuje się go w niewielkich ilościach - zazwyczaj 1/4 do 1/2 łyżeczki na szklankę mąki(...)pieczenia Przygotowanie Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i mahlabem, Przesypać do blendera, dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i miksować pulsacyjnie przez około 30-40 sekund, aż do uzyskania ziarnistej konsystencji. Całość przesypać na stolnicę, zagnieść ciasto i podzielić na dwie trzy części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3 mm podsypując nieco mąką, aby ciasto
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy patelnie. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. W czasie kiedy smażymy boczek myjemy pory i kroimy na półplasterki. Podsmażony boczek przekładamy(...)rozbijamy do miski. Dodajemy śmietanę oraz musztardę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około
Kolizje Smakówpizzy, podejdzmy do tego z sercem tak w przenośni i dosłownie, bo kto nie lubi tego pysznego ciasta z dodatkami...? U mnie dzieciaki wprost uwielbiaja i każda okazja jest dobra do tego by zrobić pizzę ;)Składniki:1 3/4 szkl.maki1/2 szkl.wodyćwiartka kostki drożdzy1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru2 łyżki olejudodatki;keczup pomidorowy pudliszki do pizzy-ok.4 łyżek100g sera wiórki(...)łyżek mąki,soli i cukru,i drożdzy rozkruszonych robimy rozczyn,odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy reszte mąki,wody,olej,dodajemy wyrośniety rozczyn.Wszystko dokładanie mieszamy,wyrabiamy ciasto.Cienko rozwałkowujemy.Rozwałkowane ciasto przycinamy na kształ serca smarujemy keczupem pudliszki,na nim układamy pokrojoną w paseczki szynkę,posypujemy serem, wykładamy kukurydzę, układamy przekojone na pół pomidorki, posypujemy przypawą Kamis..Zapiekamy ok.10minut w rozgrzanym
Z Majeczką w kuchni