kostka ciasto - 1500 przepisów (strona:38/100)

Mini jabłecznik na kruchym spodzie z żurawiną i bezą 282

mąki 130 g masła Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie wykładamy ciastem foremki. Nadzienie: ok. 0,5 kg jabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy jabłka i dusimy, aż odparujemy nadmiar wody i uzyskamy dosyć gęsty(...)białka 150 g cukru można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy cukier. Gdy powstanie gładka, gęsta masa można dodać skrobię ziemniaczaną. Wykonanie: Foremki wyłożone ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy w ok. 200 st. C przez 10 min. – wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, na nie trochę żurawiny i formujemy na górze małą

kuchcikownia
papierówkowo-rabarbowy ucieraniec... 148

szklanki, cynamon Prymat 2 łyżeczki, jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jajka, miękka palma, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć mikserem na dość gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem

W Mojej Kuchni Lubię
SERNIK GOTOWANY , Z KARMELEM I ORZECHAMI 481

orzeszki ziemne – 100 g * cukier – 3/4 szkl * kostka do pieczenia Kasia – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przepis na formę – keksówkę.Na dużą podwajamy składniki.Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy mikserem na gładką masę , dosypując powoli cukier i wlewając żółtka.Dodajemy 3-krotnie mielony ser – mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie(...)warstwą i wylewamy resztę masy.Górę pokrywamy resztą herbatników i odstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).DODATKOWO :Na patelni roztapiamy kostkę do pieczenia Kasię , wsypujemy orzechy i chwilę prażymy.Zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu roztapiamy.Gorącym karmelem polewamy ciasto i kroimy na porcje póki ciepłe.Zajadamy!Smacznego!Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl

Ostra na Słodko
Keks świąteczny 255

Keks świąteczny(ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki:(na wąską blaszkę ok. 38x11cm)- 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny- 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek- 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lubkupić gotową mieszankę do keksaSposób(...)były w mące. Robimy to po to , aby bakalie nie opadły na dno ciasta.3.Nastawiamy piekarnik na 175 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. Smacznego ;) No i oczywiście bez tej piosenki

Gotuj Z Muzyką
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 216

pieprz gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki domowej warzywnej pasty bulionowej olej do smażenia Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem 180

wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się podsmażą dodajemy groszek, kukurydzę i fasolkę.  Całość mieszamy dodajemy przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą, i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Do wyrośniętego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę i ponownie zagniatamy, odkładamy na kilka minut, a następnie dzielimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ciasto pomarańczowe z gruszkami i kruszonką... 163

Składniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, skórka pomarańczowa 1 duża, pomarańcza 1 duża, gruszki 4 duże, bułka tarta 3 łyżki, kruszonka - w opisie dojrzałe duże gruszki obrać ze skórki, pokroic na kawałeczki i posypać tartą bułką, wymieszać delikatnie jajka"L", cukier, miękka palma(...)utrzeć z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować z 1 minutę pomarańczę dużą sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, mikserem wszystko zmiksować z 1 minutę na gęste ciasto tortownica 24cm- wysmarować masłem, posypać tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto, wsypać gruszki, dodac pokrojone na kawałeczki cząstki pomarańczy KRUSZONKA: po 10 dag: cukru, miękkie masło, maka krupczatka mikserem zmiksować

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z kapustą i grzybami oraz olejem lnianym 333

lnianego Zielony Nurt liście laurowe ziele angielskie Ciasto:   400 g mąki   1 jajko   ¾ szkl. wody   sól Wykonanie: Suszone grzyby dobrze wypłukać, następnie moczyć przez dwie godziny. Grzyby w tej samej wodzie ugotować do miękkości. Grzyby odcedzić i odstawić do ostudzenia. Gdy będą już ostudzone pokroić je w kostkę. Kiszoną kapustę odcisnąć, posiekać, przełożyć do garnka(...)zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe i ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W misce połączyć kapustkę z grzybami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wbić jajko, wymieszać. Na koniec dodać olej lniany.  Z podanych składników wyrobić ciasto. Wycinać krążki i łyżeczką nakładać farsz. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową

Pasja Smaku
Pierogi ruskie 255

łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (25 minut), po czym ubijamy na gładką masę. Cebulę obieramy i kroimy/siekamy w drobną (2-3mm) kostkę. Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju(...)temperaturze pokojowej) rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki: ziemniaki, cebulę razem z olejem, a także sól i pieprz. Wyrabiamy wszystko na jednolitą gładką masę. Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu . Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię

Kulinarna Pokusa
Najlepszy Piernik 388

Pieczemy ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami ciasta. Krem grysikowy: 500 ml mleka 12 łyżeczek grysiku błyskawicznego (inaczej błyskawiczna kasza manna) 220 g cukru kryształu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 kostki masła Grysik wsypujemy do zimnego mleka, następnie doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego dodajemy cukier i cukier waniliowy(...)gęstego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony krem ucieramy z masłem. Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego lub konfitury jabłkowej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady Wykonanie: Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 konfitury, następnie nakładamy 1/3 kremu grysikowego. Powtarzamy czynność jeszcze dwa razy. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka na małej mocy palnika. Gotową polewamy ciasto

Made By Mom And Son
Cebularze 184

ponieważ nie zawierają maku, wzbogacone są w zamian o żółty ser, jednak osobiście mak jadam jedynie w ciastach, więc pozbycie się maku w tym przepisie było mi na rękę:) Przepis zaczerpnięty od Marioli z bloga "Kulinarne fantazje Marioli". Składniki 0,5 kostki drożdży 1 szklanka letniej wody 5 szklanek mąki 2 łyżeczki soli 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich(...)ketchupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, łączymy w misce z mąką, ziołami prowansalskimi, solą, 1/4 szkl oliwy z oliwek. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Na nasmarowane margaryną blachy układamy uformowane, lekko rozklepane małe placuszki

Kuchenne aromaty
Słodkie środy - Miodownik z orzechami i kawą 236

cukru masa: 1 l mleka 10 łyżek kaszy manny 1 kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego polewa: 200 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona  200 ml wrzącej wody  dodatkowo:  100 g siekanych orzechów włoskich 300 ml kawy VASPIATTA PRZYGOTOWANIE:  Przygotowujemy ciasto.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Keks 146

Keks możemy sobie upiec wcześniej, bo to takie ciasto, które musi sobie trochę poleżeća wtedy smakuje najlepiej.Składniki:-2,5 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-3/4 kostki margaryny-3 jajka-łyżeczka proszku do pieczenie-6 łyżek mleka-aromat rumowy-bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone śliwki i morele,żurawiny )   Orzechy, suszone śliwki i morele kroimy(...)masy dodajemy bakalie i mieszamy łyżką.   Masę przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Nożem robimy nacięcie na głębokość ok. 0,5 cm ( nacięcie zapobiegnie nieregularnympęknięciom ciasta podczas pieczenia ).   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 50 minut.Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.   a oto efekt:Smacznego

Maminek kulinarny
Czekoladowa tarta z bananami i orzechową posypką. 148

tarty. Zdejmujemy folię, przekładamy ciasto do formy, którą nacieramy masłem i posypujemy bułką. Wykładamy ciasto na formę i nakłuwamy je widelcem, boki dolepiamy do formy. Wkładamy do piekarnika na 12 minut w temperaturze 180 stopni góra - dół. Śmietankę i śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej kostki czekolad i kakao. Mieszamy i doprowadzamy do delikatnego wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy(...)pomarańczową.   Jajko z cukrem waniliowym ubijamy na puszystą pianę i cały czas mieszając dodajemy ją do naszej masy czekoladowej.   Banany kroimy na pół-plastry, wykładamy na podpieczone ciasto i zalewamy naszą masą czekoladowa. Rozprowadzamy po całym naczyniu. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 190 stopni na 15 minut. Po wyciągnięciu posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami włoskimi. Odstawiamy do wystudzenia

BaRepas
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 407

czubate łyżeczki mielonego imbiru,olej do smażenia.Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę. Posolić i posypać imbirem. Odstawić na kilka godzin do lodówki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać odrobinę soli i mąkę w takiej ilości, żeby powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany.Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać(...)olej i wrzucić warzywa - zeszklić na średnim ogniu.Do warzyw wlać sok ananasowy z puszki. Dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem

Codzienna kuchnia niecodzienna